Středa 11. března 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

189.
Návrh na volbu členů Rady České televize

Pan předseda volební komise Martin Kolovratník má slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U České televize jsou data i postup naprosto stejné, už je tedy nebudu opakovat. Tady končí členství v radě šesti členům rady opět 26. března. Končící radní jsou Jan Bednář, Luboš Beniak, Vratislav Dostál, Michael Hauser, Ivana Levá a Vlastimil Venclík. I v tomto případě volební výbor vyhlásil 14denní lhůtu do 20. ledna a na těchto šest míst mu bylo doručeno celkem 86 nominací od oprávněných organizací a spolků. Volební výbor provedl ono zúžení opět na trojnásobek, tedy na 18 kandidátů, a toto zúžení postoupil volební komisi, která návrh přijala ve svém usnesení číslo 152.

Pro stenozáznam rychle přečtu oněch 18 nominantů volebního výboru. Jsou to Roman Bradáč, Ivan Douda, Marek Hladký, Zdeněk Holý, Eva Hubková, Petr Jedinák, Michal Klíma, Pavel Kysilka, Hana Lipovská, Pavel Matocha, Vladimír Pikora, Martin Schmarcz, Jiří Schwarz, Stanislav Staněk, Jiří Šlégr, Gabriel Švejda, Lubomír Veselý a Jiří Závozda.

I v tomto případě volební výbor i komise navrhují provést volbu jako volbu tajnou a i v tomto případě v usnesení je konstatováno, že v případě zvolení funkční šestileté období započne nejdříve dnem 27. března.

Nyní opět prosím o otevření rozpravy a po rozpravě o hlasování na návrh tajné volby.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu. Jsou zde přihlášeni pan poslanec Valenta, pan poslanec Výborný, ale s přednostním právem jsou přihlášeni pan předseda Stanjura a pan ministr Zaorálek, v tomto pořadí. Takže slovo má pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, kromě toho, že jsem předseda poslaneckého klubu, jsem taky člen volebního výboru.

V tuto chvíli z tohoto místa - dívám se mu do očí - chci vyzvat předsedu volebního výboru, aby rezignoval na svou funkci. (Potlesk zprava.)

Za chvíli to zdůvodním. Pokud tak neučiní, tak mu říkám, že využiji svého práva, a v této chvíli už mám zajištěný dostatečný počet podpisů členů volebního výboru, abychom se zabývali odvoláním předsedy výboru přímo na volebním výboru. Myslím, že pro všechny bude lepší, kdyby pan poslanec Berkovec dneska rezignoval, abychom se k tomu nemuseli minimálně dvakrát vracet - jednou na volebním výboru a pak na plénu Poslanecké sněmovny.

Nejprve chci říct, že to je druhý vážný prohřešek, který předvedl pan předseda volebního výboru. Poprvé - řešili jsme to opakovaně na grémiu Poslanecké sněmovny, bez publicity - nicméně tehdy pan předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček svolal uzavřené jednání poslanců ke zprávám České televize. To bylo akceptováno. Mnozí z nás to kritizovali, proto se dobrovolně toho nezúčastnili. Nicméně pan předseda Berkovec si zařídil videopřenos a únik informací z celého toho... Takže ta myšlenka pana předsedy Poslanecké sněmovny, že to má být uzavřené, byla díky předsedovi volebního výboru zcela odhozena. Já jsem tehdy žádal předsedu příslušného poslaneckého klubu, aby to nějak řešil. Nějak to zapadlo.

Nicméně zákon o České televizi jasně stanoví předpoklady pro výkon funkce člena Rady České televize a současně jasně stanoví kompetence Rady České televize. Ani v jednom jsem se nedočetl, že předpokladem pro tuto funkci je, že bude fandit hnutí ANO a Andreji Babišovi, či naopak, že stopkou pro výkon této funkce je to, pokud někdo kritizuje hnutí ANO, nebo přímo, jak píše pan předseda Berkovec, AB. Já jsem si dovodil, že to je Andrej Babiš. Možná mi pan předseda Berkovec, ještě stávající předseda, doufám, že už jenom chvíli, řekne, že AB není Andrej Babiš, ale někdo jiný. Já tomu úplně nevěřím.

Ty metody, pane poslanče Berkovče prostřednictvím pana místopředsedy, jsou naprosto nepřijatelné. Mně to přišlo jako zpráva předsedy uliční organizace KSČ, kde hodnotil a udával své sousedy, kdo s kým chodí, kdo s kým žije, kdo je s kým kamarád, co řekl jeho kamarád, že se dostatečně nedistancoval od toho, co řekl kamarád. Nevím, jak jste si něco takového vůbec mohl dovolit.

Tak já vás žádám, a mnozí kolegové, já jsem jenom částečně, mnozí kolegové poctivě absolvovali tady to martyrium veřejného slyšení podle zákona u 90 uchazečů. Tam jste se na to neptal. Proč jste se jich neptal veřejně, zda mají něco proti ANO a Andreji Babišovi? Tam jste si hrál na superkorektního předsedu výboru - Ano, máte slovo. Děkuji, pane doktore. Ne, paní doktorko. To jsme rádi, že jste přišli. Na shledanou. - abyste pak skandálně hledal kompro na jednotlivé kandidáty.

Ještě bych chtěl veřejně vyzvat ty, kteří byli v tom mailu pana poslance Berkovce označeni za vhodné kandidáty, aby nám veřejně vysvětlili, jak si máme vysvětlit větu například u jednoho kandidáta: velký předpoklad výborné kooperace. V čem má spočívat ta výborná kooperace? Když limity činnosti rady jednotlivých radních jsou stanoveny v zákoně. Nebudu to dál rozvádět.

Pane poslanče, rezignujte na svoji funkci dnes a teď a rychle! To místo patří hnutí ANO. My to plně respektujeme. Je tam dostatek členů ve volebním výboru, kteří jsou schopni získat i podporu z řad opozice jak na volebním výboru, tak na plénu Poslanecké sněmovny. Když si nebudete vědět rady, já vám klidně pošeptám, kdo z vašich stranických kolegů by určitě tu funkci vykonával mnohem lépe. Zdravím je. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Teď budeme postupovat následujícím způsobem. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Plzák a přednostní práva vypadají takto, abyste všichni věděli, jaké bude pořadí: pan ministr Zaorálek, dále vystoupí pan poslanec Výborný, který má přednostní právo, protože vystupuje se stanoviskem poslaneckého klubu, paní předsedkyně Pekarová Adamová, pan předseda Ivan Bartoš, pan předseda Vít Rakušan. To jsou přednostní práva. Pan poslanec Plzák má slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Budu reagovat na svého předřečníka, který otevřel diskusi. Pane kolego Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, vy se ptáte, jak si pan kolega poslanec Berkovec mohl dovolit. Ale ten e-mail nebyl určen vám. Ten byl určen mně. A vůči mně si to může dovolit, protože já jsem si vyžádal, protože jsem nebyl na tom grilování a nevěděl jsem přesné věci o těch lidech, já jsem chtěl vědět o těch lidech něco víc, protože je neznám. Ale mě zajímala i jejich stranickost vůči našemu hnutí, protože my chceme nestranné lidi, ať jsou v tom negativním, nebo pozitivním. Je vám to jasné? Děkuji za potlesk. (Smích v sále. Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou bude reagovat pan předseda Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: No, kdo nechce rozumět, nerozumí. Já jsem samozřejmě nekritizoval fakt, že si posíláte mezi sebou maily. Já jsem kritizoval ten obsah. Jestli vám nevadí ty šmírácké, udavačské metody, je to obrázek vás. Mně teda vadí! To já kritizuju. Já jsem se vám nevlamoval do vašich... Ale jestli opravdu pro vás osobně, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, je důležité, aby v radě nebyl někdo, kdo by si dovolil mít kritický názor na hnutí ANO nebo Andreje Babiše, tak jste vůbec nepochopil funkci Rady České televize. Je mi vás líto! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Faktická poznámka pana poslance Plzáka, potom s faktickou poznámkou pan předseda Bartošek. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Pane kolego, ještě jednou prostřednictvím pana předsedajícího. Byl to soukromý mail. Já nevím, co vy si s kým dopisujete. Nikdo vám do toho nešťourá. Nedej bože, aby se třeba vaše maily nedostaly na veřejnost. Ale byl to soukromý mail. A já si píšu, co chci a jak chci. Je to mezi námi. Doufám, že to respektujete.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Bartošek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Pane kolego Plzáku prostřednictvím pana předsedajícího, to je základní nepochopení, oč tu běží, protože co se týká rad, máme hledat profesionály, kteří jsou schopni zajistit nezávislost veřejnoprávních médií, kteří rozumějí ekonomice, žurnalistice a jsou odborníci. Vztah k jakékoliv politické straně je zcela za hranou, je manipulativní a zavání to tím, co jsme tady měli před rokem 1989. (Slabý smích.) Slyším smích. Je to na stejné úrovni, jako kdybyste u jiných zákonů například hledali, zda tento zákon přinese prospěch Agrofertu nebo některé firmě nebo odvětví v rámci holdingu. Tady je to o to horší, že zde se bavíme o svobodě médií, jednomu ze základních pilířů demokracie. A jestliže pro vás je naprosto klíčová a důležitá informace, jaký daný člověk má vztah k hnutí ANO a jestli je sympatizant premiéra, anebo jakékoliv jiné politické persony, a vy to vztahujete k vašemu premiérovi, tak to je jasná politizace těchto rad, je to zcela za hranou. A jestliže se oháníte soukromým mailem, tak v tento moment to je zcela mimo mísu. Protože to, k čemu směřujete, je dosazení lidí, kteří budou plnit politické zadání hnutí ANO.

Je mi líto, že vaše chování, je chování komunistů před rokem 1989!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S další faktickou poznámkou, pan poslanec Václav Klaus. Následuje faktická poznámka pana předsedy Vojtěcha Filipa a potom pana poslance Plzáka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dámy a pánové. Já jsem doufal, že provedeme volbu a odebereme se zajišťovat péči o naše prarodiče a další v situaci, která je. Tady jsem zaslechl nějaké takové svatouškovské útoky, tak nezlobte se, pane kolego Stanjuro vaším prostřednictvím, já jsem kdysi býval členem klubu ODS a na každé schůzi, před každou volbou bylo: "Volte tohohle, to je náš člověk." Nebo dokonce - (Bouřlivý potlesk a hlasité výkřiky z lavic ANO.) Dokonce mi chodila SMS. Anebo: "Dneska je to jedno, dneska tam nikoho nemáme, volte, jak chcete." (Potlesk, výkřiky z lavic ANO.) Tak nechte těchto debat, pojďme volit, a pojďme domů! (Ohlasy, potlesk trvají.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, tak já tedy nevím, jestli dobře čtu nebo nečtu Ústavu. Ústava ČR v článku 5 říká, že český politický systém je založen na svobodném vzniku a soutěži politických stran. Co proti těm politickým stranám máte? Já to tedy opravdu nechápu. Kde jsme se to ocitli? Jaký chcete politický systém? Jestli chce někdo prosím království, tak ať to prosazuje v rámci Ústavy ČR. Jestli chce někdo jaksi jakousi občanskou společnost bez politických stran, tak ať zruší článek 5 Ústavy ČR. Co jsou to za řeči? Vždyť to je totální demagogie! Proč by politické strany neměly mít právo určovat, kdo bude, jestli jim občané vyhoví, tak je to jejich věc. A ty politické strany, politická hnutí jsou součástí našeho politického režimu a takhle je to založeno. Jestli si nectíte Ústavu, je to váš problém, ne můj! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Plzák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Naposledy dnes, slibuji. Ale musel jsem zareagovat na pana kolegu Bartoška. Pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, vy mi predikujete, jak já budu volit. Jak vy víte, jak já budu volit? Jak vy můžete říct, že já budu stranný? Já třeba budu nestranný. Tak prosím vás neříkejte, neobviňujte nás z nějaké volby ve prospěch někoho. Já si svoji volbu provedu podle svého přesvědčení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Stanjura, po něm pan předseda Kalousek - faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak já myslím, že když zazní lež na mikrofon, je třeba reagovat. Pan Václav Klaus mladší tady momentálně není. Takže to, co říkal, není pravda. Je pravda - (Nesouhlasné projevy poslanců ANO.)

Smějí se poslanci ANO, kterým nevadí například tento text: "Nevolte toho kandidáta, protože na něj má vliv jistá mladá dáma, s kterou má vztah člen naší vlády." To vám nevadí! To vám přijde normální! A ještě se tomu smějete jak děti. Dobře vám tak. To je obrázek o vašich hodnotách a o vašem přístupu.

Já jsem ten mail nepsal. Psal to předseda volebního výboru. Ani se nestydí. Je úplně v pohodě. To jsou ty komunistické metody. Kdyby napsal: tento kandidát není profesionál, nemá dostatečné vzdělání, nemá dostatečné zkušenosti - to dělá každý klub podle mě. To je normální. Ale tyhlety osobní nechutnosti, tyhlety... (Poznámka z pléna.) To je jedno, že to byl soukromý mail. Někdo z hnutí ANO, někdo z hnutí ANO, někdo z příjemců toho mailu to vynesl. Nebuďte paranoidní. To nebyli žádní hackeři. To byl někdo z adresátů toho mailu, který to vynesl. Můžete si mezi sebou hledat viníka. My ho hledat nebudeme. My jenom reagujeme na to, co bylo.

Abych se vrátil k tomu, co jsem říkal. Pan poslanec Klaus prostě nemá pravdu. Ano, je doporučení jako u jiných zákonů, kde nám naši zpravodajové říkají: doporučujeme podpořit, nepodpořit tento pozměňovací návrh. Nikdy jsme neříkali, že to je náš člověk. Já jsem o Radě České televize opakovaně vyjednával s panem předsedou Faltýnkem, můžete se ho zeptat. Já jsem mu říkal, kdo si myslím, že to splňuje. O nikom z nich jsem neříkal, že to je náš člověk. Nikdy jsem nehodnotil, jestli ten člověk kritizuje premiéra, nebo nekritizuje. Já to ani nevím, proč bych lustroval v této otázce. To je ten problém. Tak to neschovávejte za nic jiného. Já jsem nemluvil o tom, jak kdo bude volit. Já vím, že volby jsou tajné.

Já jsem vyzval pana předsedu volebního výboru, aby rezignoval! A to snad můžu, když píše takové nechutnosti. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kalousek, potom pan předseda Michálek - faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pan místopředseda Filip nám tady zopakoval notorietu, že v Ústavě máme volnou soutěž politických stran. Samozřejmě ty politické strany, které uspěly ve Sněmovně, jejich poslanci tady budou volit členy Rady České televize. Ale také máme zákon o České televizi, kde je jasně napsáno, že člen Rady České televize, prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče Berkovče, člen Rady České televize nesmí při výkonu své funkce v radě působit ve prospěch politických stran či hnutí. To říká zákon.

Předseda volebního výboru, který říká "tohohle ne, ten nebude dělat pro ANO, a tohohle ano, protože ten bude dělat pro ANO", ten se přímo písemně a doložitelně zpronevěřuje svému poslání, zpronevěřuje se zákonu o České televizi a podle mého názoru nemůže udělat nic jiného, než rezignovat, protože prostě jednal v rozporu se zákonem o České televizi.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Michálek, zatím poslední faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já si myslím, že v té argumentaci je potřeba opravdu jasně oddělit dvě věci. Za prvé, jsme jednoznačně zodpovědní za to, jaké lidi dosazujeme do funkcí. Za mnou byl důchodce z Brna a říkal mi, že krade i politik, který dosazuje lidi, kteří kradou, a pokud dělá špatnou práci a vyberou ho lidé, kteří věděli, že pro to nemá předpoklady, kompetenci, odbornost, důvěryhodnost, tak za to samozřejmě spoluzodpovídá ten člověk, který ho tam dosadil.

To znamená, to samotný, že si politická strana dělá přehledy, jako si je děláte vy, ODS, my, nebo kdokoliv jiný, to je samozřejmě naprosto v pořádku. Myslím si, že je i v pořádku, že tam je historie toho člověka, jaké má názory, aby bylo možné posoudit, jestli bude zárukou třeba politické neutrality, tak jak by se to slušelo u Rady České televize. Co ovšem není v pořádku, je, pokud se hodnotí, jestli ten člověk bude prosazovat zájmy konkrétní politické strany, konkrétně v tomto případě zájmy ANO. Rada České televize není zákonem určena k prosazování zájmů ANO. Vy tady máte v té citaci - s ohledem na ekonomické zájmy a okruh nejbližších přátel a spolupracovníků tohoto kandidáta se dá vyloučit, že by mohl zastupovat zájmy ANO. A v návaznosti na toto je zařazen mezi nedoporučené kandidáty do Rady České televize.

Takže zeptejme se na to, proč tedy to zastupování zájmů ANO je hodnoticím kritériem, na základě kterého tedy nemají poslanci ANO hlasovat pro ty lidi. Já bych toto potřeboval vysvětlit, co jsou ty zájmy ANO, jestli je to opravdu v té, řekněme, ideové rovině, protože tak jak je to sepsáno, tak to vyznívá, že v podstatě se očekává, že ten člověk bude nějakým politickým exponentem té politické strany a bude mít na ni vazbu. Případně bych vám tedy doporučil, zkuste to formulovat nějakým jiným způsobem, aby to aspoň u vás vevnitř nevytvářelo dojem, že postupně obsazujete jednotlivé funkce ve státě.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Hájek s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, já navážu na pana Michálka. Já jsem ten mail nedostal, takže nevím, co v tom mailu skutečně bylo, nicméně bych navázal na ta vaše slova z toho pohledu, že pokud si vzpomínám, když Piráti ovládli Prahu a dosazovali kandidáty nebo byli nominanti do dozorčích rad, tak jedním z kritérií byla znalost programu Pirátů, tuším, že to bylo z 20 %. Takže můžete mi vysvětlit, prosím vás, proč toto kritérium bylo dáno v těch pražských dozorčích radách, aby ten dotyčný, který řídil třeba Dopravní podnik města Prahy, měl z 20 % znát program Pirátů? Rád se nechám poučit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Michálek bude reagovat faktickou poznámkou. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Tak to vám vysvětlím velmi rád a myslím si, že byste to skoro i měl vědět, když tady rozhodujete o složení Rady České televize, která podle zákona je veřejnoprávním médiem a má být nezávislá, její členové mají být nezávislí a mají výslovně zákonem stanoveno, že nemají působit ve prospěch politických stran.

Pokud jde o obsazování rad, dozorčích rad, tak jde o součást naplňování dané politiky. Například máte dopravní podnik a dopravní podnik se musí rozhodnout, jestli chce stavět nové tratě, nové metro a podobně, a logicky musí reprezentovat program té politické strany, protože pokud my ve volebním programu slíbíme, že postavíme metro D, což jsme udělali, tak ti lidé tam jsou a sedí tam proto, aby to metro D postavili. Nedávalo by opravdu žádný smysl, aby tam byl člověk, který metro D stavět nechce. A jestli nevidíte ten rozdíl mezi akciovými společnostmi, které jsou zřízeny samosprávami k tomu, aby realizovaly ty úkoly, které mají realizovat podle volebního programu, a veřejnoprávními médii, kde nemají být zastoupeny politické strany, kde je to v zákoně, je tam tento výrazný rozdíl, tak se obávám, že žádné další moje vysvětlení nepřispěje k tomu, abych vám to osvětlil.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následují faktické poznámky pana poslance Hájka, pana předsedy Bartoška. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedo, já se omlouvám. Já jsem člověk, který celý život pracoval v hornictví, a neznám případ, že by do dozorčí rady bylo kritérium, že znalost 20 % politického programu rozhoduje. To znamená buď tomu hornictví rozumím a jdu do dozorčí rady, anebo tomu nerozumím a nejdu tam. Takže já se omlouvám, já nevím. Já si to nastuduji, kteří vaši zastupitelé nebo sympatizanti nebo členové pirátské rady jsou v jakých stranách. To znamená já osobně, kdybych nerozuměl problematice dopravy a znal na 200 % program pirátské strany, tak se tam nehlásím, protože bych si tam připadal jak - nechci použít ten výraz - jako nezkušený. To znamená prostě, nezlobte se na mě, to skutečně postrádá logiku, a pokud tohle budete prosazovat, tak si myslím, že skončíte špatně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Bartošek s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím bych se chtěl zeptat předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO. pana poslance Faltýnka. Jestli jsem dobře zaznamenal včera, tak vy jste se od tohoto chování distancoval - je to tak? - což oceňuji. A vzhledem k tomu, jaké zde zazněly argumentace, i co se týká zákonů a paragrafů a o čem jsou mediální rady a jejich nestrannost, zda doporučíte svým poslancům, aby vyměnili předsedu tohoto výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Faktická poznámka pana předsedy Michálka, potom pana předsedy Faltýnka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já myslím, že je celkem evidentní, že tohleto je derail neboli odvádění pozornosti od toho, co teď projednáváme. Tamhle vpravo i vlevo jsou cedule, které jasně říkají, že projednáváme volbu členů Rady České televize. Myslím si, že to asi není určeno k tomu, abychom si tady vyčítali, jaké všechny věci za posledních dvacet, třicet, v některém případě i osmdesát let. Takže neodvádějme pozornost, věnujme se Radě České televize.

A pane Hájku, vás prostřednictvím pana předsedajícího ujišťuji, že odborná kompetence na všech místech, kde děláme výběrová řízení, na rozdíl od ostatních politických stran je nejvýznamnějším kritériem. Jak to bylo ve vaší firmě, nevím, myslím si, že ji dokonce nevlastnil ani stát, ani (nesrozumitelné), že ji vlastnil někdo úplně jiný. Když tak nám to tady řekněte, kdo to vlastnil a kdo tam vybíral lidi do vedení té firmy. Rádi se s tím seznámíme. Ale myslím si, že personální politika tohoto člověka by neměla být inspirací pro Českou republiku ani pro naše samosprávy. (Potlesk několika poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Faltýnek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké poledne. Škoda, že netleskali všichni. Já jsem tedy tleskal, pane kolego Michálku. Ale vpravo se moc netleskalo. Já samozřejmě velmi rád vystoupím, ale poprosím vás o určitou shovívavost, že bych chtěl k této záležitosti vystoupit jako poslední v této rozpravě. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní následuje přednostní právo pana ministra Zaorálka, připraví se s přednostním právem pan poslanec Výborný. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji. Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já vlastně jsem si ukládal určitou zdrženlivost v případě volby rad třeba právě České televize, protože jsem přesvědčen, že by exekutiva neměla nějakým způsobem zasahovat do volby mediálních rad, takže tím vysvětluji, že jsem se držel zpátky. Nicméně teď jsem pochopil, že je dobré něco říct, protože ta debata se týká tématu, které je i veřejně docela významné, a myslím si, že si mohu dovolit se k tomu vyjádřit, byť tedy jako zástupce exekutivy.

Podívejte, já si dobře uvědomuji, že když chodíme za tu plentu, kde volíme tajně zástupce nejrůznějších rad, tak se těžko ubráníme tomu, že pokud víme, tak se zajímáme o názory těch lidí, a určitě nás také ovlivňuje i to, co o nich víme, jaké mají názory, jak se projevují třeba i politicky. To je určitě pravda, byl bych naivní, kdybych něco takového popíral nebo tvrdil, že jsme schopni se toho zbavit. Ale v případě volby členů Rady České televize pokládám za nutné tady říci jako zásadní toto. Existuje programové prohlášení vlády a v tom programovém prohlášení vlády je - abych vás nezdržoval, řeknu jedinou větu - že budeme důsledně podporovat nezávislost veřejnoprávních médií. To je vlastně to, co jsme řekli před lidmi, veřejně, a byl bych rád - myslím, že tohle nesmí nikdo z nás zpochybnit. Tohle jsme podepsali, stvrdili a tohle říkáme lidem. Mezi tím, co říkáme teď tady, argumentujeme, a tím, co jsme především jako koaliční poslanci řekli veřejně, nesmí být rozpor. A musíme to takto posuzovat, jinak nejsme věrohodní. Takže i když říkám, i když připouštím, že naše rozhodování řídí i zvažování toho, kdo ten dotyčný je, co o něm víme, tohle musí být zásadní.

A jakou radu potřebujeme v České televizi? Řeknu to nějak normálně. Potřebujeme, aby tam probíhala dobrá debata vnitřní, rozprava kompetentních lidí, kteří vědí, o čem mluví. Protože jestli bereme vážně to programové prohlášení vlády, tak nám jde o to, aby celá ta televize fungovala a ta rada aby tomu pomáhala. Proč to potřebujeme? Proč potřebujeme veřejnoprávní televizi? No třeba teď, podívejte se, co se děje kolem epidemie Covidu, jakou roli veřejnoprávní televize sehrává. Stává se základním pramenem informací pro to, jak se chovají instituce a lidé. Teď, v těchto chvílích, přece vidíte, jakou roli sehrává veřejnoprávní televize. To je taky jeden ze silných důvodů, proč ji potřebujeme jako silnou, která funguje a kde v radě sedí kompetentní lidé, kteří se o tom rozumně baví.

A já přidám ještě jeden důvod, který všude opakuji, a teď si to dovolím dneska zopakovat i tady. Všichni dneska - v tomto roce se mluví o nebezpečí zpomalování ekonomiky. Víte, že do této země se určitý kapitál velice valí, to je ten Walt Disney a Netflix a další. Česká televize je jeden z nejsilnějších, nejvýznamnějších koproducentů, tvůrců seriálů, je to velice významná oblast české ekonomiky. Ve chvíli, kdy bude prostě oslabena, nebude fungovat, nebude silnou, tak to bude pro nás i v tomhle směru ztráta.

Já bych rád apeloval na to, abychom si řekli, že tohle je náš společný zájem. Fungující Česká televize, veřejnoprávní instituce, k jejíž nezávislosti jsme se zavázali, a podle toho bychom měli vybírat lidi. Ať jsou tam lidi, kteří jsou kompetentní, rozumí tomu a jsou schopni sílu té televize budovat a být kredibilní, aby byla více kredibilní než dosud. Já bych vás poprosil, abychom tohle pokládali za klíčová kritéria, podle kterých se budeme rozhodovat.

A bez ohledu na to, že - opakuji, já nejsem naivní, vím, že jsme zároveň v prostoru, kde probíhá souboj politických stran, to nelze zcela odstranit, nelze to odstranit od toho, když se rozhodujeme, koho volíme. A já vás prosím, tohle, co jsem řekl, by nás mělo spojovat. Říkám to za vládu a myslím si, že si to mohu dovolit říct i jako představitel exekutivy, čím bychom se měli řídit, když budeme volit členy rady. Já děkuji, že na to budete slyšet. (Potlesk napříč sálem.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Výborný, který vystupuje s přednostním právem za klub KDU-ČSL, a potom paní předsedkyně Pekarová Adamová. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, já zde vystupuji se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL. Na začátek musím říct pár komentářů k tomu, co tady dneska zaznělo.

Když tady pan místopředseda Filip zmiňoval tu Ústavu, tak myslím, že všichni tušíme, že to je zcela nepatřičný příměr, protože my tady skutečně nejsme v situaci, kdy bychom aplikovali článek 5 Ústavy. Ale my volíme Radu České televize. A někteří to tady parafrázovali a já cituji přesně: Zákon o České televizi § 5 odst. 2 říká jasně: Člen rady nesmí při výkonu své funkce v radě vystupovat v zájmu politických stran, politických hnutí a tak dále. Čili to je to, co je tou jasnou výtkou vůči panu předsedovi Berkovcovi. A já musím říct, že když jsem to četl, tak jsem opravdu nevěřil vlastním očím. Tohle jsou soudružské praktiky StB sedmdesátých osmdesátých let. Běžte do archivu bezpečnostních složek, je to v bleděmodrém to samé. Pro mě je naprosto - já jsem to napsal už včera večer - pro mě je naprosto nepředstavitelné, že by takový poslanec měl vést volební - tedy mediální - výbor.

Já se připojuji jménem KDU-ČSL k tomu, co tady zaznělo od pana předsedy Stanjury. Vyzývám pana předsedu Berkovce, aby sám rezignoval, a splnil tak mimochodem i vůli části členů poslaneckého klubu hnutí ANO, svého vlastního klubu, kteří to samé říkali, že by to samé uvítali. Protože není možné, aby výbor, který je garantem mediální legislativy, který je garantem dohledu v rámci veřejnoprávních médií, byl člověk, pro kterého je kritériem to, jestli je ten kandidát dostatečně loajální k hnutí ANO, zda se stane vazalem, či nestane vazalem.

A musím říct, že některé ty věci, které tam v tom pamfletu jsou uvedeny, jsou i za hranou prosté lidské slušnosti. Pokud o 76letém rektorovi filmové akademie je uvedeno, že v jeho věku se nedá předpokládat, že by byl ochoten riskovat konflikt se svým nejbližším pracovním a osobním okolím, jež vůči ANO zaujímá nepřátelské postoje, tak dámy a pánové, kde to jsme? Pokud tam soudruh Berkovec napadá, osobně napadá, zdraví, zdravotní stav, někoho z kandidátů, které se bezprostředně dotýká i jeho rodinných příslušníků, tak co si o tom máme myslet? To je skutečně už pod lidskou důstojnost. Já bych byl velmi rád, kdyby na tyto věci předseda Berkovec jasně zareagoval, aby se k tomu také jasně postavilo hnutí ANO. Toto je nepřijatelné.

A pokud jde o samotný materiál. Samozřejmě i poslanecký klub KDU-ČSL se připravoval na volbu Rady České televize, i my jsme měli rešerše k jednotlivým kandidátům. Ale tím kritériem má být přece jedině to, co má Rada České televize plnit ze zákona, to znamená, veřejná kontrola veřejnoprávních médií. Pojďte sem někdo za ten pultík říct, že tam má být ještě něco dalšího, že to má být loajalita k AB, k hnutí ANO, nebo cokoliv, k Petrovi Dvořákovi, nebo já nevím, komukoliv dalšímu. Nic takového v zákoně nenajdete.

Takže samozřejmě i hnutí ANO si může dělat rešerši, a dělá logicky, každý poslanecký klub si to dělá. Ale dělejme to v dikci zákona, v dikci toho, co má člen Rady České televize skutečně plnit, a nikoliv v rámci toho, jestli ten dotyčný bude poslušný, nebo nebude poslušný. Skutečně děláme z volby Rady České televize nedůstojnou frašku. A znovu opakuji a připomínám to, co tady říkal přede mnou, myslím, pan ministr Zaorálek: je to zásadní orgán, který plní dohled nad veřejnoprávním médiem, Českou televizí, která jako taková je zcela zásadní pro mediální scénu v rámci České republiky.

Byl bych velmi rád, kdyby jednak tedy k předsedovi Berkovcovi se jasně hnutí ANO postavilo a i on sám aby si vyvodil ty závěry, aby to nemusel řešit zbytečně volební výbor, a byl bych rád, aby ta volba proběhla přesně v tom duchu, kdo je kompetentní plnit nezávislou veřejnou kontrolní funkci Rady České televize. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem paní předsedkyně Pekarová Adamová, připraví se pan předseda Bartoš. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, hodně se tady jméno pana Berkovce skloňuje, on se ještě sám nevyjádřil. Tak mi dovolte prostřednictvím předsedajícího, abych jej vyzvala k tomu, aby sám okomentoval některé z vět, které jsou v rámci těch citovaných materiálů, které byly rozesílány některým členům hnutí ANO, aby je sám tedy vysvětlil.

Mě by konkrétně zajímalo, jakým způsobem si máme vykládat tady toto konkrétní posouzení jednoho z kandidátů, pana Klímy: "Tento kandidát dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti ANO. Není žádný důvod domnívat se, že v Radě České televize tomu bude jinak. V Radě České televize bude zastupovat výhradně zájmy pana Dvořáka a M.CH." Což má být asi zkratka Milionu chvilek.

Takže vás vyzývám, pane poslanče, předsedo výboru, vysvětlete nám, jaké je pro vás to zásadní kritérium, které upřednostňujete a které doporučujete i svým kolegům přednostně v případě volby do tohoto orgánu, který je tak důležitý pro nezávislé fungování a objektivní fungování televize.

Zároveň tady zaznělo srovnání s tím, že se tady vracíme k praktikám, které byly běžné za minulého totalitního režimu, za kádrování a tak dále. Já jsem se v té době sice narodila, ale příliš si z ní nepamatuji, a proto jsem se podívala do těch archivů, jak tehdy takové posudky vypadaly. A dovolím si vám také z jednoho z nich zacitovat. Myslím si, že ta paralela k tomu materiálu je natolik zřejmá, že netřeba dalšího komentáře.

Kádrový posudek je z 25. 2. roku 1952, takže ještě to bylo dříve než v normalizaci. Konkrétně byl na Bernarda Bednáře. Cituji: "Při dobrém vedení a vzhledem k tomu, že je kritický a sebekritický, je u něho předpoklad, že se se svými nežádoucími vlastnostmi vypořádá. Jmenovaný je povahy průbojné, v práci obětavý, projevují se u něho náznaky ješitnosti, které by mohly vyvrcholit v nezdravou ctižádost."

A teď namátkou cituji ze dvou posudků, které pan Berkovec vytvořil a poslal: "Mediálně je mírně kontroverzní postava, avšak svými komunikačními schopnostmi by byl pravděpodobně schopen zmíněný hendikep rychle překonat." Z jiného: "Odborně zdatná ekonomka, velmi svéhlavá sólistka, obtížně pracující v týmu. Mediálně kontroverzní osoba, jejíž chování v Radě České televize bude vždy nepředvídatelné." Záměrně jsem vybrala jak tedy posudek, který je doporučující a neutrální, pak tedy už samozřejmě zmíněný negativní.

Já se, dámy a pánové, opravdu nechci vracet do dob minulých, které, pevně věřím, jsme naprostá většina z nás rádi, že už jsme překonali. A prosím tedy, abychom to ani v případě této důležité volby nedělali.

A tady v tomto směru se připojuji také k té výzvě, která tady už zazněla z vícero úst. Prosím pana poslance Berkovce, pana předsedu výboru, aby se vzdal této funkce, a také žádám prostřednictvím předsedajícího zástupce hnutí ANO, aby nám jasně řekli své stanovisko. A ještě k tomu dodávám, aby to nebylo až na závěr, abychom na to už nemohli reagovat. To si myslím, že není fér, pane Faltýnku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Bartoš, připraví se pan předseda Rakušan, přednostní práva. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající, já bych chtěl reagovat, respektive vystoupit se dvěma body k tomuto jednání.

První, a zaznělo to tady od několika předřečníků, skutečně jdeme volit zástupce do rady veřejnoprávního média. Když jsme se s demokratickou opozicí sešli nad těmi jmény a pak jsme o nich hovořili zejména po těch veřejných vystoupeních, tak jsme se bavili také o kandidátech, o jejich odborných kvalitách, kde první, co zaznělo, a všichni s tím z demokratické opozice souhlasili, že nebudeme - a přihlásili se kandidáti, kteří jsou třeba nějakým způsobem propojeni s nějakou politickou stranou - nominovat takové kandidáty, u nichž by takové propojení bylo, ať to jsou nějací bývalí kandidáti, nebo někdo, kdo úzce spolupracuje s nějakou specifickou stranou. Takže to zaznělo jako podmínka. My jsme měli v návrhu nějaké organizace třeba i člověka, který kandidoval za pirátskou stranu, a toho jsme automaticky vyřadili, abychom toto vyloučili. Dívali jsme se na to spektrum lidí podle odbornosti, nezávislosti, jejich práce historické, jejich přínosu pro nezávislá média, a takto jsme postupovali, takové kandidáty jsme my za Piráty navrhovali. To je první část, kterou jsem chtěl říct.

Druhá část, ta si myslím, že je podstatná, a tady už zaznělo od některých mých předřečníků, zejména tedy od hnutí ANO, že ta volba je potom dle toho vědomí a svědomí a že se ten člověk bude rozhodovat a že toto je nějaké doporučení, kterým se nikdo nemusí zabývat. Já to beru, je to vaše odůvodnění. Spousta lidí vydrží hodně, i ten tlak třeba veřejný. Tam se nabízí to přirovnání k hroší kůži. Ale budiž. Pojďme tedy tou cestou.

A mě vadí, že při každém hlasování, kde my někoho volíme, se tady věší bulíky na nos občanů. Jednací řád předjímá veřejnou volbu. Veřejnou volbu. Nikoli tajnou. Pan Andrej Babiš v souvislosti s volbou pana Křečka na pozici ombudsmana pak říkal: No, a voni mu to ty lidi naházeli, a nejlepší by bylo, kdybysme předešli těm spekulacím - cituji volně pana premiéra - ať jsou tyto volby veřejné. - No ony jsou volby veřejné, ale vždy tady vystoupí pan předseda Kolovratník a dá návrh pro tu volbu tajnou. A pak všichni zahlasují, většina podpoří volbu tajnou, my hlasujeme pro volbu veřejnou, tudíž proti tomu návrhu tajné volby. Pak se jde hlasovat a pak se tady hraje ten betl, jestli náhodou někdo v té opozici nezklamal, jestli to naházeli ti nebo oni, jestli to podpořil ten člověk.

Takže když tady zaznělo, že člověk, teda volí, protože si za tím stojí, a nějaký takový pamflet, nebo řekněme soupis vlastností kandidáta, ať kladných, či záporných, to nemůže ovlivnit, pojďme tedy si říct nahlas - a já bych tím chtěl vlastně navázat na to, co řekl pan premiér Babiš v souvislosti s panem Křečkem - pojďme tedy hlasovat proti návrhu komise na volbu tajnou, tím pádem to bude volba veřejná a my se můžeme podívat, jestli ta doporučení, která byla v dopise pana poslance Berkovce, platí, nebo ne, jestli se volí ti lidé podle kompetencí, nebo podle toho kritéria - je vstřícný k hnutí ANO, popřípadě k premiérovi České republiky.

Takže Piráti jako vždy budou hlasovat proti návrhu, který zde předložila komise, návrhu pro tajnou volbu, protože jednací řád předjímá, že ta volba je veřejná. Chtěl to i premiér, já jsem rád, že v některých věcech najdeme shodu a můžeme panu premiérovi vyhovět. Děkuji. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Vít Rakušan. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Dobrý den. Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já už nebudu opakovat mnoho řečeného, protože bych mohl podepsat slova svých předřečníků - kolegy Stanjury, kolegy Výborného, kolegyně Pekarové. Ale jeden aspekt tady ještě nezazněl.

V tom kádrovacím emailu, který rozeslal předseda volebního výboru Berkovec vám, kolegům z hnutí ANO a kdovíkomu ještě, totiž kromě líčení těch pozitivních a negativních vlastností jednotlivých kandidátů, příchylnosti či odchylnosti k vládnímu hnutí ANO zaznívala u těch kandidátů ještě jedna důležitá věc. A to - v Radě ČT Roman Bradáč nebude v žádném případě zastupovat zájmy P. Dvořáka. V Radě ČT nebude v žádném případě zastupovat zájmy Dvořáka paní inženýrka Hubková. V Radě ČT nebude v žádném případě zastupovat zájmy ředitele Dvořáka Marek Hladký. A tak bychom mohli pokračovat a pokračovat.

Tedy v tom seznamu se nám kromě těch kádrovacích posudků jako vystřižených z bývalého režimu ještě říká přece úplně jasně jedna věc: hnutí ANO se snaží navolit Radu České televize tím způsobem, aby bylo odstřeleno současné vedení České televize. V této chvíli se hnutí ANO jasně vymezuje proti tomu, jak funguje vedení České televize po personální lince. To znamená, vy říkáte: budeme volit jen takové kandidáty a kandidátky, kteří se prostě vymezí tvrdě proti současnému řediteli. Vy už dopředu říkáte, jaký je váš postoj. Už dopředu odhalujete svoje politické kroky, a ty jsou prostě jasné: My chceme, aby skončil současný ředitel České televize. A ti lidé to musí říct dopředu, jasně se tak vyslovit předtím, než dostanou od hnutí ANO nějakou svoji důvěru. To je prostě ten váš kádrovací přístup. Takže kromě těch posudků, že někdo s někým žije a kamarádí se se zástupcem Milionů chvilek, a proto je pro nás nedůvěryhodný - já nevím, jestli vám z toho neběhá mráz po zádech, mně ano, vám asi ne, asi je to váš běžný pracovní postup, takhle mezi sebou v hnutí ANO pravděpodobně komunikujete. Kádrujete lidi, podrobujete je, musím to tak říct, těm estébáckým metodám. Ale vy už dopředu uvádíte: ten bude zastupovat zájmy ředitele, ten je nebude zastupovat, a toto je dokonce kandidát ředitele České televize, on si ho tam nějak prosadil. No, máte asi velmi dobrou špionážní síť, která ví, koho si přeje, nebo nepřeje současný pan ředitel.

Máte opravdu nadstandardní informace, vaším prostřednictvím panu předsedovi Berkovcovi. Opravdu skvělé informace. Nevím, kde jste je všechny dohledal. Máte je mnohem lepší než my všichni ostatní. Ale my všichni ostatní o někom nepíšeme, s kým žije, s kým se kamarádí, s kým se vídal. Já mám dojem, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že vy, pane Berkovče, jste byl člověk, který byl za minulého režimu statečný, a to statečnější než mnozí tady v sále. A o to je mi opravdu podivnější, že se teď snižujete k takovým metodám. Takže za hnutí STAN jasně říkám, že podpoříme vaše odvolání z postu šéfa výboru.

A ještě bych byl velmi rád, kdyby hnutí ANO přestalo uvažovat jen v té personální lince Dvořák ano, Dvořák ne. Jestli je toto základ vaší politiky, tak prostě vybočujete ze zákona, protože Rada České televize má kontrolovat řádné fungování České televize a nemá sloužit k tomu, aby odstřelila jejího ředitele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Faktickou poznámkou bude na vaše vystoupení reagovat pan poslanec Plzák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Já se omlouvám. Něco jsem slíbil, ale na to se opravdu nedá nereagovat. Prosím vás, zájmem pane ředitele Dvořáka je, aby dostal co největší odměny. Tato rada mu je dala, přestože víme všichni, že hospodaření České televize je skrytě deficitní. Takže my nechceme lidi, kteří budou zastupovat zájmy pana Dvořáka, aby dostával odměny, přestože hospodaří špatně. Zájmem pana Dvořáka je, aby prosperovala firma Galerie Leica jeho manželky, která má v televizi skrytou reklamu. My nechceme v radě, která mu to toleruje, lidi, kteří mu toto tolerovat budou. Prosím vás, to není nic osobně proti panu Dvořákovi, ale je to proti zájmům ekonomickým jeho rodiny a jeho manželky. Jestli vy tam takové lidi chcete, dejte si je tam.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Rakušan s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Velmi krátce. Možná už jste měl, vaším prostřednictvím, pane předsedající, dodržet, pane kolego Plzáku, své předsevzetí a nemluvit, protože svým vystoupením jste jenom potvrdil, že tady jde o osobu pana ředitele Dvořáka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Výborný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Já bych prostřednictvím pana předsedajícího velmi poprosil pana poslance Plzáka a další, pojďme se vrátit k tomu, co je volba Rady České televize. Stejně tak jako tam není nic o loajalitě směrem k AB nebo k hnutí ANO, tak tam není nic o tom, jestli někdo jde na ruku nebo nejde na ruku generálnímu řediteli České televize. Ano? Tak se pojďme vrátit k meritu věci. Protože to jsou pomatená kritéria hnutí ANO, ale podle nich skutečně, pokud poslanec volí tak, jak sliboval, že bude respektovat zákony České republiky, by vůbec neměl rozhodovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Je 13 hodin. Já předpokládám, že existuje obecná vůle Poslanecké sněmovny dokončit teď volební body a nepřerušit jednání Poslanecké sněmovny na polední přestávku, nicméně v souladu s tradicí samozřejmě, pokud by byl jiný názor, tak prosím předsedy poslaneckých klubů, aby mezi sebou domluvili další postup. Pokud nedostanu jinou informaci, budeme pokračovat v jednání.

Na řadě je v rozpravě pan poslanec Jiří Valenta. Po něm je přihlášen pan poslanec Výborný. Předpokládám, že už vystoupil s přednostním právem, takže se připraví pan poslanec Tomáš Martínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji mockrát za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, omlouvám se, že již nebudu pokračovat v dalším praní tohoto špinavého prádla, ale než přistoupíme k samotné volbě nových členů Rady České televize, dovolte mi pár vět, byť pro některé z vás jejich obsah nebude již ničím novým.

Na rozdíl od některých zástupců Českou televizí protežovaných politicko-ekonomických skupin se domnívám, že současné personální složení Rady České televize bohužel neumožňuje a negarantuje důslednou a efektivní kontrolu veřejnosti v oblastech, které jsou Radě České televize ze zákona o České televizi přiděleny. A jaké že to kontrolní a jiné pravomoci, alespoň ty nejzásadnější, jsou?

Do působnosti rady náleží:

jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií České televize;

schvalovat rozpočet a závěrečný účet České televize a kontrolovat plnění rozpočtu České televize;

schvalovat na návrh generálního ředitele Statut České televize;

předkládat Poslanecké sněmovně ke schválení Kodex České televize;

schvalovat návrhy generálního ředitele na zřizování nebo zrušení televizních studií;

rozhodovat o stížnostech týkajících se generálního ředitele;

dohlížet na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizních vysílání a na naplňování zásad vyplývajících z Kodexu České televize;

určovat mzdu generálního ředitele.

Rada České televize uděluje generálnímu řediteli České televize souhlas ke zcizení, popřípadě zatížení nebo pronájmu nemovitostí na dobu delší než tří měsíců.

Rada České televize předkládá Poslanecké sněmovně - a už se v tom výčtu chýlím ke konci - výroční zprávu o činnosti a hospodaření České televize.

Rada hospodaří podle vlastního rozpočtu, náklady na činnost rady a na odměny jejích členů, jakož i náklady na činnost dozorčí komise a na odměny jejích členů se hradí ze zvláštní výdajové položky rozpočtu České televize. Tolik k těm povinnostem, alespoň k těm nejzásadnějším.

A nyní si dovolím k těmto oprávněním přidat pár svých postřehů a úvah. A začnu od konce.

Již samotný fakt, že veškeré náklady na činnost a odměny rady a dozorčí komise jsou hrazeny z rozpočtu České televize, je pouhým selským rozumem neakceptovatelný. Zjednodušeně, každý uvažující člověk musí vědět, že když si někdo někoho platí, ten tomu je jistým způsobem zavázán. Toto je třeba urychleně novelou příslušného zákona změnit a destruovat takovouto poloklientelistickou vazbu vytvořenou mezi managementem České televize a Radou České televize. Nebo si snad také myslíte, že když v loňském roce potvrdila Rada České televize patnácti klíčovým manažerům plat a odměny ve výši 46,5 milionu korun, s tím, že na každého vyšlo v průměru 3,1 milionu korun, že to bylo v pořádku a morální a že to odpovídá aktuální kvalitě vysílání? Tedy zejména té nabízené úrovni zpravodajství a veřejnoprávní publicistiky, jejichž nevyváženost, míru tendenčnosti, neobjektivitu či časté pokusy o manipulování veřejného mínění velká část veřejnosti kritizuje. A následný komentář České televize k tomu? Prý že údaj o výši mzdy a odměny bez zohledňování úkolů a odpovědnosti dané osoby nemá opodstatnění a přínos z hlediska přispění k diskusi ve věcech veřejného zájmu. Osobně z tohoto výroku ale spíše cítím nadřazené pohrdání občany této země a jejich inteligencí.

O netransparentnosti a neefektivitě či každoročně podezřele vyrovnaného hospodaření České televize, na což by měla Rada České televize vždy poukazovat jako první, se také zde již mnohokráte a z mnoha rozličných stran a úhlů pohledu vedla sáhodlouhá vystoupení. I já si toto téma ponechám až na projednávání Zprávy o hospodaření České televize za rok 2018, které máme ostatně již také zařazeno v našem programu.

Suma sumárum, dámy a pánové, jsou před námi volby do Rady České televize, orgánu, který, přestože nemá, alespoň dle mého názoru, všechny potřebné zákonné kompetence, tak aby jeho kontrola mohla být skutečně efektivní, již nyní mnohými pravomocemi, které jsem naznačil v úvodu, disponuje. Bohužel ani ty nevyužívá dostatečně. Aniž bych někoho z navržených kandidátů na tomto místě jmenovitě kádroval a snižoval jeho šance na zvolení, nemám to ostatně ani ve zvyku, doporučuji, zvažujme při své volbě velice dobře a obezřetně. Věřím, že máte informace podobné těm mým. Nejedná se přece o nic tajného, stačí se jen trošku zajímat a některá zásadní fakta váš vždy dohoní tak nějak sama. A že nám jich v souvislosti s Českou televizí leží na stole.

Jako volitelé bychom se měli nyní ve svých úvahách intenzivně zaobírat především tím, kdo z navrhovaných kandidátů je již nyní navázán na struktury v České televizi, zejména potom na ty problematické. Nebo také, zda osoba kandidáta či někdo z jeho okruhu je či byl přímo či nepřímo nasát na štědré penězovody vedoucí z České televize, nebo kdo je čí kamarád a z jakého důvodu. A nezlobte se na mne, já nyní tam takové kandidáty skutečně spatřuji. Takoví lidé ale nemají v kontrolním orgánu veřejnoprávní České televize co dělat. Kromě sebe a svých part nikomu nepomohou, a veřejnoprávní službě již vůbec ne.

Prosím nás všechny, nepodléhejme při volbě ani působení tlaku některých lobbistických či zájmových skupin, které to myslí s naší zemí a všemi jejími občany takzvaně dobře. Za mnohými stojí ve skutečnosti jen jejich partikulární zájem a účelové rozeštvávání národa. A přitom odpovědnost tito lidé nenesou v podstatě žádnou.

Dámy a pánové, další paralelní nebo stínový management České televize, chcete-li, naše veřejnost rozhodně nepotřebuje. Občané si přejí především odpovědné a kvalitní plnění veřejnoprávní služby největšího veřejnoprávního média v zemi a s tím přirozeně a úzce související kontrolu způsobu hospodaření České televize odpovídající gigantickému sedmimiliardovému rozpočtu. A v tomto smyslu nám všem nyní při volbě nových členů Rady České televize přeji šťastnou ruku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je nyní v obecné rozpravě pan poslanec Tomáš Martínek, připraví se paní poslankyně Němcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, jak již tu několikrát zaznělo, členové Rady České televize i podle zákona mají být nezávislí, nemají vykonávat svoji funkci ve prospěch politických stran ani zájmových skupin. Z tohoto hlediska bych chtěl požádat, abychom volili kandidáty, kteří jsou nadstraničtí. Tomu může napomoci například i výsledek hlasování volebního výboru, kdy nejvíce z 18 možných hlasů získal 17 Michal Klíma a 16 získali Zdeněk Holý, Jiří Schwarz či Ivan Douda. Je vidět, že na nich byla všeobecná shoda a rozhodně by nebyli považováni za stranického kandidáta.

Stejně tak bych chtěl říci, že především hnutí ANO by mělo hlasovat proti tajné volbě. Rád bych jim odcitoval příspěvek jejich předsedy, doslovně: Nejlepší by bylo, aby takové volby by byly veřejné a ne tajné. Když jde o volbu veřejného ochránce práv, tak by to snad bylo namístě. Dnes tu máme volbu do rady veřejnoprávních médií a myslím si, že to namístě je též. Pokud zákon předjímá veřejnou volbu, stačí, když se bude hlasovat proti tajné volbě, a proběhne poté volba veřejná.

Ještě jednou vás, všechny poslance, žádám, volte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A nyní je na řadě paní poslankyně Miroslava Němcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte několik poznámek před volbou členů rad Českého rozhlasu a České televize v rozpravě, která právě probíhá, také z mé strany jako členky volebního výboru.

Musím říci, že volební výbor neměl jednoduchou pozici, protože dnes máme volit šest členů Rady České televize a dva členy Rady Českého rozhlasu. Jak již bylo řečeno předsedou volební komise Poslanecké sněmovny, na šest členů Rady České televize se přihlásilo 86 uchazečů, z nichž volební výbor musel vybrat 18, tedy trojnásobek obsazovaných míst.

Sama za sebe chci říci, že ten výběr pro mě osobně byl složitý, protože z těch 86 to byly výjimečné, z velké části výjimečné osobnosti, které přicházely a byly navrženy z akademického světa, spoustu návrhů, nebo řadu návrhů, podala například Karlova univerzita, různé její fakulty, různé ctihodné ostatní instituce České republiky. Opakuji, že pro mě osobně, a byla jsem maximum možného času přítomna na jednání výboru během jednotlivých slyšení, většina z uchazečů splnila kritéria, která já bych si představovala, že člen Rady České televize nebo člen Rady Českého rozhlasu má splňovat. Tím pádem to byl složitý výběr, protože když máte rozhodovat z 86, zúžit svůj výběr na 18, tak je to velmi obtížné.

Chci říci, že od včerejška, kdy se objevil ten mail pana předsedy Berkovce, se mi někteří z těchto tehdy nominovaných lidí do rady ozvali. Byli to jak ti, kteří nebyli vybráni do skupiny 18 - a můžete si říct aha, tak ti neúspěšní se ozývají -, ale byli to i ti, kteří vybráni byli a jsou konsternováni z toho, co se vlastně ukázalo jako realita při výběru členů Rady České televize. Nemluvím teď o Radě Českého rozhlasu, k tomu se ještě vrátím. Byli konsternováni proto, že jsou to ctihodné osobnosti, které celým svým životem prokázaly svou odbornost a schopnost zastávat plnohodnotně funkci, která na ně klade nároky takové, aby byly schopny dostát zákonu, který od členů těchto rad vyžaduje, aby posuzovali objektivitu, vyváženost a zároveň aby byli těmi voliteli budoucích ředitelů těchto institucí.

Myslím si, že Poslanecká sněmovna - možná ani ne Poslanecká sněmovna, ale pan poslanec Berkovec dluží těmto lidem omluvu. Pokud se k tomu sám neodhodlá, tak z tohoto místa se já všem těm, kteří se těch veřejných slyšení účastnili, a ta veřejná slyšení probíhala nonstop tři dny, tak se jim omlouvám. Omlouvám se těm, kteří se o sobě dočetli ty nehoráznosti, které ve svém shrnutí připomínají nějaké kádrovácké, estébácké složky. Je to opravdu profesionálně zpracované kompro na jednotlivé osoby. A dozvídám se, že toto kompro bylo rozesláno některým členům poslaneckého klubu hnutí ANO. Ne všem. Někteří tento materiál nedostali a diví se, co je v něm napsáno, a chodí se ptát a teď si to zjišťují.

Já nejsem ochotna tady ten text číst, protože mně to přijde tak nehorázné a odporné, že si myslím, že ani nejsem schopna takovéhle věci tady číst. Pokud o ně máte zájem, chcete vědět, co váš pan předseda volebního výboru vám rozeslal, požádejte si ho uvnitř klubu, ať vám to rozešle i těm, na které zapomněl, ať už cíleně, nebo omylem. A prosím, posuďte, do jaké míry odpovídají tyto jeho úvahy - jak říká, že jsou to jeho úvahy - jak odpovídají tomu, jak se máte zachovat vy jako poslanci. (V sále je velmi hlučno.)

Chtěla bych říct jednu poznámku, která se týká toho, že skutečně v tom materiálu, jak obeslal pan předseda Berkovec jednotlivé členy, jde o to, aby byl odvolán pan ředitel Petr Dvořák ze své funkce. Byly tady už zmiňovány ostatními mými předřečníky hlavní kvality, které v tomto výběru pan předseda Berkovec upřednostňuje, to jest loajalita k hnutí ANO, loajalita k Andreji Babišovi. Rozhodně mi tedy přijde šílené, že se tam uvádí u každého navrženého, jestli je, nebo není signatářem Milionu chvilek! To se dočtete u každého jména. Signatář Milionu chvilek! Připadá vám to normální? To je jako signatář Charty 77! Což bylo psí znamení pro každého, kdo se dostal do takovéhoto uskupení, tak najednou byl nepřítelem společnosti. Tohleto tam se všechno dočtete.

A já bych se chtěla zastavit u jednoho jména, jakkoli nechci zveřejňovat ta ostatní.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, paní poslankyně. Dámy a pánové, prosím o klid. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Martin Schmarcz včera v rozhovoru - to je jeden z těch, kteří byli nominováni a posléze byli vybráni do té skupiny osmnácti, tak říká, že za ním...

Prosím o klid.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ještě jednou prosím o klid, aby mohla paní poslankyně dokončit svoje vystoupení. Děkuji vám.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Martin Schmarcz říká, že za ním přišel nějaký člověk, který se, snad to nepletu, jmenuje Michal Walter Kraft, a ptal se ho, jestli bude pro odvolání ředitele Petra Dvořáka, anebo nebude. Pokud bude, tak bude na té správné hromádce, říká Martin Schmarcz v rozhovoru, a pokud nebude pro odvolání Petra Dvořáka, bude na té špatné hromádce. Jinak řečeno, při přípravě materiálu, který pan předseda Berkovec rozeslal, byli zřejmě oslovováni ti, o kterých dnes budeme rozhodovat ve volbě, a jediným kritériem měla být loajalita k ANO, k hnutí ANO, k Andreji Babišovi a požadavek na odvolání Petra Dvořáka. Tohleto se tam objevuje. Martin Schmarcz o tom mluví.

A proč o tom mluvím já? Protože si myslím, že nejsme způsobilí dnes přistoupit k volbě členů Rady České televize.

Volební výbor - padají tady návrhy na to, aby byl odvolán jeho předseda. Pokud se tak stane, což já teď nevím, tak nastoupí nový předseda. Podle mě by bylo žádoucí, aby nový předseda svolal volební výbor, aby volební výbor posoudil dosah toho dokumentu, o kterém tady dnes mluvíme, a zároveň aby volební výbor požádal všech těch 18 lidí, kteří byli vybráni, aby přišli na volební výbor a sdělili nám, jestli také byli někým osloveni, například panem Kraftem, nebo panem předsedou Berkovcem, nebo někým jiným, kdo ten materiál psal, to já nevím, aby nám sdělili, jestli také oni dostali tu výzvu: budete odvolávat, nebo nebudete odvolávat, budete na té správné hromádce, nebo budete na té špatné hromádce.

Bez těchto zjištění, bez ujasnění si této věci jsem přesvědčena, že nemá Poslanecká sněmovna dnes přistoupit k této volbě. A proto navrhuji, bude to můj návrh, abychom volbu členů do Rady České televize dnes přerušili, a to do doby, než zasedne volební výbor, do doby, než bude odvolán předseda tohoto výboru Berkovec a zvolen nový předseda a než budou posouzeny všechny okolnosti, které jsme se z toho mailu dozvěděli.

Potom bych chtěla ještě poznamenat jednu věc a ta se týká toho, kdo to vlastně psal. Asi by bylo žádoucí, aby tady předstoupil pan předseda Berkovec - protože já osobně se nedomnívám, že to je všechno jeho úvaha a jeho formulace a jeho text. Že mu s ním někdo pomáhal. A v duchu toho, co říká pan předseda vlády na tiskové konferenci ministru zdravotnictví, tak já chci slyšet to jméno, kdo to tedy psal. "Nebuďte tak slušnej, pane předsedo, řekněte to jméno." Takhle se to u vás asi dělá.

Poznámka k Českému rozhlasu. Proč je taková mela kolem České televize a takové ticho kolem Českého rozhlasu? Dnes budeme volit členy do rady rozhlasu i do rady televize. Kolem členů Rady České televize chodí mail, kdo je, nebo není signatář nevím čeho, kdo se s kým přátelí, kdo se s kým schází, ke komu má blízko, jak moc má rád ANO, jestli má dost rád Andreje Babiše - a k členům Českého rozhlasu nic takového nechodí. Znamená to, že hnutí ANO už ví, že Český rozhlas má vybojovaný, že tam už jaksi je na svém, že tam už se nemusí tolik trápit, jestli mu půjdu, nebo nepůjdou na ruku, zatímco u České televize ještě tuto jistotu nemá. Proto je mezi těmito institucemi takový rozdíl v tom přístupu z rozhodujícího hnutí uvnitř Poslanecké sněmovny.

Já jsem přesvědčena o tom, že jsme svědky něčeho, co je varovným signálem. Měli bychom se k tomu postavit, a proto trvám na tom svém návrhu, který jsem zde přednesla, a děkuji vám všem za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zazněl zněl procedurální návrh na to, abychom přerušili tuto volbu do té doby, než zasedne volební výbor a vyjasní se jeho vedení - nebo jak bychom to mohli přesně formulovat, aby to bylo hlasovatelné? Protože v tuto chvíli volební výbor předsedu má.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Ano, děkuji, pane místopředsedo. A zároveň se chci omluvit všem, kteří tento můj návrh slyšeli teď poprvé, neměla jsem čas ho s nimi konzultovat. Rozumím tomu, že jsou nyní v časovém presu a nemají dost času si rozmyslet, jestli to odpovídá jejich představě postupu, nebo nikoliv, tak se vám všem omlouvám.

Můj návrh zní takto: Poslanecká sněmovna přerušuje bod číslo 189 - Návrh na volbu členů Rady České televize do doby, než bude odvolán ze své pozice předseda volebního výboru Stanislav Berkovec a zvolen jeho následník, a do doby, než zasedne volební výbor a projedná e-mail, který koloval Poslaneckou sněmovnou, a zaujme k němu své stanovisko.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal k tomuto procedurálnímu návrhu. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já jsem do té debaty nevstupoval. Ale přijde mi poněkud zvláštní procedurálním rozhodnutím předpokládat odvolání předsedy komise. Já jako chápu, že ta situace je složitá a podobně, ale tohle se mi nejeví jako správný postup v tento moment. Já bych navrhoval případně prostě přerušit například do příští schůze, to by měl být dostatek času případně to vyřešit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Zeptám se paní poslankyně, jestli souhlasí nebo osvojí si tento návrh.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Ano. Já si tento návrh osvojím. Myslím si, že vyhovuje těm požadavkům jak mým, tak té představě dalšího postupu. A myslím, že by to vyjasnilo situaci.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Takže návrh zní, že přerušíme do příští schůze. Je to tak? Ano, děkuji. To je hlasovatelný návrh.

 

Zahajuji hlasování. Omlouvám se. Zazněl návrh na odhlášení, tedy neomlouvám se, návrh na odhlášení zazněl pozdě, ale vyhověl jsem mu, takže jsem vás všechny odhlásil. Prosím, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami. Hlasování, které proběhlo, není platné samozřejmě. (Chvilku čeká.) Tak, nyní jsme přihlášeni znovu.

 

A já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, přihlášeno 163 poslanců, pro 53, proti 84. Návrh nebyl přijat. A nyní budeme pokračovat.

 

Faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Jiří Bláha, poté pan předseda Bartoš. (Z pléna: Ne! - Pobavení a potlesk.) Dámy a pánové, prosím o klid. Pan poslanec Bláha má slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, je to úsměvné, ale pro mě velice smutné. Určitě jste četli články, které o mně byly psány, a stále se rozhoduji, jestli tady zůstanu, nebo tady nezůstanu, a to je jedna z věcí, která mi říká - co tady vůbec děláš? Protože to, co tady zaznívá, tak vlastně je jenom posun toho, co tady bylo před třiceti lety, před revolucí, když jsme se neustále kastovali na lepší a horší lidi, na lepší a horší politiky. Na to, čí názor je ten správný nebo čí názor je ten špatný.

Já osobně bych vás poprosil - a myslím, že jsme všichni dospělí, zodpovědní, a pokud někdo zná Standu Berkovce v soukromí, tak nemůže snad od něj ani očekávat něco špatného, protože tak jak já ho znám, tak za mě je to skvělý člověk se srdcem na dlani. A tím nechci říkat, že vždycky jeho názory budou ty správné. Ale opravdu, zamysleme se nad tím, jak se tady kastujeme, a chovejme se opravdu jako lidi, jako zvolení poslanci, kteří jdou rozhodnout o nějakém směru, směřování České televize. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Ivan Bartoš s faktickou poznámkou. Ne, to je omyl. Takže v tuto chvíli je přihlášen do rozpravy pan poslanec Berkovec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám hezký den. Já jsem velmi rád, že jsem si mohl vyslechnout všechny vaše příspěvky, a děkuji za ně všem. Moje stať, kterou jsem si připravil, se jmenuje omluva a poděkování.

Před několika dny jsem v soukromé korespondenci poslal několika svým kolegům svůj soukromý názor. Já musím tedy říci, že to, co tady slyším, některé věci, které tady slyším citovat, anebo některé věci, které se dočítám v médiích, jsem nikdy nenapsal. Ale těžko se to dokazuje. Byl to soukromý mail. A je mi jasné, že ten podnět jsem spustil já, ten terč na ta záda jsem si namaloval. Udělal jsem to proto, že mnozí z mých kolegů se mě ptali na můj názor nikoli jako na předsedu volebního výboru, ale jako na člověka, který má nějaké třicetileté zkušenosti z médií, ať už veřejnoprávních, nebo soukromých.

V této souvislosti se ale musím omluvit za dvě věci.

Za prvé. Omlouvám se za to, že jsem svůj soukromý názor sdělil komukoli dalšímu, a slibuji, že udělám všechno pro to, aby se to už neopakovalo.

Za druhé. Omlouvám se za to, že jsem si neuvědomil, že žádná komunikace politika není komunikací soukromou, a uznávám tuto svoji chybu.

Závěrem mi prosím dovolte, abych vyjádřil své poděkování organizaci Rekonstrukce státu za to, že všem poslancům sdělila veřejně návod, koho ve volbě do Rady České televize volit mají a koho volit nemají. Jsem přesvědčený, že tento manuál Rekonstrukce státu jistě přispěje k demokratickému a kultivovanému průběhu volby, jejímž cílem je dosáhnout stavu, kdy Rada České televize bude reprezentovat všechny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy, tak jak to stanovuje zákon. Tady se jedná o zákon 483, tuším, že to je § 4 odst. 1, kde se to jasně vymezuje.

Na závěr dovolte, abych dodal ještě jednu zásadní větu. Při nejbližší možné příležitosti nabídnu svoji funkci předsedy volebního výboru k dispozici.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji panu poslanci Berkovcovi. Faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Výborný a poté je přihlášen do rozpravy pan předseda Faltýnek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím pane předsedající k panu předsedovi Berkovcovi. Já myslím, že omlouvat se za to, že máte názor, je úplně zbytečné. To vám samozřejmě nikdo nebere. A očekávám, že každý poslanec, tak jak tady jsme, máme nějaký názor a že ho můžeme sdělovat svým kolegům. My jsme tady celou tu debatu vedli o tom obsahu samotném a o těch kritériích. Ale zjevně házíme hrách na stěnu.

Ale já chci i k jiné věci. Já jsem vás, pane předsedo, vyzval prostřednictvím pana předsedajícího, abyste se omluvil tomu z kandidátů, do jehož kádrování jste zasadil také jeho zdravotní stav, který se osobně dotýká nejen jeho, ale jeho rodiny. Neučinil jste tak, tak dobře. Jménem Poslanecké sněmovny se tomuto kandidátovi omlouvám já, protože to mně skutečně přijde za hranou veškeré slušnosti. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji a pan předseda Jaroslav Faltýnek v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já tím svým vystoupením dopředu avizuji, že nechci vyvolat další debatu, a pojďme pokud možno se pokusit aspoň někoho do Rady Českého rozhlasu a České televize zvolit přesto, že já osobně jsem spíše po této debatě pesimistou. Ale i po jednání našeho poslaneckého klubu, a celý den to tady říkám kolegům novinářům a i včera, a nikdy to nikdo nenapsal, včetně toho, že jsem měl několik debat se Standou Berkovcem, a já bych chtěl v této souvislosti ocenit a poděkovat mu za to chlapské gesto, kdy nabídl svoji funkci k dispozici. Děkuju, Stando. (Potlesk poslanců ANO.) Moje osobní stanovisko je, že to byla chyba. Že Standa prostě udělal chybu. A za chyby se platí.

Je zajímavé, že já jsem ten mail nedostal. A jak říkala kolegyně Němcová prostřednictvím pana předsedajícího, ani jsem po něm nepátral. A v podstatě mě ani moc nezajímalo, co v tom mailu je, když už se kolega Standa Berkovec neobtěžoval mi ho poslat. Ale dostal jsem jiné maily. A teď nehovořím o tom, že je logické, že já jako šéf největšího klubu debatuji několik týdnů s předsedy klubů. S Radimem Fialou, se Zbyňkem Stanjurou, s Jakubem Michálkem, samostatně, s celým Demoblokem, abych prostě věděl, jaký je názor. Protože prostě je to volba, i když je to veřejnoprávní instituce, tak prostě je to volba Poslanecké sněmovny. A to je politika, bohužel, tak to je. Řekněme si to na rovinu. Takže já znám názory a preference všech poslaneckých klubů. A myslím si, že i ta osmnáctka, kterou vybral volební výbor, zohledňuje preference téměř všech poslaneckých klubů.

K těm dvěma mailům, které jsem dostal. Dostal jsem dva maily od Rekonstrukce státu, od pana Lukáše Krause a od pana Josefa Karlického. Včetně toho, že byly zveřejněny medailonky všech 18 kandidátů, kde Rekonstrukce státu říká - nijak to nekomentuji - kdo je v pořádku: v pořádku je pan Klíma, Holý, Schwarz, Kysilka, Staněk, Švejda, Závozda a o těch ostatních mají nějaké pochybnosti. Dali to veřejně na web. A já jsem se zeptal kolegů, se kterými komunikuji, jak pana Krause, tak pana Karlického, jestli můžu tento mail poskytnout všem našim poslancům, ať si prostě udělají obrázek. A dostal jsem k tomu svolení. Tak jsem ho prostě poskytl, nevím, jestli někdo z dalších mimo našich 78 poslanců to doporučení nebo názor k debatě, a závěr našeho klubu byl takový, že jsme se rozešli s tím, že máme volné hlasování. A můžete mi to věřit, nebo ne, a uvidíme, jak dopadne ta volba.

A vůbec nekomentuji nějaké stanovisko 19 senátorů, které posílají Biskupské konferenci, aby někoho stáhli, nestáhli. To vůbec nekomentuji. Já jsem dostal pouze oficiální maily od Rekonstrukce státu, se kterými dlouhodobě komunikujeme, i já s nimi komunikuji, o zákonech a o spoustě dalších věcí. A zeptal jsem se férově: Můžu poslat? Můžeš. Tak jsem to poslal. A ta debata u nás na klubu byla hodinu a půl na tohle téma.

Takže tolik velmi stručně z mé strany. Já jsem chtěl hlavně vystoupit, abych poděkoval Standovi, že si uvědomil tuto chybu a nabídl svoji funkci k dispozici. To je všechno a prosím, pojďme volit, pokud to je jenom trošku možné. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem taky připraven jít volit. Uvidím, jak to dopadne. Obecně jsem říkal, když se podívám na ty kandidáty, kteří prošli volebním výborem, že volba může dopadnout výborně, průměrně i špatně. Bude záležet na nás všech, jak vybereme. Je tam dostatek dobrých kandidátů, aby splňovali ta kritéria.

Nicméně já se k poděkování panu poslanci Berkovcovi nepřipojím, ale to není důležité. Já bych se chtěl spíš zeptat procesně: Komu jste tu funkci nabídl k dispozici? Za nás říkám: Výborně, berem, jděte pryč! Ale já jsem nepochopil, jestli Poslanecké sněmovně, jestli to máme hlasovat, nebo poslaneckému klubu hnutí ANO, protože respektuji, že předsedou toho výboru podle politických dohod bude nominant poslaneckého klubu ANO. Jenom abychom si to ujasnili. Vy jste říkal, že při nejbližší vhodné příležitosti, to je dneska. A pokud byste teď oznámil rezignaci, nám všem i na volebním výboru, i na plénu ulehčíte práci, protože se k tomuto nebudeme muset vracet. Na volebním výboru vybereme nového předsedu, myslím si, že i konsenzuálně, že nebude ani hlasování vláda versus opozice. A na příštím plénu Poslanecké sněmovny můžeme podle jednacího řádu potvrdit nového předsedu ve funkci, tak aby se ujal svých povinností.

Tak já bych s ničím neotálel, pane poslanče Berkovče prostřednictvím pana místopředsedy. Já to přijímám za náš klub, tu vaši nabídku, ale asi nebyla směřována k nám. Současně ale říkám, respektuji, že tam bude nominant vašeho poslaneckého klubu, to je naprosto správné. A i ve svém prvním vystoupení jsem říkal, že jsou tam lidé, kteří bezesporu tu funkci budou vykonávat velmi dobře. Aby to jenom tak nezapadlo a pak jsem se nedozvěděl, že např. váš poslanecký klub tu nabídku nepřijal. Tak nevím, komu jste tu nabídku adresoval. Jestli Poslanecké sněmovně jako plénu, je to dobře, tak nám to můžete zjednodušit a celé urychlit. Protože výsledek bude stejný - budeme mít nového předsedu volebního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Běhounek s faktickou poznámkou. Nebo je to omyl? Ano, odmažu vás z elektronického přihlášení. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy, rozpravu končím. Prosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby nás provedl dalším postupem.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní po té rozpravě, tak jak je obvyklé u těchto bodů, bychom měli hlasovat o návrhu, jak jsem řekl, volební komise i volebního výboru, že ta volba bude provedena tajným způsobem, a poté se dohodneme na čase, který bude pro vydávání a označení volebních lístků.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, přivolal jsem poslankyně a poslance k provedení hlasování. Myslím, že jsme připraveni na hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 105, přihlášeno 165 poslanců, pro 121, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Ještě než dám slovo panu předsedovi, dvě omluvy. Paní ministryně Maláčová se omlouvá z odpoledního jednání dnešního dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Jan Birke od 14 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak děkuji. Myslím, že zvládneme odvolit během - ten čas zaokrouhlím - 27 minut. Stanovím čas otevření volebních místností do 14.05. Takže prosím, abyste se odebrali k volbě. Poté nevím, jaká je dohoda předsedů poslaneckých klubů k té odpolední části. Pokud tedy volební komise stihne ve 14.30, nebo po polední pauze bych oznámil výsledky volby.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Martin Jiránek ještě k hlasování. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Jiránek: Děkuji, jenom rychlovka. Při hlasování 102 jsem hlasoval proti, a na sjetině mám pro. Nic nezpochybňuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tady sice zazněla nějaká informace o pokračování jednání Poslanecké sněmovny od pana předsedy volební komise, ale já tu informaci budu korigovat. Odpolední jednání Poslanecké sněmovny bude zahájeno v 15 hodin.

Nyní ještě informace pro členy organizačního výboru. Organizační výbor se sejde ve 13.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 13.39 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobré odpoledne. Zahajuji odpolední program schůze Poslanecké sněmovny. Nejprve přečtu omluvy. Omlouvá se ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček od 15 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 15 hodin do 19 hodin z důvodu nemoci, omlouvá se poslankyně Taťána Malá od 14.30 do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů a omlouvá se pan poslanec Miroslav Kalousek od 14 do 19 hodin z pracovních důvodů.

Měl jsem tady nějakou informaci, že předseda klubu KDU-ČSL pan poslanec Bartošek chce vystoupit s přednostním právem. Je to tak? Až po. Já si vás poznamenám.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, než budeme pokračovat, prosím předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před polední přestávkou. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Přeji vám dobré odpoledne a dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky voleb do mediálních rad, do Rady Českého rozhlasu a České televize. Než výsledky zveřejním, rád bych upozornil, že především v druhé volbě, té televizní, docházelo k tomu výsledku, který rozhodl ať tedy o zvolení, nebo o postupu do druhého kola, opravdu o jeden hlas ve vztahu ke kvoru nutnému ke zvolení, a volební komise pracovala prakticky v plné sestavě zástupců všech stran a výsledek jsme třikrát přepočítávali, takže pro případné pochybnosti ať vaše, nebo novinářů chci opravdu poděkovat členům volební komise a podtrhnout, že jsme ty výsledky velmi pečlivě lístek po lístku opravdu překontrolovali a přepočítali. Stojíme si za nimi, není tam absolutně žádná chyba.

V obou případech bylo vydáno 175 hlasovacích lístků, stejný počet byl také odevzdán, a kvorum nutné pro zvolení bylo v obou případech 88.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP