(14.20 hodin)
(pokračuje Třešňák)

II. Zjednodušit a zefektivnit centrální veřejné zadávání zakázek, například urychleným projednáním novely zákona o veřejných zakázkách, která byla předložena Piráty, KDU-ČSL, ODS, STAN a TOP 09, sněmovní tisk 951.

III. Jmenovat jednu osobu odpovědnou za komunikaci všech budoucích opatření, která je bude komunikovat jasně, v předem daných časech a na předem známých kanálech.

IV. Nadále lépe propagovat aplikaci eRouška ve veřejném zájmu prostřednictvím především veřejnoprávních médií a ve veřejných výstupech vlády. Bonifikovat její užívání například slevami při nákupu vitaminů v lékárně, slevami na testy na COVID-19 v případě samoplátců a podobně.

Tuto sérii usnesení jsem již předal zpravodajce, takže počítám, že znova budou na konci zopakována společně s těmi dalšími. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další v pořadí je poslanec Ondřej Profant. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji. Vážení, já bych si nejdřív dovolil zareagovat na úvodní slovo pana premiéra Andreje Babiše, který mluvil o restartu ekonomiky. To se asi shodneme, že je zcela nutné. Jasně nám řekl, že to má na starost pan vicepremiér Havlíček. Já oba dva kolegy prosím, aby ten restart ekonomiky nevypadal tak, že budeme znovu budovat montovny a budeme lít beton. Potřebujeme ekonomiku připravenou na 21. století, dynamickou a flexibilní, takovou, která se s podobnými krizemi vypořádá, protože ty můžou přijít teď častěji. Pokud tohle překonáme, pokud najdeme vakcínu, tak to neznamená, že jsme za vodou. Prostě svět je globalizovaný, lidí je hodně. Zrovna nemoci jsou prostě jedna z velkých hrozeb, a proto opravdu potřebujeme kvalitní moderní strukturu ekonomiky. Žádám vás o to ještě jednou.

A teď už k návrhu usnesení, respektive k tomu mému původnímu projevu.

Vláda nás opět žádá o prodloužení nouzového stavu. Je třeba říct, že je to čistě z toho důvodu, že situaci nezvládla a podle výroků některých ministrů se vlastně ani nesnažila zvládnout. Situace v srpnu a v září byla zcela ignorována, i když čísla byla jasná. Stačilo s nimi pracovat. Jak již řekli moji kolegové, máme strach, aby se totální nepřipravenost vlády neopakovala, protože opět ta krize neskončí tím, že teď opadne tato vlna. Ta nemoc, ta nebezpečí tu s námi budou dále. Pokud neuděláme kvalitní opatření, pokud nezačneme kvalitně komunikovat, nevysvětlíme občanům, proč je to třeba, tak můžeme mít třetí vlnu třeba už v lednu. A to si snad nikdo z nás nepřeje.

Proto Piráti připravili docela rozsáhlé usnesení, které dává nějaký rámcový směr. A já vám představím část B toho usnesení, která se zabývá digitalizací, protože digitalizace je to, co nám může opravdu pomoct omezit kontakt, a tedy omezit i nežádoucí přenos nemoci. Spousta jiných opatření je restriktivních, tato můžou být zcela pozitivní.

Nikoho z nás nebaví stát ve frontě na řidičák, nikoho z nás nebaví chodit na úřady pro stále ty samé papíry a podobně, a přitom tyhle problémy mají jednoduché řešení. Zde je pět bodů, které jsou opravdu realizovatelné, nejsou to nějaké vzdušné zámky. Vybrali jsme takové body, které opravdu vláda může splnit de facto vždycky svým usnesením. Jednoduše je vzít a použít.

1. Datové zprávy mezi soukromými subjekty zdarma, obdobně jako tomu bylo na jaře. To je velmi důležité. Když tu máme systém elektronické komunikace, která je zaručená, tak je to skvělé. Problém je, že pro mnoho lidí je nedostupný. Například spousta bank si datové schránky deaktivovala a podobně. No a my je musíme motivovat k tomu, aby teď namísto kontaktu či jiných forem... motivovali používat tyto způsoby. Zde mám informaci, že Ministerstvo vnitra již tuto úpravu předkládá vládě, čili vážení kolegové, hlasovat proti tomuto bodu usnesení by bylo vlastně hlasovat proti vládě. Je to opravdu jednoduché opatření, které máme vyzkoušené z jara.

2. Chceme, aby stát komunikoval e-mailem a telefonem. Velmi jednoduché. Co je vlastně na tom divného? Divné je to, že stát se byrokraticky schovává za doporučené dopisy, osobní návštěvy a podobně a elementární věci nám neumí sdělit nějakou operativnější formou. Viděli jsme již na jaře na případu některých dotačních programů, že to jde; že ne vždy je potřeba úředně ověřený podpis a podobné, opravdu velmi složitě získatelné a náročné věci, ale že prostě může stačit pouhopouhý e-mail, popřípadě když je třeba v žádosti o dotaci nebo o podporu chyba, tak stačí jeden telefonát a opravit ji.

3. bod s tímto úzce souvisí, a to je uspíšit aplikaci zákona o právu na digitální službu, zejména části, která mluví o zápisu kontaktních údajů do základních registrů. To je úplně to nejjednodušší. Mějme centrálně e-maily a telefony našich obyvatel, tedy těch, kteří je chtějí předat, abychom s nimi mohli komunikovat takto jednoduše a nenáročně. Není na tom nic složitého, prostě to udělejme. Dokonce jsme to už schválili, stačí posunout účinnost části zákona.

4. bod jsou home officy. Práce z domova je důležitá. Je mi jasné, že jsou provozy, kde to nejde, ale stále je velmi mnoho provozů, kde to jde, popřípadě to částečně jde. A stát musí jít příkladem. Takže je důležité, aby se stát postaral o to, že ve státní správě budou home officy tam, kde to jde. Stát musí jít příkladem soukromému sektoru a i samosprávám.

5. Poslední bod je preferovat opravdu digitální dokumenty, takzvané digital born, digitálně narozené, protože stát neustále pracuje s listinnými dokumenty či skeny listinných dokumentů. Je to nepohodlné pro všechny strany, je to výrazně náročnější na objem dat, na zpracování. Je problém v nich fulltextově vyhledávat a podobně, a díky tomu je pak i náročnější ten home office. Díky tomu potřebujete specializovanější software, náročnější software. Přitom asi každý z nás umí vyřídit e-mail. Tak proč to třeba ve spisové službě není také tak jednoduché? To opravdu není... Pro to nejsou věcné důvody, pro to jsou jenom důvody zvykové.

Takže milí kolegové, tohle je část B našeho pirátského usnesení a já vás prosím o podporu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Marian Bojko vystoupí v rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, pozorně jsem poslouchal projev nového pana ministra zdravotnictví. Víceméně bych s ním souhlasil v některých pasážích. Neznám ho, podle veškerých referencí je to uznávaný odborník, který má kontakty v západním světě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP