(21.20 hodin)
(pokračuje Plaga)

Takže ano, je to moje rozhodnutí a řada z těch věcí je podložena epidemiology. Opakuji to po dvousté osmdesáté šesté. Oceňuji, pane poslanče Miholo, že byste to dělal úplně jinak, kdybyste byl na mém místě, a pevně věřím, že až jednou na místě ministra školství, mládeže a tělovýchovy budete, tak nebudete čelit této situaci, které čelí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Nepřál bych to ani největšímu nepříteli a za něj vás nepovažuji.

Ale vymezím se vůči tomu, co jste říkal o nekomunikaci. Spolu jsme se v poslední době bavili na všech různých fórech, v médiích a na školském výboru. Kladete stále stejné dotazy a já je zodpovídám. Zodpovídám je i teď. Vaše mantra o nekomunikaci Ministerstva školství či nejasných pokynech je prostě mantrou falešnou a dovolte mi, abych to jednoznačně vyvrátil. Ten harmonogram rozvolňování je dán. Ty informace jsou komunikovány. Řekl jsem tady v úvodním slově a zopakuji to ve svém závěrečném slově. Řekli jsme termín, jak bude probíhat rozvolňování, a držím tento termín. Rozestup mezi vlnami je 14 dnů. Z pohledu epidemiologického je deset dnů inkubační doba nejstandardnější. Proto je tam 14 dnů.

Sám jste hovořil o tom, nebo někteří z předřečníků, že je personální nedostatek na školách. Tak proto se asi bavíme, co se týká z pohledu kapacit tříd, při zachování těch patnáctek, které, znovu opakuji, nejsou pravidlem, které bych si já vycucal z prstu, je to takto připraveno, a samozřejmě že to plošné otevření by si přál asi z nás každý. Ale prosím, už nechte toho, že obviňujete Ministerstvo školství a mě konkrétně z nekomunikace, nebo vám fakt nechám vyjet svoje mediální výstupy, nechám vám vyjet tu konzistenci těch výroků. A to, že tady přečtete jeden mail, mně přijde úsměvné v kontextu toho, že se nám 25. 5. může vrátit na první stupeň pětkrát více než sto tisíc dětí. To znamená, budete tady číst i zbylých 568 tisíc mailů od těch rodičů? Nebo si vytáhnete mail, který se vám hodí, a uděláte tady z té anekdoty nějaké pravidlo? Já bych mohl úplně stejně kontrovat, a nebudu to dělat, reakcemi těch ředitelů, a hlavně je tady mlčící většina ředitelů, která se s těmi pravidly snaží vypořádat.

Z mého pohledu, kdybych mohl udělat pravidla, která budou vyhovovat každému, a ušít je každé škole na míru, ať už vesnické, nebo městské, tak bych to udělal. Ale prosím, podívejte se zpátky do své mysli, jak jste přistupoval k té situaci během posledních osmi týdnů, jaké jste prožíval pocity při sledování žlutých rámečků na pásce České televize 24, kde probíhaly ty počty mrtvých v Evropě, a jestli máte pocit, že jsme z toho ze všeho venku, protože se teď tady deset dnů ta čísla daří, tak si naproti slovům pana Primuly vezměte studii z Německa, která říká, že zavření škol bylo klíčovým, klíčovým argumentem podle studie Němců k tomu, aby ta epidemie se v Německu nešířila. A kdybyste byl na tom místě, dělejte odvážná rozhodnutí. Já, pokud vám přijdou málo odvážná, je to vaše legitimní právo si to myslet. Já si za rozhodnutími svými, Ministerstva školství a doporučeními epidemiologů stojím.

V tuto chvíli děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Lukáš Bartoň a připraví se pan poslanec Jiří Mihola. Pane poslanče, máte slovo. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Já děkuji panu ministrovi za odpověď, alespoň částečnou. Rozhodně jsem nikdy nezpochybňoval kritéria, která máte ze zdravotnictví, nezpochybňoval jsem nikdy, jestli je 15 málo, moc atd., ale jediné, co jsem chtěl, je, zda můžete zveřejnit ona kritéria, která dostáváte od Ministerstva zdravotnictví - všechna. Nebo jsou už zveřejněna ve všech vašich metodických manuálech?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní tedy vystoupí pan poslanec Jiří Mihola. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mihola: Tak já musím reagovat nejdříve na paní kolegyni Černochovou. Přijde mi opravdu nefér, pokud ona je spokojena, že jí bylo odpovězeno, a tím to všechno hasne. Ostatní můžeme jít asi domů! Tak takhle si představuje diskuzi o důležité problematice občanská demokratka! To mě tedy opravdu velmi mrzí, ještě nota bene, když jsme se shodli i s kolegou z její strany a s dalšími a hlásili jsme se ke stejným věcem. Takže nemyslím si, že jsem vybočoval nějak z řady.

A rovněž mě mrzí pan ministr. Já myslím, že ho dokážu pochválit. Já jsem tady jasně již říkal, že v mnoha věcech jsem vás, pane ministře, podpořil, a vy mi podsouváte - prosím vás, mám si nechat vyjet ten stenozáznam, abyste viděl, o čem mluvíte vy, z čeho mě obviňujete tady a podsouváte a o čem jsem mluvil já?

Tak já vám to ještě řeknu aspoň v suchých bodech. Já jsem mluvil o tom, že pan ministr není schopen odpovědět na otevřený dopis nejen mně, ani zástupkyni ombudsmana. To je faktum. Je to po třech týdnech. Je to v pořádku, kolegové? Jestli ano, jestli mám čekat ještě dva měsíce, dobře, počkám. Já jsem myslel, že přeci jenom by takovou odpověď ve vážné věci mohl člověk, i kdyby byla velmi stručná, dostat rychleji. Tak pardon, že jsem si dovolil po třech týdnech tady tohle podotknout. To za prvé.

A za druhé, na výboru, tady jsou kolegové, kteří tam byli - paní kolegyně Černochová vaším prostřednictvím tam nebyla, tak ta to nemůže posoudit. Tak tam jsem mluvil o tom školském zákoně a o té on-line výuce. Padlo tam snad nějaké řešení? Budeme to řešit? Tam jenom: Ne, ta formulace nebyla úplně dobrá. Ne, tak takhle to nepodpořím. Dobře. Já respektuji ten názor. Tak pardon, že jsem to znova otevřel, když si myslím, že to budeme moci znova potřebovat.

Takže jestli jsem příliš zdržel ať už paní poslankyni, nebo pana ministra v těchto vážných věcech, tak se omlouvám, ale já si myslím, že to bylo k věci, k bodu, na rozdíl od mnoha úplně odtažitých věcí. Doufám, že bude paní poslankyně stejně striktní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Černochová. Momentíček! Připraví se pan ministr Robert Plaga. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych reagovala na pana kolegu Miholu, křesťanského demokrata. Vy jste ten bod normálně sprostě zneužil! Tady ta debata a ten název toho bodu, přečtěte si to - předpokládám, že jako křesťanský demokrat umíte porozumět textu: Informace ministra Plagy o znovuotevření základních škol. To, že vy si tady prostě řešíte nějaké interní problémy, které máte s panem ministrem, to je váš boj. Proč jsem nebyla na výboru školském? Protože nejsem členka školského výboru! A ráno jsem měla výbor pro obranu, takže i kdybych chtěla na ten školský výbor přijít jako host, tak bych tam přijít nemohla! Tak mě tady laskavě přestaňte trénovat!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Mihola a následně vystoupí pan ministr Robert Plaga. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mihola: Paní kolegyně, vy jste tady, vaším prostřednictvím, pane předsedající, nebyla zřejmě, když jsme se minulý týden snažili bod úplně stejného názvu dvakrát zařadit. Bohužel neúspěšně, naposledy o jeden hlas. Byl to stejný bod, který žádal informaci o otevření škol. A k tomu se vážou - samozřejmě to můžeme dál větvit, ale to téma je jasné a já jsem se ho držel, tak mě nemistrujte, prosím vás, vy! Vy učitelka nejste, tak máte k té problematice určitě mnohem dál než já!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan ministr Robert Plaga. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Dámy a pánové, přes to všechno, co se tu odehrálo v dnešním večeru, bych vám chtěl poděkovat, a to za to, že jsem se mohl zde vyjádřit k tomu, jakým způsobem přistupujeme - a měl jsem další z řady možností vysvětlit ten postup, vysvětlit některým, že to není ministr školství, kdo školy zavírá a otvírá, že ministr školství, ať chce, nebo nechce, když tu máme epidemii, se musí, pokud je aspoň trošku rozumný, a já věřím, že jsem, řídit doporučeními epidemiologů, a proto i když ty dotazy možná byly nepříjemné, bylo to třeskuté, já vám děkuji a přeji vám hezký večer.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak to bylo zatím poslední vystoupení. Ano, ale ještě já to musím tady formálně dojet, jestli se náhodou někdo nebude chtít ještě k něčemu vyjádřit, například návrh usnesení. Takže já končím všeobecnou rozpravu, jestli se nikdo nehlásí. Táži se, jestli máte zájem o závěrečná slova. Pan ministr? (Ne.) Paní zpravodajka? Paní zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych pouze chtěla všem kolegům, kteří tady vydrželi, kolegyním a kolegům, poděkovat a chtěla bych poděkovat i panu ministrovi, protože podle mého názoru odpovídal dnes na ty naše dotazy zcela věcně a jasně a ředitelé škol, které čeká ten velký den D pětadvacátého, to ocení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan ministr má zájem o závěrečné slovo? Nemáte. Takže přistoupíme k rozpravě podrobné. Já se táži, zdali máte zájem vystoupit někdo v podrobné rozpravě. Má, paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Nemám a nemám ani žádný návrh usnesení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já končím podrobnou rozpravu. Je zájem o závěrečná slova? Není, takže já končím tento bod. Končím 48. schůzi Poslanecké sněmovny a přeji vám hezký večer.

 

(Schůze skončila v 21.30 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP