Úterý 29. září 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

50.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů
epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti prokazování
plnění kvalifikačních předpokladů pro účely pracovněprávních vztahů
/sněmovní tisk 881/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Opět je navrženo postupovat podle § 90 odst. 2, to jest vyslovit souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. Ještě než mu udělím slovo, požádám paní kolegyni Lucii Šafránkovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajkou pro prvé čtení. Pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v prvním čtení je vám předkládán k projednání vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS v oblasti prokazování plnění kvalifikačních předpokladů pro účely pracovněprávních vztahů. Zástupcem je Ministerstvo průmyslu a obchodu a návrh tohoto zákona schválila vláda 18. května. Organizační výbor projednání návrhu zákona doporučil, a to 3. 6. tohoto roku, určil zpravodajkou bakalářku Lucii Šafránkovou a navrhl výbor pro sociální politiku jako garanční. Vláda České republiky 18. května ve svém usnesení navrhla Sněmovně Parlamentu České republiky, aby s vládním návrhem zákona vyslovila souhlas již v prvém čtení, tedy podle § 90.

Předkládaný návrh zákona má za cíl po dobu nouzového stavu - zdůrazňuji - a v navazujícím období řešit situaci faktické nemožnosti plnění kvalifikačních předpokladů zaměstnanci v pracovněprávním poměru včetně jejich prokazování, a to tak, jak jsou tyto vyžadovány zvláštními právními nebo technickými předpisy, které jsou obsaženy v návrhu zákona. Je proto navrhováno nastavit po dobu do konce roku 2020 v souvislosti s pandemií COVID taková pravidla, která zajistí formální naplnění požadavků, právních předpisů a technických norem pro výkon sjednaných druhů práce.

Návrh zákona prodlužuje platnost dokumentů, a to takových, které prokazují splnění kvalifikačních předpokladů pro výkon práce stanovené zvláštními právními předpisy stanovujícími zvláštní požadavky na kvalifikační předpoklady, které jsou spojené s výkonem práce v pracovněprávním vztahu po dobu trvání rozhodné doby. Návrh zákona byl iniciován a podpořen Hospodářskou komorou České republiky a přijetí tohoto zákona by mělo podle našeho názoru jednoznačně přispět k překonání následků epidemie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády, ministrovi průmyslu a ministrovi dopravy Karlu Havlíčkovi a požádám tedy o zpravodajskou zprávu paní Lucii Šafránkovou. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vláda předložila Poslanecké sněmovně tento návrh zákona 2. června letošního roku. Navrhovatel, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu, navrhl projednat tento zákon tak, aby s ním Sněmovna mohla vyslovit souhlas již v prvním čtení dle příslušného ustanovení zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Předmětem úpravy návrhu zákona, jak již bylo řečeno navrhovatelem, jsou některá práva a povinnosti v oblasti prokazování kvalifikačních předpokladů stanovených pro výkon určitých prací. Jejich seznam obsahuje příloha k zákonu, přičemž účelem této úpravy je zejména snížení některých negativních dopadů vyvolaných mimořádnými opatřeními při epidemii koronaviru.

Jde o návrh zákona s časově omezenou působností, má se týkat pracovněprávních vztahů trvajících v období od 12. března 2020 do 31. prosince 2020. Zjednodušeně řečeno, jde o jakousi fikci splnění kvalifikačních předpokladů, kdy se má za to, že zaměstnanec, který splňoval kvalifikační předpoklady stanovené pro výkon určité práce k 11. březnu 2020, splňuje tyto předpoklady právě i v době trvající až do konce kalendářního roku 2020. Po tu dobu nemá být zaměstnavatel povinen provádět periodická školení zaměstnanců pro účely prokázání splnění kvalifikačních předpokladů s výjimkou těch případů, kdy tato školení provádí zaměstnavatel elektronickou formou.

Je faktem, že některá omezující opatření vyvolaná nouzovým stavem standardní plnění zákonných požadavků na kvalifikační předpoklady zaměstnanců silně ztížila, ne-li je znemožnila. A je také nepochybnou skutečností, že požadovat po zaměstnavatelích nyní, v době nastupující ekonomické krize, plnění některých regulačních podmínek zpětně či dodatečně, ale po omezenou dobu i nově, by znamenalo další negativní zásah do restartu jejich aktivit zejména po finanční stránce. Z těchto důvodů je navrhovaná úprava potřebným a pozitivním krokem, který našim zaměstnavatelům i zaměstnancům dočasně podá onu příslovečnou pomocnou ruku.

Účinnost zákona se vzhledem k poslední úpravě příslušných regulí v zákoně o Sbírce zákonů mimořádně navrhuje prvním dnem následujícím po vyhlášení tohoto zákona, a to vzhledem ke skutečnosti, že se tento zákon vztahuje pouze na pracovněprávní vztahy trvající v období od 12. března 2020 do 31. prosince 2020. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce za její zpravodajskou zprávu. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku písemnou. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, mohu tedy rozpravu ukončit. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Rozhodneme tedy podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 881 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování číslo 253 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 253. Z přítomných 162 pro 137, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat rozpravou podrobnou, která se řídí ustanovením § 90 odst. 6 jednacího řádu. A znovu opakuji, že pouze změnu účinnosti, případně můžeme navrhnout... legislativně technické nemůžeme, protože nepadl žádný pozměňovací návrh. Pokud se nikdo nehlásí, končím i podrobnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti prokazování plnění kvalifikačních předpokladů pro účely pracovněprávních vztahů podle sněmovního tisku 881."

Zahájil jsem hlasování číslo 254 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 254. Přítomno 162, pro 145, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání zákona končí.

 

Končím tak bod číslo 50. Děkuji panu ministrovi a místopředsedovi vlády, děkuji paní zpravodajce. Máme před sebou ještě čtyři minuty do sedmnácté hodiny a na rovinu řečeno, nemám odvahu zahájit bod číslo 51, protože to je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a pan ministr Prymula není, tak jako tak tedy vyhlásím přestávku do 17.00 hodin, na kdy jsme se dohodli, že zahájíme znovuprojednávání bodu 454, tisku 876.

 

(Jednání přerušeno v 16.56 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 17.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, měli bychom pokračovat v projednávání bodů tak, jak jsme si je schválili. Teď jsme v trošku složité situaci, protože bychom se mohli zabývat přerušeným bodem 454 - Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích, ale já jenom připomínám, že jsme tento bod přerušili do doby, než bude přítomen ministr obrany a ministr zahraničních věcí. Pan ministr obrany Metnar přítomen je (sedí u stolku zpravodajů), pan ministr zahraničních věcí zatím přítomen není. (Z pléna se ozývá, že to nevadí.) Ale rozhodnutí Poslanecké sněmovny bylo takové, že budeme pokračovat, až zde budou oba ministři.

Prosím pana předsedu poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Jan Chvojka: Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Děkuji za slovo. Já se omlouvám, pan ministr Petříček je na cestě, měl by tady být každou chvíli, několik minut to bude trvat. Já bych poprosil, možná kdyby vystoupil pan ministr obrany Metnar, pan ministr Petříček pak už snad bude plynule následovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobře. Pokud proti tomu nevznese někdo z kolegyň či kolegů námitku, tak já přijímám tento návrh.

Aktualizováno 27. 10. 2020 v 12:32.




Přihlásit/registrovat se do ISP