(17.20 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Takže to jsou některá opatření, která k tomuto tisku si dovoluji navrhnout, některá jenom za KDU-ČSL, některá po dohodě s kolegy z opozičních stran. Myslíme si, že by stát a vláda mohly zvážit podporu této věci, protože jak jsem se to snažil odůvodnit, ta opatření jsou velmi rychlá, efektivní, plošná a pomohou těm nejmenším, středním, ale i třeba těm větším firmám.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan místopředseda Kubíček s procedurálním návrhem, předpokládám.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji, pane předsedající. Ano, krátký procedurální návrh. Navrhuji omezení vystoupení pro poslance na pět minut v obecné i v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Děkuji. Takže to je omezení řečnické doby na pět minut. Já jsem kolegy svolal do sálu. (Zní gong.) Nicméně počkám, až nás dorazí více. Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o zkrácení řečnické doby na pět minut v obou rozpravách. Je zde žádost o odhlášení, takže vás odhlásím. Přihlaste se prosím znovu svými kartami. Až se nám počet ustálí a současně vyšplhá na dostatečnou míru, tak budeme moci hlasovat. (Prozatím je přihlášeno jen 58 poslanců.)

Já mám teď několik možností. A ještě přicházejí další poslanci, tak třeba se to povede. Nicméně pokud se nám dostatečně nenaplní počet, tak budu muset vyhlásit pauzu, nebo bude muset pan místopředseda svůj návrh stáhnout. A vypadá to, že již dorazil dostatek poslanců, takže nebudu přerušovat schůzi. Ale prosím všechny, aby se přihlásili.

 

Než zahájím hlasování, tak pro ty, kteří dorazili až teď, zopakuji, že budeme hlasovat o zkrácení řečnické doby v obou rozpravách u tohoto bodu na pět minut.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 66 je přihlášeno 76 poslanců a poslankyň, pro 58, proti 5. Omezení řečnické doby bylo přijato.

 

Takže nyní řečníci bez přednostního práva, na které se nyní dostala řada, budou mít omezenou dobu. Jako první je paní poslankyně Šafránková a připraví se paní poslankyně Kovářová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych krátce představila pozměňovací návrhy, které za SPD předkládám.

Počínaje druhým bonusovým obdobím, to znamená od 1. května 2020, navrhuji, (aby) pro osoby samostatně výdělečně činné, které musely svou samostatnou výdělečnou činnost v období počínajícím 12. března 2020 zcela přerušit v důsledku krizových pandemických opatření vlády, činila výše kompenzačního bonusu 800 korun za každý kalendářní den druhého a případného třetího bonusového období. Hlavním důvodem navrhované úpravy je posílení a spravedlnost a adresnost účinnosti pomoci určené osobám samostatně výdělečně činným, jejichž podnikání bylo ochromeno či pozastaveno a které musely uzavřít své provozovny.

Dámy a pánové, cílem mého druhého pozměňovacího návrhu je odstranit diskriminaci zaměstnanců, zejména osob pracujících na dohody o provedení práce, o pracovní činnosti a také na kratší částečné zaměstnanecké úvazky, v přístupu k čerpání kompenzačního bonusu. Tyto osoby už byly až dosud vyloučeny z čerpání mimořádného ošetřovného a jsou na tom, co se týče pomoci v krizové době od státu, jednoznačně a bezdůvodně nejhůře. Proto tedy navrhuji, aby kompenzační bonus mohli čerpat i zaměstnanci s hrubým měsíčním příjmem nižším, než je 14 600 korun, což je i hranice minimální mzdy, aby bylo jasné, že míříme na ty OSVČ, pro něž je zaměstnání z nejrůznějších důvodů nutným přivýdělkem, podobně jako pro studenty, starobní či invalidní důchodce, kteří již zaslouženě možnost čerpat tento bonus mají. Čím budou mimořádná opatření delší, tím musí být pomoc adresnější a mířit k těm nejvíce postiženým a potřebným. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní prosím paní poslankyni Kovářovou a připraví se pan poslanec Munzar.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych představila dva pozměňovací návrhy, které předkládáme za klub STAN společně i s jinými kolegy.

První pozměňovací návrh rozšiřuje okruh subjektů, které mají nárok na kompenzační bonus. Vládní návrh totiž zcela opomíjí OSVČ, které samostatně výdělečnou činnost vykonávají jako vedlejší a zároveň jsou zaměstnanci, tedy mají pracovní poměr a ten mají jako činnost hlavní. To, že jsou zaměstnanci a zároveň vykonávají samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší, neznamená a neurčuje činnost, ze které mají vyšší příjem. Často se tak může stávat, že vyšší příjem plyne z vedlejší samostatné výdělečné činnosti. V důsledku vyhlášení nouzového stavu a dalších mimořádných opatření se mohlo stát a mohlo dojít k situaci, kdy tito živnostníci přišli jak o příjem z pracovního poměru, tak ze své živnosti. A to jsou samozřejmě lidé z oblasti sportu, umělců, z řad akademické sféry, gastronomie a z řady jiných oborů. Z výše uvedených důvodů je neakceptovatelné, aby z působnosti zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními byly vyňaty a zcela opomenuty osoby samostatně výdělečně činné, které svoji živnost provozují jako činnost vedlejší při výkonu zaměstnání. Tímto návrhem se napravuje to, že by se tyto osoby mohly dostat do vážných finančních problémů, jelikož jejich příjem se výrazně sníží pouze na příjem ze zaměstnání. To je první pozměňovací návrh.

A druhý pozměňovací návrh upravuje bonusové období. My jsme podobný návrh předkládali již do sněmovního tisku 808, kde jsme konstatovali, že to bonusové období by mohlo trvat až do konce mimořádných opatření, tedy dalo by se říct, že šlo o takový klouzavý bonus. Paní ministryně říkala, že nechce chodit dále do Poslanecké sněmovny. Kdyby se bývala tehdy přijala ta naše úprava, tak paní ministryně by skutečně nemusela znova předkládat tento tisk. V současné době navrhuje bonusové období do 8. června, což se nám jeví jako nedostatečné. A také se nám nejeví zcela správné, aby případné prodloužení bonusového období bylo činěno nařízením vlády. Čili upravujeme ustanovení, kde říkáme, že bonusové období bude trvat do doby, pokud budou fungovat mimořádná, popřípadě krizová opatření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Munzar. Připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Ještě jednou dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, vážená paní ministryně. My vítáme prodloužení kompenzačního bonusu pro OSVČ, avšak namístě je otázka, zda je to pomoc dostatečná ve své výši, ve své šíři. Proto opozice přichází s mnoha společnými pozměňovacími návrhy. A já si dovolím představit k tomu ještě další dva návrhy za sebe a za klub ODS. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP