(17.10 hodin)

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přihlásil jsem se s faktickou poznámkou, abych byl držen časem, a tak si jenom dovolím říct, že jsem již řekl jednou, že Sněmovna vlastně ústy výboru pro evropské záležitosti, obrazně řečeno, usnesení k Zelené dohodě pro Evropu i k tomu investičnímu plánu přijala. Takže podle mého názoru již není o čem hlasovat. My máme usnesení k Zelené dohodě, máme jasné stanovisko. Je mi ale jasné, že Sněmovna jako suverén může hlasovat, o čem chce, pokud poslanci a poslankyně uznají za vhodné. Nemohu tedy ani paní kolegyni Balcarové, ani panu předsedajícímu, ani komukoliv z vás radit, jak si máte počínat. Stejně tak jako nemohu radit ani kolegům ze STAN, aby předložili svoje usnesení. Jenom říkám, že usnesení bude nadbytečné, usnesení, které již máme, a pak je samozřejmě třeba zvážit, jaký postoj k těmto velmi zřídkavým, ale někdy se vyskytujícím usnesením evropského výboru vzhledem k usnesení Sněmovny Sněmovna zaujme. Zdali ocení to, co výbor učinil, že se tím podrobně zabýval, podrobně to zkoumal a vydal nějaké stanovisko, které třeba teď Sněmovna nějakým svým usnesením smete ze stolu. Pak je třeba možná přemýšlet o tom, jak se v jednacím řádu k jednání evropského výboru zásadně stavět.

Jinak se připojuji k tomu, co říkala paní kolegyně Gajdůšková, aby pokud se Sněmovna rozhodne o návrhu paní zpravodajky Balcarové hlasovat, aby tak bylo učiněno po jednotlivých bodech návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou dále vystoupí pan poslanec Kopřiva. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom panu kolegovi Zahradníkovi vaším prostřednictvím chtěl připomenout, že výbor pro evropské záležitosti zaujímá stanoviska k evropským legislativním i nelegislativním aktům, jako je třeba sdělení Evropské komise, Zelená dohoda, ale výbor primárně zaujímá stanovisko, pravda, jménem Poslanecké sněmovny, ale směrem k Evropské komisi, případně Radě. Kdežto tento bod se jmenuje informace vlády a usnesení směřujeme vůči vládě, takže si myslím, že ta usnesení vlastně nejsou v rozporu a můžou se vzájemně doplňovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nejdřív k dvěma předřečníkům. Ta usnesení si protiřečí v každém případě, to ale neznamená, že o nich nemůžeme hlasovat a že nemůžeme přijmout jiné usnesení, než tady přijal výbor pro evropské záležitosti. Pokud si dobře interpretujete usnesení výboru, tak vlastně nabádá, aby se změnily podmínky Zelené dohody, kdežto v tom usnesení, jen minimálně ty první tři body, které jste předložili vy, a máte na to plné právo, chcete, abychom podpořili klíčové body Zelené dohody.

Ale já jsem se přihlásil proto, abych se zeptal pana ministra Brabce na to, jak to bude s jadernou energií. Pan premiér bohužel prošvihl historickou šanci prosadit jádro jako bezemisní zdroj v okamžiku, kdy se hlasovalo o Green Dealu, na rozdíl od našich partnerů z Polské republiky. Všimněte si, že se vyžadovala jednomyslnost, které takzvaně bylo dosaženo až na to, že Polsko nebylo pro a vyjednává si velmi cenné výjimky pro svou zemi. A my jediného, čeho jsme dosáhli, že v nějakém doprovodném podtextu k textu je neutrální věta, která říká, že Evropská komise konstatuje a bere na vědomí, že jaderná energie je součástí energetického mixu některých členských zemí, a pan premiér to vydává za to, že prosadil, že jádro je bezemisní zdroj. To bohužel neprosadil. A teď je před námi druhá, díky nešťastným okolnostem a covidové krizi, druhá a poslední šance to prosadit, tak se chci zeptat pana ministra Brabce, jestli o tom vláda jednala, jakou zaujala pozici a zda o to budeme bojovat.

My chodíme společně na vládní výbor, který se zabývá otázkou výstavby nového jaderného bloku. Myslím si, že v České republice po tom, co premiér změnil názor o 180° správným směrem, panuje široká politická shoda, co se týče financování výstavby a garantované ceny za budoucí vyrobenou energii, takže hlavní souboj budeme muset svést na evropském hřišti. A pokud tuto druhou mimořádnou šanci nevyužijeme, tak jsem velmi skeptický k tomu, že se nám to podaří postavit. A to není v zájmu České republiky. A to není souboj vlády s koalicí, proto říkám, že na tom panuje široká shoda. Když se podíváme realisticky, tak to je projekt pro příštích minimálně pět vlád, když budu počítat, že každá bude mít čtyři roky řádné volební období. Tak bych chtěl vědět, jestli tu šanci vláda využije a zda při jednání o projektu obnovy tuto kartu zvedne a bude s ní hrát velmi tvrdě, jako hráli naši partneři z Visegrádu, kolegové z Polska.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. V obecné rozpravě nevidím nikoho dalšího přihlášeného, tudíž obecnou rozpravu končím. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Pan ministr. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Já už bych to nezdržoval, ale pan předseda Stanjura se zeptal a já odpovím. Ona je to víc otázka na pana premiéra nebo na pana ministra průmyslu a obchodu a vicepremiéra Havlíčka. Ale aspoň tam, kde já jsem byl, vás mohu ujistit, že na všech těch jednáních vlády o jaderné energetice, o naší pozici vůči Evropské unii, a ve všech těch materiálech se jako velmi silné téma samozřejmě objevuje, že to budeme hájit za každou cenu. Já jsem shodou okolností měl před několika dny jednání s německou spolkovou ministryní životního prostředí, protože Německo bude za několik týdnů předsedat Evropské radě, nebo Evropské unii, a i já jsem řekl, že to je prostě pro nás klíčová podmínka toho, abychom podpořili další klíčové dokumenty, protože úplně jednoznačně pozice České republiky do budoucna je kombinace jaderné energetiky, obnovitelných zdrojů a zbytku plynu, řekněme uhlí, možná do roku 2035-2040, ale prostě bez jádra to nedáme. Není jediný rozhovor, a o tom jsem hluboce přesvědčen, kde je premiér, kde je vicepremiér Havlíček nebo kde jsem já a další kolegové, kde tohle nezazní.

Takže já vás můžu ujistit a všechny můžu ujistit, některým se to líbí více, některým méně, že podpora jaderné energetiky je pro vládu klíčové téma a využijeme každou příležitost tak jako Polsko - samozřejmě Polsko má trochu jinou vyjednávací pozici, to všichni víme, danou velikostí státu, ale my si tohle prostě obhájíme a je to pro nás strašně důležité téma.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já s těmi závěry souhlasím, že to Česká republika potřebuje, a věřím i tomu, že česká vláda se tím na svých jednáních zabývá. Ale fatální selhání premiéra - Green Deal vyžadovala jednomyslnost, nezáleželo na velikosti státu. Kdybychom byli neústupní, tak jsme to mohli prosadit, a prošvihli jsme to. A teď je podruhé, a obávám se, že naposled, opět jednomyslnost, všechna další rozhodování budou většinou, tam už neprosadíme vůbec nic. Já, protože tady není ani pan premiér, ani pan ministr průmyslu, ale bezesporu to s tím tématem souvisí, tu jasnou souvislost vidím, ani nikdo jiný z členů vlády, tak ten prapor musíte nést vy, pane ministře. Já tomu rozumím, co jste říkal, že by bylo lépe, kdyby tady byl ministr průmyslu nebo premiér, nejsou tady.

Klíčová otázka je, proč jsme to už neprosadili v okamžiku, kdy byla vyžadovaná jednomyslnost. Proč to necháváme na okamžik, kdy nás přehlasují? Je to takzvaný ústup do předem připravených pozic, že pak budeme hrdinové a řekneme: bojovali jsme jako lvi, ale oni nás přehlasovali. Ale u Green Dealu nás přehlasovat nemohli a premiér České republiky to odsouhlasil, aniž by jadernou energii jako bezemisní prosadil. A říkám, že díky smutným okolnostem jsme dostali druhou šanci, ale poslední.

A samozřejmě jsou v tom plánu obnovy velmi dramaticky nevýhodné podmínky pro Českou republiku. Nevím, jestli jste to všichni četli nebo jestli to všichni víte, ale na občana má dostat Slovensko desetkrát víc než Česká republika. Vidíte v tom nějakou logiku? Vidíte v tom dobré vyjednávání České republiky? A to se nechci porovnávat s Polskem, které má být třetí největší příjemce a určitě nebude třetí zemí nejvíce zasaženou krizí, a já jim to přeji jako našim dobrým sousedům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP