(16.40 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

Takže já abych zakončil na pozitivní notu. Povedlo se prosadit, i z opozice, aby lidi, kteří mají souběh OSVČ a pedagogické činnosti, měli nárok na kompenzační bonus. Podařilo se prosadit, aby lidi, co jsou OSVČ a současně pěstouni, měli nárok na kompenzační bonus. Povedlo se prosadit podporu pro malá eseróčka, aby dostala kompenzační bonus. Podařilo se zajistit, aby Ministerstvo financí respektive Finanční správa začala dodržovat zákon a lidi, kteří v panice přerušili živnost, nepřišli o ty peníze za dobu přerušení té živnosti, pokud nečerpali podporu v nezaměstnanosti. To všechno se nám podařilo napravit a my vás teď jenom žádáme, abyste to samé napravili i u těch dohodářů a to samé napravili u OSVČ, kteří měli nějaký malý zaměstnanecký úvazek, typicky třeba na dohodu o pracovní činnosti za 3 tisíce korun, a kvůli tomu teď přišli o 50 tisíc státní podpory. Vždyť to je naprosto nespravedlivé.

Říkáte, no krize už proběhla, tak co s tím naděláme. Tak já vám řeknu, proč je to důležité i dneska. Protože teď Finanční správa těm lidem, co měli souběh OSVČ a dohody o pracovní činnosti, začne ty peníze zpětně brát. To se teď začne dít, protože vám nefungují informační systémy na MPSV a Finanční správě a nejsou propojeny. Tak kvůli tomu se vyplácely ty peníze na čestná prohlášení a řada těch žadatelů netuší, že to, že měli dohodu o pracovní činnosti, je vylučuje z účasti na tom programu. Tak za chvíli je začnete exekuovat a začnete jim brát ten kompenzační bonus, který už dávno utratili, protože ho potřebovali, aby měli z čeho platit nájem nebo jídlo pro své děti. Tak stát to teď po nich začne vymáhat. To je to, co se začne dít v těchto měsících. A tomu se snažíme zabránit. Proto navrhujeme, ať se ta pomoc rozšíří i pro tyhle dvě obrovské zasažené skupiny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Majerová se nám omlouvá od 17 hodin z pracovních důvodů. A jsou zde dvě faktické poznámky. Jako první je přihlášena paní poslankyně Aulická a poté paní poslankyně Gajdůšková. Prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych se s dovolením vrátila k té diskuzi, která tady ještě probíhala před kolegou Ferjenčíkem, který se tady velice rozohnil, ale asi to chápu samozřejmě.

Ale každopádně bych chtěla říct jeden fakt. Myslím si, že bychom opravdu neměli dělat - jak to mám říci slušně - nestvůry nebo hyeny z těch lidí, kteří pracují na těch úřadech práce. Protože oni jenom pracují podle toho, co jim říká zákon, a podle toho, co jim říkají ty metodické pokyny.

Musíme si uvědomit, že už není ani stav nouze, a to znamená, že už vlastně ani nyní nepostupují ti úředníci v takzvaném stavu nouzovém a že není urychlené to řízení. A že pokud Ministerstvo práce a sociálních věcí má na svém webu dva odkazy, které říkají "žádejte si o mimořádnou okamžitou pomoc", a jeden je bez přílohy a druhý je s přílohou a ten bez přílohy je jako první, tak většina z nich si samozřejmě, z těch žadatelů - a je jich velice málo, to bych taky chtěla podotknout - vyplní ten bez přílohy. A co musí udělat úřad práce? Úřad práce musí vyzvat žadatele, aby doložili ty podklady, aby doložili ty další věci. Mnozí z nich řeknou, já vám tyto informace nedám. Mnozí z nich třeba dokládají ty podklady daleko - nebo prostě to trvá. A samozřejmě i ti úředníci na těch úřadech práce jsou schopni říci: máte takovouhle aktuální situaci, pojďme řešit třeba i ne mimořádnou okamžitou pomocí, ale můžeme třeba říci, že to je dávka a příspěvek na živobytí.

Takže já bych byla jenom ráda, aby se říkaly věci tak, jak jsou, a myslím si, že opravdu úředníci na těch úřadech práce nejsou žádné hyeny, ale máme tady zákonné normy, podle kterých oni musí postupovat. A to si musíme všichni uvědomit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Gajdůšková s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Ještě jednou dobrý podvečer. Doufám, že naposled. Dvě kratinké věty. Za prvé bych prosila pana poslance Ferjenčíka prostřednictvím pana předsedajícího o to, aby na mě nekřičel. Já už mám přece jenom nějaký rok a nejsem prostě na to zvyklá. Za prvé.

A za druhé. V žádném případě jsem nemluvila o tom, že můžeme takříkajíc hodit přes palubu invalidní důchodce. Naopak, říkala jsem, že těmto lidem je potřeba pomoci. Ale tito lidé také velmi jednoduše mohou žádat jednak o tu mimořádnou okamžitou pomoc, ale také o další podporu v rámci sociálních dávek.

A možná pro zajímavost pro vás všechny, proč Piráti až tak tady bojují právě za ty takzvané dohodáře. Ono totiž 26 % těchto lidí je z Prahy. Je to pěkné, máte na to právo. Ale ti ostatní to musí vědět.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Ferjenčík je přihlášen k faktické poznámce. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Omlouvám se paní kolegyni, neměl jsem v úmyslu na ni křičet. Každopádně mi je velmi líto, že prostě neslyší ty naše argumenty, že prostě desetitisíce a statisíce lidí se ocitly na dlažbě a vláda jim nepomohla. A je to z podstatné části vina sociální demokracie, která sama navrhla zrušení jakéhokoliv souběhu OSVČ a jakéhokoliv úvazku, včetně dohody o pracovní činnosti od 3 tisíc výš. A to byla prostě strašně velká chyba, která v téhle společnosti udělala obrovskou nespravedlnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní se s faktickou přihláškou přihlásil ještě pan poslanec Černohorský. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Mě jenom zaujal ten konec. Mně je úplně jedno, odkud ten člověk je, prostřednictvím pana předsedajícího. Je mi jedno, jestli je ze Zlína, z Ostravy nebo z Prahy. Ten nárok, nebo tu možnost získat jakoukoliv podporu by měl mít každý občan této republiky, který platí sociální, zdravotní, který platí daně. A to, že pobývá v Praze, no tak ať pobývá v Praze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec Třešňák. Prosím.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkné odpoledne, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych zde připomněl ještě jednu skupinu, na kterou se v jakékoliv pomoci zapomnělo, ačkoliv její význam nejen v době pandemie rozhodně nebyl zanedbatelný. Pokud tomu tak není a došlo během posledních dní k nějakému posunu, tak mě jistě pak paní ministryně financí nebo práce a sociálních věcí opraví.

Protože v rámci České republiky totiž existuje větší množství zapsaných spolků, které pomáhaly zvládnout nepříznivou situaci, například zásobováním sociálních a zdravotních služeb ochrannými prostředky, pomůckami, dezinfekcí, na svoje náklady vyráběly či distribuovaly právě tyto prostředky a bohužel vlivem této aktivity utrpěly významné ekonomické ztráty, které mohou vést i k jejich ekonomické likvidaci. To je ta jedna oblast. A dále zde určitě působí i mnoho spolků dlouhodobě se pohybujících v oblasti zdravotnických a sociálních služeb, například nabízejících různou formu asistenčních služeb, které však nebylo možné po dobu karantény vykonávat. Například navštěvovat ústavy, domovy pro seniory nebo i velké poskytovatele zdravotnických služeb.

Bohužel žádný dosud představený program nepočítá s přímou ekonomickou pomocí právě těmto spolkům. Proto bych rád navrhl jednoduché usnesení, aby se vláda dále tímto problémem zabývala a představila nejvhodnější formu ekonomické podpory, ať už jde o přímé ekonomické dotace, nebo možnost bezúročných půjček. Ale co bych v tomto konkrétním případě ještě rád vypíchl, je třeba i samotné ručení za běžný komerční úvěr, protože zapsané spolky mají v mnoha případech velmi ztížený přístup ke komerčním úvěrům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP