(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás zde vítám. Poprosím vás, abyste se už usadili na svých místech.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo hlasuje s kartou náhradní. Pan poslanec Ferjenčík s náhradní kartou 15, pan poslanec Zlesák s náhradní kartou číslo 6, paní poslankyně Valachová s náhradní kartou číslo 17, pan poslanec Bartoš náhradní karta číslo 21.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Jan Bartošek do 15 hodin - pracovní důvody, Jiří Běhounek - pracovní důvody, Jiří Bláha - pracovní důvody, Dominik Feri - pracovní důvody, Radim Fiala do 15 hodin - zdravotní důvody, Miroslav Grebeníček - zdravotní důvody, Stanislav Grospič do 13 hodin - zdravotní důvody, Lukáš Kolářík - rodinné důvody, Jana Levová - zdravotní důvody, Jana Mračková Vildumetzová - zdravotní důvody, Petr Pávek - zdravotní důvody, Karel Schwarzenberg - zdravotní důvody, Václav Votava - osobní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Lubomír Metnar - pracovní důvody, Tomáš Petříček od 12 hodin - pracovní důvody, Robert Plaga - pracovní důvody, Miroslav Toman - pracovní důvody.

S náhradní kartou číslo 22 hlasuje pan poslanec Beitl. Tak.

I v časech mimořádných slavíme narozeniny. A dnes má narozeniny pan poslanec Jan Čižinský, takže mu přeji všechno nejlepší, pane kolego. (Potlesk.)

Dnešní jednání bychom zahájili dalšími body z bloku zákony vrácené a zamítnuté Senátem, to jest body 10, 11, 12, 13 a 14, a dále budeme pokračovat body 363, 364, což jsou informace vlády.

Své vystoupení již avizoval pan předseda klubu ANO Faltýnek. Výbory projednaly další došlé návrhy, takže určitě na to musíme reagovat. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, opravdu se usaďte na svých místech, schůze už začala. Děkuji.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké dopoledne, vážené kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych pouze z technických důvodů, tak jak jsme se včera dohodli na jednání grémia Poslanecké sněmovny, a i tím dnem, který včera probíhal, jsme vlastně potvrdili tu naši dohodu, že se budeme věnovat těm záležitostem, které souvisejí se stávající koronavirovou krizí, a že máme ambici projednat zákony vrácené ze Senátu a vládní návrhy ve stavu legislativní nouze, plus samozřejmě ty dva body, které navrhovala opozice.

Tak já bych v této souvislosti chtěl navrhnout pevné zařazení následujících bodů pořadu 45. schůze, a to bodu číslo 3, tisk 829, o pojistném na zdravotní pojištění; číslo 4, tisk 830, kompenzační bonus; číslo 5, tisk 831, správa daňového odpočtu; bod číslo 6, tisk 832, poskytnutí záruky ČMZRB; bod číslo 7, tisk 833, o státním rozpočtu na rok 2020 - pevně je zařadit dnes, ve středu 22. 4., po projednání zákonů zamítnutých a vrácených Senátem před již zařazené body číslo 363 a 364, což jsou ty dva opoziční body, kde bychom měli řešit, jak vláda bude postupně startovat ekonomiku a nákup ochranných pomůcek.

Takže je to přesně v duchu té včerejší naší gremiální dohody. Ale vzhledem k tomu, že ty zákony nebyly projednány garančním výborem, tak to nešlo načíst z gremiálky a takto jsme se dohodli s panem předsedou Poslanecké sněmovny, že tuto změnu dneska ráno navrhnu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení k pořadu schůze. Nikoho nevidím, takže se tedy vypořádáme s návrhem pana předsedy Faltýnka. Není-li námitek, zvládli bychom to jedním hlasováním.

 

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navrženou změnu pořadu schůze. Kdo je proti?

Hlasování číslo 49, přihlášeno 158 poslanců, pro 155, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Já vám děkuji. Budeme tedy pokračovat dle schváleného pořadu schůze.

 

Všichni máme ještě v živé paměti, že jsme včera z časových důvodů přerušili bod

 

10.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 580/5/ - vrácený Senátem

Já jenom pro doplnění, při kontrole stenozáznamu bylo zjištěno, že kromě toho, že zde byly určité pochybnosti, zda jsme mohli projednávat po 19. hodině, tak nezazněla ta slova, že byla ukončena rozprava. Já proto z určité předběžné opatrnosti se ptám, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě. Pan poslanec Ferjenčík se hlásí.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl jenom připomenout, že dnes máme zcela unikátní legislativní situaci, kdy jeden den projednáváme dvě novely jednoho zákona, a vypadá to, že dokonce obě budou přijaty. Mně to přijde úplně šílené z hlediska nějaké legislativní techniky. Prostě schvalte prosím ten senátní návrh, který to dlouhodobě řeší. Zabraňuje tomu, aby podnikatelé přišli o 24 miliard cash flow, a pojďme pak ty dlouhodobé úpravy řešit mimo stav legislativní nouze. Spolkněte trochu té hrdosti, že to někdo mohl vymyslet také rozumně, a nejenom vláda. Pojďme schválit tenhle jeden. A ten druhý potom nemusíme řešit. Jinak budeme skutečně zcela absurdně nejdříve přijímat zákon, a pak přijímat jeho opravu, což absolutně nedává smysl. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já bych chtěl ten názor jenom silně podpořit, protože v posledních dnech a týdnech přijímáme různá uvolnění či odklady pro podnikatele, a tento návrh zákona jde úplně opačným směrem. Ten chce zhoršit cash flow podnikatelů a chce, aby si stát vzal - podle mě je to 27 miliard, podle standardních čísel. Možná to bude letos o něco méně. Ale určitě více než 20 miliard si chce vzít stát na úkor podnikatelů, což v této době... Ono to bylo špatně, i když jsme to projednávali ve stavu normálním, tak jsme proti tomu silně protestovali, ale ve stavu legislativní nouze a ve stavu, ve kterém jsme, a ve stavu české ekonomiky je, pokud to schválíme, tak je to normální ekonomický zločin, nic jiného.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova, ona zazněla už včera, ale zeptám se - pane senátore, máte zájem? Prosím. (Hluk v sále trvá.)

 

Senátor Tomáš Goláň: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, prosím o klid v sále. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP