(10.00 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já také děkuji. S přednostním právem vystoupí pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, paní ministryně tady citovala mezinárodní autority a jejich obecná doporučení k expanzivní fiskální politice. Je velká škoda, že necitovala žádnou domácí autoritu, která by podporovala vládou navržený návrh rozpočtu. Nemohla ji citovat proto, že žádná taková neexistuje. Ani Národní rozpočtová rada, ani na vládě nezávislí ekonomové nepodporují tento návrh, naopak před ním varují a varují před postupným rozvratem veřejných rozpočtů, který bohužel vláda v rámci své fiskální politiky realizuje.

Paní ministryně tu řekla, v podstatě citovala, že vláda bude hospodařit v příštím roce s příjmy 1 bil. 488,3 mld. korun. Všichni, jak tady jsme, včetně vlády, včetně paní ministryně, víme, že s těmito příjmy vláda hospodařit nebude, protože prostě takové nebudou. Tento odhad příjmů vychází ze scénáře, že v letošním roce ekonomika poklesne pouze o 6,6 % a v příštím roce je předpokládán v tomto scénáři růst 3,9 %. Je evidentní, že pokles ekonomiky v letošním roce bude mnohem větší než 6,6 %, bude to minimálně 8 %. Některé scénáře předpokládají až 10 %. Růst v příštím roce 3,9 svým optimismem překračuje hranice toho, co lze očekávat. Jak vůbec máme komentovat rozpočet, který de facto rozpočtem není, protože je zcela mimo aktuální ekonomickou realitu? Prostě takhle to nebude, jak máme před sebou a jak o tom máme hlasovat. Prostě budeme hlasovat o číslech, která neplatí, a vláda to v tuhle chvíli ví. Já v tom nevidím sebemenší smysl.

Nechci vládě vyčítat, že její predikce ze září už není aktuální, za to vláda samozřejmě nemůže, ale jaký potom má smysl na neaktuální predikci postavit rozpočet? Já jsem přesvědčen, že pokud to přepracujeme na aktuální ekonomická data, tak nám sice bude hrozit třicetidenní provizorium, ale třicetidenní provizorium s jasnou vůlí Sněmovny někdy na konci ledna rozpočet schválit vidím jako výrazně menší problém než vstoupit do nového roku s rozpočtem, který není pravdivý a který je zcela mimo ekonomickou realitu. Proto si dovoluji navrhnout usnesení:

Poslanecká sněmovna vrací vládě návrh státního rozpočtu k dopracování s následujícím doporučením:

1. příjmy přizpůsobit ekonomické realitě;

2. výdaje přizpůsobit skutečnosti, že bude pokračovat koronavirová krize. Termín - 30 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat. Procedurální návrh pana poslance Kalouska byl zaznamenán a nyní se stanoviskem klubu sociální demokracie vystoupí pan poslanec Roman Onderka. Není přítomen. Hlásí se s přednostním právem - ale to nemohu udělat, pane ministře, ledaže jste za kolegu Onderku pověřen přednesením návrhu klubu. Tady mám ještě s přednostním právem pana místopředsedu Okamuru a paní ministryni Maláčovou. Tak paní ministryně Maláčová - protože já cca za čtvrt hodiny přeruším projednávání - tak paní ministryně. Pokud ne, vzdáváte se svého přednostního práva, tak pan ministr kultury.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji. Dobrý den, omlouvám se za tu trochu tu, ale vidím, že tady není pan Onderka, a já bych docela rád zareagoval na to, co jsme tady slyšeli, protože mě zaujalo, když můj předřečník řekl, že ministryně financí se pouze oháněla zahraničními autoritami, které doporučují v současné době ve světě v reakci na pandemickou krizi expanzivní fiskální politiku, a že nejmenovala nikoho z těch českých ekonomů. Tak já bych rád řekl, že si myslím, že vůbec není tak těžké najít české ekonomy, kteří dnes doporučují expanzivní fiskální politiku. Já vám řeknu třeba - to si jenom tak vzpomenu, nepřipraven - Jana Švejnara, Milana Matějku a mohl bych jmenovat mnohé další. Skoro mi připadá, že každý český ekonom, který je v kontaktu s tou světovou debatou, která se vede o tom, jak reagovat na tu pandemickou krizi, tak vlastně potvrzuje to, co říká Martin Volf, to, co říká celá řada předních ekonomů, že jsme se poučili právě z té krize let 2008-2009 a že jsme viděli např. ve Spojených státech úplně názorně, jak se reaguje na takovouto krizi, že se Spojeným státům nesmírně vyplatila fiskální expanze, a že dokonce díky ní se z té krize dostaly rychleji než Evropa, protože financovaly daleko více výdaje státu. No a výsledek byl, že na tom neprodělaly, naopak na daních z ekonomiky, která se rozběhla, získaly ty peníze zpátky. A tohle je poučení, které bych si skoro vlastně dovolil říci, že dneska sdílí celý svět a všichni, kteří to aspoň trochu sledují, tak to akceptují.

Pan Kalousek prostě nemá pravdu. Těch českých ekonomů, kteří to doporučují, je skutečně celá řada. Omlouvám se, že vás tady nebudu zdržovat výčtem těch, kteří to říkají, a dokonce říkají, že to je jediný způsob, jak se dneska efektivně z té krize dostat. A dneska nikdo nepochybuje, že česká vláda v roce 2009-2010, kdy zvolila tu politiku utahování opasků neboli austerity policy, jak se tomu říkalo po celém světě, tak v této zemi prohloubila recesi. Rozumíte, měli bychom aspoň respektovat některé základní ekonomické poučky a závěry, které dneska jsou všeobecně brány v potaz. Nikdo je nezpochybňuje kromě pana Kalouska a kromě pana Fialy, který si tady dovolí říci, že my pokračujeme v hostině. To je taková ta typická argumentace deset let zpět - nebudeme tady utrácet, musíme si utáhnout opasky, protože jak říkal pan Petr Fiala, on říkal dokonce: my pokračujeme v hostině, 320 mld., to je mnohem více, než kolik my jsme si dovolili po těch letech 2008. No ano, ano, je to mnohem více, než oni si dovolili v politice, která - a to je opět obecná shoda - prodloužila recesi v České republice. To utahování opasků prostě vedlo k tomu, že jsme se v tom motali daleko víc, než jsme museli. Ať někdo z těch, co tu vystoupili, zpochybní moje slova. Tohle je přece konsenzus, že to bylo špatně. Tak nejsme schopni se z toho poučit?

Já chápu roli opozice a chápu to, že má právo to kritizovat, já to všechno beru. Ale není možné, aby vůbec nebrali v potaz tu lekci, kterou jsme tady zažili díky krizi 2008-2009, a není možné takto opakovat ty staré omyly. To vlastně mate veřejnost. To vytváří dojem, že tady někdo nezodpovědně zadlužuje stát, ale myslím si, že tady bychom měli vysvětlit veřejnosti, že tento způsob není nezodpovědným rozmařilým rozhazováním peněz, že to je dneska cesta, jak se z té krize nejrychleji dostat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP