(12.20 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Plaga.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Tak já si dovolím zareagovat. Podíval jsem se, že jsem zapomněl reagovat ještě na jednu poznámku, která se týkala respirátorů. A pak bych chtěl reagovat na tu poznámku, která se týkala manuálu, který šel do škol.

Ano, máte pravdu, ten manuál na poslední straně obsahuje semafor, a pokud tady z toho vystoupení pana poslance Bartoně by to mělo vypadat, že snad ten manuál je už neaktuální, tak je dobré si ho otevřít, podívat se na to, že tam jsou pokyny, co má škola udělat před začátkem školního roku, že tam jsou dobrá doporučení pro nastavení vzdáleného vzdělávání, což jsme ostatně teď ještě, jak jsme slíbili metodikou do konce září, tak jsme jej rozeslali školám. A je tam taková kouzelná větička, která říká, pokud ji teď rychle najdu (hledá v mobilním telefonu), že o konkrétním znění mimořádných opatření Ministerstvem zdravotnictví bude vedení školy informováno prostřednictvím datových schránek.

Ubezpečuji vás, že tak činíme. To znamená, pokud se teď budeme bavit o tom, že se změní podmínky, klidně i plošně, tak zase rozešleme informaci do datových schránek. Pokud - nemyslím si, že pan poslanec Bartoň neprolistoval celý ten manuál, nemá ho dobře přečtený. Takže ten manuál je užitečný, je platný. A pokud vám tam na konci vadí semafor, tak já vám říkám, že ta důležitá věta je, že mimořádná opatření, která budou vyhlašována Ministerstvem zdravotnictví, budou zohledňována, budeme je komunikovat ke školám, tak to činíme, chováme se podle toho manuálu. A ten manuál je stále platný. Pokud tam nefunguje v tuto chvíli semafor, protože přichází mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví pro oblast středního školství, tak i toto je ošetřeno v tom manuálu tou větou, kterou jsem já před chvilkou četl. Takže to je na okraj k té jedné poznámce.

K té druhé poznámce. Respirátory. Ano, jsme dohodnuti s panem ministrem zdravotnictví, že budeme chtít, aby ze státních hmotných rezerv, resp. z těch zásob, které vláda má, byly uvolněny respirátory pro učitele - a nejenom pro pedagogické pracovníky, ale i pro nepedagogické pracovníky na našich školách. Bavíme se řádově o 250 tisících lidech, kteří v té soustavě fungují. A bavíme se o tom, že každý dostane z těch státních hmotných rezerv 10 respirátorů. K těm poznámkám, že to je málo, je to na 10 dnů: Mohl bych tady citovat, myslím, studii nebo věc, kterou říkal pan primátor Hřib, že se objevují studie o tom, že respirátory jsou recyklovatelné, pokud je v mikrovlnce dáte - a jsou to jako vědecké studie - pokud je dáte do mikrovlnky a nějakým způsobem je zbavíte té zátěže, bez toho, abyste je zničili.

Ale to není ta podstata. Podstata je taková - a prosím, teď opravdu si uvědomme tu věc. Ochranné pomůcky a vybavení škol jsou na bedrech zřizovatelů. Když se podíváte do školského zákona, co se má platit ze státního rozpočtu, z prostředků Ministerstva školství, tak to není tato položka. Já jsem velmi rád, že jako stát můžeme pomoct těmto školám, ale obce mají část ze svého rozpočtového určení daní dedikovánu na základě počtu žáků, které obsluhují ve svých školách. Pokud se bavíme v peněžním vyjádření roku 2019, tak 14,5 mld. korun z rozpočtového určení daní bylo rozděleno na základě toho, že mají ty hlavičky, mají školáky. To jsou prostředky, které kdysi byly příspěvkem na provoz z Ministerstva financí, a tyto prostředky mají směřovat do škol.

Takže to, o čem se bavíme, respirátory, není, že stát má zabezpečit školám, které mají svého zřizovatele obec nebo kraj, všechny prostředky na jakoukoliv dobu. Ten, kdo to má - a já jsem rád, že jsem zaznamenal ty články, jak prostě obec nakoupila za 50 tisíc ochranné štíty a další věci. Skvělé, že se zhostily svých povinností, které ze zákona mají.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Nyní faktická poznámka - paní poslankyně Valachová.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Kolegové, kolegyně, já si myslím, že v případě učitelů, učitelek a dalších pedagogických pracovníků jsme povinni reagovat zejména na to, že skutečně z objektivních dat vyplývá, že jsou to právě oni, kteří jsou z hlediska povolání a profese v aktuální době nejvíc ohrožení, a také že tímto způsobem násobně se nám zvyšují počty covid pozitivních pedagogů.

Má to samozřejmě vliv na bezpečnost zdraví, toho nejcennějšího, co máme, dětí. Proto bych chtěla požádat, abychom našli shodu na tom, a poprosit vaším prostřednictvím, pane předsedající, pana ministra školství, aby co se týká toho konstatování, konstatování v manuálu, že učitelé i nadále nemají nárok na ochranné pomůcky, tak aby toto pan ministr školství upravil v tom smyslu, že má bezpochyby pravdu, že to je otázka zaměstnavatele, ale myslím si, že tento ministerský manuál a bezpochyby i ta vůle jeho je shodná s tím, co jsem tady řekla, a že tedy ochranné pomůcky nechť vyhodnocuje zaměstnavatel. A co se týká aktuální epidemiologické situace, i včetně toho, že učitelé a učitelky jsou nejvíce zasaženou profesí a povoláním, tak bychom to měli respektovat, ať tedy každý ten zaměstnavatel to vyhodnotí, zda to ochranná pomůcka je, nebo není. Ten manuál, pokud nebyl tedy změněn, já myslím, že nebyl změněn, opravdu říká, že i nadále se to za ochrannou pomůcku nepovažuje.

Takže já prosím pana ministra, a věřím, že máme v tomto společný cíl, aby alespoň v této části ten prostor vytvořil, protože samozřejmě nejsou všichni ředitelé osvícení a zbytečně může se někdo odkazovat právě na tuto část, že se o ochrannou pomůcku nárokovou z hlediska zákoníku práce, nejedná. Děkuji za moji prosbu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pana ministra můžete prosit i napřímo. Pan ministr není poslanec, který v jednacím řádu... nemusíte ho oslovovat mým prostřednictvím.

Faktická poznámka - pan poslanec Baxa, poté pan poslanec Birke. Prosím.

 

Poslanec Martin Baxa: Děkuji za slovo. Pane ministře, nemohu nereagovat na tu poznámku ohledně toho, co je a co není povinnosti zřizovatelů. Já jenom chci předně poděkovat za to, že jste se rozhodli podpořit školy v pořízení výpočetní techniky. To si myslím, že je správné, byť se to netýká středních škol. Týkalo se to jenom základních škol. A několikrát jsem to veřejně zopakoval.

Ale neveďme tady, pane ministře, rozpravu o tom, co je a není zákonná povinnost, ve vazbě na to, když jako běžně interpretujeme školský zákon mimo nouzový stav a mimo mimořádná opatření, která se v současné době dělají. To je jasné, že my jako zřizovatelé zajišťujeme provoz škol, tak jak je nám dáno. Platíme topení, svícení, pořizování, investice, všechno atd. Ale pane ministře, pokud v současné době vláda, resp. Ministerstvo zdravotnictví, vyhlašuje tato razantní opatření, tak si prostě myslím, že je stát v tuto chvíli povinen, a nejen možná ve smyslu zákona, ale je prostě povinen těm zřizovatelům pomoci.

Plzeňské školy - máme 26 základních škol a téměř 50 mateřských škol. V jarním období, kdy Andrej Babiš tvrdil, že ochranné pomůcky jsou, nakonec nebyly žádné, tak my jsme samozřejmě našim školám ty všechny ochranné prostředky zajistili. My jsme jim zajistili dezinfekci, roušky, všechno, co bylo v té době zapotřebí. Považovali jsme to za automatické a jasné. Ale pane ministře, netvrďte teď, že ve chvíli, kdy Ministerstvo zdravotnictví vyhlašuje velká mimořádná opatření, je prostě jenom na zřizovatelích, aby ty ochranné pomůcky zajistili. Fakt, já s touto interpretací nesouhlasím. Souhlasím s tím, že se může vést debata, že se to udělá půl na půl, nebo že se řekne "v něčem pomůžeme, v něčem by měli pomoct zřizovatelé", ale nestavte to tak, že prostě teď je zapotřebí, aby respirátory opatřili jenom zřizovatelé. Notabene my si to jako město určitě dovolit můžeme, ale bezpochyby je řada jiných, kteří s tím budou mít ekonomické problémy. Tak já jsem rád, že mluvíte o uvolnění 2,5 milionu respirátorů ze státních hmotných rezerv, ale nedodávejte k tomu to, že je to povinnost zřizovatele, že je to vlastně jenom vaše dobrá vůle. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Nyní faktická poznámka - pan poslanec Birke. Poté faktická poznámka - pan ministr.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mockrát, pane předsedo. Já bych možná také, pane ministře, já vám rozumím, vaší výzvě. Nám jako zřizovatelům, já jsem také zřizovatel, resp. i starosta a mám několik desítek škol a mateřských škol. Já chápu, že to asi pro celou řadu starostů je přece automatické, že když není nic, tak je vybaví. Přece se nemůže stát, že přijde ředitel školy - pane starosto, dejte nám respirátory pro učitele, a pan starosta se před nimi zamkne jako v kanceláři. To se prostě nestane. A neznám takové lidi, neznám takové starosty. A doufám, že v České republice takoví nejsou. Všichni starostové vědí, co mají dělat. A myslím, že to zcela určitě v tom březnu prostě ukázali, když nebylo nikde nic. Na druhou stranu pravda je ta, že rozumím tomu, že ta dobrá vůle, kdy financujete, spolufinancujete v tom základním školství ty hmotné prostředky, ať už to jsou ty laptopy a podobné věci, tak to je samozřejmě fantastická zpráva. Na druhou stranu znovu říkám, já si myslím, že je zbytečné, nám nemusíte říkat opravdu, vyzývat nás, že to je naše povinnost. Podle mého názoru je to pro nás, pro každého starostu v této zemi, automatické.

Děkuji. Nemyslím to špatně samozřejmě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP