Čtvrtek 9. července 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomáš Hanzel)

3.
Návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání
/sněmovní dokument 5299/

Tento materiál obsahuje usnesení organizačního výboru číslo 289 ze dne 14. května 2020 a já poprosím místopředsedu Poslanecké sněmovny Vojtěcha Pikala, aby z pověření organizačního výboru předložený návrh uvedl. (Hluk v sále.) Já vás poprosím o slovo a Poslaneckou sněmovnu o klid.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení -

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Děkuji za to, že budeme mít v tomto jednacím sále klid. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ještě jednou děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, základní fakta již byla sdělena. Já si na úvod dovolím jistou úvodní zprávu.

Minulý rok Sněmovna odeslala na Hrad 37 návrhů, prezident ocenil 6 z nich. Letos se tedy podvýbor pro přípravu návrhů sešel dvakrát, a to 6. února a 23. dubna. Obdrželi jsme celkem 50 návrhů a Sněmovně jsme postoupili 47 z nich. Tyto návrhy projednal a předložil Sněmovně organizační výbor 14. 5. a já jsem rád, že se na ně konečně dostalo. Zdůrazňuji, že na podvýboru byla taková dohoda, že návrhy, které splnily formální náležitosti a osvojil si je alespoň jeden poslanec, předložíme Poslanecké sněmovně k hlasování jednotlivě, nicméně na grémiu vznikla dohoda, že budeme všechny tyto návrhy hlasovat v bloku, s výjimkou těch, u kterých by někdo výslovně požádal o jejich vyjmutí z tohoto blokového hlasování. Mám také avizováno 7 návrhů, které padnou přímo na plénu, ty potom budeme hlasovat samostatně, stejně jako případné technické změny. To jsem řekl.

Kromě návrhů na vyznamenání jsme také připravili návrh doprovodného usnesení, kterým má Poslanecká sněmovna ocenit zásluhy dobrovolníků a občanské společnosti, které pomohly s krizovou situací, a tento vám nyní přečtu společně s dalšími věcmi z usnesení organizačního výboru. Bod 3 usnesení organizačního výboru zní:

Poslanecká sněmovna

I. oceňuje mimořádné zásluhy všech jednotlivců, dobrovolníků, podniků, spolků a jiných zástupců občanské společnosti, kteří se v době nouzového stavu vyhlášeného z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázaným výskytem koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na území České republiky nezištně zapojili do výroby a distribuce roušek, štítů a jiných ochranných pomůcek, vývoje a výroby plicních ventilátorů, sousedské výpomoci a jiné dobrovolnické činnosti zejména v oblasti zdravotních a sociálních služeb;

II. vyzývá obce a kraje, aby ocenily své zástupce občanské společnosti v rámci samostatné působnosti;

III. vyslovuje poděkování všem lékařům, zdravotnickým pracovníkům, krizovým pracovníkům, příslušníkům bezpečnostních sborů, jakož i všem ostatním dotčeným profesím ve veřejných službách i v soukromé sféře, kteří příkladným plněním svých pracovních povinností ve zvýšené intenzitě a za mnohdy výrazně ztížených podmínek pomáhají při zvládání krizové situace spojené s nákazou koronavirem SARS-CoV-2.

A také mě organizační výbor pověřil, abych tyto návrhy přednesl a zdůvodnil, což případně postupně učiním. Děkuji za pozornost, tolik má úvodní slova.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a poprosím vás, abyste se mnou sledoval od stolku zpravodajů všeobecnou rozpravu, kterou tímto otevírám, a přihlášen je s přednostním právem pan předseda Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, dovolte mi, abych si v rámci všeobecné rozpravy osvojil návrh, který pan předseda komise, podvýboru, pardon, má k dispozici, a je to návrh, který je od navrhovatele Mgr. Jarmily Machové, předsedkyně Českého svazu včelařů, a navrhovaným na ocenění je MVDr. Miloslav Peroutka, CSc., narozený 3. července 1945, kterého navrhuje Český svaz včelařů, a já si tento návrh osvojuji, k udělení medaile Za zásluhy.

Pan doktor Peroutka, kterého mnozí známe již z médií, je jedním z mála lidí, ne-li jediným, který celý svůj profesní a osobní život věnoval nejenom chovu včel, ale také úspěšně působil na tomto poli vědecky a také jako úspěšný a účinný propagátor. Záslužné je jeho působení ve vedení Českého svazu včelařů a ve vedení mezinárodních včelařských organizací Apimondia, Apislavia. Připomínám jen pro informaci, Apimondia je celosvětová včelařská mezinárodní organizace, Apislavia je včelařská organizace států střední a východní Evropy. A je možno tedy konstatovat velmi jednoznačně, že se zasloužil o rozvoj včelařství v České republice nejen jako věcně, ale také v oblasti mezinárodní. Letos pan doktor Peroutka oslaví 75. výročí narození. Já ho znám osobně řadu let.

A prosím tedy o to, aby tento návrh byl podpořen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám. Další v pořadí je paní poslankyně Zuzana Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, požádala bych, abychom hlasovali samostatně v kategorii Za zásluhy o bodu 24 - Ing. Luděk Maděra - údajné zásluhy o stát. Ač si vážím navrhovatele Lukáše Černohorského z mého kraje, tak mi tento návrh připadá absurdní. Co je to absurdní? Někdo podává žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Když mu je někdo nedá, uspěje u soudu, domáhá se svého práva. To já chápu. Ale nevidím v tom tu zásluhu o stát. Opravdu podávání žádostí podle stošestky, to není zásluha o stát. Je mi líto. A domnívám se, že bychom jako Sněmovna neměli tohoto kandidáta podpořit.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám. Pan poslanec Janulík se hlásí. Pak pan předseda Bartoš.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji vám za slovo, pane předsedající. Tak doufám, že já nebudu navrhovat nikoho tak kontroverzního. Já navrhuji osobnost, kterou věřím, že všichni dobře znáte. Je to zpěvák Jožka Černý. Pan Josef Černý je samozřejmě u nás jeden z posledních folklórních mohykánů. Nemusím tady asi sáhodlouze popisovat, co všechno pro náš a pro můj kraj znamená. Je to Podlužák, protože ta etnografická oblast se jmenuje Podluží. A já jsem taky hrdý Podlužák. Já pocházím z malé obce Kostice a pan Jožka Černý mě provází, tak jak vás, odmalička celý život a opravdu povýšil tu slováckou písničku na, řekl bych, umění. A myslím si, že vzhledem ke svému věku - je ročník 1942 - a celoživotnímu dílu, je to osobnost prověřená, tak si myslím, že si to zaslouží.

Takže bych vás všechny poprosil o podporu. A když si budete zpívat Když jsem šel z Hradišťa nebo Za tú horú, tak si na to vzpomeňte. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuju. Pan poslanec Bartoš.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl také rozšířit tu původní navrhovanou skupinu. Zaznamenal jsem, že pan Jiří Kobza navrhuje na vyznamenání brigádního generála Václava Morávka, jednoho z trojice odbojové skupiny Tři králové. Já vlastně nevím, proč byl zvolen právě pouze, nebo je navrhován pouze Václav Morávek. Ještě jsem neměl možnost se pana Kobzy zeptat. Já bych tedy donačetl a donavrhl ještě pana generálmajora Josefa Balabána a Josefa Vladimíra Mašína, aby ta trojice Tří králů byla kompletní i v tomto návrhu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan zpravodaj. Nebo ne? Do rozpravy. Takže teď je přihlášen pan poslanec Luzar a pan poslanec Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se i já připojil k rozšíření seznamu návrhů pro pana prezidenta na medaili, v prvé řadě na medaili Za zásluhy v oblasti bezpečnosti občanů, o pana Tana Trinha. Je to Čech vietnamské národnosti. Osvojil jsem si ten návrh, který přišel od Svazu Vietnamců v České republice, podepsaný předsedou Svazu Vietnamců panem doktorem Nhien Nguyen Duyem. K zápisu předám potom, ať nedojde ke zkomolení jména. Pan Trinh je významný představitel tohoto sdružení. Je místopředsedou tohoto sdružení. A jelikož jsme tady dopoledne probírali docela závažné téma covidu, jistě si vzpomínáte na nenápadné zmínky v médiích o velké snaze českých občanů vietnamské národnosti se zapojit do velké pomoci našim nemocnicím šitím roušek i věcnými dary a dalšími. Je jeden z organizátorů této činnosti. A myslím si, že toto ocenění si zaslouží, proto jsem si taky osvojil tento návrh. A prosím vás o podporu.

Druhým návrhem, který bych rád přednesl, je návrh na medaili Za zásluhy v oblasti obrany. A tento návrh podávám na armádního generála Miroslava Vacka. K jeho 85. narozeninám - je ročník 1935 - si tento návrh dovoluji osvojit osobně. Mimo jeho vojenskou kariéru musím připomenout, že také po roce 1989 se zapojil do obrody československé armády a významnou měrou zasáhl i do porevolučního vývoje armády. A myslím si, že za svou věrnost České republice a armádě obecně si tuto medaili zaslouží.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom bych chtěl upozornit, že pokud se bude hlasovat u některé části en bloc, tak bychom chtěli vypíchnout dvě osoby, u kterých bychom chtěli navrhnout hlasování zvlášť, a to u medaile Za zásluhy to je bod číslo 7 - Václav Smil v oblasti vědy, a úplně poslední bod 31 - Johanna Nejedlová v oblasti výchovy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já budu trochu delší. Zkombinuji své postavení poslance a zpravodaje v tuhle chvíli. Takže nejdřív jednu věc. Já bych chtěl stáhnout dva návrhy, které jsou primárně moje, a to jsou medaile Za zásluhy pod číslem, je to číslo 25 v těch návrzích - Tomáš Kapler a 27 - Karel Roubík. Je to na základě osobní žádosti navrhovaného.

Pak tady mám nějakou sadu technických oprav, na které jsem byl upozorněn. První je, že u návrhu na udělení medaile Za zásluhy, což je první z těch návrhů, to znamená u pana prof. Ing. Dalibora Biolka, CSc. je potřeba opravit, že to není v oblasti vědy, ale v oblasti vědy a techniky, stejně tak v charakteristice u stejné osoby opravit v oblasti techniky na v oblasti vědy a techniky. Nějak se to tam ztratilo.

Dále u návrhu na udělení medaile Za zásluhy č. 11 je Michal Sadílek, tak tam je tisková chyba. Je to dlouhé "í".

Pak třetí věc je u udělení medaile Za zásluhy č. 14 Jiří Ošecký. Tam jsem byl upozorněn, že to je in memoriam. V těch materiálech to nebylo, takže celý ten návrh bude znít: Jiří Ošecký (31. 5. 1947 - 28. 7. 2019) - o územně samosprávný celek, in memoriam a v charakteristice kandidátů potom v příloze doplnit písmena i.m., tedy in memoriam, aby to tam bylo kompletně a správně.

A nakonec u návrhu na udělení medaile Za zásluhy číslo 16, to znamená u pana Tichomira Mirkoviče, opravit podplukovník ve výslužbě na plukovník ve výslužbě, tam se objevilo jedno "p" navíc, a vypustit písmena i.m., která se tam zřejmě zatoulala z jiného návrhu.

A pak nakonec bych chtěl konstatovat, že za nás bych chtěl zvlášť hlasovat návrh pro pana Emila Šneberga na medaili Za hrdinství, protože ten byl již za svou účast v Pražském povstání vyznamenán, a to bezprostředně Československým válečným křížem z rukou prezidenta Edvarda Beneše, a nevidíme tedy důvod, proč by v tuto chvíli měl být znovu vyznamenán medailí Za hrdinství, navíc kontroverzně působí v Českém svazu bojovníků za svobodu, kde se například pohyboval kolem kauzy vyznamenání pro pana kolegu poslance Ondráčka.

Dále bych chtěl zvlášť hlasovat návrh na vyznamenání plukovníka ve výslužbě Tichomira Mirkoviče, protože to již bylo navrženo loni a hlasovalo se to tehdy samostatně. Někteří poslanci se zdrželi. Já si myslím, že by měli znovu dostat tuto možnost.

A pak dále u pana Jaroslava Ulricha, což je medaile Za zásluhy - číslo 18 v těch materiálech. Nezpochybňujeme zásluhy ani charakter této osoby, ale nejsme si jisti, jestli ty zásluhy na lokální úrovni dosahují toho, aby se jednalo o státní vyznamenání.

Tolik ode mě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Zrekapituluji, do obecné rozpravy mám přihlášeného pana poslance Kalouska a Černohorského a s faktickou poznámkou pana Ferance. (Nepřeje si.) Takže prosím pana Kalouska v tuto chvíli. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte jenom stručnou reakci na vystoupení pana poslance Luzara. Vystupuji jenom proto, že jsem pravděpodobně jeden z velmi mála z vás v této místnosti, kteří si ještě pamatují rok 1990 a kteří pana generála Vacka znají osobně.

Je pravdou, že pan generál Vacek na rozdíl třeba od pana generála Václavíka pochopil situaci a nechoval se konfrontačně, a budiž mu to ke cti. Určitě není pro nikoho hanbou dodnes podat mu ruku, já to kdykoliv rád udělám, ale na státní vyznamenání to opravdu není. Byl to náčelník Generálního štábu varšavského bloku, a pokud by někomu tohle nestačilo, tak ať si nechá vytáhnout z obchodního rejstříku dokumenty obchodní společnosti Milovice, Ralsko, Vacek, Zbytek. Ne, fakt, jako pana generála já kdykoliv rád pozdravím, mimořádně vzdělaný a kultivovaný člověk a v okamžiku historického zlomu se zachoval jako slušný člověk, ale prostě státní vyznamenání? To si nedělejte srandu, pane poslanče Luzare!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Pavel Žáček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já bych pana kolegu Kalouska doplnil. Pan generál odešel na konci roku 1990 z funkce. Byla zřízena komise prezidenta republiky Václava Havla, která prokázala a potvrdila to, že stál v čele akce Zásah, to znamená té připravované akce Československé lidové armády, která měla smáznout tady naše hnutí po 17. listopadu 1989. Proto odešel z funkce a proto si také myslím, že by neměl dostat žádnou medaili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Vojtěch Filip s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já se musím ohradit proti tomu, co tady řekl kolega Kalousek a další na adresu generála Miroslava Vacka. Generál Miroslav Vacek, myslím si, že byl členem této Sněmovny od roku 1996 do roku 1998, a myslím si, že působil mnohem pozitivněji, než někteří chtějí vůbec uznat. A není to jenom jeho schopnostmi, ale jeho lidskostí. A podsouvat tady kolegům a kolegyním, že snad nemá morální nárok na státní vyznamenání, mně připadá nedůstojné. A nechtějte, abych tedy v tom případě jmenoval ty, kteří se podíleli na jeho likvidaci a na nechutnostech vůči jeho osobě. Myslím si, že si to u příležitosti jeho 85. narozenin zásadně nezaslouží.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Mně je to strašně líto, že vůbec tuhle diskuzi vedeme, protože já osobně mám pana generála lidsky docela rád, ale tak jako v Bundestagu dneska nikoho nenapadne, že by navrhl státní vyznamenání pro Wilhelma Keitla in memoriam, tak by nikoho nemělo napadnout tady, že navrhne státní vyznamenání pro pana generála Vacka. To je prostě to samé.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další s faktickou poznámkou, pan poslanec Leo Luzar. A já poprosím o klid, o ztlumení vášní, abychom mohli v klidu projednávat tento bod. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já se pokusím ty vášně ztlumit. Nebudu citovat z materiálů, které vy máte všichni a které jste obdrželi v rámci návrhu na vyznamenání, kde je popsán život pana generála. Chci upozornit hlavně na jeho polistopadovou éru, kdy se výrazně zasadil o fungování nové armády v České republice. Za to byl v 90. letech i oceněn aktuálním prezidentem. Oceněn v tom, že vyjádřil, abych to citoval přesně, že armáda nezasáhla silou do událostí roku 1989. Ano, to je zásluha generála Vacka, která se mu dneska asi chce vyčítat. Nevím. Ale myslím si, že když si přečtete ten životopis, pochopíte, co to je za člověka, jak fungoval, jak působil, a ano, mohl se mýlit, ale přesto zůstal věrný armádě, ano, zůstal a bojoval za Českou republiku a opravdu přeji, abyste si přečetli jeho životopis, abyste si přečetli, proč ho navrhujeme na státní vyznamenání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Pavel Žáček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, ale využíváte naší krátké paměti. Pan generál nezasáhl silou, byť stál v čele opatření Zásah, v kterém byly vyčleněny jednotky Československé lidové armády, které měly jít na Prahu po 17. listopadu 1989, a nezasáhl ne proto, že by nechtěl, byl v čele celé té operace jako náčelník Generálního štábu, ale proto, že se rozložilo vedení komunistické strany a nevydalo pokyn. Kdyby se vedení vašich předchůdců nerozložilo, tak jsme řešili jiné věci a tady bychom někteří z nás určitě neseděli.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Pikal. Připraví se pan Feranec.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Já vystoupím trošku mimo z té probíhající diskuze, ale jsem tady, abych zastoupil kolegyni Richterovou, která teď musí být pracovně jinde. Ona mi také předala později jeden doplňující návrh. Jedná se o návrh na vyznamenání, nebo na propůjčení Řádu T. G. Masaryka paní Silvii Dymákové. Paní Silvie Dymáková se narodila v roce 1982 a už od svých 17 let spolupracuje s českými televizemi. Prošla profesemi redaktora, střihače a režiséra. Během úzké spolupráce s Televizí Prima natočila stovku reportáží domácích i zahraničních, podílela se na publicistickém pořadu Soukromá dramata, kde se zaměřovala hlavně na sociální problematiku. Od roku 2008 vede malou produkční společnost, kterou založila a která se zabývá výrobou zpravodajství, publicistiky a dokumentu. V roce 2011 režírovala sportovně-sociální dokument Tour de Labe Handicap, o rok později vznikl její zatím největší film Šmejdi, který mapuje problematiku předváděcích akcí. Během koronavirového nouzového stavu paní Dymáková pomohla mnoha stovkám lidí včetně dětí v rámci svých aktivit pro matky samoživitelky v rámci Klubu svobodných matek. Šlo o ty nejohroženější. Předešla hladu a naprostému zoufalství v neúplných rodinách s dětmi a zajistila nejen fundraising a rozvoz, ale i prověřování obdarovaných a související podporu.

Pokud bych to měl tedy krátce shrnout, jedná se o režisérku, novinářku, scenáristku dokumentu Šmejdi, za který obdržela cenu Českého lva, během koronavirové krize pomohla stovkám samoživitelek a jejich dětem, proto je zde navrženo toto vyznamenání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Milan Feranec, pak je pan poslanec Růžička.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Já bych chtěl požádat o samostatné nebo oddělené hlasování u návrhu číslo 11 Za zásluhy, to je už tady zmiňovaný Michal Sadílek. Jenom ten důvod. Dvacetiletý fotbalista, který dal půl milionu Uherskému Hradišti, je sice bohulibá činnost, já to uznávám, dobrý, ale nevím, jestli je to úplně na státní vyznamenání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Pavel Růžička.

 

Poslanec Pavel Růžička: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já bych jenom upřesnil u medaile Za hrdinství bod číslo 8, pan Vladimír Šupa, v mém návrhu mi vypadla hodnost, takže bych poprosil doplnit hodnost - praporčík Vladimír Šupa. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Já nevidím nikoho dalšího. Ano, tady pan poslanec Černohorský, vy se mi vždycky hlásíte na poslední chvíli, všichni. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem se nehlásil na poslední chvíli. Já jsem byl původně za panem poslancem Kalouskem, akorát pak mě začaly předbíhat faktické poznámky a pak jsem se ztratil.

Tak děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom prostřednictvím vaším odpověď paní kolegyni Ožanové. Nejde jenom o to, že pan Maděra posílá 106, on totiž většinu věcí řeší principiálně. To znamená, velmi často to dostane až třeba k Ústavnímu soudu, tak aby došlo k precizaci zákona o svobodném přístupu k informacím, kdy může klidně i ten úřad se na to do budoucna kdykoliv odvolávat a jakkoliv fungovat.

Jde totiž o to, že on dělá to, co jsme my doteď neudělali. Protože třeba zákon 106 nám tady leží už notnou dobu, vůbec jsme se k němu nedostali. A má to na jednu stranu bránit ty úřady před tou šikanou tím, že by někdo posílal cíleně stošestky, a mezi tím, aby byl občan bráněn tím, že ty informace získá. On se tomu věnuje už dlouhodobě, déle, než já mám aktivní politický život, a dokonce i volební právo. A všechno to řeší na své vlastní náklady. Takže říkám, on dělá tu práci, kterou my jsme doteď za tu dobu nezvládli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nikoho dalšího nevidím přihlášeného v obecné rozpravě. Máme tady poslance Gazdíka. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové. Já se omlouvám, ale k panu poslanci Ferancovi prostřednictvím pana předsedajícího. Pan fotbalista Sadílek není navržen proto, že dal půl milionu nějaké nemocnici, ale právě proto, že se zajímal o situaci svých spoluobčanů v čase koronaviru a že byl dobrým příkladem pro ty ostatní. To není o penězích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak. Opravdu v tuto chvíli nevidím nikoho dalšího přihlášeného. Vidím tady paní poslankyni Němcovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já se chci ujasnit tady od pana místopředsedy Pikala, který přednášel návrh na ocenění, a vypadlo to mi to jméno, za což se omlouvám, na Řád Tomáše Garrigua Masaryka pro dokumentaristku, filmařku atd. Asi víte teď, o kom mluvím. Ale mně tam na tom nesedí moc to vyznamenání tímto vysokým řádem. Vždycky když se projednávaly ty návrhy na podvýboru pro udělení státních vyznamenání, tak se zvažovalo - to není neúcta k tomu člověku nebo nedostatečné ocenění jeho práce, ale aby se udržovala i ve vztahu k minulosti, k těm, kterým byl tento řád propůjčen, nějaká rovnováha. A tohle se mi zdá přece jenom, pokud by tam byl návrh na ocenění Za zásluhy některé z těch kategorií, tak myslím, že by to bylo odpovídající adekvátně. Ale tohle je opravdu zcela mimořádné vyznamenání. Dělí se do tří skupin. První z nich náleží pouze prezidentovi republiky. Zvažte prosím, zda nebo jestli by to bylo modifikováno, nevím, ale zda je tohleto adekvátní.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Do obecné rozpravy, pane zpravodaji, ještě?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já jsem ten návrh přednesl, tak já se k tomu musím vyjádřit, co tady zaznělo. Já to tedy upravím na medaili Za zásluhy v oblasti kultury a bezpečnosti občanů, takhle z fleku, jestli můžu. A takto to tedy navrhuji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak děkuji. V tuto chvíli nevidím, rozhlížím se vlevo, vpravo, nevidím nikoho. Končím obecnou rozpravu k tomuto bodu. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo? Pokud tomu tak není, tak otevírám podrobnou rozpravu. (Zpravodaj měl zájem. Smích a pobavení v sále.) On kývl rukou, že ne, takže já jsem to bral, že ne.

Otevírám podrobnou rozpravu a poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s jednotlivými návrhy.

Já přečtu omluvy. Pan poslanec Jan Skopeček se omlouvá dnes od 17.15 z pracovních důvodů a pan poslanec Ondřej Profant od 17.30 do 18.15 z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak děkuji za slovo. Já se pokusím nějak shrnout tu diskuzi, která tady proběhla, do svého návrhu procedury, tak abychom všichni byli na jednom místě. Takže nejdříve vás seznámím s procedurou, o které pak budeme hlasovat. Pak bych navrhl, že bychom jedním hlasováním hlasovali o návrzích na stažení a technických změnách, které jsem tady načetl já nebo které zmínil pan poslanec Růžička. Pak tady máme ten návrh na vyznamenání skupiny Tří králů, tak to bych vzal jedním vyznamenáním, že tedy buď všechny, nebo nikoho.

Pak ten blok nesporných návrhů. (Z lavic se ozývají hlasy: Po jménech.) Po jménech. Tak to se o té proceduře ještě pobavíme, jestli na tomto bude spor. (Dohady z lavic.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: On ten spor tady je, takže to musíme vyřešit hned.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já navrhuji Tři krále předem společně. A pokud bude protinávrh, tak asi zazní a budeme hlasovat o tom protinávrhu potom procedury první. Tak to bych se vyrovnal s tímto. Pak tedy ten blok nesporných návrhů. Pak ty sporné návrhy, které byly vyjmuty z toho původního bloku. Já je teď přečtu postupně.

Jedná se o návrh na Luďka Maděru, Václava Smila, paní Nejedlovou, pana Tichomira Mirkoviče, na pana Jaroslava Ulricha a na pana Michala Sadílka. Tady si musím opravit číslo, pardon. A poté ty dodatečné návrhy, které bych vzal tedy v tom pořadí, jak jsem si je zapsal. Takže pan Trinh, pan Miroslav Vacek, pan Miloslav Peroutka, pan Jožka Černý a paní Sylvie Dymáková. Tak všechno? Nezapomněl jsem na nikoho? Doufám?

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Takže toto je návrh procedury. A je tady protinávrh k proceduře. Prosím pana poslance Radima Fialu.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, já bych měl protinávrh u těch Tří králů. Dávám protinávrh, aby se hlasovalo po jménech.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Budeme hlasovat o tomto protinávrhu. To znamená, že ten návrh, jak předložil pan zpravodaj, s tím, že hlasování po jménech u těch Tří králů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já je tady doplním, že to budeme hlasovat, tato tři jména hned potom bloku nesporném. A tam potom budeme hlasovat tahle tři jednotlivá jména.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pokud projde tento protinávrh.

 

Já jsem zahájil hlasování k proceduře. Ptám se, kdo je pro. (Dotazy z pléna.) O protinávrhu. O protinávrhu. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 14, přihlášeno je 145 poslanců, pro 70, proti 9. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže teď původní proceduru.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Budeme hlasovat o původním návrhu na proceduru.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové 15, přihlášeno je 145 poslanců, pro 101, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže jako první je to... společně jsem navrhoval návrhy na stažení a ty technické změny, jak jsem je načetl a jak je načetl pan poslanec Růžička.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 16, přihlášeno 145 poslanců, pro 132, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já vás odhlásím na návrh. Přihlaste se prosím. A další návrh, pane zpravodaji. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jak jsem navrhoval v té původní proceduře, tak teď to budou ta tři jména, to znamená Václav Morávek, genmjr. Josef Balabán a genmjr. Josef Vladimír Mašín st. Je to všechno návrh na udělení Řádu bílého lva v I. třídě In memoriam.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já se omlouvám, já jsem tady zmáčkl hlasování dřív, než jsem měl.

 

Teď zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 18. Přihlášeno 133 poslanců, pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tak teď ten blok nesporných návrhů.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Teď bude blok nesporných návrhů.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 19. Přihlášeno 135 poslanců, pro 132, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

(Poslanec Pikal do hlasování vstupuje a upřesňuje, o čem se hlasuje.) Já bych byl rád, abychom v průběhu hlasování na sebe nepokřikovali, protože stejně už každý ví, co má dělat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Teď to budou ty návrhy, které byly sporné v tom původním bloku. Já je budu jednotlivě představovat.

Takže jako první je to Ing. Luděk Maděra, medaile Za zásluhy o stát. Navrhoval pan poslanec Černohorský. Jedná se o aktivního občana a průkopníka v oblasti boje za poskytování informací.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 20. Přihlášeno 136 poslanců, pro 27, proti 25. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jako další je navržen Václav Smil. Je to medaile Za zásluhy v oblasti vědy. Navrhl to pan poslanec Martínek. Jedná se o kanadského vědce českého původu a emeritního profesora univerzity The University of Manitoba ve Winnipegu. Věnuje se interdisciplinárnímu výzkumu v oblastech energetiky, životního prostředí, vývoje obyvatelstva, produkce potravin a technických inovací.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 21. Přihlášeno 137 poslanců, pro 77, proti 0. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další návrh je paní Johanna Nejedlová. Je to návrh na medaili Za zásluhy v oblasti výchovy. Navrhuje pan poslanec Pošvář. Je to zakladatelka spolku Konsent, který se věnuje prevenci sexuálního násilí, členka České ženské lobby a publicistka.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 22. Přihlášeno 137 poslanců, pro 30, proti 6. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Vážené kolegyně, kolegové, já bych vás požádal, abychom neprojevovali svoji vůli nebo nevůli zvýšeným hlukem v sále, protože se pak v tom špatně orientujeme, ztrácíme v tom přehled a můžeme udělat někde zbytečnou chybu. Takže poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s dalším návrhem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To je návrh pana poslance Kobzy na vyznamenání Emila Šneberga medailí Za hrdinství. Ten se ve 14 letech v závěru války spolu se svým otcem podílel na sabotážích a bojích v rámci Pražského povstání, za což byl již vyznamenán Československým válečným křížem.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 23. Přihlášeno 138 poslanců, pro 95, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, prosím o chvilku strpení. Ano, to je návrh z minulého roku a je to návrh členů podvýboru pro veterány a válečné hroby. Je to návrh na vyznamenání medailí Za zásluhy v oblasti výchovy pplk. v. v. Tichomira Mirkoviče. Jedná se o pamětníka a veterána jugoslávské partyzánské války, předsedu místní organizace Československé obce legionářské na Praze 2.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 24. Přihlášeno 139 poslanců, pro 108, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh. A klid prosím v sále.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další je návrh pana poslance Berkovce na udělení medaile Za zásluhy o územně samosprávný celek v oblasti kultury panu Jaroslavovi Ulrichovi, což je hudebník, divadelník a pořadatel kulturních akcí v obci Pozdeň, včetně založení tradice místních šibřinek.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 25. Přihlášeno 139 poslanců, pro 65, proti nula. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A poslední v tomto bloku je návrh pana poslance Gazdíka na vyznamenání Michala Sadílka medailí Za zásluhy o územně samosprávný celek. Jedná se o fotbalistu PSV Eindhoven. V době koronavirové epidemie věnoval 500 tisíc korun nemocnici v Uherském Hradišti.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 26. Přihlášeno 139 poslanců, pro 33, proti 4. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní se přesuneme do toho bloku těch návrhů, které byly dodatečně představeny zde na plénu. Jako první to byl návrh pana poslance Luzara na vyznamenání medailí Za zásluhy v oblasti bezpečnosti občanů pana Tana Trinha. Jedná se o podnikatele a místopředsedu Svazu Vietnamců České republiky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 27. Přihlášeno 139 poslanců, pro 77, proti 6. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další je také návrh pana poslance Luzara, a to na vyznamenání medailí Za zásluhy v oblasti obrany, a to armádnímu generálovi Ing. Miroslavu Vackovi. Jedná se o bývalého československého důstojníka, armádního generála, politika Komunistické strany Československa, náčelníka Generálního štábu Československé lidové armády a poslance Sněmovny národů Federálního shromáždění a ministra obrany Československé socialistické republiky a Československé federativní republiky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 28. Přihlášeno 140 poslanců, pro 16, proti 41. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další je zde návrh pana poslance Kováčika na udělení medaile Za zásluhy v hospodářské oblasti MVDr Miloslavu Peroutkovi, CSc. Jedná se o veterináře a včelaře, místopředsedu Českého svazu včelařů.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 29. Přihlášeno 140 poslanců, pro 88, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já bych vás znovu poprosil o klid.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čekají nás ještě tři hlasování. Jako další je návrh pana poslance Janulíka na vyznamenání medailí Za zásluhy v oblasti kultury pro pana Jožku Černého. Jedná se o folklórního zpěváka a hudebníka.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 30, přihlášeno 138 poslanců, pro 124, proti 0, návrh byl přijat. Další návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A ještě jeden návrh. Je to návrh paní poslankyně Richterové, který jsem si nedostatečně osvojil, na vyznamenání medailí Za zásluhy v oblasti kultury a bezpečnosti občanů pro paní Silvii Dymákovou. Jedná se o režisérku, novinářku, kameramanku a scenáristku, stojí za ní dokument Šmejdi, za který získala ocenění Českým lvem. Během koronavirové krize pomohla stovkám samoživitelek a jejich dětí, předešla hladu a zajistila nejen fundraising a rozvoz, ale i prověření obdarovaných a související podporu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 31, přihlášeno 140 poslanců, pro 73, proti 0, návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byly všechny návrhy na vyznamenání osobností. Ještě je zde návrh doprovodného usnesení, který jsem již četl ve svém úvodním slově. Jsem připraven jej přečíst znovu, ale nevím, jestli je to třeba. Raději to načtu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pardon. Doprovodné usnesení odhlasujeme až poté, co odhlasujeme usnesení, které tady mám, a to, že předkládáme panu prezidentu republiky.

 

Přečtu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona číslo 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních, návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání spolu s charakteristikami kandidátů, které tvoří přílohu tohoto usnesení."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 32, přihlášeno 140 poslanců, pro 136, proti 0, návrh byl přijat.

 

A nyní bych poprosil o to doprovodné usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Doprovodné usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna

I. oceňuje mimořádné zásluhy všech jednotlivců, dobrovolníků, podniků, spolků a jiných zástupců občanské společnosti, kteří (se) v době nouzového stavu vyhlášeného z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na území České republiky nezištně zapojili do výroby a distribuce roušek, štítů a jiných ochranných pomůcek, vývoje a výroby plicních ventilátorů, sousedské výpomoci a jiné dobrovolnické činnosti, zejména v oblasti zdravotních a sociálních služeb;

II. vyzývá obce a kraje, aby ocenily své zástupce občanské společnosti v rámci samostatné působnosti;

III. vyslovuje poděkování všem lékařům, zdravotnickým pracovníkům, krizovým pracovníkům, příslušníkům bezpečnostních sborů, jakož i všem ostatním dotčeným profesím ve veřejných službách i v soukromé sféře, kteří příkladným plněním svých pracovních povinností ve zvýšené intenzitě a za mnohdy výrazně ztížených podmínek pomáhají při zvládání krizové situace spojené s nákazou koronaviru SARS-CoV-2."

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 33, přihlášeno 140 poslanců, pro 136, proti 0, návrh byl přijat.

 

A já tímto končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu zpravodaji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Přečtu omluvu. Pan poslanec Radek Koten se omlouvá od 18.00 hodin z pracovních důvodů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezký podvečer, vážené paní poslankyně, páni poslanci, členové vlády. Budeme pokračovat v jednání čtvrtým bodem této schůze. Je jím

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP