Středa 22. dubna 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Petr Fiala)

6.
Vládní návrh zákona o poskytnutí státní záruky České republiky
na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s.,
vyplývajících z ručení za dluhy z úvěrů v souvislosti se zmírněním
negativních dopadů způsobených virem SARS-CoV-2
/sněmovní tisk 832/ - zkrácené jednání

Třetí čtení jsem zahájil. Pan poslanec Pavel Juříček, který je zpravodajem, je přítomen. Otevírám rozpravu, ještě než dám slovo panu zpravodaji. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není, takže prosím pana zpravodaje pana poslance Pavla Juříčka, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Dámy a pánové, navrhuji následující proceduru. Hlasovací procedura bude mít tedy bod číslo 1 - pozměňovací návrh pod písmenem C té už opravené dokumentace. A je to pozměňovací návrh 5019 poslance Juříčka a Martínka. Jde o nahrazení termínu "dluh" termínem "nesplacená jistina". Jsou to § 3 odst. 2 písmeno 1, 2.

Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pod písmenem A číslo 5003 poslance Michálka - doplnění povinnosti zveřejňovat údaje o příjemcích bankovních úvěrů zajišťovaných Českomoravskou rozvojovou a záruční bankou včetně transparentního uvádění informací do 15 dnů.

Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pana poslance Stanjury. Je pod písmenem E a jeho číslo je 5047, kde kolega Stanjura navrhuje zvýšení hranice portfolia ručení na 33 %. V případě schválení tady tohoto pozměňovacího návrhu by pozměňovací návrh pod písmenem B pana poslance Onderky byl nehlasovatelný, a pan poslanec Onderka navrhuje zvýšení hranice ručení toho portfolia na 30 %.

Dále máme pozměňovací návrh pod písmenem D číslo 5020 pana poslance Jurečky, kde je doplnění požadavku na příjemce úvěru a je tam výpis všech daňových rájů.

Pod bodem 6 bychom měli hlasovat zákon jako celek.

Potom máme dvě doprovodná usnesení. Jedno je pod číslem 5022 pana kolegy Martínka a druhé je doprovodné usnesení pod číslo 5048 paní kolegyně Kovářové.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezký večer. Pan poslanec Martínek, máte něco k proceduře? Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já bych chtěl jenom požádat, aby se moje usnesení hlasovalo po částech I a II.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže po částech to budeme hlasovat, pakliže bude vysloven souhlas. Tak všichni jsme slyšeli návrh procedury, budeme hlasovat. Já svolám poslance do sálu. (Poslanec Juříček se chce ujmout slova.) Momentíček, protože jsme si řekli po dohodě, že chviličku počkáme vždycky, než se poslanci dostaví do sálu. (Ministryně financí připomíná gongování.) Já už jsem zagongoval několikrát, paní ministryně, ono to tady není ale slyšet. Děkuji, že mě všichni tak pečlivě a starostlivě upozorňujete, zatím to mám pod kontrolou. Ještěže horlivá paní ministryně financí, to je určitě příjemné zjištění. (Ministryně říká odpovědná.) A odpovědná říkáte, ano, tak. Takže já myslím, že jsme tady všichni.

 

Takže hlasujeme o tom, zdali souhlasíme s procedurou.

Prosím, zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, přihlášeno 100 poslanců, pro 97, proti žádný. Návrh procedury byl přijat. Tak prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji. Takže teď budeme hlasovat pozměňovací návrh pod číslem 5019 poslance Juříčka a Martínka a je to o změně termínu - dluh se nahrazuje termínem nesplacená jistina.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? (Ministryně financí připomíná stanovisko.) Pardon stanovisko ještě. Já ukončím hlasování. Hlasování prohlašuji za zmatečné.

 

Tak paní ministryně, stanovisko? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 106, přihlášeno 100 poslanců, pro 98, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Další pozměňovací návrh je kolegy poslance Michálka a je to právě o doplnění zveřejňování údajů o příjemcích bankovního úvěru a zajišťovaných Českomoravskou rozvojovou a záruční bankou.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko, paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 107, přihlášeno 100 poslanců, pro 51, proti 31. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Další je pozměňovací návrh pod písmenem E 5047 pana poslance Stanjury a to je zvýšení ručení státu na 33 %.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, přihlášeno 100 poslanců, pro 17, proti 28. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Další návrh je pod písmenem B, pozměňovací návrh č. 5005 pana poslance Onderky, a je to zvýšení hranice ručení státu na 30 %.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministryně? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 109, přihlášeno 99 poslanců, pro 67, proti 9. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji. Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem D s označením 5020 pana poslance Jurečky a je to doplnění požadavku na příjemce úvěru z výpisu daňových rájů apod.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministryně? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 110, přihlášeno 100 poslanců, pro 46, proti 23. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: A teď už bychom měli hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak o všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s., vyplývajících z ručení za dluhy z úvěrů v souvislosti se zmírněním negativních dopadů způsobených virem SARS-CoV-2, sněmovní tisk 832, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 111, přihlášeno 100 poslanců, pro 90, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Ale než budeme hlasovat o usnesení, předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo s přednostním právem.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já mám prosbu na pana předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Já bych poprosil, aby pracovníci Kanceláře Sněmovny vytiskli výsledky hlasování 110, zarámovali je a poslali Andreji Babišovi, velkému bojovníkovi proti firmám z daňových rájů, že tímto hlasováním poslanci ANO umožnili, aby peníze českých daňových poplatníků získaly firmy, které jsou registrované v daňových rájích. Pan premiér proti tomu bojuje, já jsem tomu upřímně věřil. On tady není, bude zklamán. Vytiskněte, zarámujte a pošlete mu to. Děkuji vám. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní budeme hlasovat o usnesení. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano. Je pravdou to, že jsme nicméně odsouhlasili pozměňovací návrh kolegy Michálka -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, já bych vás požádal, abyste mluvil k věci, budeme hlasovat o usnesení.

 

Poslanec Pavel Juříček: To s tím souvisí. Doprovodná usnesení mohou být v tomto směru už chápána marginálně, neboť 5003 poslance Michálka jsme odsouhlasili, nicméně můžeme pokračovat dál.

Takže doprovodné usnesení pod pozměňovacím návrhem 5022 kolegy Martínka má dvě části. Chtěl, abychom hlasovali separátně.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím na mikrofon, pane poslanče, protože ne všichni vás tady slyší.

 

Poslanec Pavel Juříček: Kolega Martínek chtěl, abychom hlasovali tyto části separátně, jako bod č. I a bod č. II.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže hlasujeme o římské jedna. Kdo je pro? Zahajuji hlasování. (Poslanec Juříček: To je usnesení.) Hlasujeme o usnesení. Kdo je proti? (Nejasno v sále.) Tak dobře. Já jsem se ptal, očekával jsem, že je to každému jasné. Jestli to není jasné, já ukončuji hlasování a poprosím zpravodaje, aby nás seznámil ještě jednou s obsahem usnesení. Přečtěte, prosím, co je ta římská jedna, abychom přesně věděli, o čem se bude hlasovat, a čí je to usnesení. Pana poslance Martínka. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, usnesení je pana poslance Martínka a navrhuje přijetí doprovodného usnesení tak, aby Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytovala záruky za úvěry pouze těch žadatelů, kteří nezneužívají daňové ráje, platí daně, po dobu záruky nevykupují své akcie a nevyplácejí vlastníkům dividendy. To je za prvé.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Víme, o čem budeme hlasovat?

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 113. Přihlášeno 100 poslanců, pro 94, proti žádný. Návrh tohoto usnesení byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano a za druhé je to: bude informovat o poskytnutých zárukách jednotlivých úvěrů na veřejně přístupných stránkách.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 114. Přihlášeno 100 poslanců, pro 65, proti žádný. Návrh usnesení byl přijat.

 

Máme tady ještě druhé usnesení, prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano a poslední usnesení je kolegyně poslankyně Kovářové pod číslem 5048 a obsahově je: omezení přístupu k úvěrům obchodním korporacím se sídlem v zemích zapsaných na unijním seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Víme, o čem budeme hlasovat, takže prosím.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 115. Přihlášeno 100 poslanců, pro 93, proti žádný. Návrh usnesení byl přijat.

 

A teď s přednostním právem předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Můžete mi, prosím vás pěkně, říct, poslanci vládní koalice, z toho tady děláte blbečky? Promiňte mi ten výraz. (Hovoří velmi důrazně.) Vy tady můžete před pět minutami napřímo do zákona říct, že peníze v rámci podpisu COVIDu a Antiviru nepůjdou firmám, které sídlí v daňových rájích! Ten návrh Jurečky smetete se stolu a teď hlasujete pro doprovodné usnesení. Tak k čemu to je? Běžte to těm lidem říct! Pan premiér, já si pamatuji, vždycky chodil a v kampaních říkal, budeme bojovat proti firmám, které sídlí v daňových rájích! Tak proč to tedy děláte, tohle! Vždyť to je pokrytectví úplně non plus ultra! Promiňte mi to, ale tomuhle já vůbec nerozumím! Tak buď dělám politiku podle svého svědomí a vědomí, nejlepšího, a můžu to hned v zákoně jasně rozhodnout - to nepodpoříte. Ale doprovodné usnesení, které prostě nebolí, nic nestojí, doprovodnými usneseními si tady ministerstva - s prominutím... nechci říkat co - tak to se podpoří. Nerozumím tomu. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Panu zpravodaji už poděkuji. Pane zpravodaji, děkuji. A teď máme s přednostním právem, předseda ODS Petr Fiala.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já se v tuto chvíli jenom hlásím kvůli hlasování. U toho posledního hlasování jsem hlasoval pro, na sjetině mám, že jsem se zdržel. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a s přednostním právem předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, zatím tady nemám jinou přihlášku. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Mám takovou hypotézu, že to doprovodné usnesení prošlo proto, že paní ministryně neřekla své nesouhlasné stanovisko u toho zákona. Je to hypotéza, že pan místopředseda se ani nezeptal, a nemusí se jich zeptat u toho doprovodného usnesení.

Ale pan předseda Jurečka to říkal naprosto správně - vytvořili jste si, vy pokrytci, alibi. Mohli jste to mít v zákoně a mohlo to být zakázáno zákonem. A vy vyzýváte vládu, nebo Českomoravskou záruční banku - pak se budou členové vlády vymlouvat, že oni tu banku vlastně neřídí, je tam nějaký management - aby to nedělala. Vy jste současně pro i proti.

Ale co je klíčové? Vy jste umožnili, aby firmy se sídlem v daňových rájích čerpaly v této těžké době peníze českých daňových poplatníků! A hlavní viník je paní ministryně Schillerová. Ta řekla - nesouhlas. A vy, kteří jste hlasovali s ní, jste slepě poslouchali. Nebo vy jste opravdu pro?

Dívám se na pana poslance Hájka z mého regionu. Vy jste pro, aby čerpaly peníze českých daňových poplatníků firmy, které sídlí v daňových rájích? (Odpověď z pléna.) Výborně. Tak se omlouvám. Oceňuji postoj pana poslance Hájka prostřednictvím pana místopředsedy. Aspoň v něčem se v našem regionu shodneme. Ale paní ministryně byla... nesouhlas. Já to vůbec nechápu! (zvýšeným hlasem) Vy chcete podporovat firmy, které mají sídla, vy chcete, aby za jejich úvěry ručili čeští daňoví poplatníci? (Hlasy z pléna.) Říká, že ne, ale byla proti!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych vás požádal, abychom tady nepokřikovali. Pojďme se bavit na mikrofon. Kdo má přednostní práva, může přece vystoupit. Ano, pan poslanec Leo Luzar v zastoupení, protože předseda klubu KSČM tady není. Pane poslanče, prosím, s přednostním právem.

 

Poslanec Leo Luzar: Můžu vám, kolegyně a kolegové, něco přečíst? Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Aruba, Bahamy, Bahrajn, Barbados, Bermudy, Fidži, Gibraltar, Guanam (Guam?), Jersey, Kajmanské ostrovy, Omán, Ostrovy Man, Palau, Panama, Samoa, Seychely, Trinidad a Tobago, Vatau (Vanuatu?). Není tam ještě někdo? Víte vy, kdo (koho?) má v seznamu Evropská unie, že jsou a nebo nejsou daňové ráje a jestli zítra nebude rozšířen ten seznam nebo naopak z něho nebude vypuštěn? To vyjmenování těchto konkrétních jmen je ta základní chyba toho návrhu.

Proto návrh, který předložili kolegové Piráti jako doprovodné usnesení. Kdyby ho dali jako bod v zákoně, tak pro něj všichni hlasujeme. Oni ho dají do doprovodného usnesení, tak tam je a toto jsme podpořili, protože oni se odvolávají na oficiální seznam daňových rájů. To je jediná výtka. A to, co tady jste předváděli, to je to pokrytectví. Já nevím, který z těch států bude dnes, bude zítra nebo je. To je ta chyba.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S přednostním právem předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Hlásí se někdo další? Zatím ne. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Pane kolego Luzare prostřednictvím pana předsedajícího, můžete mi říci s vaší velkou zkušeností, jak to doprovodné usnesení bude resort Ministerstva práce a sociálních věcí nebo Českomoravská rozvojová a záruční banka naplňovat? Především u programu Antivirus jsem zvědav, jak nějaký úředník řekne: milá firmo, já jsem usoudil, že vy jste v daňovém ráji, a my vám vaši žádost na Antivirus odmítneme. Jak to udělá? Mě by to zajímalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Mám tady dvě přihlášky. Nejprve s přednostním právem předseda KSČM Vojtěch Filip a připraví se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, prostřednictvím pana předsedajícího k panu předsedovi Jurečkovi. Jednoduše. Metodickým pokynem. Protože pro všechny platí zákon. Pro úředníky a pro ty, kteří realizují ten zákon, stačí metodický pokyn nebo nařízení vlády nebo vyhláška. Prostě to je tak. Existuje struktura vládní normy, zeptejte se svých kolegů právníků v KDU-ČSL.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní dvě přednostní práva, předseda Pirátů Ivan Bartoš vystoupí a pak se připraví předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pane předsedo, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já si myslím, že on vlastně je ten přístup vlády v této věci paradoxně velmi konzistentní. Nám se tedy podařilo říct, že budou, ti, co dostanou, zveřejněni v nějakém rejstříku, ale když se zde řešil rejstřík konečných vlastníků a podmínka čerpání dotací nebo subvencí, nehledě na to, je-li to v období krize, skutečně to, kdo může soutěžit státní zakázky nebo získat státní peníze, aby ten, kdo tyto peníze přiděluje, zkontroloval, jestli v rejstříku jsou koneční vlastníci, o koho se ta firma jedná, jestli nemá nějakou strukturu, která skrývá skutečné vlastníky, tak jsme se dozvěděli, že to je, toto nahlédnutí do toho rejstříku by byla přílišná administrativní zátěž.

Já budu za chvilku mluvit - a nebojte se, my to s vámi vydržíme, pokud to tedy nezaříznete - o těch věcech, které se dějí již teď, a jsou tam už nákupy související s krizí, já se nebavím o těch penězích, za které se bude ručit, jsou zde už nákupy Ministerstva zdravotnictví zdravotnických pomůcek pro Českou republiku, kde už jsou firmy, jejichž majitelé sídlí v daňových rájích, jejichž struktury nejsou transparentní. Tady bude téct deset miliard, možná ještě víc, na nákup zdravotnických pomůcek, a už teď v tom figurují firmy, které tu vlastnickou strukturu nemají jasnou, které sídlí v daňových rájích.

Takže nějaký příslib, že se na to bude dohlížet skrze doprovodné usnesení, je podle mě skutečně alibistický. Mělo to být natvrdo v tom návrhu zákona. Ale jak říkám, vláda, která tvrdí, jak bojuje proti korupci a jak bojuje proti úniku peněz do daňových rájů, toto reálně nedělá, dělat to nechce a já se obávám, že v tomto volebním období to ani dělat nebude.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s přednostním právem, Zbyněk Stanjura už zájem nemá, takže předsedkyně TOP 09 Adamová Pekarová s přednostním právem. Tak paní poslankyně, máte slovo, prosím. Zatím poslední přihláška. Tak prosím.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: On mi to částečně pan předseda Pirátů už vzal z úst, protože jsem také chtěla poukázat přesně na to, že už tady k tomu dochází a že tady budeme projednávat v jednom bodě přesně to, co se už děje na ministerstvech, minimálně na Ministerstvu zdravotnictví už je to dokladováno.

Ale zajímavé je, dámy a pánové, také to, že tady, jestli jste si všimli, všichni z vládních stran, tedy oficiálně vládních stran, mlčí, zarytě, nediskutují o tom, jenom kývají, že oni by tedy rádi opravdu, aby nedocházelo k podpoře do daňových rájů. A ten, který to tady přišel jediný hájit, dva, kteří to přišli hájit, tak byli komunisté. Komunisté se přišli prát za to, aby to bylo možné. To je tak absurdní situace, ke které tady teď dochází! Ono to tedy je absurdní celou dobu vládnutí, kde tady komunistická strana, tedy ta strana, která bojuje za práva těch chudých a levicová, podporuje miliardáře. To už jsme si asi zvykli. Ale tady to dostáváme do dalšího levelu. Že vám není hanba! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí ještě s přednostním právem předseda KSČM Vojtěch Filip. Další přihlášku zatím nemám. Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, mně hanba není! Já budu podporovat ty, kteří tady budou bojovat proti těm, kteří tady rozkradli stát za 30 let. Nebudu podporovat ty, kteří připravili tento stát k dluhu 1,7 bilionu korun, když měli k dispozici celý výrobní potenciál za 2,7 bilionu korun v původních cenách roku 1984! (Hovoří hlasitě, důrazně.) Že se nestydíte vy, kteří jste ten stát rozkradli!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní dvě přednostní práva. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. A Ivan Bartoš.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: To je dobré, když komunistům tečou nervy, nemají argumenty a vzpomínají se slzou v oku, jak to hospodářství v Československé socialistické republice fungovalo. Mně už bylo 25, já si to pamatuju, bohužel už nejsem nejmladší. No to bylo skvělé! To bylo těch tanků a ingotů a nevím čeho všeho. Jenom jsme na všechno stáli fronty.

My jsme nic nerozkradli, soudruhu Filipe, žádný pane místopředsedo. To bylo soudružské vystoupení předsedy komunistické strany par excellence. Takže soudruhu Filipe, vy jste v čele strany, která vraždila lidi! Která zavírala lidi! Která zavřela hranice! Která způsobila mohutné emigrace mnoha skvělých Čechů! A vy nám tady budete něco vykládat o tom, že... Přitom hájíte firmy z daňových rájů. To se fakt nedá popsat slovy. Že vám není hanba, nejsem překvapený. Ale já mířím na někoho jiného. To jsou vaši kamarádi, soudruh Filip a spol.! Styďte se vy! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a připraví se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Přiznám se, že vystoupení pana předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa mne nepřekvapilo. Jenom bych chtěl vzkázat prostřednictvím pana předsedajícího: Vy jste tady 40 let tu zemi drancovali. Moji oba dědové, rolníci, kteří se živili po generace poctivě, přišli o své zemědělské usedlosti, donutili jste je vstoupit do družstva, sebrali jste jim rolnický cukrovar, rolnickou mlékárnu - prosím vás pěkně, mlčte! A jestli vy, kteří tady kroutíte hlavou, poslankyně a poslanci, jestli tu historii neznáte, jak to bylo po roce 1948, tak si tady o tom můžeme opravdu povykládat. Protože někdo, kdo má tyto činy ve své zodpovědnosti a hlásí se k těm věcem, tak ten tady nemá právo říkat ty věci, které tady teď zazněly.

A jenom jednu věc. Je překvapující, že tady opravdu komunisté hájí to, že se tady mohlo zabránit posílat peníze firmám v daňových rájích. A já bych k tomu řekl asi jediné: kdo chce, hledá způsoby, a kdo nechce, hledá důvody. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda Pirátů Ivan Bartoš, zatím poslední přihláška. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já zareaguji poněkud klidněji. Nemám rád paušalizaci. Pan předseda KSČM by si měl uvědomit, že v řadách hnutí ANO je řada lidí, která politiku také dělá už nějakých třeba 30 let, možná déle, nevím, jak je to v celé organizaci. A když se takhle podívá na tu stranu k tomu opozičnímu křídlu, já vidím v těchto návrzích ekonomických a v této kritické situaci, že opozice umí držet spolu. Nicméně Piráti vznikli před jedenácti lety, tak když tak koukáte tím směrem a vykládáte, jak někdo tady něco rozkrádal, já si myslím, že byste buď měl být velmi konkrétní, anebo se do těchto debat nepouštět, protože řešíme problematiku odlivu peněz do daňových rájů. To je věc, kterou má vláda, které vy jste součástí, sice papírově ne, ale jste, a toto se neplní. Bylo to součástí kampaně. Když může vláda ještě v takhle výhodné situaci, kdy fakt to šlape, všichni se vším souhlasí, prostě zaříznout ten tipec prostředků, které jsou občanů, prostředků, které vydělávali i lidi, kteří tady před listopadem vůbec nebyli a kterým třeba teď je 30, 40, tak když to můžete udělat, tak to neuděláte. Já bych prostě na toto téma vůbec nenaskakoval, abychom tady nedělali někde revizi do Bílé hory. Tady prostě byla konkrétní výhrada na konkrétní neplnění slibů vlády, které mohly být jednoduchým mávnutím za přispění kooperující opozice schváleny, a to se nestalo. A to je to pokrytectví.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí ještě předseda KSČM Vojtěch Filip, místopředseda Sněmovny. Další přihlášku zatím nevidím. Tak prosím pane předsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, opravdu velmi stručně. Já taky nemám rád paušalizaci, a mohl bych. Já jsem tady nikoho neobviňoval. Vy jste se pustili do takových podpásovek, že jsem to říct musel. Takže nezlobte se na mě, já samozřejmě mohu, kdybych tu paušalizaci použil, říct: A kde byla ČSL, Československá strana lidová? V Národní frontě do roku 1989! Komunistická strana Čech a Moravy vznikla v březnu 1990. Existuje 30 let. A naše historie za 30 let je opravdu lepší, než je 30letá historie některých jiných politických stran po listopadu 1989, to mi věřte!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní nevidím už další přihlášku, takže přistoupíme k dalšímu tisku. Jedná se o bod číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP