(17.00 hodin)
(pokračuje Maláčová)

A ještě jedna věc. Pletou se tady jablka s hruškami. My jsme tady před týdnem nebo před dvěma týdny schvalovali zákon o zaměstnanosti a základní kámen té novely byl, že úřady práce přestanou po firmách požadovat bezdlužnost. Je to speciálně pro mimořádné opatření pro stav nouze a bylo to kvůli tomu, aby se firmy, které dluží státu, mohly přihlásit do programu Antivirus. Pan předseda mě tady před chvílí cvičil z toho, že to požadujeme. Nepožadujeme to. Je to nesmysl. Máme to schválené i v zákoně a pletou se tady jablka s hruškami. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. S přednostním právem pan předseda Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom poděkovat v první řadě, že paní ministryně Maláčová potvrdila výpočet pana předsedy klubu ODS Stanjury. Já to často vidím v tom, když vláda vystupuje na svých nekonečných - já jsem včera hodně trpěl - konferencích, kde tam takto šermuje s čísly a procenty. Takže reálně z celkového počtu podaných žádostí jich skutečně bylo do 10 dnů vyřešeno asi tak 50 %. To je první věc.

A mně přijde, já vím, že byla dost nepříjemná reportáž - díky za ni - ve 168 hodinách, v pořadu České televize, kde se hovořilo o tom, na koho vláda zapomněla. A byly tam ty smutné příběhy těch lidí, co dělají na DPP, DPČ, těch lidí, kteří na to nedosáhli přes kurzarbeit, s. r. o., která - tam v té kavárničce ti lidé prodávají to kafe, dva manželé, a nedostali od vlády ani floka. My jsme s těmito věcmi, DPP, ošetřovné pro lidi, co jsou doma třeba na mateřské, maminky, a může to být i otec, který má nějaký menší úvazek, pro lidi, kteří dělají na OSVČ třeba konzultanty, nemají teď práci a jenom díky tomu, že za pár fufňů někde na DPP učili na výšce, tak také nedostali nic.

Takže co se stane dnes? Vy to měsíc bojkotujete, děláte z nás blbečky a z lidí blbečky - promiňte, že používám toto slovo. Česká televize odvysílá reportáž, kde to konečně demaskuje, reportáž, kde tedy vláda nevystupuje, takže tam zaznívá, jak to ve skutečnosti je, a dnes s velkou slávou poslanci vládní koalice dotlačí na výbor návrh, a od té doby už je to všechno vyřešené, my jsme to věděli, my jsme to chtěli. A ještě se tady budete bít do prsou, jak se to dneska vyřešilo. Věc, která mohla být vyřešena před měsícem.

Pan premiér Babiš - je tady - si pozval opoziční poslance na ten mítink, já jsem tam seděl v tom jednacím sále klubu ANO, byli jsme tam od sebe ten metr a půl, vypadávalo to připojení na vládu, seděli tam předsedové stran a říkali: tak, my máme pro vás těchto pět věcí, tady na to je třeba pamatovat, je to 150 tisíc lidí. Vy jste to ignorovali. Minule už jsme mohli mít schváleno i to OSVČ s tím kombinovaným úvazkem, i to DPP, DPČ. To tady rozstřílel kritikou pan předseda klubu ČSSD Chvojka, pak tady vystoupila z ČSSD a zařízla to i těm, co mají to OSVČ jako vedlejší úvazek, nemají ho jako hlavní příjem, a dnes si tady budeme tleskat!

Tak já jsem rád a chtěl bych poděkovat České televizi, že ve 168 hodinách, v tom pořadu, tu první reportáž dala, protože taková je realita. A já fakt bych čekal trochu pokory od toho, že něco bylo zcela jasné už na začátku, než takové bití se do prsou a šermování tady čísly, protože toto bylo vědět, a ta data, ty počty, paní ministryně, na tom úřadu máte. Když tady paní ministryně Schillerová vystupovala s tím, že není vidět, jestli ti lidé měli smlouvy, nebo neměli smlouvy, tak od začátku v tom pozměňovacím návrhu, protože jsme věřili, že MPSV dokáže zachytit ty lidi, kteří z toho vypadnou, i přes ten náš návrh bylo jasné řečeno - lidé, kteří odvádějí pojištění nad ty tři tisíce a nad těch deset tisíc. Takže celá ta argumentace, že my nevíme, kolik jich je, my jsme vám to říkali, kolik jich je, máme to změřené a oba dva úřady, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak Ministerstvo financí přece ty přehledy má.

Tak já nevím, jestli pracujeme s daty. Tak ne, ta data nejsou počet vyřízených žádostí po tom, co si lidé požádali, ale počet lidí, kterých se to týká, a propady, které budou zažívat kvůli tomu, že jste měsíc přemýšleli, jak to odprezentovat jako vlastní projekt. To mně přijde skutečně špatně. Já budu rád, když se to dneska schválí, i když s tou novou podobou také nejsem dvakrát spokojen, ale alespoň něco.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní předsedkyně Pekarová Adamová, připraví se pan předseda Jurečka a předtím byl pan... Prosím, máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Já jsem ráda, že paní ministryně reaguje, tak bych chtěla připomenout ten dotaz, který tady zazněl a který už jsme kladli, vícero z nás, jak to tedy bude s OSVČ. Ano, vím, že to je v gesci pana ministra Havlíčka, který tady dneska není, ale nemůžu si nevzpomenout na twitterovou výměnu, která tehdy, ještě než to bylo schváleno, probíhala, kde prostě jste se bila za to, že chcete, aby to byli tedy i rodiče dětí nejenom od šesti do třinácti let, ale mladší, že tedy to tak nenecháte, nedopustíte - tak jak na ně myslíte teď tedy? Jak to bude a na co se oni mohou tedy připravit, že by se jich mohlo týkat? O čem vláda jedná?

Je tady v tomhle případě tedy vícero dotazů, které tady zazněly od pana předsedy Stanjury ohledně toho, jaké mzdě zhruba by odpovídala ta částka, kterou tedy mají dneska přiznanou na každý den. To, chci připomenout, tady zatím ještě v ani jedné té vaší odpovědi vůbec nezaznělo, a nenechme tedy z toho tuto významnou část rodičů vypadnout.

A já jsem se tedy také ptala na to papírování a dokládání potvrzení ohledně školní docházky. Tak je nařízením vlády definitivně zrušeno? Nemá možnost samozřejmě žádná škola základní, střední být otevřena, tak je nesmysl, myslím si, tedy zatěžovat tímhle. Zlepšíte to? Máte tady v tomhle případě nějaký zájem aspoň teď výjimečně upravit ta pravidla tak, abychom se právě vyhnuli tady těm zbytečným zátěžím. Právě proto by možná bylo těch ošetřovaček vyřízeno víc v kratších časech, když bychom si tady tyhle papíry odpustili a kdyby se opravdu některé z těch věcí, která jsou nesmyslné v tuhle chvíli, dokládat nemusely.

To je cesta. Hledejme ty cesty, hledejme to, jak můžeme tu situaci všem zjednodušit. Už teď jsou mnozí z nich opravdu na prášky. Chodí nám to do mailu všem. Já si myslím, že nejsme v opozici jediní, kteří dostáváme stovky emailů od všech těch lidí, kterých se to týká, kteří jsou zoufalí, že se v té pomoci často nevyznají, já se jim ani nedivím, a kteří chtějí od nás radu, co si mají počít. Tak určitě to znáte sama, to vám můžeme přeposílat případně, a určitě vy tady v tomhle případě musíte reagovat. Tak teď nás třeba mnoho z nich poslouchá, tak dejte jim tady tyto odpovědi, prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Jurečka, poté pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já bych chtěl využít toho, že je tady teď pan premiér. Děkuji za to, že jste teď tady u toho bodu. Pane premiére, přímá otázka na vás. Prosím pěkně, jestli byste mohl zareagovat a vysvětlit jako premiér a předseda této vlády, proč máte problém s tím přiznat zvýšené ošetřovné od toho 11. března na těch 80 %. Jestli se můžu zeptat, představte si, že jste v situaci, kdy byste byl o 35 let mladší, byl jste rodič, měl jste doma dvě tři děti, vy nebo vaše manželka byste s nimi zůstali doma, co byste řekl vy v situaci toho rodiče na počítání vlády, která by tímhle způsobem řekla těm rodinám - od 11. března do 31. v pohodě pojedete za 60 %, až v dubnu pojedete za osmdesát? A když ten stav skončí někdy 25. května nebo někdy začátkem června, tak zase tu část toho měsíce řekneme těm lidem, tady už taky to pojede za šedesát? Nebo já tomu nerozumím, proč jedna část měsíce má být za nižší hodnotu. A vůbec už nerozumím tomu, když tady opozice říká, že je připravena podpořit výdaj státu v této věci, proč jakoby se o to handrkujeme, proč těm rodičům to nejsme ochotni dát. Tomu už vůbec nerozumím.

Tak moc vás prosím, pane premiére, a znovu říkám, není to ani tak nutně kvůli mně, ale vy jste premiér, jestli byste mohl vy zareagovat, pane premiére, osobně a říct, proč na vládě jste se rozhodli pro tuto variantu. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ty stenoprotokoly a výsledky hlasování jsou hrozná věc. Paní ministryně před chvílí řekla - my, sociální demokraté, jsme navrhli osmdesát procent ošetřovného, my jsme to prosadili, nebo prosazujeme a prosadíme to. A jaká jsou fakta? Kdybych chtěl být drsný, tak řeknu, že paní ministryně lže, a protože nejsem drsný, tak řeknu, že paní ministryně se mýlí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP