(20.20 hodin)
(pokračuje Kovářová)

Dále bychom chtěli, aby vláda vytyčila dlouhodobě nosná odvětví ekonomiky, která mají přínos v podobě vyšší přidané hodnoty, jako jsou nanotechnologie, biotechnologie, Průmysl 4.0, a tato odvětví následně podporovat za účelem oživení české ekonomiky po dobu trvání pandemie.

Vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, co jsem zde zmiňovala, připravili jsme návrh doprovodného usnesení, kde budeme vyzývat vládu a žádat, aby připravila ta řešení jak z operativního hlediska, tedy rychlou reakci, ze střednědobého pohledu a také z pohledu dlouhodobého. Pokud vláda předloží takovéto návrhy a bude je realizovat, tak můžeme uvažovat o tom, že pokud by se nalilo do investic 250 miliard korun, ten schodek by se ještě zvýšil, tak možná bychom zvážili i další navýšení schodku státního rozpočtu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Věře Kovářové. Nyní s přednostním právem Tomio Okamura a pak připravený Václav Klaus následuje. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou vládní návrh na zadlužení občanů České republiky o dalších 100 miliard korun a schodek se má tím pádem letos vyšplhat na astronomických 300 miliard korun za rok. Hnutí SPD akceptuje, že řešení pandemie koronaviru a jejích následků vyžaduje prohloubení státního dluhu, ale požadujeme od vlády zároveň odpovědnou analýzu a odpovědné hospodaření. Pokud vláda nebude škrtat výdaje na nepřizpůsobivé, solární barony, inkluzi apod., hnutí SPD zvýšení zadlužení státu o 100 miliard požadované vládou nepodpoří.

Je nutné škrtnout nesmyslné výdaje v rozpočtu. A budu konkrétní, co tím má SPD na mysli. Těmi výdaji jsou např. platby solárním baronům, nákupy expanzivních amerických vrtulníků pro armádu, rozbujelá státní byrokracie, inkluze ve školství, platby politickým neziskovkám. My nemáme vůbec problém s neziskovkami, které se starají o staré lidi, o potřebné, o invalidy, o děti, ale ty politické neziskovky s politickým programem, tam je potřeba škrtnout veškerou veřejnou podporu. To jsou ty, co propagují gender, multi-kulti, Evropskou unii, a to nic nepřináší, zvláště v době nouze. Dále chceme, aby se škrtly neadresné sociální dávky nepřizpůsobivým - tato novela zákona nám už tady leží rok a vláda to pořád odkládá apod. A všechny tyto peníze - a musím říci, že souhrnem jde o částku významně převyšující 100 miliard korun, a jsou to právě peníze, o které vláda tady žádá navýšit zadlužení občanů. A my říkáme ano, přesuňme peníze na investice a k potřebným a slušným občanům, ale vždyť ty peníze v rozpočtu jsou! Stačí, aby vláda škrtla ty peníze, které teď vyplácí na nepotřebné věci, a abychom je přemístili. Ale vláda to udělat nechce, radši chce zadlužit.

Poslanci SPD při nedávném schvalování schodku na 200 miliard podpořili všechny návrhy na rozšíření pomoci pro OSVČ, zaměstnance, občany a firmy. A také jsme v této souvislosti předložili vlastní pozměňovací návrhy. To, že i díky návrhům a tlaku SPD byla řada pozitivní pomoci přijata, to je dobře, ale celkově je vládní podpora liknavá, nedostatečná a panuje v tom zmatek, a to i ve srovnání s ostatními státy, které jsou postiženy teď nouzovým stavem. No a vláda nyní žádá po necelém měsíci prohloubení dluhu o dalších 100 miliard. A já tady jasně zopakuji, že pokud vláda ANO, ČSSD a KSČM ve Sněmovně nepředloží konkrétní návrhy na škrty ve výdajové části rozpočtu tak, jak jsem o tom hovořil, tak potom tento krok k dalšímu zadlužování státu o 100 miliard hlasováním naši poslanci nepodpoří. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji místopředsedovi Poslanecké sněmovny Tomio Okamurovi. Nyní pan poslanec Václav Klaus, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Já bych také rád vyjádřil stanovisko hnutí Trikolóra k vládním ekonomickým opatřením. Já jsem se zdržel toho, abych tady vystupoval u těch jednotlivých bodů, kterých bylo asi 60, což taky o něčem svědčí, jak chrlíte ty zákony, že to pomalu ani ty počítače nestihnou psát, z důvodu zbytečnosti. Protože nakonec došlo k tomu, že vždycky byl prohlasován vládní návrh vládní většinou, přestože ta argumentace dle mého názoru tady dneska byla často velice trefná, věcná a konkrétní. Ukázala se taky zbytečnost Senátu, který vlastně jenom tu proceduru zdržel a tady nás zase všechny nutil ještě jednou podebatovat nad tím, co už se jednou podebatovalo, a z toho důvodu jsem se také zdržel různých drobných vylepšení a trumfování se, že ten navrhne 26 tisíc, ten druhý 27 a ten 27,5 a podobně, co tady předvádí politická konkurence. A nechtěl jsem také zdržovat, protože minule se tady po půlnoci projednávaly tak důležité body, jako že třeba v Teplicích nebyly volby, což mi trošku připomínalo film Hoří, má panenko, když neměli tu tombolu, tak co na tom jako hlasovat, volby nebyly. Nebo nesmyslné úpravy nesmyslného zákona o realitních kancelářích, který jsme vůbec neměli přijímat, pak se tady v potu tváře po půlnoci nějak odsunoval.

Tak bych si s dovolením dovolil zhodnotit ekonomická opatření vlády v této těžké krizi. Nebudu hodnotit složitost a pomalost těch postupů, na to jsou tady tisíce expertů, kteří to kritizují. Ta situace není lehká, tomu rozumím. Ale když to řeknu věcně, tak vy prostě tisknete peníze jako diktátor Mugabe v Zimbabwe. To je jediné opatření, které vy v této krizi děláte, a tváříte se, že se nic neděje, že zachováte sociální stát, že všechna předimenzovanost toho, do čeho ten stát lifruje peníze, je v pořádku a vy to udržíte.

Když tu mluvím o šetření tvrdém, třeba státu a jeho orgánů, tak se na mě konkrétně koukáte jak na Marťana. Takže vytisknete bilion nebo trilion korun, a nic. To vám musím říci, že tohle je cesta do pekel a nevydržíte s tím ani do voleb. Leda tedy, jak teďka předseda Hamáček má ten červený svetr, ta popularita roste, tak že by byly ty předčasný, to byste možná vydrželi.

Necháváte lidi doma, zvyšujete skokově různé podpory, včera to ošetřovné nebo tu nemocenskou dětí, takže tady musím poprvé v životě ve Sněmovně souhlasit s panem Bláhou, co tady řekl. Ale jediná naděje, jak společnost ozdravit, je nechat a podpořit to životaschopné, vrátit se k práci, seškrtat všechny zbytné výdaje, které jsme si mohli dovolit v dobách luxusu a blahobytu.

Takže abych to shrnul, jak jsem podporoval opatření vlády a budu je hájit, tady proti těm různým vyšetřovacím komisím, co už na vás chystají, ve zdravotní oblasti, jak jsem poměrně skeptický teď k tomu plánu uvolňování těch opatření, o tom budeme mluvit za chvíli v tom bodě uvolnění opatření, tak z hlediska těchto ekonomických opatření, která přidáváte, s vámi zásadně nesouhlasím, myslím, že jsou z dlouhodobého hlediska velice špatná a velice devastující pro Českou republiku, a nepodpoříme to.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Klausovi, nyní pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my celkem chápeme, proč ten schodek je tak vysoký. Ostatně už když se projednávalo to první navýšení na 200 miliard, tak my jsme navrhovali více peněz především proto, aby bylo na podporu těch nejmenších živnostníků. Z toho důvodu pro nás bude rozhodující v tom finálním hlasování to, jak se vláda postaví k našim návrhům v rámci tisku o kompenzačním bonusu, jestli skutečně ty ohrožené skupiny vláda podpoří, jestli se ukáže, že mají zájem podpořit malé živnostníky, jestli mají zájem kompenzovat ty nájmy a další fixní náklady firem, které stát zavřel, jestli má vláda zájem o to podpořit dohodáře, kteří odváděli odvody, jestli vláda podpoří lidi, co byli OSVČ i na vedlejší činnost, ale přitom teď přišli o podstatnou část svých příjmů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP