(14.50 hodin)
(pokračuje Černochová)

Nabídka humanitární pomoci, finanční pomoci, případné vysílání policistů - nic proti tomu. Ale tady skutečně by měl pan ministr vnitra, a nejenom on, ale i ministr zahraničních věcí i pan premiér apelovat na všechny politiky v rámci Evropské unie, aby se konečně našlo systémové řešení a aby to řešení nespočívalo pouze v tom, že po nějaké době se ta závora na těch hranicích otevře a pak zase některý z těch vrcholných politiků řekne: Musíme být solidární, pojďme se o ně podělit! Toho bych se dočkat nechtěla, proto bych chtěla znát stanovisko vlády České republiky, jak bude tuto problematiku, která skutečně je závažná, jak ji v dohledné době bude řešit na jednání Evropské unie.

Pan ministr Hamáček tady řekl, že ho zítra čeká jednání. Myslím si, že by v jeho zájmu mělo být to, aby byl vybaven nějakým usnesením Poslanecké sněmovny. Protože jsme to my, kteří máme i vlastně důvěru od lidí řešit situaci, která skutečně může být pro Evropu fatální. Takže za občanské demokraty můžeme říct, že podpoříme návrhy kolegů napříč spektrem, kteří se chtějí o této věci bavit a chtějí znát stanoviska české politické reprezentace. Díky.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, paní poslankyně. Jenom technická připomínka - já zřejmě vím, jak k tomu došlo, a víte jmenovitě, kteří kolegové to byli, kdy jste položila vy svoji přihlášku jako první. Ti, co přišli po vás, položili tu svoji na tu vaši. Doporučuji tedy propříště se obrátit na příslušné pracovníky Sněmovny, kteří očíslují přihlášky a mně je potom předají správně. Ten předsedající - nejenom já - který sem přijde, nemá tušení, jak byly pokládány jednotlivé přihlášky, to už není možné. Takže kdyby to bylo prostřednictvím a tam u stolečku, došlo by k očíslování. Tak to je pro všechny z vás propříště.

Jako další k pořadu schůze vystoupí pan poslanec Jan Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Hezké odpoledne, vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené kolegyně, vážení kolegové. Rád bych vás požádal jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany a poslaneckého klubu KDU-ČSL o zařazení mimořádného bodu s názvem Informace ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a premiéra Andreje Babiše o aktuálním stavu IT zakázek na Ministerstvu práce a sociálních věcí a koordinaci IT zakázek na dalších vládních resortech.

Nechci a nebudu politicky zneužívat nedávný policejní zásah na ministerstvu proti náměstkovi MPSV a dalšímu pracovníkovi ministerstva, protože vyšetřování patří do kompetence orgánů k tomu určených. Jsem ale přesvědčen, že situace s IT systémy na MPSV je natolik vážná, že by aktuální informace měla získat také široká veřejnost a ne jenom poslanci výboru pro sociální politiku, kteří si je nedávno na ministerstvu na svém jednání vyžádali. Připomínám, že podle lednového usnesení výboru pro sociální politiku má ministerstvo poslance seznámit mj. s harmonogramy dokončení realizace jednotného informačního systému práce a sociálních věcí, dále má paní ministryně seznámit poslance s krizovým scénářem zachování provozu současných informačních systémů výplaty dávek pro případ, že vyprší opční právo na základě již dvakrát prodloužené smlouvy se společností OKsystem a nebudou přitom stále nasazeny nové informační systémy do 31. 12. 2020.

Kolegyně a kolegové, jsem si vědom, že termíny dané poslancům výboru pro sociální politiku paní ministryní ještě nevypršely, ale přesto si myslím, že ve světle událostí posledních dnů si veřejnost zaslouží slyšet alespoň základní a obecnou informaci o tom, jak situace se zakázkami na IT systémy v resortu vypadá. Určitě si myslím, že paní ministryně by měla dostat příležitost veřejnost uklidnit, že výplata dávek od příštího roku bude zajištěna.

V žalostném stavu ale nejsou jen zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, ale také na dalších resortech a zodpovědnost za tento stav nese celá vláda a osobně premiér Andrej Babiš. Právě Andrej Babiš na začátku tohoto volebního období sliboval v rámci strategie Digitální Česko centrální řízení IT zakázek, sliboval koordinaci, sliboval odbornost, a dokonce zřídil funkci zmocněnce pro IT, který se mu osobně zodpovídá. Vláda ale v plnění slibů podle mého názoru selhala a v předražených IT zakázkách nadále lítají miliardy, stát je nemá pod kontrolou a ani klíčové projekty se nedaří dotahovat tak, aby fungovaly dobře a efektivně ve prospěch občanů. Věřím, že bod věnovaný koordinaci státních zakázek v oblasti IT technologií může být příležitostí k tomu, aby nás pan premiér, potažmo paní ministryně práce a sociálních věcí, seznámili s tím, jak se daří plnit programové prohlášení vlády v této oblasti, a pokud se v některých oblastech nedaří, tak proč a co s tím vláda jako celek bude dělat. Děkuji.

Ještě jenom pro vás, pane předsedo Poslanecké sněmovny, navrhuji pouze zařazení tohoto bodu bez pevného zařazení. My se v případě, že tento bod bude zařazen, ještě domluvíme, na který přesně den bychom tento bod zařadili.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Tedy pouze zařazení nového bodu. A s přednostním právem chce reagovat paní ministryně Maláčová.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych velmi stručně uvedla, že zařazení tohoto mimořádného bodu velmi podporuji, protože stav IT, jak jistě víte, je kritickou infrastrukturou státu, ty problémy jsou dlouhodobé, táhnou se minimálně od roku 2010. A já si myslím, že tato ctěná Poslanecká sněmovna by měla být velmi pečlivě informována o stavu IT na MPSV. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. K pořadu schůze jako další vystoupí paní poslankyně Věra Kovářová.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás požádala o schválení zařazení nového bodu, který nese název Informace vlády České republiky o zabezpečení dostatečných kapacit předškolního a školního vzdělávání včetně jejich financování. A dále, abychom tento bod mohli pevně zařadit na čtvrtek 5. 3. jako třetí bod po písemných interpelacích.

Čeho se tento můj návrh týká? Jak jistě všichni víte, v posledních více než deseti letech se potýkáme s nedostatečnými kapacitami základních a mateřských škol. Podle posledních informací například ve Středočeském kraji, který si nechal zpracovat studii, chybí ve středních Čechách tisíc míst v mateřských školách a asi 8 tisíc míst ve školách základních. Tento problém však není jen problémem Středočeského kraje, ale i krajů jiných. O tom svědčí seznam nedostatečných kapacit ze všech krajů, který jsme předali panu premiérovi. Oslovili jsme cca 3 tisíce obcí a měst a potřeba v těchto regionech se vyšplhala až téměř na 9 miliard korun, to znamená, to není jenom potřeba v letošním roce, ale i v letech následujících. Většinou se jedná o velké investice v řádu desítek až stovek milionů korun a je jasné, že obce samy tuto problematiku a tuto nedostatečnou kapacitu samy řešit nemohou. Bohužel stávající dotační tituly na Ministerstvu financí a Ministerstvu školství přehlížejí potřeby obcí nad 3 tisíce obyvatel, ale i menších obcí, které potřebují uskutečnit investice vyšší, než je 20 milionů korun. Alokace, které vláda prosazuje, jsou navíc nedostatečné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP