(16.30 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Ohledně krizové legislativy tady hovořila paní poslankyně Valachová, takže tady není asi úplně nutné to znovu opakovat, že se na tom pracuje, že strany budou přizvány, to tady zaznělo. Myslím si, že paní poslankyně měla informaci přímo od pana ministra vnitra.

Pokud jde o Správu státních hmotných rezerv a nákupy, to myslím, že tady také zaznělo od pana ministra Havlíčka, to je teď v jeho gesci nikoli v gesci Ministerstva zdravotnictví. A ty zakázky probíhají. Takže tady si myslím, že už jsou otevřeny snad obálky u některých těch prvních zakázek. A věřím tomu, že Správa státních hmotných rezerv zajistí dostatečné zásoby ochranných prostředků tak, jak o ně požádaly jednotlivé resorty včetně resortu Ministerstva zdravotnictví.

Pokud jde o otázku vakcíny, to bezesporu byla zajímavá zmínka. Já jsem se už trošku k tomu vyjádřil, myslím, že na dotaz pana poslance Čižinského. My samozřejmě jsme velmi aktivně zapojeni do toho tématu vakcíny proti nemoci COVID-19. Jsou v zásadě v tuto chvíli dvě paralelní cesty. Jedna na úrovni celé EU, kde se bude podepisovat smlouva o spolupráci, kde státy tedy vyjadřují zájem o to, aby se mohly podílet vlastně na tom společném nákupu vakcín proti COVID-19, až samozřejmě bude ta vakcína k dispozici. Druhá cesta, tu řekněme lídruje Německo společně s dalšími čtyřmi zeměmi a i s německým ministrem zdravotnictví jsem v přímém kontaktu. A je to zkrátka tak, že pokud se podaří firmě AstraZeneca, která vlastně spolupracuje právě s touto skupinou, vyvinout tu vakcínu, tak ji budou od ní nakupovat. Myslím, že to proběhlo i v médiích. A těch vývojových týmů a společností, které na tom pracují, je celá řada.

Evropská komise vytvořila Steering committee k otázce vakcíny, kde má ČR svého zástupce. Je tam nominován pan profesor Roman Chlíbek, což je zástupce České vakcinologické společnosti, který se přímo účastní té Steering committee. To znamená, máme přímo informace o otázce vakcíny, o tom vývoji, takže tady si myslím, že jsme velmi aktivní, a bezesporu budeme ti, kteří budou profitovat z toho, až vakcína bude k dispozici. To, že samozřejmě bude mít možná nějaká rizika, to uvidíme, to je otázka, probíhají klientská hodnocení. A teď těžko předjímat, jaká tam ta rizika budou. Ale my jsme připraveni k tomu předpřipravit určitou strategii, kterou už diskutujeme. Myslím si, že primárně samozřejmě bychom měli být zaměřeni na rizikové skupiny, opět to znamená seniory, zdravotníky, polymorbidní pacienty, kteří jsou nejvíce ohroženi, protože je jasné, že i ten objem těch vakcín, těch dávek, bude bezesporu limitovaný v rámci jednotlivých členských států. Ale skutečně jsme v tom velmi aktivní a máme informace z první ruky.

To jsou snad ty nejzákladnější věci, které tady zazněly. Pokud jsem na něco zapomněl, tak případně ještě mohu doplnit. Ale skutečně věřte tomu, že nemáme ruce v kapsách, že na tom velmi aktivně pracujeme. Chceme, aby fungoval systém Chytré karantény 2.0 tak, jak ho máme naplánovaný s tím personálním posílením, kdy se připravujeme zejména na tu podzimní sezónu respiračních chorob. Připravujeme strategii testování, kterou jsme už částečně předložili a ještě bude dopracovávána s našimi odborníky, takže skutečně to téma nemoci COVID-19 určitě nás tady čeká v těch následujících měsících stále. Hovořil jsem o tom na začátku, že asi nemůžeme očekávat, že by ten virus nějakým způsobem zmizel. Stále ani celosvětově pandemie nevyvrcholila. Když se podíváme na ta čísla, tak celosvětově stále počet stoupá. A věřte, že skutečně děláme maximum pro to, abychom připraveni zkrátka byli.

Věřím tomu, že zvládneme i situaci na Karvinsku. A chtěl bych poděkovat všem na Karvinsku za jejich trpělivost a odpovědnost, protože je to velmi důležité pro nás teď, aby dodržovali ona opatření, protiepidemická opatření, nošení roušek, rozestupy, dezinfekce, omezení hromadných akcí tak, abychom tu situaci zvládli. Já věřím tomu, že ji společně zvládneme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak já vám rovněž děkuji. Pan zpravodaj, poslanec Bartošek, se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Pane ministře, tak jak jsem slíbil, tak byť jste se snažil, tak skutečně řada otázek zůstala nezodpovězena. Tak já vám zopakuji, na co se jednotliví poslanci ptali.

Tak začneme kolegyní Richterovou, vaším prostřednictvím, pane předsedající, zda se budou v sociálních zařízeních používat testy PCR místo rychlotestů. Dále, zda budou testováni také agenturní pracovníci v rámci OKD. Plošně, všichni, včetně rodinných příslušníků. Říkám to, protože zde na to nepadla odpověď. Tak opakuji otázky, které zazněly na plénu.

Dále jste mluvil o plošném testování po 19. 7. Proč si dáváte takovou prodlevu? Není to příliš luxusní dávat si deset dnů, abyste mohli testovat dřív? Nehrozí díky tomu rozvoj covidu? Dále, zda podporujete zátěžové testy odolnosti zdravotnického systému, tak jak je zde připraven návrh usnesení.

Popravdě řečeno vaše odpověď, že věříte v dostatečné zásoby státních hmotných rezerv, byla pro mě velmi příjemným překvapením, že vám stačí to, že věříte v to, že stát bude dostatečně zajištěn. Kdybyste aspoň řekl, že z pozice Ministerstva zdravotnictví jste požadoval pro lékařská zařízení takový objem roušek, takový objem respirátorů, takový objem ochranných pomůcek v takovém rozsahu, co se týká financí, s dodávkou do tehdy a tehdy a v případě většího rozvoje budete schopen distribuovat do 24 hodin, tak to je odpověď, kterou bych očekával.

Nepadla odpověď na to, jakým způsobem bude řešeno školství. Zda v případě, že budou ve větším zavírány školy a studenti budou muset zůstávat doma, zda na vládě plánujete, aby byla vyřešena otázka distanční výuky, zda bude ukotvena v zákoně a zda to budete chtít řešit nějakým zrychleným projednáváním, protože vzdělávání by nemělo být ohroženo.

Dále pan kolega Válek nedostal odpověď na to, jakým způsobem a kdo organizuje hromadný odběr vzorků. Zda to je krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví, nebo je to v gesci hejtmana. Kdo informuje o výsledcích vzorků? Jak rychle a jakým systémem plánujete ty lidi proočkovat? Vy jste to tady, ten systém jste zhruba popsal, abych vám nekřivdil, že nějakým způsobem, nějaký plán plánujete.

Dále zde padla otázka, proč je tak vysoká chybovost v diagnostice, případně jak vysoká je chybovost, co s ní chcete dělat.

Na otázku, proč trvá tak dlouho přenos dat mezi jednotlivými organizacemi, jsem pochopil, že je to v podstatě výsledek vašeho eGovernmentu. To znamená, státní instituce jsou nedostatečně vybaveny kvalitním softwarem, neumějí spolu komunikovat. A zde patří skutečně velké poděkování a dík lidem, kteří s velkým úsilím vkládají data, zprovozňují systém, a to vládě navzdory, protože jim záleží na zdraví lidí. To znamená, toto je eGovernment této vlády v praxi, organizace, které mají staré systémy, neschopné anebo s velkými obtížemi spolu komunikovat.

A poté, jestliže něco připravujete, je to fajn, že se tomu věnujete, ale věřte, že jestliže něco připravujete bez toho, že byste řekl termín, tak to může být listopad, březen nebo červen příštího roku. To znamená, jestliže na něčem pracujete, tak je důležité, abyste řekl, na čem pracujete, jaký tam máte termín, kdy očekáváte, že to bude plně uvedeno do provozu. Je to důležité nejenom pro nás, ale především pro lidi, aby věděli, jakým způsobem bude fungovat státní správa, v jakých termínech v případě, že by došlo k nějakému masivnějšímu rozvoji covidové nákazy.

Děkuji. To jsou ještě otázky, na které jsem nedostal odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak děkuji. Pan ministr se přihlásil o slovo, tudíž mu ho udělím. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Zkusím tedy odpovědět znovu. Myslím si, že některé věci už jsem ale řekl.

Pokud jde o OKD, já jsem řekl, že všichni zaměstnanci včetně agenturních budou otestováni od 19. 7. z toho důvodu, že budou testováni ti, kteří byli v tom prvním testování negativní. A to první testování proběhlo minulý týden. A pokud to má mít nějakou vypovídající hodnotu, tak máme čtrnáctidenní inkubační dobu, takže skutečně aby to mělo tu vypovídající hodnotu, tak tam musí proběhnout nějaký čas mezi tím prvním testováním, kdy byli negativní, a tím retestováním, které proběhne 19. 7. Takže v tomto směru si myslím, že ten termín je vybrán adekvátně, a také 13. 7. vláda rozhodne opětovně o zapojení armády, takže v tomto směru bude vše připraveno tak, jak má. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP