(10.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Myslím si, že mnozí z nás si uvědomují, že je potřeba, aby v příštích těžkých týdnech a měsících se investovalo a aby se lidé nebáli utrácet. Jsme přesvědčeni, že mnohem lepší cesta než složité dotační programy ze strany vlády je nechat peníze daňovým poplatníkům. Tento náš jednoduchý návrh to přináší, a věřte, i když někteří tomu nevěří evidentně, pořád si myslí, že vláda je moudřejší než občané, věřte tomu, že daňoví poplatníci ty peníze investují a uplatní mnohem lépe než kterákoli vláda. Kterákoli vláda, to bych chtěl zdůraznit. Ne tato konkrétní vláda.

Takže náš návrh je, abychom dneska v prvém čtení projednali sněmovní tisk 254, poslaneckou novelu zákona o dani z příjmů. Navrhuji, aby to byl bod číslo 5, bod číslo 4 bylo to třetí čtení sněmovního tisku 567, zákona o rozpočtových pravidlech, a bod číslo 3 aby bylo stanovisko Poslanecké sněmovny k situaci v Bělorusku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zbyňku Stanjurovi. Ještě než budeme pokračovat vystoupením pana Ondřeje Benešíka, konstatuji omluvu poslance Antonína Staňka z dnešního jednání po celý jednací den, dále omlouvám z jednání Poslanecké sněmovny z rodinných důvodů Lukáše Koláříka, který se také omlouvá. Nyní tedy pan poslanec Ondřej Benešík.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, KDU-ČSL dnes ráno na tiskové konferenci avizovala, že budeme chtít zařadit bod k situaci v Bělorusku - jsem rád, to, co tady zaznělo z úst mých předřečníků z jiných klubů a samozřejmě taktéž z úst pana premiéra. My tento bod chceme podpořit, budeme se bavit o tom, jak technicky, procedurálně, v který moment dnešního jednání tento bod zařadit. Nicméně KDU-ČSL připravila návrh usnesení k tomuto tématu, které má podpořit vládu České republiky v jejím úsilí o demokratizaci Běloruska. To usnesení, ten návrh usnesení zní takto:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu, aby se jednoznačně postavila na stranu spravedlnosti, demokracie a lidských práv v Bělorusku a zejména aby

I. vyzvala běloruskou vládu k bezodkladnému propuštění všech zadržovaných, vyšetření policejního násilí a osudů desítek nezvěstných, jakož i k jednání o legitimních požadavcích protestujících;

II. aktivně v koordinaci s ostatními zeměmi, zejména státy Pobaltí a Polskem, vystupovala na půdě Evropské unie za rozhodný postup vůči Bělorusku, včetně zavedení adresných sankcí vůči osobám zodpovědným za falšování voleb, volební násilí a porušování lidských a občanských práv;

III. připravila adresné sankce vízové a majetkové vůči osobám zodpovědným za volební manipulace a porušování lidských a občanských práv, aby je mohla uplatnit i bilaterálně v případě, že běloruský režim nezareaguje na předchozí výzvy;

IV. vyšetřila původ zábleskových granátů české provenience, takzvané zásahové výbušky, které jsou podle hodnověrných informací používány běloruskými zásahovými jednotkami a které způsobily četná zranění;

V. nastavila vstřícnou politiku vůči těm, kteří z Běloruska prchají před politickými represemi, a konečně

VI. nadále diskutovala s českými nevládními organizacemi činnými v Bělorusku a představiteli běloruské demokratické opozice další možné kroky.

Tento návrh usnesení samozřejmě předložíme a předneseme i v podrobné rozpravě k tomuto bodu, který jsme připraveni - a velmi rádi podpoříme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegu Benešíkovi. Ještě konstatuji, že s náhradní kartou číslo 22 bude hlasovat pan ministr Zaorálek.

Dále je přihlášen pan kolega Pikal. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Já se tedy pro pořádek chci přihlásit k svému dříve přednesenému návrhu na to, abychom zařadili do pořadu schůze nový bod, a to Stanovisko Poslanecké sněmovny k situaci v Bělorusku po prezidentských volbách, a navrhuji, abychom ho pevně zařadili jako třetí bod dnešního jednání s tím, že předpokládám, že body 1 a 2 budou přerušeny vlastně po druhém čtení, a v těch bodech potom se rozhodneme, na kdy je přerušíme. Předpokládám, že ten vhodný moment bude po bodu 3.

A když tedy zaznělo usnesení, tak já také přečtu náš návrh usnesení. Náš návrh usnesení směřuje k tomu, aby Poslanecká sněmovna zaujala to stanovisko, takže ten návrh by zněl:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. odsuzuje nepřiměřené policejní násilí a brutalitu uplatněné vůči běloruským občanům v posledních dnech;

II. konstatuje, že neuznává oficiální výsledky voleb zveřejněné státní volební komisí a za nejvhodnější řešení považuje opakování prezidentských voleb s demokratickým průběhem a za účasti mezinárodních pozorovatelů;

III. deklaruje, že Česká republika postrádá zákonnou normu, která by umožňovala zavedení individuálních sankcí vůči těm, kdo nesou zodpovědnost za nepřiměřené násilí;

IV. apeluje na vládu České republiky, aby obdobný sankční režim aktivně prosazovala na úrovni Evropské unie;

V. apeluje na vládu České republiky, aby vyjasnila podezření, že dochází k vývozu a reexportu materiálu z České republiky, který podléhá licenčnímu řízení a vztahuje se na něj embargo Evropské unie a který dle přímých svědků měly používat pořádkové síly Běloruska při násilném potlačování demonstrací - to jsou ty zde zmíněné rozbušky;

VI. vyzývá vládu České republiky, aby činila další nezbytné kroky pro podporu dialogu v Bělorusku;

VII. informovala do 30. září 2020 Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o opatřeních uvedených výše.

Já nevím, jestli toto usnesení budeme načítat v podrobné rozpravě, já bych naopak předpokládal, že předtím ideálně proběhne nějaký dialog mezi kluby, kdy případně vznikne nějaký konsenzuální návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Pikalovi. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy k pořadu schůze a mohu tedy rozpravu ukončit, když nevidím, že by se někdo další hlásil. Budeme tedy hlasovat o celém pořadu schůze Poslanecké sněmovny. Nejdříve ale musíme hlasovat o jednotlivých návrzích. Ty návrhy, které byly shodné, to znamená návrh na zařazení dalšího bodu o situaci v Bělorusku, když to zjednoduším, bychom hlasovali jedním hlasováním, pokud s tím předkladatelé souhlasí. Kolega Benešík? Kolega Pikal? (Nonverbální souhlas.) Dobře. A potom návrh pana předsedy Stanjury o těch dvou dalších bodech samostatně, protože ten s tím nesouvisí. Jestli nemá někdo výhradu, tak bychom o těchto dvou krocích - nebo chcete, pane předsedo, hlasovat o třetím čtení zvlášť? Tak samostatně, dobře, takže nejdříve tři samostatné návrhy, potom bychom podle hlasování hlasovali o návrhu pořadu.

 

Nejprve tedy, abychom do tohoto pořadu schůze (s důrazem:) ve stavu legislativní nouze zařadili bod, který není zákonem, který předkládá vláda, to abychom si uvědomili právní statut této věci, a to je situace v Bělorusku, zjednodušeně řečeno.

Zahájil jsem hlasování číslo 3 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 3, z přítomných 139 poslanců pro 98, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana Zbyňka Stanjury, o zařazení tisku 567, třetí čtení zákona o rozpočtových pravidlech.

Rozhodneme v hlasování číslo 4, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 4, z přítomných 140 pro 119, proti 1. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP