(16.50 hodin)
(pokračuje Zahradník)

Čili to usnesení, které jsem vám tady pracně přečetl, se v tuto chvíli považuje za vyjádření Sněmovny. Je tedy vyjádřením Sněmovny. Takže Sněmovna k té Zelené dohodě svoje vyjádření již tedy vyslovila ústy výboru pro evropské záležitosti.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost. Omlouvám se, že jsem tak to zdlouhavě hovořil, ale musím říct, že to hlavní meritum věci, to, že výbor evropský má takovouto pravomoc danou jednacím řádem, kterou samozřejmě využil, jsem považoval za nesmírně důležité. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S přednostním právem vystoupí pan předseda Farský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil načíst návrh usnesení, který jsem si i dovolil rozdat na vaše stoly alespoň vždycky jeden na klub, ale není tak dlouhé, tak myslím, že to jde zaznamenat i hlasově.

To usnesení tedy zní: Poslanecká sněmovna - a tak dále - žádá vládu, aby do 30. září 2020 předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky harmonogram postupu projektových příprav a termínu zahájení rozhodujících opatření k plnění koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky.

Možná vám to přijde takové hodně kostrbaté a strojené, ale já tady vycházím z poziční zprávy meziresortní komise Voda - sucho za rok 2019, která právě na straně tři konstatuje, že aby došlo k pozitivnímu posunu naplňování koncepce, bude zřejmě nezbytné schválit vládou závazný harmonogram postupu projektových příprav a termínu zahájení rozhodujících opatření, a to organizačních, technologických, technických a legislativních, která se podle stanoveného rozsahu budou realizovat v časovém souběhu. Tímto způsobem lze dosáhnout změny stávajícího trendu v přístupu k realizaci, ale i vnímání problematiky sucha a nedostatku vody, protože v období vodního blahobytu, ve kterém zatím žijeme, se navrhovaná opatření jen stěží připravují, natož realizují. Harmonogram postupu projektových příprav a termínu zahájení rozhodujících opatření by měl být projednán v obou komorách Parlamentu České republiky, aby nepřesahoval přes délku volebního období.

Tím ten návrh usnesení je tedy zcela v souladu s vládním materiálem, který toto dává jako doporučení dalšího postupu v naplňování koncepce. To, co jsem doplnil navíc, je termín 30. září, ale vzhledem k tomu, že tento materiál je už nějaký ten týden, nebo spíše měsíc schválen, tak předpokládám, že tento harmonogram tak, jak tady je doporučeno, nebude nic nového. A pro nás je to nezbytné, protože pak ta diskuse o tom, co se dělá, co se nedělá, co by se dělat mělo, je samozřejmě daleko efektivnější, fundovanější a ve finále i smysluplná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Přečtu omluvy, než dám slovo paní poslankyni Daně Balcarové. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík se omlouvá dnes do konce jednacího dne z rodinných důvodů, pan poslanec Jan Skopeček dnes od 15.00 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Markéta Adamová Pekarová z jednání Poslanecké sněmovny dnes od 16.10 hodin do konce pracovního dne z pracovních důvodů. Prosím, paní poslankyně Balcarová, máte slovo.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem moc ráda, že se konečně tento bod dostal na plénum Poslanecké sněmovny. Je to po roce a čtvrt, kdy jsme tady tento bod otevřeli poprvé. Je to opravdu velmi dlouho, musím říct ale, že se od té doby hodně věcí změnilo a některé se změnily i pozitivním směrem. Já bych chtěla velmi ocenit, že byla zřízena uhelná komise, jejímž cílem je navrhnout, jakým způsobem se má realizovat v České republice odklon od spalování fosilních paliv, to myslím, že je velmi důležité, protože to je vlastně úplně nejdůležitější, co můžeme udělat pro ochranu klimatu v České republice.

Já sama jsem členkou pracovní skupiny, která má za úkol navrhnout legislativní rámec pro tento proces, a věřím, že ještě tedy na půdě Poslanecké sněmovny v tomto volebním období se budeme legislativou, která bude podporovat odklon od spalování uhlí, zabývat. Současně má tato skupina za úkol navrhnout klíč, podle kterého se budou uhelné elektrárny vypínat. A podle současných informací vzhledem ke koronakrizi bychom nejpozději do konce roku měli tyto výstupy představit.

Ráda bych se tady zmínila o iniciativě Fridays for Future, která vlastně byla iniciátorem tohoto bodu na půdě Poslanecké sněmovny, protože jejich první demonstrace, která se konala asi týden před zařazením tohoto bodu, vlastně iniciovala a vyzvala naši vládu, aby se aktivně tímto problémem zabývala. Myslím, že to je naprosto legitimní, že mladí lidé se zajímají o svoji budoucnost a ptají se vlády, co pro to dělá, a chtějí, aby jim skládala účty, protože jde opravdu o ně. Jde tedy i o nás, ale samozřejmě oni mají před sebou velký kus života a je to pro ně úplně zásadní věc, jak bude jejich život vypadat.

Další, co bych ještě chtěla zmínit, že jedna věc je ochrana klimatu a druhá věc je přijímání adaptačních opatření. My dneska tady řešíme problematiku vody a opatření na ochranu vody, a boj proti suchu je jedním z témat, která patří právě do adaptace na postupující změny klimatu. Dovolte, abych vám představila návrh usnesení, který potom v podrobné rozpravě navrhnu k hlasování. Já bych vám ho teď přečetla. Všem klubům jsem ho rozdala v písemné podobě, teď ho přečtu.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky

I. k závazné podpoře dlouhodobé strategie Zelená dohoda pro Evropu předloženou (předložené) Evropskou komisí, která potvrzuje snahu Evropské unie být lídrem v plnění cílů vyplývajících z Pařížské dohody o změně klimatu;

II. k podpoře cíle snížit emise skleníkových plynů alespoň o 50 % oproti roku 1990 do roku 2030 - a tady jenom podotýkám, že jde o společný evropský cíl;

III. aby maximálně využila příležitosti, které nabízí Zelená dohoda pro Evropu, zvláště pak Fond pro spravedlivou transformaci, které jsou určeny pro sociálně spravedlivý přechod regionů závislých na silně znečišťující ekonomice k udržitelnějšímu hospodářství;

IV. aby výrazně podpořila výzkum, vývoj a inovace v oblasti obnovitelných zdrojů energie (včetně akumulace energie z těchto zdrojů) a jejich využití v našich přírodních podmínkách;

V. aby předložila do 30. 9. 2020 Poslanecké sněmovně informaci o konkrétních krocích, které podniká a hodlá podnikat v reakci na klimatickou změnu.

To je za mě všechno. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji a poslední přihlášená do rozpravy je paní poslankyně Alena Gajdůšková, které předávám slovo. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, pane ministře, nejsem ani tak stará, jako pamatuji, takže mi dovolte trošku historie.

Nejdříve mi dovolte poděkovat Ministerstvu životního prostředí za to, co dělalo a dělá, v Sobotkově i nynější vládě v oblasti reakcí na změnu klimatu. Musím k tomu ale dodat, že toto téma začala intenzivněji řešit už sociálně demokratická vláda Vladimíra Špidly. Po přestávce za vlády pravice pak na pokyn Bohuslava Sobotky byl zřízen odbor udržitelného rozvoje přímo na Úřadu vlády. Ten je nyní mimochodem na Ministerstvu životního prostředí. Ve spolupráci s akademickou sférou a odborníky z praxe pak byla na Úřadu vlády zpracována Strategie udržitelného rozvoje Česko 2030. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP