(11.50 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pěkné dopoledne. Já jsem původně myslel, že to ještě nějak zevrubně popíšu. Tak asi není důvod. Všichni víme, jak to probíhalo. My jsme to projednávali na hospodářském výboru dvakrát. Myslím si, že docela do detailů jsme i probírali ty konkrétní situace, o jaké případy poškození spotřebitele v tom přeshraničním obchodu se jedná. To znamená, že v této chvíli je to, myslím, všem jasné, i to, jestli ty změny jsou nad rámec implementace. Já jsem to nazval tak, že to je dokonce podrámec, proč ten jeden z pozměňovacích návrhů vede k tomu, že je to určitá pojistka proti možnému teoretickému zneužívání tohoto nového práva.

Já tedy v této chvíli už nepůjdu do toho obsahu, ale tu proceduru, hospodářský výbor schválil usnesení, kde doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k tomuto návrhu, s tím, že bychom nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu A, což je usnesení hospodářského výboru, potom pozměňovací návrh B, to je ten můj pozměňovací návrh, který jsem tady minule načetl, pouze posouvá tu účinnost na 1. července, potom návrh zákona jako celek, s tím, že legislativně technické úpravy tam nebyly žádné. Takže takový je postup a já potom u každého toho návrhu řeknu, jak hlasoval hospodářský výbor. Ono je to prosté, třikrát doporučil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Procedura je jednoduchá, přesto o ní rozhodneme hlasováním v hlasování číslo 31, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro stanovenou proceduru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 31. Z přítomných 163 pro 140, proti nikdo. Procedura je schválena.

 

Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A. Stanovisko, pane zpravodaji. (Stanovisko výboru je doporučující.) Pan ministr? (Ano, doporučující.) Souhlas.

Zahájil jsem hlasování číslo 32. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 32. Z přítomných 165 pro 148, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Patrik Nacher: Potom pozměňovací návrh B, to je to posunutí účinnosti. Hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Ano, doporučuji.)

Zahájil jsem hlasování číslo 33. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 33. Z přítomných 164, pro 149, proti nikdo. Návrh byl přijat. Vypořádali jsme se s oběma pozměňovacími návrhy.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 582, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 34 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 34. Z přítomných 164 pro 150, proti nikdo. Návrh byl schválen. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi vlády, děkuji zpravodaji a končím bod 172.

 

Pokračujeme bodem číslo

 

173.
Návrh poslanců Hany Aulické Jírovcové, Daniela Pawlase, Pavla Kováčika
a Stanislava Grospiče na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 352/ - třetí čtení

Požádám paní kolegyni Hanu Aulickou Jírovcovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, a zpravodajku garančního výboru, výboru pro zdravotnictví, paní poslankyni Karlu Maříkovou, která je zpravodajkou tohoto tisku. (Hluk v sále.) A připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrh jsou uvedeny ve sněmovním tisku 352/4, který byl doručen 29. listopadu 2019. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisky 352/5, 352/6.

Ptám se navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Má. Požádám ještě sněmovnu o klid a slovo má paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já myslím, že tento návrh zákona vám ve třetím čtení už představovat nemusím. Já jsem přesvědčena, že by se náš návrh, který zní v tom pojetí, že by se zavedla automatická valorizace na zdravotní pojištění u státních pojištěnců, a nemusíme si hovořit, jaký to by byl přínos nejenom do oblasti zdravotnictví, ale celkové transparentnosti, a víceméně i odhady, co a kolik přinese vlastně tato oblast finančních prostředků, a s tím se dá samozřejmě pracovat. Chtěla bych připomenout, že i samotné Ministerstvo zdravotnictví vlastně podobný návrh chtělo a stále hovoří o tom, že i chce. A mě velice mrzí, že se právě za hnutí ANO dal ten návrh na zamítnutí. Beru to jako velmi negativně a myslím si, že důvod, který je zcela asi jasný, a jsou to jenom finance, by pan ministr zdravotnictví aspoň v této oblasti podporovat zásadně neměl, protože ten přínos, který by to mělo v této oblasti, by měl být pro něj zásadní, a bohužel se tak pan ministr nechová. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které mám jednu přihlášku - paní poslankyně Aleny Gajdůškové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážená vládo, hovoříme o zdravotnictví. A jestliže hovoříme zvláště dnes o zdravotnictví, tak v prvé řadě je potřeba vyslovit veliké poděkování všem zdravotníkům od lékařů přes sestry až po zdravotnický personál v tom, jak zvládají současnou situaci. Ale to poděkování jim patří za jejich stabilní, každodenní práci v podmínkách, které skutečně nejsou lehké.

Všem těm ale, kteří ve zdravotnictví pracují, by pomohlo k jejich lepšímu cítění, k tomu, aby se jim lépe pracovalo, to, kdyby měli jistotu financování, větší jistotu finančního zajištění celého systému, a tu stabilitu vytvářejí především platby za státní pojištěnce. Proto sociální demokracie vždycky tyto platby navyšovala podle aktuálních potřeb, a to v minulosti i skutečně velmi razantně. Požadavek na navýšení plateb za státní pojištěnce vznášíme permanentně.

Pozitivum poslaneckého návrhu, o kterém se dnes bavíme a jehož předkladatelkou je vážená paní kolegyně Aulická Jírovcová, je, že zavádí v podstatě valorizaci těchto plateb, a tedy právě onu předpokládanou stabilitu. Problém ale je, že tak jak je koncipován, není podle stanoviska vlády úplně jednoznačný jeho výklad, a způsobovalo by to tedy v praxi potíže.

Závěrem tedy za sociální demokracii řeknu, že my k tomuto návrhu budeme uplatňovat neutrální stanovisko. Navýšení plateb za státní pojištěnce sociální demokracie vždycky realizovala podle potřeb systému. Podporovali jsme navýšení platů a mezd ve zdravotnictví, ale také kvalitu zdravotnických zařízení a jejich vybavení. Požadavek na navýšení plateb za státní pojištěnce vznášíme i nyní a očekáváme, že systémový návrh vláda předloží co nejdříve. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP