(11.30 hodin)
(pokračuje Kaňkovský)

Na závěr ještě řeknu, my jsme navrhli projednání tohoto zákona podle § 90 odst. 2, tedy schválit v prvním čtení. A je to právě kvůli covidové nákaze, abychom ty zdravotně postižené zbytečně netahali k lékařům. Ale jsme jistě ochotni z tohoto svého návrhu ustoupit a projednat to v klasickém, třeba zrychleném čtení, nicméně ve třech čteních. Ale pojďme o této problematice diskutovat a vraťme se ke komplexní diskuzi o problematice zdravotně hendikepovaných. Kolegyně Aulická to tady řekla. Je to lékařská posudková služba, je to příspěvek na péči. Těch problémů - a je to také zákon o sociálních službách, na který z pera vlády čekáme tady tři roky a v tuto chvíli ho tady stále nemáme. A to jsou návrhy, kterými je potřeba se zabývat, které se dotýkají rodin. A já už jsem to tady v minulosti několikrát říkal. My tady máme někde kolem 900 tisíc lidí se zdravotním hendikepem. Připočtěme k tomu jejich rodinné příslušníky. To není malá skupina obyvatel. To znamená, jestliže se vláda zabývá dneska těmi takzvaně sexy voličskými skupinami, tak já jsem přesvědčen, že zdravotně hendikepovaní by měli také patřit do portfolia zájmů této vlády.

Proto vás, milé kolegyně, kolegové, znovu prosím, pojďme se bavit o všech bodech, které jsou dnes navrženy. Je to široká škála obyvatel této země, kteří si zaslouží podporu v této nelehké době. A já jsem přesvědčený o tom, že stojí za ten čas a námahu, ke které jsme se dnes tady sešli, ten čas využít a skutečně o těch problémech diskutovat. Za klub KDU-ČSL vám děkuji za pozornost a prosím o podporu programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Děkuji panu poslanci Kaňkovskému za jeho vyjádření v zastoupení předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL. A než budeme pokračovat vystoupením pana předsedy Jurečky, tak mi dovolte konstatovat omluvu pana místopředsedy vlády, ministra Karla Havlíčka z dnešního jednání, a to z důvodů pracovních.

Nyní tedy pan předseda Marian Jurečka, připraví se místopředseda vlády Jan Hamáček. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Já si jenom tady dovolím navázat a trošku uvést protiargumenty na to, co říkala paní kolegyně poslankyně Aulická Jírovcová, vaším prostřednictvím pane předsedající.

Vážená paní poslankyně, 18. června tohoto roku bylo před volbami, nebo nebylo? Bylo před volbami. Byla svolána mimořádná schůze. Byly tam body, které byly na programu Sněmovny pro řádnou schůzi? Byly tam body, které byly na programu pro řádnou schůzi. Přesto tato Sněmovna i hlasy komunistů podpořila schválení programu té mimořádné schůze, která se věnovala především oblasti problematiky sucha, a dokázali jsme ten den smysluplně projednat řadu zákonů, které byly i vládními návrhy zákona. Měl jsem z toho velmi dobrý pocit a žil jsem v domnění, že dnes i s ohledem na to, že i na této schůzi jsou i vládní návrhy zákona, dokážeme na tomto shodu najít. Stejně tady většina z nás - nebo většina, to je tak polovina poslankyň a poslanců - přijela, jsme tady.

A mě mrzí, že se tady měří dvojím metrem. Na jedné straně se tady používají argumenty, které v případě dvou měsíců staré události neplatily, bylo možné to tehdy podpořit, tu mimořádnou schůzi iniciovala opozice, a dnes chce použít argumenty úplně jinak, účelově, a řekne se - protože to je před volbami, protože to je v programu na řádnou schůzi. A vy sama víte a mnoho z vás, co tady sedíte, že na některé ty body se velmi těžko bude dostávat v tom příštím týdnu a v tom následujícím sněmovním, a řeknete takovouto argumentaci. Takže já se jen ohrazuji, že to prostě není fér, a byl bych rád, abychom potom tedy drželi stejnou linku. Ať potom neříkáte účelově jednou něco jiného a teď zase něco jiného. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Marianu Jurečkovi. Nyní vystoupí místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, připraví se paní ministryně Jana Maláčová. Pane předsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážená kolegyně, paní ministryně, paní poslankyně, páni poslanci, jestli chcete nejlepší argument proti této schůzi, tak si pusťte projev pana místopředsedy Okamury. To je klasický případ toho, jak se dá zmatlat úplně všechno, hrušky s jabkama, a ze všeho obvinit vládu a pak odejít středem. Já na tom projevu pana místopředsedy Okamury oceňuji to, že tentokrát si ho podle struktury evidentně napsal sám a že nekopíroval slovenského akademika. Ale to je tak jediná pochvala a z toho, co tam zaznělo, tak je prostě - já to nemůžu nechat ležet, ale musím se ozvat.

Bereme peníze hasičům a policistům. Tak já chci tady jasně říct, že dokud já budu ministrem vnitra, tak hasičům a policistům nikdo nic nesebere. Ba naopak, snažíme se masivně investovat do techniky, snažíme se masivně investovat do nových staveb. Jenom včera jsem klepal na základní kámen nové hasičské stanice, alokujeme nové evropské peníze a prostě na naše bezpečnostní sbory nekašleme, protože si vážíme toho, co pro Českou republiku dělají.

Česká pošta. Česká pošta do doby, než přišel ministr Hamáček a s podporou této Sněmovny prosadil novelu zákona, která konečně vyřešila ten problém, kdy Česká pošta ze svého zisku v té komerční oblasti doplácela na služby, které si u ní objednal stát, a tudíž se logicky propadla do ztráty, tak dokud jsme to nevyřešili, tak ten problém tady prostě byl. A srovnávat ekonomické výkony České pošty s pouze komerčními subjekty je nefér, protože pošta prostě každý rok doplácela stamiliony - a potom už i přes miliardu - na to, co si u ní stát objednal. To jsme upravili a já věřím, že Českou poštu velmi rychle dostaneme do kondice, protože už bude soutěžit na tom trhu neznevýhodněna.

Co se týká platů. Já samozřejmě vím, že pošťáci mají velmi nízké platy. Také proto jsme jim vloni přidali deset procent, a pokud to ekonomicky půjde, tak jim budeme přidávat i nadále. Ale prostě je tady nějaká ekonomická realita a bohužel i to vyrovnání pro Českou poštu se musí notifikovat u Evropské komise, zdržuje se to. Nicméně jakmile ty peníze přijdou, tak ta pošta bude v podstatě v lepší kondici, než byla za těch minulých dob.

Takže já prostě teď nemůžu nechat ležet některá obvinění a takové plácnutí do vody. Dám stranou porovnání vůle Německa odčinit svoji koloniální minulost s Namibií s poválečným vyrovnáním, ale to se spíš hodí do hodin dějepisu a ne na schůzi Poslanecké sněmovny.

Takže kolega Okamura klasicky ukázal, k čemu slouží takovéto mimořádné schůze. My jsme připraveni o těch bodech diskutovat na schůzi, ta začíná příští týden. Pojďme se o tom bavit, ale bohužel moje obavy, které jsem sděloval dneska novinářům, se naplnily a zase z toho byla show, minimálně tedy v podání kolegy z SPD. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády a ministru vnitra Janu Hamáčkovi. Nyní vystoupí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já podtrhnu, co říkal pan první místopředseda vlády Hamáček. My všechny tyto problémy, které jsou zde navržené k projednání, bereme velmi vážně a víte, že jsme na všechny ty situace, které tady byly popsány, připraveni. A ještě jednou zdůrazním, že v podstatě všechny body se budou projednávat na té řádné schůzi od příštího týdne. Přesto dovolte, abych se vyjádřila k některým věcem, které tady v rámci té diskuze padly.

Já si myslím, že v tuto chvíli z rezortu nebo z pohledu Ministerstva práce a sociálních věcí jsou nejakutnější následující věci. Za prvé, jak jsou připraveny sociální služby na tu aktuální epidemiologickou situaci. Za druhé, jak jsou připraveny rodiny s dětmi s ohledem na ošetřovné na to, co v těchto týdnech probíhá. Za třetí, jak pomáháme zdravotně postiženým. To spadá pod to téma sociálních služeb. Jak to vypadá s kurzarbeitem, s balíčkem zaměstnanosti, jak pomáháme samoživitelkám a pak samozřejmě lékařská posudková služba, velmi naléhavý problém. Vezmu to jedno po druhém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP