(15.10 hodin)
(pokračuje Plaga)

Takže letos prostředky na konané soutěže vypláceny budou, s krácením prostředků na rok 2021 se nepočítá. Samozřejmě že v případě, kdy není jasná epidemiologická situace, tak nedává smysl vyhlašování z centrální úrovně, které musí být do konce srpna. Ale zase taková ta poznámečka, která tam byla myšlena, jak jsou okrádáni nadaní žáci, tak vás ubezpečuji, že pokud ta cesta nebude formou soutěží, tak ty peníze budeme směřovat do nadaných žáků jinou formou.

A poslední dezinformace, která se objevila z rozhovoru se sympatizantem Pirátů, ať už tedy záměrně, nebo z nepochopení - věřím, že to je ta druhá varianta, tedy z vzájemného nepochopení - souvisí s tím, že distanční formy samozřejmě zakázané nejsou. Bylo by to nelogické. Tečka. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní v obecné rozpravě vystoupí paní poslankyně Olga Richterová. Já přečtu mezitím omluvu. Pan poslanec Kupka se omlouvá od 14 hodin do konce jednání z pracovních důvodů. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já chci poděkovat panu ministrovi, že upřesnil řadu věcí, nicméně stále z toho vyplývá následující. My za klub Pirátů podporujeme celkovou základní myšlenku, aby byla legislativní úprava toho, jak má fungovat vzdělávání na dálku, distanční vzdělávání, ale bez vyhlášky, což je podzákonná norma, ale důležitá, s právní váhou, je to pro nás nepřijatelné. Je samozřejmě lepší situace, když pan ministr slíbil metodiku, než nula. Je lepší, když bude aspoň něco. Ale takovýto zákon, takováto úprava vyžaduje vyhlášku. A proč? Protože rodiče nezajímá, co z toho je přesně jenom záležitost Ministerstva školství, nezajímá je, že třeba omluvy už jsou nějak vyřešené a bude se to aplikovat analogicky. Rodiče zajímá, jak jste, vážený pane ministře, vy jako člen koaliční vlády s ČSSD rámcově dohodnut na řešení těch nejpalčivějších věcí, co rodiče budou trápit. Jsme v situaci, kdy jako vláda chcete uvalit na lidi novou velkou povinnost, povinnost zajistit přístup k distančnímu vzdělání, tedy že dítě je doma v karanténě a já jako rodič to musím nějak zařídit. A v této situaci jste se zatím neshodli na ošetřovném pro tu obrovskou skupinu živnostníků a lidí na dohody, kteří to prostě nemají teď reálně jak zařídit. Nemají vůbec nárok, i když platí nemocenské.

Jenom to chci zopakovat, že to je situace, kdy vy žádáte důvěru, že tento zákon bude jaksi fungovat dobře, ale přitom nám jako zástupcům voleným od občanů nedáte ani rámcový pohled, jak jste se jako vláda na téhle klíčové podmínce toho, aby ten zákon mohl vůbec v praxi fungovat, shodli.

Takže když to shrnu, když zanechám stranou drobné nedomyšlenosti, kdy je škoda, že třeba církevní základní školy nedostaly vůbec žádné prostředky na IT vybavení, nebo kdy je škoda, že není zohledněna vyšší potřebnost určitých lokalit na počítačové vybavení, že je jaksi jenom podle učitelů, tak toto by se dalo pominout, to nejsou tak zásadní věci. Ale to, že nejste jako vláda shodnutí na klíčové podmínce, aby zákon mohl fungovat, to, že nebyla přislíbena vyhláška, znamená, že jenom dáváte rodičům povinnost, házíte zodpovědnost na rodiče, potažmo na školy, a nejste ani domluveni na tom, aby to vůbec v praxi obstálo.

Je mi líto, tohle nemůžeme podpořit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Tereza Hyťhová a potom s přednostním právem předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Nechci zdržovat, jenom k panu ministrovi. Chtěla bych se ohradit vůči jeho slovům. Já jsem neřekla, že není distanční forma vhodná. Já jsem řekla, a bojím se toho dne a nechci se toho dožít ani dočkat, až děti budou sedět doma, a už teď víte, sám si uvědomujete, že děti sedí často doma, nechodí ani ven, za mě, když jsem byla ještě malá, ne že bych tedy byla stará, to ještě jako ne, ale když jsem byla malá, tak jsme chodili ven, dneska to tak není, takže já se jenom bojím toho a nechci se toho dočkat, aby děti seděly doma a učily se doma. Děti mají chodit pravidelně do školy a udržovat sociální kontakt. Takže jenom pro vysvětlení. A rozhodně nejsem zastáncem toho, jak jste tady zmínil, aby to bylo, jak jste to řekl, v běžné praxi v budoucnu - distanční výuka. Já si myslím, že to není cesta, kterou bychom se tedy měli vydávat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem - momentíček - Zbyněk Stanjura. Ano, s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Sice jsem nikoho nepředběhl, ale dobře, s přednostním právem.

My jsme tady slyšeli asi dvacetiminutovou sebechválu pana ministra.

Za prvé jsem přesvědčený, že kdyby nebylo tlaku opozice na to, že chceme, aby volili lidé i z karantény, tak dneska jsme se tady k tomuhle zákonu nesešli. Nic by se taky nestalo, pane ministře. Nic by se nestalo. A já bych očekával od ministra školství udělat všechno pro to, abychom školy nezavírali, ani třídy, ani školy. Ale vláda si oblíbila plošná opatření. Vidím tam ministra zdravotnictví, který nám ještě minulý týden ukazoval ten semafor, kdy kromě dvou okresů je všechno super, všechno zvládáme, žádné riziko - buch ho, plošné opatření. A vy nám tady říkáte a máme věřit, že nezvažujete plošná opatření i v oblasti školství. Já tomu prostě nevěřím. Vy jste říkal, že kdyžtak se to bude požadovat jenom lokálně, jestli jsem vás docela dobře poslouchal. Já si myslím, že nemáte mít novou pravomoc. Pan ministr školství se opravdu mýlí, když říká, že on je zodpovědný Poslanecké sněmovně. Můžete mi říct jak, pane ministře? Je to v některých zákonodárných sborech, že sněmovna může například vyslovit nedůvěru konkrétnímu ministrovi. V českém ústavním systému to opravdu není. Takže vy jako osoba, nebo kterýkoliv jednotlivý ministr, nejste zodpovědný Poslanecké sněmovně, pouze vláda jako celek. To je podstatný rozdíl.

Nevím, proč si chcete uzurpovat další pravomoc. Vůbec tomu nerozumím. Myslím, že to je špatně. A ten pozměňovací návrh je opravdu rozumný. Myslím si, že kdyby to bylo naopak a měli jsme vyměněné lavice, vládní a opoziční, tak byste taky proti tomu protestovali, proti dalšímu posílení exekutivní moci bez vůle parlamentu. Zkuste se na to podívat bez toho, na které židli konkrétně sedíte, a podle mě musíme dojít ke stejnému názoru, že to není dobře. To skutečně není dobře, takovou novou kompetenci svěřovat kterémukoliv ministrovi. A není to osobní vůči vám. Je to prostě podle mě upírání práva zákonodárné moci ve prospěch moci exekutivní. A nedivte se tomu, že velmi mírně jsme dali pozměňovací návrh, proti kterému jste ruku v ruce, nebo slovo se slovem se zástupci KSČM proti. Ale myslíme si, že to opravdu není dobře.

A já bych očekával, že za prvé řeknete, že uděláte všechno pro to, aby škola probíhala standardním způsobem. (Hlas z pléna.) Já se nebudu připojovat. Ale ty zmatky? Ta představa, aby to dítě mělo, já bych řekl, opravdu velmi podrobný manuál, kdy tu roušku mít bude, či nebude. Viděl jsem bezradného ministra zdravotnictví, když měl odpovídat, proč v družině nemusí být roušky a na chodbě ano. To mi vysvětlete. Já to jako laik vůbec nechápu. Když vezmu argument, že jedna třída je uzavřený kolektiv, v pořádku, ale pak v té družině tam přiběhnou všichni. Tak na té chodbě cestou z II.A si na tu chodbu dám tu roušku, a až otevřu dveře družiny a potkám kolegu z II.B, z II.C a z I.A, tak už si tu roušku můžu sundat. A tomu se říká chytrá nevím co. Chytrého na tom není vůbec nic. Jsou to jenom zmatky. Ale jak jsme se dneska dozvěděli, pan ministr zdravotnictví prohlásil a připomenul občanům, že pokuta za nenošení roušky je až 3 miliony.

K čemu je ten semafor, pane ministře? K čemu je ten semafor? Já jsem z okresu, kde byl bílý semafor, a celou dobu jsem tam musel nosit roušku. A představte si, když jsem jel pendolinem z Ostravy do Prahy, tak díky chytré vládě jsem měl povinnost si v Ostravě-Svinově nasadit v pendolinu roušku, první zastávka je v Olomouci, ale jakmile jsme přejeli hranice kraje, tak jsme si ty roušky mohli sundat. To je chytré, co? To by málokdo vymyslel. Nikdo nepřistoupil, nikdo nevystoupil, ale prvních třicet minut máte roušku a pak dalších patnáct minut, pokud není zpoždění, nějaká výluka, do Olomouce už roušku nemáte a z Olomouce hurá s těmi samými cestujícími bez roušky. Tomu se říká - no, chytré to určitě není. Nebudu hledat žádná adjektiva.

Takže se nedivte našemu rozhořčení. To je ještě slabé slovo. Kdo se tady v červnu dušoval, že žádné plošné opatření nebude? Nebyl to váš premiér? Co jste vyhlásil dneska, včera, předevčírem? Nová plošná opatření. Já nevím, měli bychom se ještě rychle jít do konce srpna ostříhat, abychom potom v září nebo v říjnu nebyli ve stejném problému jako v dubnu a v květnu, a já nevím co všechno. Tak nám řekněte, co všechno mám ještě stihnout do 31. srpna, když podle vašeho semaforu kromě dvou okresů je všechno super. To není můj semafor, to není opoziční semafor, to je váš semafor. Vy sám řeknete, že krajská hygienička v mém kraji nepostupovala správně, načež se dočtu statisícovou odměnu. To je super. Opravdu. Na našem okrese nebyl žádný zvýšený počet nakažených, ale protože jsme v Moravskoslezském kraji a v Karviné jsou roušky povinné, tak to padlo i na Opavu. A takhle se postupuje.

Jedna má kolegyně, paní poslankyně Němcová, napsala docela vtipný tweet, že by nám stačila buď chytrá karanténa, anebo chytrá vláda. Bohužel nemáme ani jedno. A to je velký problém. (Potlesk zprava.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP