(16.00 hodin)

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Kolegové, kolegyně, mně prostě nedalo, než reagovat na pana kolegu Výborného. Pane kolego, víte, co to znamená kázat vodu a pít víno? To je něco takového, když nás tady poučujete, jak máme být slušní, jak se máme k sobě hezky chovat a usmívat. Jestli vy tady řeknete, že pan ministr zdravotnictví, který teď oddřel tři měsíce osmnáctihodinovými směnami a sedmidenními týdny, že sedí jako tvrdé "y", když si pečlivě všechno zapisuje, máte se na něj lépe koukat, aby mohl potom odpovědět všem, kteří tady měli nějakou řeč, tak to se mi tedy vůbec nelíbilo. A to vaše vyjádření, že sedí jako tvrdé y, prostě je pro mě nepřijatelné. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO, ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobré odpoledne. Pan poslanec Svoboda se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Pane ministře, za pojem tvrdé y se samozřejmě omlouvám. To je věc, kterou jsem řekl, občas se to člověku stane, nebo to řekl někdo jiný. Ale to, co chci říct teď. Neargumentujte mi tím, že pan ministr pracoval dvanáct hodin denně. My jsme pracovali dvacet čtyři hodin denně. My jsme měli denní, noční, denní, noční, bez volna. Já jako přednosta jsem odtamtud prakticky nesměl odejít. To samozřejmě takový stav je v této situaci. A to se nemůžeme za to chválit. Já to nikomu neříkám, co to bylo, co to pro nás představovalo. Ale to není situace, abychom si toto říkali. Nemusíme se před sebou vytahovat, kdo jsme méně spali a kdo jsme více dělali. Musíme říkat, je potřeba toto udělat a to zase udělat, i když to bude stát nějaký čas. A pokud padne slovo tvrdé y, no tak v češtině - to je tvrdé y a měkké i jsou dva (se smíchem) pojmy, které jiné jazyky nemají, tak bychom to v angličtině asi neřekli.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Marek Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Vaším prostřednictvím k panu poslanci Volnému. Já jsem ani jediným slovem nezpochybnil nasazení nikoho z členů vlády, ani pana ministra zdravotnictví v těch posledních třech měsících. O tom tady skutečně nebyla vůbec řeč. A také jsem za to vládu opakovaně i v těch minulých měsících tady pozitivně hodnotil. To, co jsem říkal, a pokud tedy je to tak, že pan ministr je připraven na ty věci všechny zareagovat - dopoledne reagoval okamžitě. Ono to má nějaký smysl, když něco zazní, tak na to zareaguji. Pokud zareaguje na konci, bude to jenom dobře. Já jsem chtěl minimálně ho o to požádat, říkal jsem to, že by bylo dobré ne kvůli nám, ale kvůli té veřejnosti, na ty věci, které tady zazněly, konkrétní, korektní otázky, jsem také říkal od kolegů, ať už to je kolega Svoboda, nebo kolega Válek, nebo i já osobně, zareagovat. A když to tak bude, tak to bude dobře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V obecné rozpravě vystoupí paní poslankyně Kateřina Valachová jako poslední přihlášená. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, vážená vládo, já bych se chtěla jako předsedkyně stálé komise pro Ústavu vyjádřit k novele ústavního zákona o bezpečnosti státu. Byly tady i otázky, které padly. Protože jsem samozřejmě v permanentní komunikaci s panem ministrem vnitra a s místopředsedou vlády, chtěla bych Sněmovně, ale samozřejmě i všem, co nás sledují, říci, že tento zákon je takřka hotov, proběhly už dvě komunikační kolečka mezi dotčenými rezorty.

A co se týká poslaneckých klubů, protože pan ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček učinil ten slib, že bude to tady předběžně konzultováno, tak tyto konzultace jsou naplánovány tak, aby proběhly do konce července. To znamená, je to rychleji, než panu místopředsedovi vlády Janu Hamáčkovi ukládá usnesení vlády. Víte všichni, že Ministerstvo vnitra opakovaně avizovalo, že tento zákon je klíčový, že to je priorita, bude postupovat co nejrychleji. A ještě předtím, než jsem tady vystoupila, jsem znovu ověřila, že to takto je. Takže chci jenom uklidnit vás, vážení kolegové a kolegyně, že jako poslanecké kluby budete mít tyto informace, bude to paragrafový text a bude to s vámi konzultováno během měsíce července, což si myslím, že je dostatečná rychlost. Mimo jiné tedy reaguji i na to, jak některé politické strany formulovaly návrh usnesení. Myslím si, že to není nutné, protože Ministerstvo vnitra pracuje, jak má.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak děkuji. Jelikož to byla poslední přihláška do rozpravy, tak... Pan poslanec Černohorský ještě. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Tady ještě padly dotazy, které byly směrem ke krajské hygieně. Já jsem se díval do stenozáznamu, že paní ředitelka - ona totiž začala vždycky odpovídat, ale došel jí čas, takže tu větu v podstatě ani nedokončila. Byl tady tedy dotaz, proč jsou doma někteří doloví zaměstnanci OKD a proč většina povrchových zaměstnanců stále chodí do zaměstnání, konkrétně tedy i úpravny uhlí. My jsme se tady potom s panem poslancem Hájkem chytli. Takže to bylo trošku... to nám to tady trošku zapadlo. Pokud paní ředitelka už odešla, tak jestli by to šlo zodpovědět písemně, jestli můžu poprosit.

Pak tady ještě chybí odpověď, jak dlouho trvá projít, nebo trasovat toho jednoho člověka s chytrou karanténou, bez ní a kde jsou tedy případně rezervy toho systému, zdali by to mohlo být sděleno Poslanecké sněmovně. Zdali tedy se vždycky kontaktují lidé po odběru i při těch negativních testech, nebo jim je sdělováno, když se neozvou, že jsou negativní, což bohužel vedlo v několika případech k tomu, že lidé vyrazili do společnosti a šířilo se to dál. A proč tedy není evidováno, kolik lidí bylo dáno do karantény. To bylo asi tedy na pana ministra. Předpokládám, že čeká asi zase, až uzavřeme rozpravu. Kdy dojde ke sjednocení vlastně těch systémů, o kterých se tady bavilo, že to musí přepisovat v několika případech.

Ještě bych měl tedy jeden dotaz. Sociální sítě teď žijí mezi horníky tím, že dostávají informace o tom, že v případě, že absolvovali čtrnáctidenní karanténu a nemají vlastně v tuto chvíli už symptomy onemocnění po dobu čtyř dnů, tak vlastně i bez nutnosti provedení toho testu už vlastně můžou zpátky do práce, což si nejsem úplně jistý, jestli je správná informace. Tak jestli by to šlo nějak uvést na pravou míru, ať víme, co jim odpovědět, protože nás začali jako v tuto chvíli bombardovat. Já to říkám teď, protože si myslím, že paní krajská hygienička totiž nemá přednostní právo, takže kdybychom uzavřeli rozpravu, tak ona by pak už nemohla vystupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Protože ideální stav by byl, kdybychom na závěr dali slovo panu ministrovi, případně paní hygieničce. Paní hygienička chce vystoupit? Prosím, tak máte slovo. A s faktickou poznámkou se mi tady přihlásil ještě pan poslanec Pavel Bělobrádek. Takže já poprosím paní hygieničku, aby ještě chviličku posečkala. (Posl. Bělobrádek dává přednost paní hygieničce.) Ne? Má přednost, takže pan poslanec je džentlmen, pustil vás. Máte slovo.

 

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová Já děkuji panu poslanci za to, že můžu mluvit. Odpovím, na některé ty dotazy by bylo lepší, kdyby odpověděla kolegyně Svrčinová, protože je to v její kompetenci. Já bych odpověděla na tu poslední část, kterou pan poslanec zmiňoval.

My se, jak jsem i říkala, snažíme ty nástroje chytré karantény, zejména ten navolávací systém, propojit a zlepšit to propojení dat o diagnostice, to znamená výsledky z laboratoří, které dodávají laboratoře svými vlastně laboratorními systémy. Oni do nich zanesou ten výsledek a přes rozhraní se ty výsledky dostávají do toho základního systému, kterému my říkáme ISIN, jednak se to jmenuje Informační systém infekčních nemocí. To je základní registrační systém. Nad ním je vlastně postaven systém čistě na evidenci COVID-19 jako speciální. Tam se ten výsledek dostane. Vlastně za tu kvalitu, a teď to nemyslím špatně, za to, že jestli je výsledek pozitivní, nebo negativní, musí nutně zodpovídat laboratoř. Naše hygiena převezme výsledek, pokud je ten člověk pozitivní, tak si ho založí jako nový případ. Tam dostane takové speciální čísílko, to vloží do té Daktely, do toho navolávacího systému, a začne s tím člověkem provádět epidemiologické šetření. Tudíž hlavně se ho ptá, kdy měl první příznaky, protože to je zásadní. Kdy koho kde potkal v době těch vlastně příznaků, v době, kdy je infekční, a s kým se tedy setkal, a vyhodnocuje v rámci toho rozhovoru vlastně závažnost těch jednotlivých kontaktů. A ty, které epidemiologicky vyhodnotí jako závažné, tak od těch si vezme, od něj, od toho člověka pozitivního, si sebere všechny vlastně kontakty, což je v této chvíli telefon, a samozřejmě jméno, příjmení, aby se další mohli s ním spojit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP