(10.10 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další do rozpravy je přihlášen pan poslanec Zdeněk Podal.

 

Poslanec Zdeněk Podal: Děkuji, pane předsedo. Vážení ministři, kolegyně, kolegové, možná si někteří z vás vzpomenete, před dvěma lety jsem si sám projel severní Moravu, kde jsem viděl, jak nastupuje kůrovcová kalamita, o čemž jsem zpravil jak Sněmovnu, tak podvýbor pro lesní hospodářství. Situace se mi zdála katastrofální a předpokládal jsem, že se bude šířit celou republikou. Ale nechci být dneska ten, který bude říkat já jsem to věděl. Samozřejmě tuhle kalamitu nikdo nepředpokládal, ale máme ji tady. Další, o co jsem žádal na podnět lesníků, ti lesníci říkali: My jsme odborníci, dejte nám, co potřebujeme. Dejte nám peníze, dejte nám techniku a připravte zákony tak, abychom mohli tuto kalamitu zvládnout. To jsem pochopil, že je jako to nejdůležitější.

Nebudu se zabývat čísly, to všichni známe, jak široká je tato kalamita. V roce 2019 - jenom namátkou - 11 065 milionů m3 kůrovcového dřeva. To byly Lesy České republiky. Spíš bych se obrátil do budoucnosti. Je to něco podobného jako koronavir. Nikdo nám nepomůže. Musíme si pomoct sami. V tuto chvíli bychom měli zahodit stranická trička, a proto bych si dovolil načíst ještě část.

Kůrovcová kalamita je dána změnou klimatu a také nevhodnou skladbou našich lesů. Letošní rok tuto situaci ještě daleko zhorší. Sucho se projevuje již od ledna, a tím bude rozsah kalamity v lesích gradovat. Krizový stav je již nyní v sedmi krajích.

Chci ale všechny ubezpečit, že zemědělský výbor, Ministerstvo zemědělství a podvýbor pro lesní hospodářství - mimochodem zasedá 31. března v Hradci Králové za účasti lesních odborníků - dělají vše pro to, aby našim lesníkům pomohli kalamitu zvládnout. Napříč politickými stranami je snaha pomáhat celou situaci zvládnout. Dokonce i Čína dodržela dané slovo v minulém roce a odkupuje značnou část kůrovcového dřeva.

Závěrem chci všem politikům poděkovat za projevené úsilí při likvidaci této kalamity. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. A do rozpravy je přihlášen pan poslanec Juránek.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolím si vás všechny oslovit a chci vám říct něco, co skutečně provází můj život i život mé rodiny v minulých staletích, a chci to zasadit do současného kontextu. Chci říci - lesníci a klimatická změna.

Víte, jedno staré přísloví říká, že je lepší zapálit svíčku než nadávat na tmu. A já za sebe a za lesníky chci říct, že je lepší zasadit jeden strom než nadávat na kůrovce. A hledat současně - a to už přidávám za to mnou pozměněné přísloví - hledat současně věci směrem do minulosti, aniž se z nich poučím.

To, co vám chci říct, je taková ta výpověď těch, kteří mlčí. Protože jak chcete mluvit plamenně o věcech, které se odehrávají v lese přibližně sto let? Jak chcete ze dne na den něco v tom lese změnit? Ve skutečnosti to vůbec není možné. Ty kroky, které dnes uděláme i v rámci naší Poslanecké sněmovny, i to, k čemu vyzveme ministerstvo, je vlastně záležitost, které se nikdo z nás, kdo je tady v Poslanecké sněmovně, nedožije, těch výsledků. My dokonce můžeme říct, že u mnoha věcí ani nebudeme tušit, kam ta rozhodnutí povedou. A nebude to tušit ani ministr zemědělství, ani další ministři zemědělství, které ještě zažijeme. A nebude to tušit ani ředitel Lesů České republiky. Proto je strašně důležité se i jenom podívat na to, že to směrování je dáno nejkratší možnou lhůtou, a to je deset let. A proto bych velkou pozornost věnoval tomu, co uděláme v těch nejbližších deseti letech, a nechal bych to v prvním místě na těch lesnících, na těch odbornících, kteří jsou ve světě velmi ceněni.

Teď bych to rozdělil při pohledu na to, co se lesníkům povedlo u nás a co se jim povedlo ve světě. A budu se snažit tak, abyste se mohli jít podívat přímo tam, pokud se rozhodnete, že se o tom budete chtít přesvědčit, co se tam děje.

V tuto chvíli mluvíme o Šumavě a o tom, aby se svěřila lesníkům. Já vám chci uvést konkrétní příklad, abyste se podívali, jak v minulém století vypadaly Krušné hory a co s nimi udělali naši lesníci. Prosím vás, on to nikdo nezdůrazňuje, že to udělali naši lesníci. A běžte se tam prosím podívat a podívejte se, jak Krušné hory vypadají teď, a podívejte se do historie. Dá se to vyhledat, naštěstí teď už i pomocí Googlu, jak šeredně vypadaly Krušné hory předtím, než je dostali do ruky lesníci. To je to, co máme hned tady za rohem. A prosím o stejné řešení. Tehdy bylo zapotřebí svěřit to odborníkům, lesníkům, tehdy z Mendelovy lesnické univerzity, a bylo zapotřebí, aby se vytvořil i krizový stav a aby se krizovým způsobem tady tato oblast řešila. To se přimlouvám i za tu situaci, která nastává nyní u nás v České republice.

A teď prosím bych se chtěl podívat do světa, a to na prvním místě tím, čím zasahujeme do klimatické změny jako lesníci. A chci zdůraznit, že jsou u toho čeští lesníci. Pro některé, kteří tam jsou, chci říct čeští a moravští lesníci. Ale to není podstatné. To podstatné je, že jestliže chceme změnit klima téhle země, potřebujeme něco udělat s amazonskými pralesy. Jediná úspěšná expedice, která tam funguje, je expedice od nás z České republiky. Na hranicích Peru a Brazílie sází už druhou desítku let stromy, které tam patří, které tam rostou, a ovlivňují tím klima celé Země. Když se na to podíváte, tak skutečně jsou dvoje plíce na světě. Je to zjednodušené, ale jedny plíce jsou v Amazonii a druhé jsou na Sibiři. A je potřeba oběma dvěma věnovat patřičnou pozornost. Chci říct a znovu zdůraznit, že jsou to čeští lesníci, kteří jediní jsou úspěšní v rámci expedic, které se tam snaží zachránit deštné pralesy v Amazonii.

Druhá věc. Chci se zmínit o tom, že je řada zemí, ve kterých naši lesníci uspěli a zachránili je. A chci se jenom zmínit o člověku, který svým celoživotním dílem zachránil lesy v Banátu v Rumunsku, aby těsně před svou smrtí dostal nejvyšší rumunské vyznamenání.

To, co lesníci dokážou, je i ta věc, že ukazují, které věci mají dlouhodobou platnost a které krátkodobou. A tady se budeme bavit o tom, že jsou zde naplánovány vodní nádrže, aby se vybudovaly. A já říkám ano, ať se vybudují. Ale z hlediska toho, o čem tady mluvím, o tom stoletém cyklu, tak upozorňuji na to, že to je velmi malé a krátkodobé opatření. A znovu vám teď řeknu, abyste se přišli podívat, co je to dlouhodobé opatření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP