(17.00 hodin)
(pokračuje Aulická Jírovcová)

Druhý pozměňující návrh je tak trošku - nechci říct přílepek, omlouvám se za to. Ale je to vlastně velká pomoc České správě sociálního zabezpečení, a především v této době, kdy opravdu ten tlak je na ně značný a zaměstnanci jsou velmi vytížení. A jedná se - paní ministryně už ho tady představila - o elektronizaci zbývajících formulářů, myslím si, že jich je zhruba asi šest, které by mohly být povinné podávat elektronickou formou od zaměstnavatelů od 1. 9. 2020. Tato povinnost už dnes běží pro zaměstnavatele u jiných formulářů. To znamená, že to není pro ně nic zásadního nebo nějak zatěžující, a my jsme přesvědčeni, že to bude jenom ku prospěchu jak zaměstnavatelů, tak i zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí v obecné rozpravě paní poslankyně Kateřina Valachová, připraví se paní poslankyně Richterová. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte, abych se vyjádřila k tomu, co už tady bylo avizováno, to znamená, jak by mělo vypadat ošetřovné rodičů v případě, kdy nepošlou své dítě do mateřské nebo základní školy. Avizuji, že tento pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásím následně v podrobné rozpravě, podávám z pověření klubu sociální demokracie spolu s kolegou Alešem Juchelkou, který tak činí zase z pověření poslaneckého klubu hnutí ANO. Jedná se o naši společnou koaliční dohodu.

Co je naším cílem. Cílem je, abychom srovnali právní režimy v mateřské školce a v základní škole, řekněme, aby pro ně platil jednotný koronarežim až případně do 30. června. A za druhé, abychom přesně zákonem popsali důvody, které rodiče mohou mít k tomu své dítě do mateřské nebo základní školy, které se nyní postupně otevírají, neposlat. Protože je to věc, která zajímá nejenom všechny poslance a poslankyně, ale také širokou veřejnost a především rodiče, tak si dovolím ten pozměňovací návrh v této části přečíst.

To znamená, že zaměstnanec dítě do tohoto zařízení nebo školy neumístí s ohledem na možnost jeho zdraví nebo zdraví jiných osob, které žijí s dítětem v domácnosti, v důsledku výskytu koronaviru označovaného jak SARS- CoV-2 nebo z jiných vážných důvodů. A nyní jsme tyto jiné vážné důvody rozepsali. Za jiný vážný důvod se považuje zejména výrazné omezení kapacity nebo provozní doby zařízení pro děti nebo školy nebo nastavení omezujících režimových opatření v těchto zařízeních zavedených v souvislosti s výskytem koronaviru označovaného jako SARS- CoV-2. Důvod pro neumístění dítěte v zařízení nebo škole, tak jak již avizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, je zaměstnanec povinen uvést na předepsaném tiskopisu. Tento postup zesoulaďuje tedy návod a jasně stanovuje pro rodiče, jakým způsobem nadále mohou pokračovat. Dalších změn není třeba. To znamená, i nadále rodiče budou pobírat v takovém případě 80 % vyměřovacího základu a ta nejzazší hranice je tedy 30. červen.

Děkuji vám za pozornost a samozřejmě i za podporu tohoto společného pozměňovacího návrhu za klub sociální demokracie a klub hnutí ANO, tedy za mne a za Aleše Juchelku. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě nyní vystoupí paní poslankyně Olga Richterová, připraví se paní poslankyně Kovářová. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já bych za klub Pirátů jenom chtěla stručně uvést, že jsme rádi, že konečně bude řešení ošetřovného. Podpořili jsme to i minulý týden ve Sněmovně jako jaksi takoví osamělí mohykáni. Jenom bych chtěla poprosit - když se nějaká věc dotýká tisíců zřizovatelů, ať už škol, nebo školek, a desetitisíců rodičů, možná i statisíců, tak je fakt šílené, když se dozvědí řešení výsledné podmínky toho, kdy budou mít nárok, vlastně dva dny předtím, než musí finálně říci to stanovisko, jestli to dítě do školy půjde, nebo ne. Toho stresu, co jste měli, předpokládám, i vy, nejenom já, v e-mailových schránkách a v ostatních inboxech, bylo hodně, a kolik muselo být stresu, co ty rodiny zažívaly.

Takže já to nechci prodlužovat, chci, abychom to co nejdříve odhlasovali. Ale opravdu považujeme za ostudu zejména tedy pana premiéra, že nedokázal zařídit, aby se ta ministerstva shodla včas, že pan premiér nedokázal tu jasnou informaci dát rodinám před týdnem, před dvěma týdny.

A co se týče toho nosiče, této ve skutečnosti pro veřejnost důležitější věci, já bych jenom ráda okomentovala, že to snížení penále z pojistného nám za poslanecký klub Pirátů smysl rozhodně dává. Podpoříme některé z nahraných pozměňovacích návrhů. Ale celkově jenom chceme varovat před tím, že kdyby se úplně plošně odpustilo úplně celé pojistné a mohlo by se doplatit až později, tak by to mohlo způsobit poměrně závažný výpadek v cash flow, výpadek, který by ten stát mohl pocítit. To by nám nepřišlo úplně zodpovědné. Takže proto nějaké to drobné penále za rozumný kompromis považujeme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Věra Kovářová, zatím poslední přihlášená v obecné rozpravě. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych i já řekla pár slov jako stanovisko klubu STAN k tomuto návrhu. Musím říci, že na první pohled se zdá být rozumné, že se odloží platby na sociální pojištění. Ovšem na pohled druhý už to tak výhodné není. Myslím si - a jsme přesvědčeni o tom, že si firmy utáhnou pouze smyčku, protože ty platby se odkládají na podzim. A tam bych se chtěla zeptat paní ministryně, co tedy bude dál.

Samozřejmě co je tedy absolutně zbytečné, je ono penále, které bude vyměřeno, i když snížené. A samozřejmě v současné krizi v tomto ohledu postihovat podnikatele penalizací je absolutně nemyslitelné, nekonstruktivní. A když už tedy odklad plateb, tak by smysl dával bezúročný úvěr, nikoliv ona penalizace. Také ta lhůta je velmi krátká. Samozřejmě podpoříme její prodloužení.

Myslím si, že odklad plateb jako takový určitě pomůže podnikatelům nebo firmám pouze na krátkou dobu. Pokud víme, tak snížení odvodů na sociální zabezpečení v tom původním vládním návrhu bylo a na vládě to vypadlo. Tak to je opravdu velká škoda, pokud se tak nestalo. Čili pokud chce vláda skutečně pomáhat podnikatelům rychle a efektivně a chce, aby se zachovala pracovní místa, tak bychom předpokládali, že ta rychlost bude ve snížení odvodu na sociální zabezpečení dočasně, a v tomto duchu také podpoříme pozměňovací návrh klubu ODS, respektive pana poslance Bauera.

Pak bych ještě měla jenom takový krátký dotaz, který se netýká tedy tohoto návrhu, ale my jsme navrhovali usnesení v oblasti kompenzačního bonusu, který by nějakým způsobem vláda upravila, a srovnala je pro ta malá eseróčka na úroveň OSVČ, protože ta malá eseróčka jsou vlastně takové převlečené OSVČ. A pokud je chceme dostat na stejnou úroveň, tak zda paní ministryně neuvažuje také odpustit platby sociálního zabezpečení pro tyto malé, aby se dostaly právě na úroveň OSVČ, aby to bylo opravdu spravedlivé. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP