(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan poslanec Sklenák má pravdu. Já se s ním nepřu. Jenom říkám, že když takhle bijete v prsa, tak mluvte o všech parametrech. Ano, to zpoždění je vlastně rok a půl, když takhle řekneme, jo? Myslím, že tomu rozumíme.

Ale ve svém vystoupení můj kolega pan poslanec Bauer říká, že mnohem lepší než tohle, co jste předložili, je například debata, jak to urychlit, jak změnit ten valorizační vzorek. Na tom se snad shodneme. Cítíme ten problém, který někdy je ve prospěch seniorů, když ekonomika je ve stagnaci nebo v recesi, a někdy je v neprospěch, když je ekonomika v růstu. Tak ale veďme seriózní debatu, jak se to dá změnit. Hledejme cesty, aby to rychleji reagovalo. A pak na té debatě... já věřím, že neúmyslně, mně vadí jedna věc. Jako by jediným zdrojem příjmů, nebo jediným, kdo se má postarat o naše seniory, je stát. Já myslím, že to není pravda. Klíčová je rodina.

Pan poslanec Sklenák správně říkal, že rostly rychleji příjmy ekonomicky aktivních. Jsem přesvědčen, že naprostá většina těch, kterým rostly ekonomické příjmy rychleji než seniorům, přispívala, zcela logicky svým seniorům, jako ti senioři přispívali svým dětem, když byli oni ekonomicky aktivní, a svým rodičům, když byli ekonomicky aktivní. Tak já bych jenom prosil, abychom nevytvářeli dojem, že jediný, kdo se má starat a kdo se stará o naše seniory, je stát. To snad ne. Musí se starat. Souhlasím. Nikdy se nám nepodařilo vysvětlit, co znamená průběžný systém. Velmi často se přece setkáte s argumentem, senior říká: celý život jsem si platil důchodové pojištění a teď mám nízký důchod. Nepodaří se vám vysvětlit, jak vlastně funguje průběžný systém.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem paní ministryně Maláčová. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já bych reagovala na pana předsedu Stanjuru.

Pane předsedo, vždyť víte, že když přišla koronakrize, že my jsme tam celé vedení sociální demokracie poctivě seděli s celým vedením ODS a měli jsme tu první kolo diskuze toho našeho návrhu důchodové reformy. A musím uznat, že ta diskuze byla opravdu věcná a byla poctivá. A také jsme se shodli na tom, že v ní budeme pokračovat. My jsme ta kolečka měli také u ostatních poslaneckých klubů a nepokračovali jsme v tom, protože přišla koronakrize.

Teď jsme na to navázali a ten, řekněme, systémový krok, který naše vláda dluží - a já v tom dávám za pravdu. Naše vláda dluží důchodovou reformu. Je to totální priorita. A já jako ministryně práce a sociálních věcí, protože to je priorita našeho programového prohlášení vlády, tak takovou důchodovou reformu předložím, tak jak ji už rok a půl důchodová komise, nebo Komise pro spravedlivé důchody existuje rok a půl, tak jak ji rok a půl Komise pro spravedlivé důchody projednává, předložím. A pojďme o ní poctivě diskutovat.

Podívejte se, já souhlasím s tím, že potřebujeme systémové řešení. Nicméně nesouhlasím s panem předsedou Stanjurou, který říká: je tři roky po volbách, důchodová reforma není hotová. Já jsem ministryní práce dvacet pět měsíců - dvacet pět měsíců a v lednu jsme předložili ten záměr. A v Komisi pro spravedlivé důchody - a víte, že tam je polovina zástupců odborné veřejnosti a druhá polovina jsou zástupci parlamentních poslaneckých stran. Nikdo z těch lidí neřekl, že to je špatný směr. My v tuhle chvíli, a to nám také zkomplikovala koronakrize, čekáme na tu analýzu, na tu nezávislou analýzu OECD. Ta by měla dorazit v říjnu, to znamená během několika týdnů. Já pevně doufám, že se to zase celé neposune, protože nejsme v tomto tím tělesem, kdo by to stanovoval. Je to mezinárodní organizace, která reaguje na celý ten posun, který způsobila koronakrize. A pak chceme to systémové řešení představit.

To znamená, že skutečně je to priorita naší vlády, představíme to a já pro to udělám maximum. A nejenom proto, že to mám za úkol, ale také proto, že jsem ten ročník, kterého se to bude týkat, ten velký výpadek za několik desetiletí. Takže z tohoto důvodu i mimo jiné mi to leží na srdci. A myslím si, že je opravdu férové a důležité vést tu poctivou věcnou debatu o tom, jak mít spravedlivé důchody teď, pro současné penzisty, ale i pro ty budoucí, v řádu několika příštích desítek let. Já jsem před několika týdny řekla, že celá ta diskuze, kde na to vezmeme, je hloupá a plytká. Samozřejmě jsem to řekla jinak, než bylo mediálně interpretováno. Ale skutečně pro mě, pokud nevedeme diskuzi o tom, kde vzít peníze na to pro lidi, kteří celý život poctivě pracovali a odváděli, aniž by někdo řekl, že si to nemůžeme dovolit, tak ta diskuze je zbytečná. My prostě máme povinnost zajistit základní funkce státu lidem, kteří odvádějí celý život velkou část mzdy, tak máme povinnost jim zajistit spravedlivé důchody.

Nebudu k tomu více již říkat. Myslím si, že tu debatu, která nás čeká v příštích dnech a týdnech, ale já si myslím, že tento návrh zákona je o tom, jak vyrovnat inflaci posledních měsíců. Máte pravdu, potřebujeme systémové řešení, pojďte na tom s námi pracovat. My poctivě usilujeme o debatu s úplně všemi parlamentními stranami. A myslím si, že to jedna z největších výzev pro Českou republiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budou následovat faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Ferjenčík, pak pan předseda Stanjura, pan poslanec Bauer, paní poslankyně Hyťhová. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík má slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tohle už se fakt nedalo, já musím reagovat na paní ministryni. Já bych se chtěl zeptat, jak to vypadá, když něco není totální priorita. Protože zjevně když to je totální priorita, tak to necháte tři roky ležet u ledu, aby se to pak nestihlo projednat. A tak by mě fakt zajímalo, jakým způsobem tahle vláda prioritizuje. Protože jestli tohle je totální priorita, přistupujete k tomu tak, že slibujete návrh, který pak předložíte jako sociální demokracie bez vládního konsenzu už jako předvolební návrh, který se nestihne projednat, tak to skutečně podle mě není přístup k tomu, jak dosáhnout toho, aby se totální priorita stala skutečností. Vždyť je to naprosto směšné, paní ministryně!

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Zbyněk Stanjura - faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já mám spíš takovou řečnickou. Paní ministryně, kdo vymyslel, že chceme řešení od OECD? Každý důchodový systém je jiný a nepřenosný. Ještě bychom se mohli zeptat OSN, nebo já nevím koho, co nám pošlou, a budeme čekat. Já jsem slyšel, na jaře dostaneme informace z OECD, v červnu.

Ale paní ministryně používá slovo spravedlivě a zní to moc dobře. Ale klíčem k tomu, abychom se shodli, aspoň (nesroz.) spravedlivě je to, o čem mluvil pan poslanec Nacher. Poměr zásluhovosti a solidarity. To je přece klíčový ukazatel, zda většina penzistů, nebo většina, kteří jdou do penze a platili v tom průběžném systému, ho bude považovat za spravedlivý, nebo ne. A o tom nevedeme debatu.

To ostatní je o řád níž. Já to nechci podceňovat. Ale o parametrech, kolik je zásluhová a kolik má být solidární část, to je to, zda naše veřejnost přijme za své - ne, že to řekneme my tady ve Sněmovně, že to je spravedlivý systém, zda ti, kteří budou odcházet do penze po těch pětatřiceti letech, co platili do průběžného systému, budou mít pocit, že jim stát spravedlivě vyměřil, anebo budou mít pocit, že ne. A to je složitá debata, na to není jednoduché řešení. Já se obávám, že ho nenajdeme do voleb, máme dvanáct měsíců. Protože to není triviální věc. To nechci říkat, kdo za to může. Prostě to nestihneme.

A pan poslanec Ferjenčík má pravdu. To je priorita priorit. A máme 494 bodů a priorita priorit mezi nimi není. Už to, že máme 500 bodů, je na palici. Ale tu největší prioritu v tom nemáme. Tak když dám, že tam je třeba 150 opozičních věcí, tak zůstane vládních kolik? 350 věcí, které jsou důležitější než důchodová reforma, když je to priorita priorit. A takhle se debata prostě nevede.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jan Bauer - faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Dovolte mi jenom pro ty z vás, kteří nejste členové důchodové komise, se ohradit k tomu, co tady zaznělo. Já si myslím, že hlavní důvodem, že z důchodové komise doposud nevypadlo vůbec nic, jak jsem řekl ve svém projevu, prakticky nula, určitě není vinou členů, nebo významné většiny členů té důchodové komise. A víte, paní ministryně prostřednictvím pana předsedajícího, kdybyste na té poslední důchodové komisi byla - ale rozumím tomu, že prostě nemůžete být všude, protože to je normální úděl každého ministra - tak ta rámcová pozice OECD tam byla prezentována prostřednictvím paní předsedkyně Nerudové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP