(10.00 hodin)
(pokračuje Okamura)

Jako kompromisní bereme i současnou velmi plošnou podobu zákona, tedy že tu máme jednotnou měsíční částku 5 740 korun měsíčně pro všechny žadatele, ten paušál. Pro ty nejmenší živnostníky, živnostníky s vysokými náklady a nízkou přidanou hodnotou nebo třeba nádeníky pracující jako OSVČ, co s bídou vydělají na zdravotní a sociální pojištění, to je samozřejmě dražší model, a naopak pro živnostníka třeba v oboru IT, který má při obratu 800 tis. ročně jen minimální náklady, to je naopak lukrativní výdělek. Proto říkáme, že to bereme jako kompromisní návrh, a je to určitě celkově vzato, ta paušální daň, říkal jsem, prosazuji to tady už sedm let, tak je to krok správným směrem principiálně.

Do budoucna bychom proto navrhovali nějaké rozvrstvení, tak jako tomu bylo např. u paušálních výdajů na plátce, kteří mají dejme tomu vysoké náklady na režii, na materiál atd., a naopak na živnostníky, kteří je mají jen minimální. U malých firem s vysokou fixní režií, s vysokými náklady a nízkým ziskem, jako jsou malé rodinné venkovské stavební firmičky a podobně, bychom rádi umožnili vstup do paušálního režimu i při vyšším obratu. A u drobných nádeníků bychom zase rádi, aby stát snížil vybíraný paušál na minimum. Cílem by totiž nemělo být jen vybrat peníze, ale umožnit třeba nezaměstnaným, aby se bez velkých nákladů a bez byrokracie ihned mohli zaměstnat sami, třeba příležitostnými pracemi pro své sousedy a tak podobně, což určitě nyní v krizi a s přicházející vyšší nezaměstnaností bude také důležitá věc.

Děkuji za pozornost a doufejme, že ten návrh bez problému projde. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Děkuji panu kolegovi Okamurovi. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Miroslav Kalousek, poté pan kolega Skopeček s přednostním právem, ostatní eviduji. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní ministryně mě nabádala, abych byl stručný, tak já skutečně stručný budu. Jenom chci deklarovat podporu tomuto návrhu. Kdyby tam nebyl princip dobrovolnosti, měl bych s tím problém, protože by se jednalo o povinnou minimální daň. To jsme měli v právním řádu v letech 2003 až 2006 a já jsem to vždycky pokládal z velkou nespravedlnost někoho nutit platit daň z příjmů, i když příjmy nemá. Ale pokud je to na bázi dobrovolnosti, je to v naprostém pořádku. Každý se rozhodne, jestli ten komfort v administrativě mu stojí za to, že se zaváže platit minimálních 100 korun daně z příjmu.

Apelovat chci na sociální demokraty, zda by přece jenom ještě nezvážili ten limit, budeme ho určitě ve druhém čtení navrhovat. Nedává to žádný smysl, těch 800 tis. Na otázku, proč milion, existuje jednoduchá odpověď. Milion je hranice pro povinnou platbu DPH, tzn. nad milion stejně musím účtovat. Do milionu účtovat nemusím, nejsem plátce DPH. Proč 800 tis. nedává na otázku, proč 800 tis., existuje jenom jediná odpověď: protože milion se nám zdá moc. A to mně přijde opravdu jako nepříliš logická úvaha. Tak vás moc poprosím, abyste si to ještě zvážili. My ve druhém čtení určitě navrhneme vrátit ten milion.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Ještě než dám slovo s přednostním právem kolegovi Skopečkovi, s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Ondřej Veselý. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající, já budu velmi stručný. Jak říkala paní ministryně správně, byl to nějaký koaliční kompromis. My jsme měli ten návrh, o kterém mluvila tady paní poslankyně nebo předsedkyně výboru paní Vostrá. My jsme měli návrh na 600 tis. a kompromisně jsme ustoupili na 800. Takže to je ten důvod, my jsme hledali logiku v tom, co říkala paní předsedkyně výboru, tzn., aby limit byl někde, kde to už má současnou zákonnou logiku. Tolik stručná odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem pan kolega Skopeček. Máte slovo, připraví se poslanec Munzar.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo, také budu velmi krátký, je tady ambice stihnout tento materiál do 10.30. Určitě nemám ambici to zdržovat, protože je to návrh, který považuji za správný.

Chci upozornit na to, že to byla ODS, která vůbec téma paušální daně do veřejného prostoru, do politického prostoru dostala, takže my určitě tento princip podporujeme. Chceme podpořit zejména malé podnikatele, střední také, ale tato věc se týká především těch menších. Samozřejmě avizujeme, že budeme chtít měnit parametry. Nás velmi mrzí, že z toho původního plánu, kdy se počítalo, že se to bude týkat živnostníků s obratem do milionu korun, přichází vláda s částkou 800 tis. Stejně jako kolega Kalousek to nepovažuji za racionální. Logické je to nechat na hranici nutné k registraci DPH, čili milionu korun. I tato částka je podle nás po těch letech, kdy se neměnila, myslím tím milionovou částku pro nutnou registraci k DPH, překonaná a vlivem inflace si myslíme, že by měla být vyšší. Čili my budeme podávat pozměňovací návrhy nejenom na to, aby se navýšil limit z 800 tis. na milion, ale bezesporu budeme navrhovat v rámci pozměňovacích návrhů i posun hranice pro registraci k DPH tak, aby ten limit mohl být i pro tu paušální daň vyšší.

Je také potřeba zmínit minusy toho návrhu. Když si spočtete, pro jaké skupiny živnostníků se paušální daň, tak jak ji navrhuje vláda, vyplácí, tak bohužel se vyplácí spíše pro výšepříjmové živnostníky než pro ty nejmenší. Jakkoliv si myslím, že právě logika tohoto institutu by měla směřovat k tomu, že to bude nejzajímavější právě pro ty nejmenší živnostníky. Rovněž musím připomenout, že ti, kteří mají děti a dneska si uplatňují slevy, tak rovněž v tomto schématu si tuto věc uplatnit nebudou a bude je to diskvalifikovat a demotivovat od toho, aby paušální daň jako výrazné zjednodušení svých administrativních povinností vůbec využili.

Ale to jsou témata, která budeme bezesporu diskutovat v rámci dalších čtení. Já avizuji celou řadu pozměňovacích návrhů ze strany ODS právě v tom směru, aby se to vyplatilo i těm méně příjmovým živnostníkům a aby nebyli diskriminováni třeba i ti, co mají děti. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Skopečkovi. Nyní, než dám slovo panu poslanci Vojtěchu Munzarovi, konstatuji omluvu došlou předsedovi PS. Na celý jednací den se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Jan Richter. Nyní pan poslanec Vojtěch Munzar, řádně přihlášený do rozpravy. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající, dobrý den, kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně. Já jsem byl také paní ministryní požádán o stručnost, abychom to dnes stihli. Já té prosbě vyhovím, protože je to dobrovolný nástroj, je to zase nějaká možnost, kterou mohou využít podnikatelé a živnostníci pro snížení administrativní zátěže, ale třeba také i pro snížení svých daňových povinností pro některé zejména s tím menším výdajovým paušálem při porovnání s menším výdajovým paušálem. V určitých (nesrozumitelné) se to pro některé vyplatí. Pro některé se to tedy nevyplatí, např. když uplatňují další slevy, např. na děti, na vyživované osoby, na manželku apod. Ale to si určitě budeme říkat na výborech a ve druhém čtení.

Takže tady pan kolega Skopeček řekl, že my to vítáme. Ano, vítáme tento princip, nicméně samozřejmě máme určitý problém, budeme předkládat pozměňovací návrhy s parametry tohoto principu, a to zejména proto, že se nám také nelíbí snížení z milionu na 800 tis. Ony různé limity dneska začínají připomínat pomalu bojovku. Máme dva miliony, a to je dobře, na tom jsme se shodli, na daňový výdajový paušál. Máme milion na povinnou registraci k DPH. (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane poslanče. Pokusím se požádat kolegy, kteří diskutují jiné otázky, než je paušální daň, aby to přesunuli do předsálí!

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Já bych to rád stihl, takže děkuji, kolegyně a kolegové, za pozornost. (Hluk v sále trvá.)

To znamená, já to zopakuji, máme dneska vlastně, nebo když to takto přijmeme, jak to navrhuje vláda, budeme mít tři limity. Námi vítaný, prosazovaný a společně pak prosazený limit na daňový výdajový paušál ve výši dva miliony korun, máme dlouhé roky neměnný limit na povinnou registraci k DPH, kde já vidím skutečně skok v administrativní zátěži podnikatelů. Takže když tady paní ministryně mluvila o snížení administrativní zátěže, já budu rád, když se budeme skutečně vážně bavit - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP