Úterý 3. března 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 214/8/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovací návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 214/9. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly předány do vaší pošty. Já mezi námi vítám pana senátora Jana Žaloudíka, který se tady posadí nejprve. Pane senátore, prosím, tady ke stolku zpravodajů. A než dám slovo panu senátorovi, tak prosím, aby za navrhovatele se k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já zkusím jenom velice stručně, protože bychom asi byli rádi, abychom tento bod ještě dneska stihli, se vyjádřit k tomuto návrhu. Byla jsem osobně přítomna mnohahodinové debatě, která probíhala právě o trestním zákoníku v Senátu. Většina senátorů se nakonec shodla na tom, že aby byla novela skutečně funkční vzhledem k závažnosti předmětné trestné činnosti, je potřeba přijmout následující změny, a totiž zvýšení trestu za týrání zvířat z pěti až na šest let, pokud bude pácháno zvlášť surovým a trýznivým způsobem na větším počtu zvířat, způsobí trvalé následky nebo smrt anebo je-li spáchán opětovně. A také zavedení nového trestného činu chov zvířat v nevhodných podmínkách, tzv. množírnách. To konečně kriminalizuje tyto praktiky, které jsou naprosto nepřijatelné, a dá orgánům činným v trestním řízení lepší prostředky k jejich odhalování. Podotýkám, že tento trestný čin se v žádném případě nedotkne nedbalostních pochybení ani opomenutí poctivých chovatelů nebo zemědělců, neboť se jedná o úmyslný trestný čin ohrožující životy zvířat.

Při přijetí tohoto návrhu bude též možné ukládat zákaz držení a chov zvířat již usvědčeným pachatelům. Jsem přesvědčena - troufnu si tvrdit, že hovořím i za ostatní navrhovatele, bylo nás tehdy 77 -, že pozměňovací návrh Senátu bude znamenat významnou změnu pro praxi. Bez přijetí těchto změn nadále nebude možné nepodmíněně trestat tu nejzávažnější trestnou činnost na zvířatech a ani odhalovat, stíhat a také trestat nechvalně proslulý fenomén, který tady bohužel bují, a to jsou tzv. množírny. Proto vás, vážení kolegové a kolegyně, žádám o podporu návrhu ve znění změn přijatých Senátem a věřím, že dnes rozhodneme, aby tuto materii, kterou jsme dlouze diskutovali už na výborech i tady ve Sněmovně a posuneme do praxe dobrý zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, prosím o klid. Závěr vystoupení paní předsedkyně Pekarové Adamové skoro nebyl slyšet. Já jsem ji nechtěl přerušovat v poslední větě. Ještě jednou prosím sněmovnu ztišení! Děkuji.

A nyní prosím pana senátora Jana Žaloudíka, aby se ujal slova. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jan Žaloudík: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já jsem dneska ve výjimečné situaci vyměňování komplimentů. Jak už přede mnou vaším prostřednictvím naznačila paní poslankyně, která se vyjádřila tak, že ten náš pozměňovací návrh je smysluplný, tak já stejně tak můžu říct, že my ten pozměňovací návrh a tu vratku zákona jsme provedli právě proto, abychom pomohli vám a podpořili vaše dlouhé úsilí napravit věci, které se dějí kolem nejen individuálního týrání zvířat, ale zejména těch ostudných množíren.

Někteří se pozastavovali nad tím, proč v Senátu projednáváme tuto věc, tuto materii, nejenom v ústavně-právním výboru, který nakonec nepřijal usnesení, a proč ji projednáváme také ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Činíme tak s naprostým přesvědčením proto, že jde o mentální zdraví nejen jedince, ale o mentální zdraví společnosti, a že s devianty je potřeba zcela zásadním způsobem bojovat. A ti, kteří říkají, že nerozumíme trestnímu právu, že nějakým způsobem měníme proporce, ano, je to tak. Nerozumíme. Ne ke všemu se vyjadřujeme, čemu rozumíme, protože ta tříhodinová debata také nebyla debata mezi virology. A ani v Senátu to tak nebude. Ale myslíme si, že toto je tak jasná věc z hlediska společenského, že jsem byl vděčný ze 77 poslanců, kteří už v červnu 2018 toto dali na stůl, ten návrh. A rok a půl velmi odpovědně se věci projednávaly, takže nakonec jste došli ve shodě jak v zemědělském výboru, tak ve výboru ústavně-právním. Ačkoliv potom to hlasování se nepovedlo v tom, že 87 poslanců se vyjádřilo pro, 17 proti, tedy pro tu verzi novou a 80 se zdrželo. Takže jsme si říkali, že je to příležitost pomoci druhé části Parlamentu, tedy Sněmovně, a stejný pozměňovací návrh - a je to stejné znění, jako vzešlo de facto od vás. U nás to bylo z iniciativy pana senátora Hraby a dalších 21 senátorů. Takže je dobré to dát ještě jednou ke zvážení zde ve vážené Poslanecké sněmovně, aby se věci děly jinak než dosud.

Dosud se děly tak, že jako první trestný čin se vlastně nepodařilo nikoho odsoudit nepodmíněně. A stejně tak se zatím nepodařilo nikoho odsoudit ani za ty množírny, které nám dělají ostudu zejména v okolních zemích na západ. Proto je třeba tu změnu už konečně přijmout. A já vnímám i ten proces, který běží ve společnosti, kdy ti, kteří trošku pochybovali, se přiklánějí už rovněž k tomuto novému řešení.

Já vám děkuji za to, že ten svůj - náš návrh podpoříte a že dosáhneme té změny, které chceme, protože jinak to vaše a naše úsilí, které trvalo rok a půl, by bylo zcela nesmyslné a bezpředmětné. Děkuji za to pochopení, za zvážení. A jinak detaily jsou uvedeny v informaci. Nebudu už dál protahovat to svoje vystoupení, i tak je dost dlouhé, protože jsem si vědom vašeho časového napětí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane senátore. Než otevřu rozpravu, má zájem vystoupit zpravodajka garančního výboru paní poslankyně Válková nebo zpravodajka zemědělského výboru paní poslankyně Balaštíková? Paní poslankyně Válková má zájem - zpravodajka garančního výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já jsem také, až pan senátor, tedy vaším prostřednictvím mě bude poslouchat chviličku... (Senátor Žaloudík hovoří s některým z poslanců.) Tak, zajímavé. (Se smíchem.) Tak já jsem také vás chválila, že tentokráte, a nebudu říkat výjimečně, ale nestandardně Senát nám pomohl tím svým přístupem vrátit se k tomu, co jsme hlasovali toho 18. prosince, tak v tomto směru to oceňuji.

Samozřejmě že by tady mělo objektivně zaznít, že jsme vyšli vstříc všem těm, kterým vadí to týrání natolik, že to vlastně srovnávají v některých případech i s týráním lidí. To si musíme tady říci. Ale česká veřejnost je milovníky zvířátek, a proto poslanci jsou od toho, aby v rámci možností, které tady jsou, vyšli vstříc. Já jsem chtěla jenom upozornit na jednu věc. Paní Pekarová Adamová, vaším prostřednictvím, paní poslankyně opakovaně tedy bojovala za tento zákon. A my jsme potom v určitém momentě začali velmi aktivně spolupracovat v ústavně-právním výboru. A myslím si, že to byl také docela dobrý důkaz, že v určitých oblastech ta politika dovede zapomenout na nevraživost, a ten výsledek si myslím, že zase není takový, pokud to dneska odsouhlasíme - a říkám to jako, myslím si, specialista na trestní právo, že bychom se za ním museli stydět, což by možná byl ten případ toho prvního návrhu.

Takže jsem ráda, že ten kompromis, pokud ho schválíme, je v té podobě, v jaké vy jste nám ho ze Senátu vrátili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A teď otevírám rozpravu. S přednostním právem do rozpravy je přihlášen pan místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já jsem chtěl jenom říci, že jsem rád za to, že, doufám, dnes budeme hlasovat pro zpřísnění trestu za týrání zvířat, a týká se to i množíren. My za SPD jsme spolupředkladateli tohoto návrhu. A doufám, že po tom dlouhém martyriu, které tady probíhalo, konečně všichni, kdo budou týrat zvířata, budou více potrestáni, přísněji potrestáni. Já si myslím, že je to skvělý výsledek, pakliže to tak bude, a dneska budeme hlasovat pro to zpřísnění. Je to výsledek spolupráce nás všech, co tady jsme a kterým záleží na právech zvířat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Místopředseda vlády, ministr vnitra Jan Hamáček se omlouvá z jednání Poslanecké sněmovny od 18.30 z pracovních důvodů. A než předám řízení schůze, tak dám slovo paní poslankyni Jarošové v obecné rozpravě, připraví se pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Vážené dámy a pánové. Ráda bych se zde vyjádřila k novele trestního zákona, která zpřísňuje tresty za týrání zvířat. Není to tak dlouho, konkrétně v prosinci minulého roku, co se zde na plénu Poslanecké sněmovny projednával hojně sledovaný zákon na ochranu zvířat, na kterém se poslanci hnutí SPD spolupodíleli a který nakonec neprošel tak, jak bychom si přáli a jak by si přála naše veřejnost. Zákon tehdy neprošel o 6 hlasů, kdy 18 poslanců odmítlo zpřísnit tresty a další desítky se zdržely. Tito poslanci si možná nepřáli, aby bezcitné zrůdy mohly dostat přísnější tresty za týrání zvířat. Ale aspoň jsme se shodli na tom, že soud bude moci viníka potrestat zákazem držení a chovu zvířat až na deset let v případě, že se někdo dopustí týrání zvířete nebo zanedbání péče. Přesto je to málo. (V sále je hlučno.)

O týrání zvířat se poslední dobou hodně mluví a veřejnost volá po přísnějších trestech.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já vás, paní poslankyně, přeruším, a prosím o klid Poslaneckou sněmovnu, jelikož paní poslankyně se nemůže vyjádřit. Tak prosím.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Děkuji. Zákon je reakcí na přibývající případy týrání zvířat. A o tom máme možnost rozhodnout právě dnes, kdy se tato novela vrací k dalšímu projednání. A SPD opět, tak jako v prosinci, jednoznačně podpoří zvýšení trestů za týrání zvířat. Zrovna tak všichni, co pro tento zákon nehlasovali či se zdrželi, mají možnost nápravy. Že je zvýšení sazeb nutné, pak potvrzují i statistiky Ministerstva spravedlnosti, podle kterých nebyl za poslední tři roky odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody ani jeden prvopachatel trestného činu týrání zvířat. Bohužel soudy často ukládají podmíněné tresty nebo obecně prospěšné práce i za opravdu brutální případy týrání a to máme možnost změnit.

Dalším pozitivem, kterým tato novela přináší, je potírání množíren. Dnešní systém sankcí majitele množíren neodradí a zejména zde musí být trest odstrašující. Nesmíme zapomenout, že se jedná o naprosto bezbranná zvířata, která potřebují naši pomoc. Důvodem, proč je třeba činnost nelegálních množíren postihovat u nás tak přísně, je skutečnost, že nikde na světě není nelegální množírenský byznys se zvířaty tak rozsáhlý jako právě u nás. Dalším pozitivem této novely bude v případě organizovaných trestných činů, to je organizovaných množíren s milionovými zisky, snazší nařizovat domovní prohlídky.

To všechno jsou důvody, proč bychom měli tuto novelu zákona podpořit. Naše hnutí SPD jednoznačně podpoří zvýšení trestu za týrání zvířat. A velmi si přeji, aby poslanci, kteří v prosinci hlasovali proti nebo se zdrželi, svá hlasování přehodnotili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Petr Bendl a připraví se pan poslanec Marek Benda. Takže pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Pane předsedající, pane premiére, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte i mně říct pár slov k tomuto návrhu zákona, který mě bohužel minul, když jsme o něm hlasovali, nebo kdy o něm hlasovala Poslanecká sněmovna ve třetím čtení, neboť jsem z vážných rodinných důvodů nemohl být přítomen, a nemohl jsem tudíž hlasovat.

Já patřím k těm, kteří návrh Senátu na zvýšení trestu podpoří. Přesto mě mrzí, že nakonec tady nemáme návrh senátorů Vystrčila a dalších, kteří také přicházeli se zpřísněním trestů, ale možná ve vyváženější podobě, tak aby i renomovaní právníci, kteří se v trestním právu pohybují, neměli pochybnosti o tomto legislativním návrhu.

Takže říkám - podpořím, nicméně mi tam chybí například povinnost každého, kdo surovým způsobem týrá zvíře, aby byl například povinně předveden k psychiatrovi a případně mu byla uložena ústavní léčba. Je škoda, že to se v tom návrhu neobjevilo, protože si myslím, že takoví lidé nejsou normální a měli by být posuzováni i tímto způsobem.

Co ten návrh přináší? Já myslím, že je spíše ukázkou beznaděje, neboť státní správa, která má dostatek legislativních nástrojů na to, aby si s tím poradila, příliš nekoná. Přece jestliže někdo ve velkém množství chová zvířata - chová je možná nadnesený výraz - v množírnách, tak zpravidla neoprávněně podniká a zpravidla neplatí ani žádné daně. A tady si myslím, že státní správa má nástroje na to, aby tyto věci vymáhala a aby konala. Bohužel veřejnost není svědkem, že by se něco takového dělo, a je to škoda. Myslím, že i finanční úřady a možná i Ministerstvo financí by si měly uvědomit, že tohle mohla být cesta, jak jsme se mohli s množírnami vypořádat.

Nedivím se, že veřejnost oprávněné poukazuje na případy, které se dějí. Selháváme v prevenci případů týrání zvířat, například i v tom, že nemáme doposud jednotný registr psů. Tím, že ty registry existují v podobě, ve které existují, byť jsme lidem nařídili povinně, že musí čipovat své psy, tak tím, že neexistuje jednotný registr, tak je to v podstatě bezzubá záležitost, pouze jsme vytáhli lidem peníze z kapes, myslím tím Poslaneckou sněmovnu.

Nemáme dobře propracovaný systém, co s těmi týranými zvířaty. Teď mám na mysli zejména velká hospodářská zvířata A upozorňuji na to velmi dlouhou dobu, že to, jak ten systém dneska funguje, je velmi kostrbaté a neumožňuje rychle zasáhnout v případě, že se to týká týrání velkých hospodářských zvířat. Doufám, že v jiné novele zákona o týrání zvířat, kterou máme v tuto chvíli ve druhém čtení, se tím budeme zabývat.

Za sebe tedy říkám, že jsem pro, aby se tresty zvýšily. Doufám, že nebudou ty zmíněné paragrafy zneužívány jiným způsobem, že budou mířit na ty množírny, tak aby chovatelé hospodářských zvířat mohli v souladu s tím, jak... Myslím si, že v České republice až na některé výjimky se ke zvířatům chovají zejména zemědělci poměrně dobře.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o slovo pana poslance Marka Bendu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, bohužel musím říci, že tento návrh zákona je typickým příkladem toho, jak se legislativa opravdu, ale opravdu nemá dělat. Já nejsem žádným příznivcem týrání zvířat. Vždycky jsem si myslel, že za to lidé mají být trestáni a že to je v pořádku, když jsou trestáni za týrání zvířat. Je to boží tvor a člověk se k němu má chovat slušně. Ale to, co se tady rozpoutalo v posledním půlroce, nemá podle mého názoru s tvorbou zákonů vůbec nic společného a je to prostě jenom tlak jisté zájmové skupinky, která se rozhodla, že prosadí svou.

Od prvopočátku, co to leží ve Sněmovně, říkáme: jsme připraveni zvýšit horní hranici sazby za trestný čin týrání zvířete s následkem smrti z pěti na šest let, aby bylo možné a jasné ukládat nepodmíněné tresty odnětí svobody. Tento návrh zazněl i v Senátu. Ale o to vůbec nikomu bohužel nejde. Je to tady schováno pod všechny ty dojemné maily a dojemné tlapky Blesku a další věci, jak je třeba dbát o ochranu zvířátek a zabránit jejich týrání a trestat jejich pachatele. Ale jediné, o co jde, je zavést do trestního zákona nový § 302 chov zvířat v nevhodných podmínkách.

Ono je hezké, když to tady přejmenujeme a řekneme, že se jedná o množírny. Ale já pokládám za svoji povinnost v této Sněmovně říci, že já pro to prostě hlasovat v této podobě nemohu. A až se nám to za tři, pět nebo sedm let vrátí, tak se prosím nedivme. Tady vůbec není vymezeno, že se má jednat o nějaké množírny, že se jedná o nějaký chov doma. Naopak, jakýkoliv chov zvířete v nevhodných podmínkách, samozřejmě úmyslný, to tady říká paní předkladatelka, že to nemůže být neúmyslné, tak to předpokládám, že se jedná o úmyslný trestný čin, ale jakýkoliv chov zvířat v nevhodných podmínkách, který jim způsobuje útrapy nebo ohrožuje jejich život, bude potrestán.

A teď v prvním odstavci jsme - jeden rok nebo zákaz činnosti, a ve čtvrtém odstavci, pokud se jedná o úmysl získat pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, jsme na pěti až deseti letech. To je přísnější než jakékoliv jiné tresty, které máme v oblasti životního prostředí. Když vypálím les se vším všudy, tak dostanu menší trest, než když budu chovat zvířata v nevhodných podmínkách.

Já na to jenom Sněmovnu upozorňuji. Vím, že je tady většina rozhodnutá hlasovat pro, že je přesvědčena, že tady bráníme naše nebohé domácí pejsky a kočičky před těmi zvířaty, která se k nim chovají tak, jak se k nim občas chovají, a že to potřebujeme. Ale já říkám, těm, kteří to prosazují, a bohužel jim na to v tomto případě skočil i Senát, nejde o nic jiného než o to, abychom zavedli tuto zvláštní skutkovou podstatu, chov zvířat v nevhodných podmínkách, se všemi důsledky, které to do české společnosti může mít a podle mého názoru bude mít.

Jenom upozorňuji, že Senát měl poměrně rozsáhlý rozbor soudců Nejvyššího soudu v čele s profesorem Šámalem, který byl nedávno zvolen ústavním soudcem, kteří jim říkají: Nedělejte to. Takto se legislativa nedělá, rozkolísáváte, ztrácíme hranice smysluplnosti v trestním zákoně nejen vůči lidskému životu, lidskému zdraví a dalším věcem, ale i například k činům v oblasti životního prostředí a ochrany zvířat a další.

Nepřemluvím vás, ale pokládám pro svoji osobní integritu za potřebné to tady říci. Kdyby to bylo hlasování o tom, že hlasujeme z pěti na šest let, tak kdykoliv hlasuji pro. A můžeme to udělat v trestním zákoně, který máme otevřený příští týden. Ale o to bohužel vůbec nejde. Jde o to prosadit trestání chovu zvířat v nevhodných podmínkách.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tady mám návrh dvou poslaneckých klubů, TOP 09 a SPD, abychom pouze o tomto zákoně v souladu s jednacím řádem, v souladu s odstavcem 1, kdyby se to náhodou nestihlo do 19 hodin, protože tady mám ještě přihlášené faktické poznámky, tak abychom hlasovali o tom, že pouze o tomto zákoně budeme hlasovat po 19. hodině, a tím hlasováním o tomto zákoně, kladným či záporným, jednání skončí. Takže já vás svolám na hlasování. Zagonguji.

 

Ještě jednou zopakuji, o čem budeme hlasovat. Je tady návrh dvou poslaneckých klubů, TOP 09 a SPD, abychom pouze o tomto tisku hlasovali, abychom ho dokončili, abychom ho prohlasovali, tu vratku ze Senátu, i po 19. hodině, a poté by tedy teprve skončila schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 21 přihlášeno 164 poslanců, pro 138, proti žádný. Návrh byl přijat. O tomto tisku budeme jednat i po 19. hodině.

Mám tady dvě faktické poznámky. Jako prvního vyzývám k vystoupení pana poslance Romana Onderku a připraví se pan poslanec Pavel Plzák. Také na faktickou. Pane poslanče, máte slovo. Vaše dvě minuty. A prosím o klid v jednacím sále!

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, prostřednictvím vás bych chtěl kolegovi Bendovi říci, že určitě z právního hlediska asi bude mít pravdu, což on definoval právě jako právník, jako člověk z praxe z tohoto pohledu, ale já ho chci upozornit na jednu věc. Lesy se zatím ve velkém měřítku v České republice nevypalují, kdežto kšeft se psy, s kočkami a s dalšími domácími zvířaty je prostě třetí největší po sexu a po drogách. Z tohoto pohledu si myslím, že tento zákon je namístě a ta vratka Senátu je úplně v pořádku. A já doufám, že Senát a dneska Poslanecká sněmovna zatáhne za záchrannou brzdu a tento byznys, tento hnusný byznys, konečně zastaví, i když mu rozumím z pohledu, toho právnického pohledu, tak jak ho pojal. Děkuji všem, kteří budete pro tento zákon dneska hlasovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Plzák, na faktickou se dále připraví paní Helena Válková. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji za slovo. Ke kolegovi Marku Bendovi. On mi přesně trošku nahrál. Já jsem se přesně na našem klubu ptal, kdo definuje to nevhodné prostředí. A nedostalo se mi ani od paní profesorky nějaké odpovědi, které bych výrazně rozuměl. A chtěl bych upozornit na negativní stanovisko Ministerstva spravedlnosti. A já našemu Ministerstvu spravedlnosti věřím a podle toho se také zachovám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A zatím poslední faktická, paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Teď mi pan poslanec také nahrál, pan kolega Plzák vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. V rychlosti. Prosím vás, musíme číst to znění, kdo chová větší počet zvířat v nevhodných podmínkách, a tím - což je kumulativní podmínka - ohrožuje jejich život nebo jim způsobuje značné útrapy, že to není izolované. To musí být takové nevhodné podmínky a v takové intenzitě, že z toho lze dovodit, že úmyslně ohrožuje jejich život anebo jim způsobuje značné útrapy. To je bod jedna.

Bod dvě. Pokud jde o ten zvlášť závažný zločin, resp. odnětí svobody na pět až deset let, tak mluvíme samozřejmě o škodách majetkových a mluvíme o škodách jiných. On o tom tady hovořil můj předřečník. Kriminologické výzkumy ukazují, a jsou to evropské i americké, že pachatelé nejbrutálnějších trestných činů se velmi často, signifikantně častěji, dopouštějí v mládí, dospívání do třiceti let, týrání zvířat. To je předzvěst toho horšího, co přijde. Takže i z tohoto hlediska si myslím, že není možné házet do jednoho pytle trestný čin proti životnímu prostředí a týrání zvířat, pokud jde o kvalifikovanou skutkovou podstatu, tak jak je v odstavci 3 zakotvena, nebo zatím navržena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní faktickou poznámku nemám, takže vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Jan Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Hezký podvečer kolegyně, kolegové, pane místopředsedo. Já bych chtěl za klub ČSSD říci, že my dnes podpoříme zpřísnění trestů za týrání zvířat tak, jak to navrhuje Senát. Koneckonců jsme celou tu dobu, když se tento zákon projednával tady, na půdě Sněmovny, drželi lajnu, jak se říká, a podporovali jsme to, jak já v rámci prvního čtení jako předkladatel tohoto zákona, tak například Kateřina Valachová jako členka ÚPV za to velmi bojovala. Máme za to, že Sněmovna má dnes šanci na reparát, a my tuto šanci chceme podpořit všemi hlasy našeho klubu. Chceme konečně zastavit utrpení zvířat v nelegálních množírnách a chceme také, aby bylo jasné, že krutost vůči zvířatům bude trestána, a že bude trestána nekompromisně. Je potřeba říci, a každý den to vidíme v médiích, ať už tištěných, nebo v televizi, že týraných zvířat bohužel přibývá. Je to problém, o kterém si myslím, že je to vážný problém, a před kterým bychom neměli jako poslanci, jako volení zástupci lidu, strkat hlavu do písku. Někteří soudci a někteří úředníci nás varují, že bychom neměli dělat v trestním zákoníku revoluci, ale já mám za to, a naopak si myslím, že jsme tuto revoluci měli udělat už mnohem, mnohem dříve. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Rozhlédnu se, zdali je někdo další přihlášen. Pokud se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan senátor? Máte zájem, nemáte. Zástupci navrhovatele paní poslankyně Markéta Adamová Pekarová máte zájem o závěrečné slovo? Nemáte. Takže přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 214/8, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 214/9."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 159 poslanců, pro 133, proti 4. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali. (Potlesk.)

 

Tím končím projednávání tohoto tisku. Nicméně máme tři minuty do konce, takže jestli s tím souhlasíte, tak já bych asi přerušil schůzi, protože tady mám tyto podněty a návrhy. Nevidím, že by někdo protestoval, takže přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny a uvidíme se zítra v 9.00. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.57 hodin.)

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP