(12.20 hodin)
(pokračuje Havlíček)

K provádění dohody byl sjednán protokol, který byl podepsán zároveň s dohodou, a to 20. května minulého roku v Praze. Protokol je smluvním dokumentem vládní kategorie, a je tedy k materiálu přiložen pro informaci. Jeho platnost je vázána na platnost dohody. Děkuji za podporu a za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím zpravodajku zahraničního výboru poslankyni Karlu Šlechtovou, aby odůvodnila usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 533/1. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Šlechtová: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, členové vlády. Opět po odůvodnění náměstka ministra vnitra pana dr. Jiřího Nováčka, zpravodajské zprávě zahraniční výbor na své 43. schůzi ze dne 30. dubna 2020 doporučuje, aby Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci této dohody. Pověřil předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, a zmocnil zpravodajku výboru, aby na schůzi Sněmovny podala zprávu a seznámila plénum s usnesením výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Otevírám rozpravu. V rozpravě nikoho nevidím, kdo by se hlásil. Já končím rozpravu. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Nikoho nevidím. Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Takže já zagonguji.

 

Přikročíme k hlasování, kdo souhlasí s navrženým usnesením.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, přihlášeno je 90 poslanců, pro 74, proti žádný. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím druhé čtení tohoto tisku.

 

Dalším bodem je

 

332.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Gruzií o spolupráci
v boji proti trestné činnosti, podepsaná dne 10. července 2019 v Tbilisi
/sněmovní tisk 594/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal místo místopředsedy vlády a ministra vnitra, místopředseda vlády a ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Dovolte, abych pokračoval opět z rezortu vnitra, a abych, vážený pane předsedající a vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, předložil tento návrh ve smyslu oblasti policejní spolupráce, která není v současné době ve vzájemných vztazích s Gruzií smluvně upravena.

Účelem předkládané smlouvy je poskytnout bezpečnostním orgánům potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti všem formám trestné činnosti, stanovit základní pravidla pro jejich kontakty a zásady nakládání s předávanými informacemi. Spolupráce bude zahrnovat výměnu operativních i strategických informací, vytváření pracovních týmů, vysílání konzultantů a styčných důstojníků, ale i třeba spolupráci při pátrání po osobách při zajišťování bezpečnostních doprovodů letadel apod. Smlouva upravuje rovněž náležitosti žádosti o spolupráci, možnosti odmítnutí spolupráce, hrazení nákladů, ochranu osobních údajů a předávání utajovaných informací. V neposlední řadě smlouva dává české straně možnost sdílet informace poskytnuté gruzínskou stranou s dalšími členskými zeměmi EU nebo schengenského prostoru.

Jedná se o tzv. smlouvu prezidentské kategorie, která ke své platnosti vyžaduje vyslovení souhlasu oběma komorami Parlamentu ČR a následně ratifikaci prezidentem republiky, a to z toho důvodu, že obsahuje ustanovení o věcech, jejichž úprava je vyhrazena zákonu ve smyslu článku 49 písm. e) Ústavy o ustanovení o právech a povinnostech osob ve smyslu článku 49 písm. a) Ústavy.

Děkuji moc za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Františka Navrkala, který tady ovšem není, takže pan poslanec Lipavský nahradí? Pan poslanec Lipavský, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 594/1. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Pan poslanec Navrkal se ze zdravotních důvodů omlouvá, vezmu to za něj.

Vážený pane předsedo, vážení kolegové, rád bych vás tedy seznámil s usnesením zahraničního výboru ke Smlouvě mezi Českou republikou a Gruzií o spolupráci v boji proti trestné činnosti. Dokument zahraniční výbor projednal 30. dubna a následně vyslovil souhlas s tím, že má Sněmovna souhlasit s ratifikací. Ta smlouva je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, je to standardní dokument. Policejní smlouvy tohoto typu má Česká republika uzavřené s celou řadou zemí a ty přínosy jsou naprosto jednoznačné. V daném regionu je to například Arménie. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Otevírám rozpravu, do které nemám nikoho přihlášeného, takže rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan ministr a pan zpravodaj. Nemáte zájem.

 

Takže přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Opět zagonguji.

Takže já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 133, přihlášeno je 89 poslanců, pro 79, proti žádný. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím druhé čtení tohoto tisku.

 

Dalším bodem je

 

333.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o ochraně investic mezi Evropskou unií
a jejími členskými státy na jedné straně a Vietnamskou socialistickou republikou
na straně druhé, podepsaná dne 25. června 2019 v Lucemburku
všemi členskými státy Evropské unie a dne 30. června 2019
v Hanoji za Evropskou unii a Vietnam
/sněmovní tisk 609/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujala místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, máte slovo, paní ministryně.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, tento materiál je nyní předkládán k vyslovení souhlasu s ratifikací dohody, která byla dne 25. června 2019 podepsána v Lucemburku všemi členskými státy EU. Za Českou republiku dohodu podepsala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a dne 30. června 2019 došlo v Hanoji k podpisu za EU a Vietnam. Svůj souhlas s ratifikací již vyslovil Senát Parlamentu ČR svým usnesením ze dne 30. ledna tohoto roku. Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny vyslovil souhlas s ratifikací dohody 3. dubna tohoto roku a nyní je ratifikace dohody předkládaná k odsouhlasení plénu Poslanecké sněmovny.

Sjednaná dohoda přináší právní jistotu a předvídatelnost, jež by měly v EU a Vietnamu pomoci přilákat a udržet investice podporující jejich ekonomiku. Jako jeden z největších zahraničních investorů v zemi bude EU těžit z lepšího investičního klimatu, jež prováděním dohody vznikne. Dohoda zajišťuje vysokou úroveň ochrany investic, avšak svým obsahem nezasahuje do práva EU, jejích členských států a Vietnamu na regulaci a sledování legitimních cílů veřejné politiky, jako je ochrana veřejného zdraví, bezpečnosti a životního prostředí.

Dohoda obsahuje moderní a reformovaný mechanismus řešení investičních sporů, který se skládá ze stálého tribunálu prvního stupně a stálého odvolacího tribunálu, jež povedou řízení o urovnání sporů transparentním a nestranným způsobem.

Od svého vstupu v platnost dohoda plně nahradí stávající dvoustranné dohody o podpoře a ochraně investic uzavřené mezi Vietnamem a členskými státy EU. Tímto také pozbude platnost česko-vietnamská investiční dohoda z roku 1997, a to včetně ustanovení o aplikaci ochranné lhůty. V praxi to znamená, že se na investice existující ke dni ukončení platnosti této investiční dohody již nebude po dobu dalších deset let vztahovat ochrana z ní plynoucí.

Z pohledu českého ústavního práva se jedná o smlouvu prezidentské kategorie. Dohoda vstoupí v platnost poté, co bude schválena dle příslušných vnitrostátních procesů všemi členskými státy. Evropský parlament vyslovil svůj souhlas se sjednáním dohody 12. února tohoto roku.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní tedy budeme pokračovat. Usnesení zahraničního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 609/1. Usnesení výboru pro evropské záležitosti bylo doručeno jako sněmovní tisk 609/2. Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Petra Beitla - ovšem ten tady není, takže zase pan poslanec Jaroslav Bžoch bude zpravodajem za Petra Beitla. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP