(10.10 hodin)
(pokračuje Filip)

A nyní budeme hlasovat o druhém návrhu a to je o přítomnosti ředitelky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje doktorky Svrčinové.

Hlasování číslo 5, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 5, ze 114 přítomných 93 pro, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Požádám tedy, aby organizační výbor zajistil přítomnost obou dam, tedy paní hlavní hygieničky a ředitelky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje. Ještě než se dostaví, budeme pokračovat. Kolegyně Pekarová má sice přednostní právo, ale mám tady ještě další dvě faktické poznámky, a to paní poslankyně Maříkové, pana poslance Marka Bendy a paní poslankyně Richterové.

Nyní přečtu došlou omluvu z jednání Poslanecké sněmovny, a to pana Martina Baxy od 14.30 do konce jednacího dne.

Nyní tedy s faktickou poznámkou paní poslankyně Karla Maříková.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si myslím, že by bylo dobré, aby tady zazněla přesná čísla, aby pan ministr nebo paní hlavní hygienička nám řekli, kolik procent tvoří pacienti s klinickými příznaky, kolik procent toho jsou pacienti, kteří byli zachyceni díky plošnému testování, protože pokud se tady tvrdí, že většina pacientů je bez klinických příznaků, tak abychom si dokázali představit, kolik to procentuálně je, kolik pacientů je hospitalizovaných a kolik je ve vážném stavu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Richterová, kolega Benda se hlásil k té procedurální záležitosti. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já chci jenom fakticky zareagovat na pana ministra, protože ďábel se skrývá v detailu. A tím tzv. detailem nyní jsou ty počty mobilních odběrových míst. Já jenom chci upozornit na čísla z minulého týdne na Karvinsku, kdy řada lidí potřebovala třeba předoperační vyšetření, byli to často senioři, žádali si právě mobilní odběrové týmy, akorát pro to Karvinsko byly k dispozici pouze dva, takže ačkoliv bylo požadavků mezi 160 až 180 denně, tak ty dvě sanitky mohly odbavit maximálně 60 odběrů denně. Tohle jsou informace, které mám z terénu. Říkám to takhle přesně proto, že pak ti lidé byli v naprostých nervech, jestli budou moci nastoupit např. na operace apod. A až v pátek tam naskočily další dvě sanitky. Takovéhle mám informace ze záchranky, což zase není systémové řešení.

Já na tom chci ukázat, že to vůbec není tak, že by to bylo do detailu vymyšlené, jak to s těmi mobilními odběrovými týmy je, že to bylo řešené naprosto chaoticky ad hoc, že tam byl značnou dobu obrovský přetlak žádostí, oprávněných požadavků nad tou kapacitou a že je na tom vidět, že právě specifikace v tom národním plánu chybí, že vůbec není napsáno ani domyšleno, jak konkrétně, jak přesně se tohle navýšení ze dvou sanitek na čtyři, na šest bude řešit, když to bude potřeba ve Frýdku-Místku, když to bude potřeba kdekoli jinde. Prostě není možné stahovat jenom ad hoc sanitky ze záchranky, a to ještě bez nějaké větší koordinace. Takže proto to říkám takto konkrétně a přesně, jaká mám čísla a čeho se obávám, že nastane někde jinde.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě jedna faktická poznámka, pana poslance Ivo Vondráka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý den, děkuji. Já bych chtěl říct, že ta mobilní centra by neměla sloužit k tomu, aby objížděla pacienty, kteří mají předoperační přípravu. My těmito mobilními centry musíme zajistit především nákazu, která se šíří v té oblasti a která vychází z dohledávaných kontaktů. A také bych chtěl říct, že samozřejmě ty kapacity jsou nějakým způsobem dány tím, co máte k dispozici. Dle mého názoru není úplně šťastné, že záchranka jezdí a dělá odběry. Záchranka musí nějakým způsobem zajišťovat to, k čemu tady je, tzn. záchranu lidských životů.

Já bych chtěl říct, že my jsme ve čtvrtek minulý týden skutečně měli jednání a dohodli jsme se na tom - a já nevím, jestli toto bylo projednáno - že prostě bez armády, bez mobilních center armády to bude velký problém zajistit. Prostě ty kapacity nejsou. A musíme si uvědomit, že my máme v kraji 11 odběrových center. Řada z nich jede ve dvou směnách. Ale máme jeden základní problém. Tím, že není nouzový stav a nemocnice jedou v podstatě ve svém plném výkonu, tak je velký problém alokovat pro všechna ta odběrová centra také ty zdravotníky, protože samozřejmě oni musí vykonávat svou práci v nemocnicích a není to vůbec jednoduché. Takže on ten problém skutečně není vůbec triviální. A dle mého názoru jestliže máme zahořelé ohnisko, jako máme právě teď v Karviné, tak si skutečně myslím, že by se měl najít nějaký systémový přístup k tomu, jak požádat v takovéto době, kdy není nouzový stav, o pomoc armádu, protože bez toho to nepůjde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ale ty se nám namnožily, takže paní kolegyně Pekarová Adamová posečká. Nyní pan poslanec Ivan Bartoš, poté Zdeněk Podal, poté pan ministr zdravotnictví. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já jsem původně tady nechtěl vystupovat, chtěl jsem šetřit pana ministra, ale ještě když tady přiložil pan Vondrák prostřednictvím pana předsedajícího...

My nejsme v únoru 2020, my jsme teď v červenci. A mně přijde, že už jsem tohle jednou slyšel, že jsem to slyšel v únoru, pak někdy v březnu, pak že chystáme plán, že tady navyšujeme kapacity. Ale my se teď bavíme o naprosto triviální věci, kterou jsme řešili v březnu tohoto roku! Vyřešili jsme první vlnu, vláda se tady dušuje o přípravě na vlnu druhou, pan Vondrák hovoří o tom prostřednictvím pana předsedajícího, že nemocnice rupají ve švech, vy říkáte, že nerupají, ty kapacity v regionu Karvinska jsou 500 testů denně. Tak co se na tom udělalo? Jaký je tedy plán, že nyní řešíme to, že nejsme schopni nabrat 200 odběrů u pacientů, kteří jdou na operaci, a musí to suplovat sanitky? To je přece ten nesystémový přístup. Proto jsme chtěli k třicátému tu strategii testování, která tady s tím počítá. Lokální výskyt na Karvinsku nebo v Karviné přece není žádná novinka. To jsme tady měli, když se objevili první pacienti v určitých regionech, měli jsme tam denní nárůst v řádu jednotek a nestíhali jsme to. Pak se ty kapacity navýšily, pak se udělalo cvičení plošného testování. A jestli v regionu nejsme schopni otestovat v několika dnech 8 tisíc zaměstnanců nějakých dolů, tak podle mě to tedy zásadní problém je.

A vznikla iniciativa, která byla na počátku celého covidu, byly o tom v televizi reportáže - laboratoře proti koronaviru - kde fakultní nemocnice, kdy vlastně organizace, které nejsou soukromé, vymýšlely způsob, jak masivně testovat. Vy říkáte "masivně testovat" a mluvíte o stovkách. Ty nemocnice hovořily o tom, že jsou schopny novými metodami dělat tisíc denně. A oni to samozřejmě vypnuli, protože stát je nezapojil. A teď zase hovoříte o soukromých laboratořích. Prosím vás, neopakujme ten stejný příběh ze začátku roku, když máme polovinu roku 2020. Děkuji. (Předsedající už vstupuje do řeči. Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, skončil vám čas k faktické poznámce. Děkuji. Nyní tedy faktická poznámka pana poslance Zdeňka Podala. Máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Podal: Dobrý den, děkuji za slovo. Já to vezmu z jiného konce. Chci vyjádřit velkou podporu a poděkování panu profesoru Prymulovi. Nejen proto, že jsme oba dva z Hradce Králové a že ho znám, ale díky němu jsme získali náskok před přicházející pandemií, to si, doufám, všichni uvědomujeme. Také díky němu zdravotnictví pandemii zvládlo. Byl to on, který zabránil komunitnímu šíření. Dnes je po bitvě každý generál, to můžeme vidět i dneska. Na začátku pandemie byla společnost v šoku a bylo dobře, že byl někdo, kdo nás na základě vysoké odbornosti provedl rozbouřenými vodami. Ano, některé výroky vzbudily nevoli politiků, ale ještě je čas je hodnotit. Dejme si odstup, ale poděkovat můžeme už nyní. Já mu děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan ministr zdravotnictví Vojtěch Adam, připraví se kolega Bartošek, také s faktickou poznámkou. Pane ministře, máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP