(11.00 hodin)
(pokračuje Rakušan)

Takže velké ocenění a velká podpora celému regionu. Prostě jeden region za to nemůže. A můžeme se tady za 14 dnů, za měsíc, za dva, za tři bavit o jiném regionu a ten za to nebude moci stejně tak, jako za to teď nemůže Karvinsko a Moravskoslezský kraj.

Chtěl bych v této chvíli ocenit, stranická příslušnost, nestranická příslušnost, i práci pana hejtmana, lokálních starostů, lokálních autorit, protože se prostě snaží tu situaci zvládnout dobře. A já se nedivím odhodlání lidí v této chvíli dodržovat ta opatření po tom, co jsme si celý stát prošli těmi plošnými opatřeními. A oni teď přicházejí do fáze, kdy prostě jsou nuceni se vracet do nějakého režimu, v kterém se nikdo z nás v tomto státě necítil komfortně, tak to prostě těžké je. A je samozřejmě na lokálních autoritách, aby ukazovaly, jakým způsobem umí pracovat se svými obyvateli, jak je přesvědčit o tom, aby se ta situace uklidnila, aby se epidemie nešířila.

Přesto mi ale dovolte se kriticky vyjádřit k tomu, jak se zachovalo Ministerstvo zdravotnictví. Zachovalo se nesmírně pomalu. Dne 19. 5. napsali otevřený dopis zastupitelé za Pirátskou stranu a Starosty a nezávislé - v Karviné máme společný zastupitelský klub - napsali jak panu premiérovi, tak panu ministru zdravotnictví otevřený dopis, v kterém 19. 5. požadovali následující: plošné testování všech zaměstnanců OKD, navýšení kapacit pro testování a urychlené informování testovaných; možná spolupráce s IT odborníky, párování testovaného s následnými údaji a podobně. Dalších asi pět bodů, které byly obsaženy v tomto otevřeném dopise z 19. 5. Předal mi ho zastupitel za STAN Petr Letocha, karvinský zastupitel.

Já jsem neprodleně interpeloval písemně jak pana ministra zdravotnictví, tak pana premiéra. S odpovědí si dali načas. Přišla asi za měsíc. Chápu, mají mnoho jiné práce. Odpověď plná obecných řečí, čísel, ustanovení, správní orgán v souladu s ustanovením vydal mimořádná opatření a podobně. Ale jednoznačně se ukázalo, že ta reálná práce tady odvedena nebyla.

Pane ministře, byl jste na jednání s lokálními starosty. Byla to nějaká videokonference, pokud se nepletu. Snad z toho neměly utíkat žádné informace ven. Přečtěte si jejich názory. A to nejsou starostové za Starosty a nezávislé. Starostové mnohokrát bez stranické příslušnosti, kteří prostě říkají: ministerstvo komunikuje pomalu, nečiní. A vy prostě, teflonový ministr zdravotnictví, vždycky usměvavý, vždycky hezky od začátku krize podává informace s takovým mírným úsměvem na rtech, jak to tady vlastně všechno funguje a všechno to zvládáme. Ale reálně se ta situace horší. Vy prostě jste tím lokálním autoritám nepomohli, ony tu situaci zvládají mnohokrát vám navzdory.

Proč se na výsledky testů čeká tři dny? Proč v jedné obci jednoho dne má starosta údaj, že tam má 50 nakažených, a další den má údaj od hygieny bez jakéhokoli zdůvodnění, byť se po tom pídí, že jich má jenom 20? Poklesne to za den o 30. Byl jeden z těch údajů špatný? Jeden správný?

A prosím vás, přestaňte se už jako vláda chovat tím způsobem, když to v této zemi funguje a povedlo se, a to se určitě povedlo, zapříčinit to, že se ta nákaza v ČR nešířila jako v Itálii, tak se prostě tleská vládě. Tak vláda je ta, která může za to, že se vše povedlo, za to dobré. No a ve chvíli, když je problém, tak slyšíme i od premiéra, že za to tedy může ta hygiena, která tu situaci nezvládla. Prostě ta odpovědnost za úspěch, ta je za vládou, odpovědnost za neúspěch není za vládou. A koneckonců pošleme toho pana ministra zdravotnictví, který to klidným tónem umí vždycky hezky všechno vysvětlit. Ale to sdělení mnohokrát prostě nemá obsah.

Pane ministře, vy jste to zanedbali, ten vývoj je pomalý. My jsme na to s Piráty a se STAN upozorňovali 19. května. Devatenáctého května! Jaká je vaše reakce? Jaká je vaše reakce na to, že v té chvíli jsme požadovali plošné testování, navýšení kapacit z regionů, kde žádná nákaza není? Co jste pro to reálně od toho 19. května udělal? Ukažte nám přesně to, jaký byl výstup. Piráti a STAN na to upozorňovali, neudělali jste nic!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí hlavní hygienička paní Jarmila Rážová, po ní paní poslankyně Pavla Golasowská. Prosím, máte slovo.

 

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, já bych chtěla k té dnešní diskusi poděkovat za možnost vystoupit. Dále bych chtěla říct, že si poznamenáváme s kolegyní Svrčinovou některé podněty, které nás vedou k tomu, nebo povedou k tomu, abychom při dopracovávání té národní strategie testování tak, abychom byli na případnou podzimní vlnu dobře připraveni, tak si je poznamenáváme jako podnětné připomínky.

Co se toho týče, nebudu opakovat, kolik případů se kde vyskytuje. Ale chtěla bych říct, že situace v Karviné je daná tím, že došlo právě k masivnímu testování těch zaměstnanců dolů OKD. Nebudu říkat jenom horníků, protože mezi pozitivními, kterých je 704 z toho masivního testování v těch dvou dolech a ta konkrétní čísla bych nechala na kolegyni Pavlu Svrčinovou, protože je to ona nebo Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje, která tam tato vyšetřování zajišťovala.

Naprostá většina těch horníků, pardon, zaměstnanců OKD, je tedy bezpříznaková. Nicméně epidemie je opravdu lokalizovaná, protože naprostá většina těch dalších nemocných vyhledaných krajskou hygienickou stanicí za výrazné pomoci dalších pracovníků jiných krajských hygienických stanic během těch jedenácti dnů vlastně ta práce epidemiologického šetření, bylo jich víc jak 1 100, já ujíždím někdy v myšlenkách, tak navolávají se pomocí nástrojů právě té takzvané chytré karantény. To znamená de facto elektronického nástroje, který pomáhá, místo telefonů zaznamená, je to de facto telefon, ale se záznamovým zařízením, díky kterému víme, že za tu dobu od 21. 6. do 7. 5. ta krajská hygienická stanice, její zaměstnanci a kolegové z druhých hygienických stanic navolali 7 163 hovorů, průměrně to bylo denně 477,5 hovoru v rozsahu celkem 730 telefonních hodin. To znamená, že kontaktovali jak ty nakažené, tak ty jejich kontakty. Vedli s nimi hovor, vyhledávali další možné kontakty. A těchto 730 hodin představuje vlastně měsíc volání. A je to v rozmezí od 21. 6. do 7. 5. Je to tedy jeden z těch nástrojů. A my jsme, já jako hlavní hygienik jsem mohla pomoci kolegům na krajské hygienické stanici řešit ten poměrně velký nárůst, logicky z toho masivního testování, počtu kontaktů, případů, tak, aby mohli volat kolegové například z Ústí nad Labem, z Českých Budějovic, z Tábora, z dalších krajských hygienických stanic a pomoct co nejrychleji dostat vlastně do karantény všechny ty osoby, které v kontaktu s pozitivními z tohoto masivního testování byli.

To se zdařilo, protože v podstatě tam bylo uděláno více jak - celkově 2 799 osob je v karanténě podle České správy sociálního zabezpečení k 6. 7. A vlastně v Moravskoslezském kraji v této chvíli 1 598 karantén v České správě sociálního zabezpečení - nad to, protože není, samozřejmě není to výčet jenom za covid, to si musíme tady uvědomit, ale je to vlastně za všechna onemocnění. A zároveň z toho vypadávají osoby, které nečerpají samozřejmě nemocenskou.

Další osobou právnickou, která může karantény udělit, je krajská hygienická stanice a ta rozhodnutím v týdnu od 22. 6. do 28. 6. udělila rozhodnutím, uvedla do karantén 949 osob a v dalším týdnu 1 380. Takže dohromady vystavili rozhodnutí 2 329 osobám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP