(12.30 hodin)

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci, víte, já za nemravné považuji to, že společnost se nepostará o ty nejzranitelnější, o ty nejpotřebnější. A těmi jsou děti. Tento návrh směřuje k tomu, že se zajistí dětem to, co jim patří. To, aby skutečně nestrádaly. A podívejte se na statistiky. Nejohroženější skupina v této chvíli sociálně jsou samoživitelky s dětmi. Mohu tady uvádět čísla.

Takže všechno ostatní, bavme se o všem ostatním, o vymahatelnosti práva, o všem. Ale v prvé řadě mysleme na děti a k tomu tento návrh směřuje. Pak se můžeme bavit dál. Ty děti vyrostly. Za tři roky, za x let, kdy se o tomto tématu zde u nás mluví a jinde to funguje, tak ty děti, mnozí už jsou dospělí. Jenom po tom návrhu, který já jsem předkládala na začátku tohoto funkčního období, od té doby už jsou tři roky. Se stejnými argumenty se to pořád odkládá. Ty děti skutečně vyrůstají a strádají. To vám nevadí? To není nemravné?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak přeji pěkné poledne. Nyní tedy je na faktickou poznámku přihlášena paní poslankyně Tereza Hyťhová a v obecné rozpravě je přihlášen Jan Bauer. Tak, prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Tak děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat na svoji předřečnici, paní poslankyni Gajdůškovou. Já naprosto odmítám nařčení, že je to, jak jste to nazvala, že je to nemravné se nestarat o děti. To tady přece nikdo neřekl.

My nesouhlasíme s tím, aby vznikla další sociální dávka, kterou bude proplácet stát. Nesouhlasím s tím, co jste říkala, že... Sice ano, máte pravdu, primární je postarat se o děti. S tím naprosto souhlasím a myslím, že se na tom shodne celá Poslanecká sněmovna napříč spektrem. Ale není to přece primární zájem státu, ale těch rodičů, kteří ty děti mají, kteří se o ně mají řádné starat. A když už někdo má dítě, tak se má o to dítě postarat. Pak jsou situace, s tím souhlasím, kdy jsou samozřejmě matky samoživitelky v těžkých životních situacích a tak dále, ale to tady nemůžeme rozebírat, takovéhle konkrétní případy. Není řešením celoplošně platit za všechny dlužníky v celé ČR, aby vznikla další sociální dávka. A ještě v této době.

Mě by zajímalo, z čeho to vaše vláda bude platit, z čeho to zaplatí, ty dlužníky. Jaký tedy bude, jak bude vypadat rozpočet? Kolik miliard bude mít schodek, jestli byste mi to tady mohla říct. Jak je tedy propočtený váš plán, pokud to takhle máte v plánu? Jestli byste nám mohla říct konkrétní čísla, protože já s tímhle nesouhlasím. A nemyslím si, že bychom povinnosti rodičů měli překládat na stát. To se na mě nezlobte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí paní poslankyně Alena Gajdůšková, připraví se paní poslankyně Richterová. Prosím. Tak vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji ještě jednou za udělení slova. Já samozřejmě se nebudu vyjadřovat k rozpočtu, protože s tím to nesouvisí. Já odmítám, že návrh náhradního výživného, dříve se to jmenovalo zálohované výživné, je další sociální dávka. Není. To je záloha, to je to, co se půjčí tomu povinnému, a ten to musí splatit. To prostě tak není. Já chápu, že to ministerstvo napsalo do důvodové zprávy, ale tak to není. Já to prostě odmítám. Jde o to, aby děti nestrádaly, a na tom dlužníkovi si to stát vymůže. Tečka. To je celé.

A kdyby to bylo tak, jak by to mělo být, kdyby soudy stanovovaly to výživné, výšku výživného skutečně podle toho, jak ten člověk může platit, tak do téhle situace se žádná rodina ani nedostane. Protože ten, komu soud stanoví výšku výživného, ten taky musí mít na to, aby ji platil. To znamená, že ji zaplatit musí. O tom to je.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku paní poslankyně Olga Richterová a připraví se paní poslankyně Tereza Hyťhová, na faktickou stále. Tak prosím, vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já bych fakticky zareagovala na ty rozpočtové dopady, protože ty nás v Pirátech samozřejmě zajímají. Ony totiž největší rozpočtové dopady jsou z toho, když vlastně není naplněný potenciál dětí. Když děti, které by mohly v budoucnosti přispívat ke všemu, co společnost potřebuje, vyrůstají v takovém stresu, chudobě a nenaplnění svých talentů, že v tom životě potom dospělém jen velice těžko mohou obstát. Proto i mnoho jiných zemí si dělá výzkumy, že nejúčinnější je jako stát investovat peníze už do předškolního vzdělávání a podpory péče o děti ještě ve školkovém věku, a to zejména právě ve znevýhodněných rodinách, a zejména v rodinách chudých.

A tady ten návrh, co tady je, je takový nástroj, jak řešit to, že to pro naši společnost jako celek není ekonomicky výhodné, když jsou malé děti na tom blbě. Ten návrh je zastropovaný na tři tisíce korun měsíčně. Ten návrh není dokonalý. Ale paní poslankyně, zrovna u této konkrétní věci, které se věnují světoví ekonomové, udělují se za to Nobelovy ceny, že státní politika může mít velký dopad na prosperitu celé společnosti, když se nastaví správně, a když se nastaví ve prospěch rodin s malými dětmi, tak může mít dopad mnohonásobný, tak zrovna v téhle oblasti by chtěla jiný konkrétní návrh, jak vyřešit situaci, když opravdu každý měsíc rodině chybí peníze na ty nejzákladnější potřeby, aby se tam děti mohly rozvíjet. Nevím, jaké jiné řešení než toto, které má třeba i Německo. A Německo považuji za docela velký vzor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní na faktickou poznámku poslankyně Tereza Hyťhová. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Tak děkuji za slovo. Já bych chtěla ještě reagovat na paní poslankyni Gajdůškovou. My jsme si asi nerozuměly. Já rozumím tomu principu. Vy jste řekla: stát toto bude vymáhat teď. A to je dost zásadní. Do dnešního dne se to taky dělo. Funguje to tady, stát nějakým způsobem to vymáhá.

Mě by spíš zajímal konkrétní návrh, jak se zlepší to, aby ten stát opravdu ty peníze vymohl. To by mě zajímalo. Váš návrh konkrétní tady, jakým způsobem tedy do budoucna to bude probíhat, aby toto fungovalo. Protože ta představa, co tady říkáte, je samozřejmě hezká. Ano, otec nezaplatí na dítě, je to smutná záležitost, někdo by to měl té mamince uhradit. Ano, s tímto principiálně souhlasím. Ale to, co jste řekla, bude to stát vymáhat, tečka, to je dost zásadní.

Jakým způsobem to bude vymáhat, když to do dnešního dne nefunguje? Já chci od vás slyšet jako od vládního představitele, jakým způsobem stát zajistí, konkrétně vy jako ČSSD a hnutí ANO, zajistí tuto vymahatelnost od těch rodičů. Jakým způsobem? Máte návrh připravený, nebo to bude tak, jak to probíhalo do dnešního dne? To znamená, že to nefunguje. Chci slyšet konkrétní návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní vystoupí paní poslankyně Alena Gajdůšková na faktickou poznámku. Zatím poslední faktická, kterou tady mám. Tak prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Ještě jednou. Myslím si, že tyto věci jsme si měli vykládat na výboru, a ne tady. Ale to, aby věci fungovaly, jak mají, aby tam nezůstávaly ty dluhy na výživném, se stane dvěma věcmi. Za prvé, že soudy budou stanovovat výživné ve výši, kterou ten člověk zaplatit může. Pokud nemůže, je potřeba to upravit soudním rozhodnutím. Jestli soud stanoví výši výživného, ten člověk na to musí mít. Jinak nevím, jak je možné, že ten soud to v té výši stanoví. To je podmínka číslo jedna.

A podmínka číslo dvě. Já se vsadím, a vsadila jsem se s paní Maxovou před třemi lety, že v okamžiku, kdy se dluh toho povinného rodiče stane dluhem vůči státu, nebude dluhem vůči vlastnímu dítěti, tak bude platit sto procent. A já jsem o tom přesvědčena. A vsadila jsem se s paní Maxovou před třemi lety a vsázím se znovu s vámi. Ti lidé si sakra rozmyslí, jestli budou dlužit vůči státu!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní bude reagovat Tereza Hyťhová na faktickou poznámku. Tak prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP