Úterý 3. března 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

251.
Opatření Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s šířením koronaviru

Já otevírám tento bod. Mezi předsedy poslaneckých klubů došlo k dohodě na grémiu, že jako první vystoupí pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kterému tímto dávám slovo. Ostatní v sále poprosím o klid. A ještě kdybyste pana ministra někdo pustili k řečnickému pultu, bude rád. Máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás informoval o aktuální situaci týkající se epidemie nemoci Covid-19 způsobené novým typem koronaviru. My jsme už tady to téma jednou měli, to znamená, asi nebudu úplně zabíhat do toho začátku epidemie, která tedy začala v epicentru ve Wu-chanu v provincii Chu-pej v Číně, kde mimo jiné stále odsud pochází zhruba 80 % všech nakažených ze všech zemí světa, byť od té doby se ta epidemiologická situace vyvinula, neboť Čína podle posledních dat je zemí, kde počet nově nakažených poměrně výrazně klesá, což je dobrá zpráva.

Ta infekce se naopak nyní přesunula do jiných zemí, primárně Jižní Korea, což je země s druhým nejvyšším počtem nakažených osob, a poté bohužel Itálie jakožto evropská země, která je tedy se svým počtem aktuálně zhruba dvou tisíc nakažených osob, tedy po Číně a Jižní Koreji, třetí zemí. Problematická je také situace v Íránu, kde z mého pohledu úplně nemáme možná validní data. Takže tyto země jsou nyní těmi, kde roste počet nakažených nejvíce, zhruba o 500 až 800 případů denně navíc. Stejně tak roste počet úmrtí.

My sledujeme bezesporu situaci zejména v Itálii, v těch severoitalských regionech, odkud nyní primárně v Evropě se šíří daná infekce. Ty případy, které vidíme a jsou nově potvrzovány v rámci jednotlivých evropských států, jsou víceméně primárně z Itálie. Stejně tak těch prvních pět případů v České republice, které tedy byly doposud vyšetřeny pozitivně. My jsme k dnešnímu dopoledni vyšetřili celkově v České republice od 23. 1. 236 lidí na přítomnost koronaviru a z toho tedy pět pozitivních nálezů, tři v neděli a dva jsme oznámili tedy dnes, v noci byli otestováni. Jsou to naštěstí všechno kontakty vzájemné, v zásadě do dvou skupin, nebo tří tedy. Je to jednak turista, který byl v oblasti Veneto a zde se pravděpodobně nakazil. Dneska jsme tedy potvrdili druhý kontakt s tímto člověkem, paní, která s ním byla ve Venetu na dovolené, resp. byla to rodinná dovolená. Takže to je jedna skupina osob, které jsou, samozřejmě pak ty navazující kontakty jsou v domácí karanténě. Zatím se u nich nemoc neprojevila. Druhý člověk, další tedy, který byl nakažen, je z Prahy, profesor, o kterém byla také zmínka mediální, ten je rovněž v Nemocnici Na Bulovce hospitalizován. A třetí jsou studentky z Milána, americká a ekvádorská studentka, které cestovaly z Milána přes Budapešť, Vídeň, Brno a do Prahy.

Všichni tito potvrzení pacienti jsou v izolaci na infekčních klinikách. V tuto chvíli tedy čtyři na Bulovce, pátá, ta nově potvrzená paní, v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Stav všech je dobrý, z hlediska klinických příznaků je ten průběh velmi mírný, takže všichni tito pacienti patří do té skupiny zhruba více než 80 % celosvětově nakažených, kteří mají mírný průběh daného onemocnění. To už dnes víme poměrně s jistotou, protože ta data máme velmi bytelná, řekněme, na té celkově nakažené populaci zhruba aktuálně 92 tisíc lidí celosvětově, tak víme, že přes 80 %, 83 % jsou skutečně mírné průběhy daného onemocnění, velmi podobné klasické chřipce nebo nějakému respiračními infektu. A pokud jde o ty kritické případy, tak těch jsou zhruba 3 % a zbytek jsou případy, které jsou vážnější, vyžadují hospitalizaci, zhruba nějakých 15 %. Takže to je to rozdělení těch pacientů. A znovu říkám, těch pět potvrzených v České republice patří do té mírnější formy, nebo nejmírnější formy průběhu toho onemocnění.

Probíhají teď aktuálně standardní práce orgánů ochrany veřejného zdraví, to znamená krajských hygienických stanic. Zejména tedy Krajské hygienické stanice v hlavním městě Praze a Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem, a to z hlediska trasování těchto nakažených osob, z hlediska tedy jejich kontaktů, potenciálně nakažených osob, které mohly s nimi přijít do kontaktu. Toto velmi intenzivně probíhá od neděle. My jsme již celou řadu těchto kontaktů dohledali. Všichni, kteří mohou být ohroženi, ať jsou to například řidiči taxíků, ať je to řidič autobusu, ve kterém jely ty studentky, jsou umístěni do domácí karantény. My v tuto chvíli máme více než 300 lidí v České republice umístěných do domácí karantény. Ale samozřejmě ten počet se mění v čase. Dohodli jsme se, že vždy k pátku ráno budeme mít aktuální statistiku. Bezesporu ten počet lidí bude narůstat, protože to nejsou samozřejmě jenom ty kontakty nakažených, ale jsou to i další, kteří se vracejí z těch postižených lokalit a mají tu epidemickou anamnézu a epidemiolog z krajské hygienické stanice rozhodl o jejich umístění do domácí karantény.

Takže tolik jenom k té aktuální situaci. Myslím si, že orgány ochrany veřejného zdraví v tomto směru dělají svou práci a tu situaci zvládají. Nemáme zde zatím skutečně žádný předpoklad nějaké širší epidemie, nějakého komunitního šíření v rámci České republiky. Skutečně je to pět potvrzených případů u těch tzv. cestovatelských anamnéz, lidé, kteří se nakazili v Itálii a následně byli správně systémem zachyceni v České republice izolováni, a tak, aby zkrátka nemohli již dále tuto nákazu šířit.

Samozřejmě nemůžeme vyloučit, že ten počet bude v následujících dnech narůstat, podobně jako to vidíme vlastně ve většině, v drtivé většině nyní evropských zemí. A nemyslím teď jenom Itálii, kde ta situace je nejvážnější, ale je to samozřejmě i Německo, je to Francie, Španělsko a další. Byť znovu říkám, v tuto chvíli nemáme signály o nějaké širší epidemii koronaviru v České republice, ale nějaké jednotky případů mohou v následujících dnech přibývat. My přesto děláme maximální opatření, abychom zabránili pokud možno šíření té nemoci, případně zavlečení dalších případů do České republiky.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo několik ochranných opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví, která cílí jednak na přerušení přímých leteckých spojů ať již dříve s Čínou, tak nyní nově s Jižní Koreou a Itálií, severními regiony Itálie, kde je frekvence těch přímých letů poměrně velká, i ze samotné Jižní Koreje, takže tady ty lety od zítřka budou přerušeny. Pokud jde o severní Itálii, tak na 14 dní a poté budeme tu situaci vyhodnocovat. V případě Jižní Koreje zatím na dobu neurčitou. Ale samozřejmě ta situace se bude vyhodnocovat v zásadě v následujících dnech a týdnech podle toho, jak se ta epidemiologická situace bude vyvíjet. To jsou ta opatření týkající se tedy zákazu letů.

My jsme udělali i opatření, která nejsou samozřejmě úplně populární, já tomu rozumím, ale týkají se vyššího shromažďování osob, často s nějakým mezinárodním prvkem, což je konkrétně biatlon v Novém Městě na Moravě. Hromadná akce, 100 tisíc lidí. Po konzultaci s epidemiology jsme skutečně došli k názoru, a toto bylo navrhnuto Bezpečnostní radě státu, že tato akce má být konána bez diváků, že riziko zavlečení nových případů koronaviru nebo nějaké šíření komunitně v rámci té poměrně masové akce je velmi výrazné, a proto tedy bylo rozhodnuto o vydání ochranného opatření. Takže tyto závody budou se běžet bez diváků.

Pokud jde o další akce, budeme o tom jednat zítra na Bezpečnostní radě státu. Je pravdou, že v rámci evropských zemí se poměrně nyní šíří tato opatření ve smyslu zákazu nějakých hromadných akcí. Je to Francie, je to Německo, je to Švýcarsko. Jsou to počty buď tisíc, nad tisíc osob nebo ve Francii nad 5 tisíc osob. Akce, které jsou v tuto chvíli zakázány. Například Ženevský autosalon, který je velmi populární, atd. Nejsme v tom jako Česká republika nikterak anomální a zdá se, že to opatření je proporční té situaci, kterou v Evropě vidíme.

Pokud jde o oblast fungování systému záchytu osob a jejich testování, jak jsem říkal, my jsme do dnešního dopoledne otestovali 236 osob, z toho tedy těch pět pozitivních. To testování nadále probíhá na Státním zdravotním ústavu v rámci Národní referenční laboratoře. Nově jsme ovšem umožnili testování v dalších laboratořích. Je to Zdravotní ústav v Ostravě, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice v Hradci Králové a nemocnice v Českých Budějovicích. To jsou tedy laboratoře, které již nyní testují, tak abychom urychlili ten proces, byť vše je pod gescí Národní referenční laboratoře ve Státním zdravotním ústavu. Předpokládáme, že počet vzorků bude stoupat, takže nechceme, aby tam bylo jakékoliv prodlení.

Zavádíme nový systém, kdy chceme, aby se skutečně pacienti pokud možno nedostali do zdravotnických zařízení, a to do jakýchkoliv, ať jsou to praktičtí lékaři, nebo nemocnice. Chceme, aby pokud mají jakékoliv symptomy a podezření na výskyt této nemoci, byli otestováni doma. O tom teď jednáme intenzivně s příslušnými infekčními pracovišti, zdravotnickou záchrannou službou v jednotlivých krajích, kdy tedy by mělo od konce tohoto týdne probíhat testování v domácím prostředí. Je to poměrně komplikované logisticky, ale věřím tomu, že to zvládneme. Teď na tom intenzivně pracujeme. Bude jedno číslo, kam člověk bude moci zavolat, pak bude přepojen na příslušnou krajskou hygienickou stanici, místně příslušnou v jeho regionu, a ta pak rozhodne o dalším postupu týkajícím se případného nařízení o testování toho pacienta. Ale chceme, aby zkrátka zůstal v domácím prostředí a nemusel jezdit nikam do nemocnice, kde je pak samozřejmě větší riziko nějaké nákazy.

Uvidíme také, jak se bude vyvíjet počet nakažených. Je jasné, že jak se bude ta infekce vyvíjet, tak my budeme muset diferencovat z hlediska klinického průběhu onemocnění, že lůžkové kapacity na infekčních odděleních musí být vyčleněny zejména pro ty závažné případy, pro těch zhruba 15 % lidí, kteří potřebují hospitalizaci, případně jsou v nějakém kritickém stavu, potřebují ventilované lůžko, tak zkrátka tyto kapacity musí být vyčleněny pro tyto pacienty a ty lehčí průběhy budou v domácí karanténě. Ale to není nyní ještě na pořadu dne, protože počet nakažených je poměrně malý. Domácí karantény se standardně nařizují ze strany krajských hygienických stanic. Ten systém funguje, není v tom žádný problém. Skutečně, pokud tam ta anamnéza je, tak krajská hygienická stanice k tomu přistupuje.

Pokud jde o debatu o ochranných prostředcích, což je teď poměrně aktuální otázka, to znamená zejména roušky, potažmo ještě více důležité respirátory jakožto ochranné prostředky, tak tam je situace poměrně komplikovaná nejenom v České republice, ale v zásadě v celé Evropě a na celém světě. Dnes je poptávka po těchto ochranných prostředcích obrovská, v řádu desítek, možná stovek milionů celosvětově. My tu situaci řešíme v rámci České republiky velmi intenzivně. Dnes jsme měli jednání s klíčovými výrobci těchto ochranných prostředků. Chystáme určitá opatření. Jednali jsme samozřejmě i s nemocnicemi, komunikujeme s dalšími skupinami lékařů. Pravdou je, že ta situace je komplikovaná v tom směru, že kapacity jsou omezené. To znamená, že musíme také trošku diferencovat. Pro nás je důležité, aby nyní tyto ochranné prostředky měli primárně zdravotníci, to znamená, aby byly určeny pro zdravotnictví, kde zdravotníci jsou v první linii, a v té první řadě určitě do nemocnic, kde tito pacienti se vyskytují, případně jsou tam hospitalizováni, takže tam je nutné, aby tyto ochranné prostředky byly k dispozici, a následně v dalších segmentech, jako je primární péče, praktičtí lékaři, praktičtí lékaři pro děti a dorost, ambulantní specialisté i lékárníci, stomatologové. To teď řešíme v rámci těch možností, které máme k dispozici, jak zajistit alespoň nějaké základní ochranné prostředky pro tyto skupiny.

Důrazně musím říci, že pro nás je zásadní, aby tyto ochranné prostředky měli primárně zdravotníci. To je ta riziková skupina, nejvíce ohrožená, takže není úplně namístě, aby lidé skupovali roušky nebo respirátory v lékárnách a podobně, protože skutečně tyto kapacity nyní musíme alokovat právě pro zdravotnictví, a k tomu se v následujících dnech určitě chystáme v rámci, jak říkáme, kapacitních možností jednotlivých výrobců a situace na celosvětovém trhu, jak ji vidíme. Jsme připraveni použít i Správu státních hmotných rezerv, která má jistý objem ochranných prostředků. To teď řešíme. Správa státních hmotných rezerv vytvořila poptávku, tak aby navýšila rezervy ještě více, ale jak říkám, ta situace není úplně v tomto směru na trhu jednoduchá.

Tolik asi k základním oblastem. Já se snažím skutečně této problematice věnovat v zásadě 24 hodin denně, od rána do večera. Myslím si, že se snažíme komunikovat maximálně, jsme maximálně transparentní vůči veřejnosti, chceme být bezesporu obezřetní, chceme informace sdílet. Na druhou stranu znovu opakuji, není důvod k jakékoliv panice, k jakékoliv hysterii, vykupování potravin nebo něčeho podobného. Situace v České republice je v tuto chvíli pod kontrolou, nečelíme žádné epidemii, která by se šířila na území České republiky, byť nemůžeme vyloučit nějaký nárůst v následujících dnech. Rozhodně ale v tuto chvíli nehrozí masivní karanténní opatření, uzavírání nějakých oblastí, měst a podobně. To skutečně nyní vůbec není na pořadu dne.

Všichni lidé by měli být v tomto směru odpovědní ke svému zdraví, měli by se držet pokynů, které my dáváme skrze různé kanály i třeba esemeskami do mobilních telefonů pro lidi, kteří třeba cestují do zasažených oblastí, aby pozorovali svůj zdravotní stav, aby zůstali doma, nechodili k lékaři ani do nemocnic kvůli riziku šíření nákazy, a pokud mají takovéto symptomy, aby to okamžitě řešili. To nyní probíhá, vidíme to na příkladech vyšetřených a pozitivně vyšetřených pacientů, že to bylo stejným způsobem řešeno.

Já myslím, že všichni, kteří s tím mají co do činění, dělají v tuto chvíli maximum. Jsou informační linky na všech krajských hygienických stanicích, které odpovídají. Nonstop informační linka na Státním zdravotním ústavu, Ministerstvo zdravotnictví funguje, vyřizuje dotazy občanů i širší odborné veřejnosti, takže myslím, že situace v tuto chvíli se vyvíjí poměrně dobře, ale jak říkám, nemůžeme vyloučit, že dojde k nějaké změně v následujících týdnech. Už i na těch posledních týdnech vidíme, jaká dynamika té epidemie je, že od té lokace primárně ve Wu-chanu v Číně nyní vlastně řešíme nové případy prakticky už po celém světě, na všech kontinentech, byť v různé míře rozsahu. Budeme situaci sledovat, budeme na ni adekvátně reagovat. Pracujeme se Světovou zdravotnickou organizací, s ECDC, se všemi strukturami, které to mají na starosti. V pátek je v Bruselu mimořádné jednání ministrů zdravotnictví, kde opět budeme informace sdílet a informovat se zejména u italské strany, jak to vypadá.

Jsem připraven pak dát další informace, pokud po nich bude poptávka. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji panu ministrovi. Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. S přednostním právem vystoupí pan ministr vnitra, místopředseda vlády Jan Hamáček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi, abych velmi stručně doplnil pana ministra zdravotnictví.

My se nacházíme v situaci, kdy tím, kdo odpovídá za koordinaci opatření, je Ministerstvo zdravotnictví, takže pan ministr vám tady obšírně vysvětlil veškeré kroky, které jeho ministerstvo přijímá při ochraně zdraví obyvatelstva. Ministerstvo vnitra je samozřejmě ze zákona rezortem, který má na starosti krizové řízení, nicméně v této situaci tím hlavním koordinačním orgánem je Ministerstvo zdravotnictví a my všichni postupujeme podle jeho pokynů. Pravidelně se schází Bezpečnostní rada státu. Poslední jednání bylo v pondělí. Další jednání nás čeká ve středu a samozřejmě jsme připraveni se oprávněně scházet podle potřeby tak, abychom reagovali na vzniklou situaci.

Za Ministerstvo vnitra, resp. za dva bezpečnostní sbory, které mu podléhají, to znamená policie a hasiči, vás chci ujistit, že jsme udělali všechno pro to, abychom byli připraveni na všechny alternativy. My jsme na základě pokynů Bezpečnostní rady státu rozpracovali příslušné typové plány a jsme připraveni podle nich nadále postupovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o specifické bezpečnostní sbory a některé profese či odbornosti jsou relativně nezastupitelné, tak jsme po poradě s policejním prezidentem a generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru přistoupili u těchto bezpečnostních sborů k opatření, že všichni příslušníci jak policie, tak Hasičského záchranného sboru, kteří se pohybovali v minulosti, nebo kteří se vrátili z těch regionů, které jsou zasaženy koronavirem, nastoupí 14denní karanténu bez ohledu na to, jakou mají anamnézu, tak abychom zabránili nějakým potenciálním problémům do budoucna u těchto sborů.

Chci vás ujistit, že jak policie, tak hasiči jsou vybavení příslušnými ochrannými prostředky. Zaznamenal jsem teď debatu o tom, kdy má nastat ten moment případného nasazování těchto ochranných prostředků při přímém výkonu služby. Já chci jasně říci, že doposud nám nebyl vydán žádný pokyn v tomto směru, to znamená, nebyla vyhodnocena situace ze strany Ministerstva zdravotnictví či dalších relevantních orgánů k tomu, abychom vydávali ochranné pomůcky pro přímý výkon služby u policie či Hasičského záchranného sboru. Nicméně tyto ochranné prostředky máme k dispozici v dostatečném množství a jsou naskladněny.

Co nás čeká do budoucna, o tom tady pan ministr mluvil, je debata o zajištění dostatečného množství ochranných prostředků. My jsme připraveni postupovat v souladu se zákonnými oprávněními, která máme, a příslušné zákony České republiky umožňují vládě zajistit, aby byly realizovány dodávky v rozsahu a objemu takovém, jaký je potřeba.

Připojuji se k tomu, co říkal pan ministr zdravotnictví v tom apelu na to, aby lidé zachovali klid. Není důvod vykupovat supermarkety. Já jsem zaznamenal v médiích velmi zásadní debatu o tom, kolik dávek potravin má Česká republika naskladněno na Státních hmotných rezervách. To číslo, které bylo prezentováno, že máme zásoby na 1,3 dne samozřejmě vypadá zvláštně. Já vás chci upozornit, že 1,3 dne zásob znamená 13 milionů denních potravinových dávek, a chci vás všechny ujistit, že Státní hmotné rezervy nejsou určeny k tomu, aby suplovaly standardní dodavatelský řetězec. To jídlo nebo ty potraviny, které jsou u výrobců, dodavatelů a prodejců, se samozřejmě nikam neztratí a ani v těch nejhorších krizích, které jsme viděli, ať to byla Čína, nebo Itálie, v souvislosti s koronavirem, tak nedocházelo k zásadním problémům se zásobováním. Takže vykupování supermarketů samozřejmě nedává žádný smysl a spíš to situaci komplikuje.

Budeme samozřejmě řešit akce s velkou účastí osob, to už tady také padlo, to je také v kompetenci Ministerstva zdravotnictví. Na Bezpečnostní radě státu, protože Ministerstvo vnitra takový úkol dostalo, já předložím seznam akcí, které nám čekají v následujících dnech, a Bezpečnostní rada státu, potažmo další relevantní orgány posoudí, jak se k těmto akcím postavit. Za Ministerstvo vnitra chci říci, že postupujeme podle předem schválených plánů. Jsme na vývoj situace připraveni a jsme schopni reagovat podle pokynů Bezpečnostní rady státu, popř. dalších.

Děkuji vám za pozornost a věřím, že povedeme konstruktivní debatu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci - Dvořák... S přednostním právem požádal o slovo pan předseda Rakušan a já bych vás, pane předsedo, poprosil, jestli byste se ujal i role zpravodaje jako první vystupující dnes v rozpravě. Děkuji. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Tak vám tedy pěkně děkuji, vážený pane předsedající. Děkuji vám samozřejmě i za slovo.

Dámy a pánové, já teď opravdu ryze věcně a budu tlumočit i názor Svazu měst a obcí České republiky a Sdružení místních samospráv.

Určitě není namístě, a v tom souhlasím s oběma předřečníky, pány ministry, šířit jakoukoliv paniku, protože panika mnohokrát znamená větší nebezpečí než ta samotná choroba. O co já bych chtěl požádat, a myslím si, že v shodě ať už s hejtmany v rámci České republiky, nebo se starostkami a starosty měst a obcí u nás, o to, aby přišel seshora, to znamená od vlády, nějaký jednotný postup, jak a v kterých situacích postupovat. Nemůže se prostě stávat, aby hranice krajů znamenaly hranici přístupu k tomu, jak se budeme chovat v určitých situacích, kdy chceme zabránit tomu, aby skutečně došlo k šíření epidemie. Prostě není možné, aby jeden autobus, který přejíždí mezi kraji, musel povinně v jednom kraji otevírat všechny dveře, docházelo k nějaké speciální dezinfekci, přijelo se do druhého kraje a tam už by to ten autobusák dělat nemusel. Není možné, aby v jednom kraji v České republice se nemohla konat nějaká velká setkání, kulturní akce a podobně, a v druhém kraji to možné bylo.

A ony to nejsou jenom rozdíly mezi jednotlivými kraji v České republice. Ony to jsou rozdíly mezi jednotlivými obcemi a městy. A já jako starosta s devítiletou praxí bych ocenil jednu věc. Místo toho, aby nám krajská hygienická stanice, což mám od svého pana kolegy starosty Kolína informaci, tak nám posílá příručky, jak si lidé mají mýt ruce, dezinfikovat a podobně. To my celkem těm lidem umíme vysvětlit. Ale věřme trochu samosprávám v České republice. Věřme zkušeným starostům. Věřme zkušeným zastupitelům, radním. Věřme zkušeným hejtmanům. Protože to jsou lidé, kteří jsou zvyklí řešit v rámci České republiky řešit krizové situace. To jsou lidé, kteří obstáli během povodní, to jsou lidé, kteří obstáli při řešení nejrůznějších krizových situací. A pokud tito lidé dostanou jasné instrukce, jasné pokyny, jak se Bezpečnostní rada státu dívá na to, že by oni měli postupovat, tak naopak, pokud tito lidé, hejtmani, starostové budou mít jasné instrukce, manuály, budou mít materiály pro lidi, tak oni zajistí to, aby se panika v České republice nešířila, protože to jsou velcí praktici, kteří se svými občany za prvé umí dobře komunikovat, jsou jim nablízku, mají nejrůznější informační kanály, ať už to jsou městské zpravodaje, městské facebooky, twittery a podobně, kdy mohou občany oslovit s relevantními informacemi.

Takže o co já vládu České republiky, resp. Bezpečnostní radu státu žádám, jsou tři věci.

Za prvé. Pozvěte ke svému zasedání některého ze zástupců ať už Svazu měst a obcí České republiky, Sdružení místních samospráv, prostě někoho, kdo má zkušenosti se samosprávou a má dostatečnou prověrku, aby se mohl jako host účastnit vašeho zasedání. To je můj první požadavek.

Druhý požadavek, který k vám mám. Vydejte jako Bezpečnostní rada státu závazné stanovisko, které budou respektovat všechny kraje a města v České republice, nějakého postupu, který zabrání šíření epidemie, ale zároveň s tím i šíření paniky v rámci České republiky, protože ta panika není namístě.

A teď budu trochu ironický. Já bych více ocenil, než se fotit se stetoskopem kolem krku a bílém plášti, kdyby prostě byla nějaká jednotná metodologie, která pomůže samosprávám, protože starostové a hejtmani na to čekají. Toto není politický útok, politický atak, to je zpráva, informace, kterou sem do Poslanecké sněmovny přenáším z prostředí starostů měst a obcí v České republice. Není to ani nic konfliktního, jenom prosím postupujme racionálně. Jsme malý stát, který si jednoznačně zaslouží jednotný kvalifikovaný postup, a věřme lokálním autoritám, které jsou dlouhodobě schopny efektivně řešit krizové situace nejrůznějšího charakteru a určitě vám efektivně pomohou řešit i tuto nastalou situaci. Nešiřme paniku, šiřme řešení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr vnitra Hamáček. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Jenom velmi stručně zareaguji na pana předsedu Rakušana. Já mám na pátek pozvány na Ministerstvo vnitra jednotlivé ředitele krajských úřadů společně s jejich pracovníky odpovědnými za krizové řízení, takže jsem připraven předat jim informace z jednání Bezpečnostní rady státu z pondělí a ze středy. A stejně tak plánujeme na příští dny a týdny poradu jednotlivých tajemníků obcí s rozšířenou působností. Tam to budeme muset zvládnout nadvakrát, protože těch je hodně. Ale chci vás ujistit, že i na samosprávy myslíme, a takto máme naplánované následující dny a komunikaci s těmito odpovědnými zástupci samospráv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S přednostním právem vystoupí pan předseda Stanjura. Poprosím pana předsedu Rakušana, aby se ujal role zpravodaje. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Za prvé chci vyjádřit potěšení, že můžeme dnes o tomto problému debatovat. Jenom chci připomenout, že náš kolega, můj kolega, pan docent Svoboda, navrhoval debatu o koronaviru a opatřeních veřejné správy 28. ledna. V té době jsme ještě neměli nikoho nakaženého v České republice. Jak dopadlo hlasování? Z hnutí ANO nula hlasů pro, z ČSSD jeden hlas pro, z KSČM jeden hlas pro. Návrh nebyl přijat. Mohli jsme o tom debatovat před více než měsícem a mohli jsme se vyhnout těm chaotickým krokům, které činí vláda. A já na některé z nich teď poukážu a budu se ptát, když tady není premiér, který má asi tiskovku k tomuhle tématu, tak se budu ptát ministra zdravotnictví, jaký efekt mají některá opatření.

Tak například vláda s velkou pompou rozhodla o zrušení přímých letů nejprve z Číny a tento týden ze severní Itálie a z Jižní Koreje. Já bych se chtěl zeptat, v čem je ten bonus, že jsme zakázali přímé lety, protože jsme ztratili informace jako Česká republika. Já bych spíš očekával, že každý, kdo přiletí do České republiky, nám podá informaci, zda byl v Číně v minulých týdnech, nebo v jiných oblastech, kde se vyskytuje koronavirus ve větší míře. Žádnou takovou informaci nemáme, pak se nakazí nějaká cizinka a složitě zjišťujeme, s kým se potkala a která města navštívila. V dnešní době, kdy můžete lítat, kudy chcete, můžete přestupovat - a vím, že ta opatření jsou v jiných zemích, že na letišti probíhá screening, že dokonce měří všem, kteří přiletí, teplotu, že všichni vypisují formuláře, kde jasně deklarují, zda byli v Číně, nebo nebyli - tak my jsme tu možnost ztratili alespoň u přímých letů.

Tak se chci zeptat pana ministra zdravotnictví, zda máme jako Česká republika evidenci, kolik v dnešní době je v České republice nejenom Čechů, ale i cizinců, kteří v minulých týdnech navštívili Čínu, Írán, Jižní Koreu, severní Itálii. Obávám se, že žádnou takovou evidenci nemáme. Můžeme se tomu smát, ale prostě žádné chaotické to není... Ještě pak ministr průmyslu řekne - on má pravdu - my jsme sice zakázali přímé lety, ale oni mohou přestoupit, takže se vlastně nic neděje. Jaký efekt tato opatření mají kromě toho, že jsme ztratili možnost dělat nějaký screening od těch lidí, kteří letí přímo z Číny nebo z ostatních zemí se zvýšeným výskytem koronaviru? Podle mě žádný.

Pak se chci zeptat pana ministra zdravotnictví, proč si vybral jako oběť biatlon a ne ostatní sporty. Kde je ten systémový přístup, systematický přístup? Pochopil bych, kdyby pro všechny akce, například sportovní, platila ta pravidla stejně, a můžeme pak debatovat o tom, jestli ta pravidla jsou správně nastavena, nebo ne. Dneska budou probíhat zápasy první hokejové ligy, v pátek taky. Když se podíváte, jaký je průměrný počet návštěvníků, tak vlastně zjistíme, že na těch stadionech dneska bude víc lidí, než by byla denní návštěva v Novém Městě. Já fakt nechápu, proč jste si vybrali ten biatlon. Vůbec tomu nerozumím. Kdyby to bylo pro všechny sporty, tak tomu rozumím. Možná by se jim to nelíbilo. Protože tam jsou tisíce, tady říká paní poslankyně (Procházková). Zato na Sparta - Slávie přijdou stovky lidí tento víkend, že jo. A dneska na hokej nepřijdou tisíce lidí. Přijdou tisíce lidí! Tak proč jste si vybrali jenom biatlon? Co je systematického a systémového na tom řešení?

Dneska jsem zaznamenal, že vláda je připravena, a to je dobře, kompenzovat ztráty díky tomu rozhodnutí vlády, že světový pohár v biatlonu bude bez diváků. Já se chci zeptat komu. To nejsou pouze organizátoři, to se týká desítek, možná ještě většího počtu, drobných živnostníků na Vysočině, kterým jste zkrátili tržby a zisk tímto rozhodnutím. Chci se zeptat, jaká pravidla pro odškodnění za zásah vlády dostanou zejména ti drobní podnikatelé. Samozřejmě i ti organizátoři, protože ty ztráty jsou v desítkách milionů, ale musíme myslet i na ty malé, kde budou ztráty možná v desetitisících, možná ve statisících. Ale zase v jejich ročním obratu to jsou významné částky. Takže tomu opatření vůbec nerozumím.

Pan docent Svoboda, který v našem klubu - za náš klub je mimo jiné členem zdravotního výboru - vlastně říkal dneska, když jsme se o tom bavili, že ta medicínská otázka je vlastně jasná. Protože ti, kteří tomu rozumí, jsou připraveni, vědí, co mají dělat, ale vláda jim to podle našeho názoru jenom ztěžuje místo toho, aby jim to ulehčovala. Tak bych se chtěl zeptat pana ministra zdravotnictví, co udělal pro praktické lékaře a jejich sestry, kteří jsou v první linii styku s pacienty. Ne každý pacient zavolá z domu, že má nějaké příznaky - a ten, kdo to udělá, dobře, můžeme to ocenit, ale mnozí z nich do těch ordinací přijdou. Máme respirátory pro praktiky, řeší to někdo? Dobře, my je posíláme do Číny. Kdybychom jich měli dost, nemáme s tím žádný problém. Proč bychom se nepodělili, pokud bychom měli dost? Ale máme akutní nedostatek. Takže co jste udělali pro praktické lékaře a zdravotní sestry, kteří jsou v té první linii styku s lidmi? A nemůžeme vyčítat lidem, že jdou k lékaři a nevědí přesně, co jim je, prostě se necítí dobře.

Myslím si, že i ty zbytečně silné výroky na veřejnost s tím, že je to zbytečná panika a hysterie - já myslím, že lidé mají oprávněné obavy. A místo aby tam byla jasná a systémová řešení, tak vláda přichází s chaosem. Tak skončí Bezpečnostní rada státu, pan vicepremiér - momentálně tu není, ale vím, že tady je - Jan Hamáček, ministr vnitra, řekne "já navrhnu vyhlášení nouzového stavu", aby premiér řekl, že je to blbost. A pak se divíte lidem, že mají obavy, když dva nejvýše postavení členové vlády mají úplně protichůdný názor na tak závažnou věc, jako je vyhlášení nouzového stavu?

Co si mají ti občané z toho vybrat? Doporučení premiéra, aby hlídaly děti a hlásily, kdo ze spolužáků byl na dovolené. Co to je? Tak buď stát řekne "ruším výuku", anebo stát řekne "neruším výuku". To je opět systémový přístup. A ne takový jakoby seznam rad na internetu, které vydává třeba hygienická služba a které jsou závazné, nejsou závazné, nikdo neví. Mluvil o tom pan předseda Rakušan, mluví o tom i kolegové ze samosprávy. Když pak zavolají na krajskou hygienickou stanici, tak oni prostě řeknou: no tak, my jsme tam napsali, ale ono jako úplně vážně to jako nevíme přesně. Nikdo neodpoví těm starostům - máme zavřít školy a školky, nebo nemáme?

Pak slyším, že veřejnost je hysterická a novináři k tomu přispívají. Já nevím, kolik tiskových konferencí měl premiér a ministr zdravotnictví. Hodně. A pak se divíte, že veřejnost má obavy? Vicepremiér řekne, že nouzový stav, a premiér řekne, že biatlon nemůže mít diváky, ostatní sporty mohou mít. Co kulturní akce? Mohou probíhat, nemohou probíhat? Čí to bude zodpovědnost, když není jednotný systémový přístup?

Já teď nechci kritizovat ta jednotlivá opatření, kritizuji tu chaotičnost a ten nesystémový přístup. A nezlobte se na mě, ale u toho biatlonu mě pak napadají zvláštní politické souvislosti, proč tento sport. Já si pamatuji debatu o vzniku Národní sportovní agentury. Nevím, které sporty byly proti a které byly pro. (Hlas z pléna: Ježišmarjá.)

No ježišmarjá. Tak mi to vysvětlete. Pan hejtman Vondrák kýve hlavou. Tak zkuste mi, pane hejtmane, přijít vysvětlit, jak vy vidíte, že jenom biatlon nemůže mít diváky a ostatní sporty ano. Co je na tom logického. Podle mě na tom není logického vůbec nic. Kdyby řekli: všechny akce nad 300 nebo 500 nebo 1 000 - to bych nechal na odbornících - jsou rizikové, zakazujeme návštěvníky a diváky, tomu bych rozuměl. Na hokej 8 tisíc lidí může přijít a 30 tisíc na biatlon ne? No, kde je ta hranice? Takže 8 tisíc je ještě bezpečná?

Nebo - vidím tady své kolegy slávisty. Myslím, že se chystá derby pražských S v neděli. Tam bude těch 20 tisíc lidí cca. Takže v Novém Městě 30 tisíc lidí na biatlonu být nemůže, ale na derby pražských S 20 tisíc lidí být může. Pak se divte, že klademe tyto otázky, proč to tak vlastně je. Co za tím je? Já si říkám, kdyby to platilo pro všechny stejně, tak se můžeme bavit o tom počtu, jestli 500 tisíc, 5 tisíc, nebo kde je ta hranice. To bych ale nechal na těch, kteří tomu odborně rozumějí, lékařům, těm, kteří jsou schopní a kteří připravovali ty všechny krizové plány. Ti to vědí lépe než my. Ale když si vláda vybere jenom jeden segment, tak je to divné.

U té letecké dopravy je to prostě zvláštní. Jsou nějaká opatření pro ty, kteří přiletí na česká letiště ze zahraničí? Nejsou. Kromě toho, že je tam napsané, že si máme mýt ruce. Ale vlastně my jako stát vůbec nevíme, kdo k nám přiletěl. Máme volný pohyb osob, to znamená, někdo přiletí z schengenského prostoru, tak taky mohl přiletět z Itálie, nebo byl v Itálii. A mohli tam lyžovat Němci, Poláci. Slováci mohli lyžovat v Itálii. Nejenom naši spoluobčané. Tak jaký je ten přístup, že našim spoluobčanům doporučíte 14denní karanténu - jestli to říkám správně, pokud ne, tak se omlouvám, že nejsem v tom odborník - a těm ostatním, kteří dorazili do České republiky, kteří bydleli v tom stejném hotelu, lyžovali na stejné sjezdovce v té Itálii, o tom nic nevíme, ti sem normálně přijedou. A tváříte se, pane ministře zdravotnictví, jako že máte systémový přístup.

Takže bych zopakoval ty tři základní otázky: Co jste udělali pro praktiky, jestli je vybavíte respirátory, a pro jejich zdravotní sestry? Proč jste si vybrali jenom jeden jediný sport nebo jednu sportovní akci a ty ostatní jste nechali volně? A jaký význam mělo zrušení přímých letů, když nejsou žádná dodatečná opatření například na ruzyňském letišti? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády. Budeme pokračovat. Ještě než dám slovo k faktickým poznámkám - paní poslankyni Procházkové, panu poslanci Vondrákovi a Maříkové - tak přečtu omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se omlouvá od 16 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Václav Klaus se omlouvá od 16.30 do konce jednacího dne z osobních a pracovních důvodů.

Nyní paní poslankyně Procházková. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dobré odpoledne všem. Technická jenom vůči mému předřečníkovi prostřednictvím vás. To, abychom dělali kontroly na hranicích měřením teploty, je absolutně nesmyslné. Je tady inkubační doba. Ti lidé přijedou bezpříznakoví. A samozřejmě vy tím nezachytíte ty lidi. Jsou to jenom zbytečné náklady. Nic jiného v tom není.

A to ostatní - já nechci brát slovo panu ministrovi, on určitě vysvětlí ty ostatní věci. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní faktická poznámka pana poslance Vondráka. Připraví se paní kolegyně Maříková, poté pan kolega Stanjura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne. Přece jen musím zareagovat na pana Stanjuru. To ježišmarjá bylo proto, že si nemyslím, že tady jsou nějaké skryté úmysly, jestli biatlon byl pro, nebo proti té či oné agentuře. Jedná se o 100 tisíc lidí z celého světa, i z těch postižených oblastí. Přece jenom Slávie, Sparta - Slávie zase není tak nebezpečná v tom smyslu, že tam jsou prostě lidé, kteří jsou z naší země, kde zatím máme naštěstí jenom pět potvrzených případů. Čili tady vnímám jakési riziko.

Ale my jsme včera také seděli na Bezpečnostní radě a říkali jsme, zdali povolit, či nepovolit akce většího charakteru. My jsme se dohodli na jakési hranici - je to konsenzus, který doporučili odborníci - 500 lidí. Ale to neznamená, že 499 je bezpečných a 501 je nebezpečných. To všichni víme. Je to o tom, nějakým způsobem se snažit v daný okamžik omezit tyto akce. A dle mého názoru, nezlobte se na mě, mi to připadá příliš vyfabulované, že příčinou je to, jestli někdo byl pro, nebo nebyl pro zřízení agentury. Nezlobte se na mě.

Teď řešíme fakt závažné problémy. Tento virus je zjevně velmi nakažlivý, velmi rychle se šíří. A pravda je taková, že se ukazuje, že jediné možné preventivní opatření je člověka, který byl v tom ohnisku nákazy, prostě na 14 dnů někam zavřít. To je jediná možnost, aby nenakazil ostatní. Nic se s tím nedá. Žádné měření teploty. Žádné odběry vzorků. To nepomůže. Víte, vy nevíte o tom vůbec nic. Já jsem to včera řešil tři hodiny na našem úřadu s profesionály. A nezlobte se na mě, vy jste možná byl programátor, já ještě jsem programátor, ale vy o tom nevíte taky vůbec nic. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Maříková s faktickou poznámkou, poté kolega Stanjura, potom Václav Klaus. Pan ministr se hlásí s přednostním právem po faktických poznámkách. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom bych navázala na to, co tady říkal pan předseda Stanjura. Itálie udělala naprosto tu samou chybu, že pozastavila lety z rizikových oblastí z Číny a pak ztratila, jak tady řekl, ten přehled nad tím, jaké osoby k nim do země přicházejí. Protože zapomínáme na to, že skutečně nakažený člověk může přiletět někam jinam a dopraví se autobusem, vlakem nebo automobilem. A my opakujeme tu chybu, kterou vlastně Itálie udělala. To opatření je úplně k ničemu. A přijde mi to, že to je absolutně populistický krok a nevede vůbec k žádné prevenci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana předsedy Stanjury. Poté pan poslanec Václav Klaus, také s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, tady k panu poslanci a hejtmanovi Vondrákovi. Kdo nemá argumenty, uráží oponenta. Já jsem kladl otázky. Já jsem ani nenavrhoval, ať měříme teplotu. Já jsem říkal, že některé státy to dělají. Já jsem jenom říkal, že nemáme přehled jako Česká republika, kdo navštívil Čínu, když přijde sem. Já jsem jenom říkal, že v některých zemích měří teplotu. Já jsem po tom nevolal. Taky jsem řekl, že tomu rozumějí lékaři a že ti vědí přesně, co se má dělat. Já jsem reagoval podle mého, našeho názoru na chaotická opatření vlády. Já si nemyslím, že tomu rozumím. To, že vám tři hodiny něco říkali odborníci, tak máte možná tři hodiny náskok proti mně. A já vás nebudu urážet, jak jste urazil vy mě. Já jsem se tady nepasoval do nějakého odborníka na viry a boj s tím.

A pro paní poslankyni prostřednictvím. Já jsem nevolal po tom, abych měřili teplotu. Já jsem říkal, že to některé země dělají. Nic víc, nic míň.

Možná byla absurdní ta fabulace, to přiznávám, na tom není nic divného. Možná jsem si to mohl odpustit. Ale rozumím tomu, co jste říkal vy (k panu poslanci Vondrákovi). Jestli jsme v našem kraji rozhodli, že všechny akce nad 500 jsou rizikové, a chápu to, tak to je systémový přístup. A můžeme se bavit, jestli 500 je správná hranice, nebo 800, nebo 1 000, nebo 400. Ale když si vyberete jenom jednu akci ze všech, tak je to prostě podivné. Uvidíme, co mi pan ministr odpoví.

Kdyby takhle rozhodla vláda a řekla, všechny akce nad 1 000, nebo nad 10 000, rušíme diváky, tak bych nevystupoval. To mi věřte. Ale pokud se vybere jenom jedna... A já jsem dával příklad jiných sportů. A nevolám po tom, abychom si rozuměli, abychom to zakázali i jinde.

Ale to, že jsme ztratili přehled o tom, kdo sem do České republiky přicestoval... A určitě se shodneme na tom, že ten, kdo navštívil rizikové oblasti, je rizikovější. A my to prostě nevíme jako Česká republika. A tím, že jsme zrušili přímé lety, tak aspoň část informací jsme dobrovolně ztratili. A říkáme tomu opatření. Podle mě je to protiopatření. V neprospěch občanů České republiky. Kdyby to bylo jediné letecké spojení (upozornění na čas) a nikdo sem nemůže přiletět, tak máte pravdu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak nyní faktická poznámka poslance Václava Klause a poté s přednostním právem pan ministr. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klaus: Nechtěl jsem zasahovat, ale když tady slyším takové ty odborníky, tak mám pocit, že zatím neví nikdo nic, ne? Já jsem to konzultoval s pár lékaři. Nevíme, jak přesně se to šíří, jak dlouhá je inkubační doba. Čili všichni vaříme z vody. Tak se tady neurážejme.

Jedna věc, co bych, pane ministře, rád slyšel. Mně se ozvalo několik lékařů, že jednak ministerstvo a státní úřady zásobují neustále dotazníky a tisícem kravin a audity a blbostmi, ale že nešel nějaký jednoznačný pokyn. Takže jeden praktik neví, co ví druhý. Čili to je jedna věc, co bych se chtěl zeptat.

Druhá věc je, jestli myslíte taky na policisty a pracovníky v maloobchodě. Protože myslím, že my jsme docela výkonná ekonomika, čili nějaké ty roušky, ať už jsou účinné málo, nebo hodně, ale má to i psychologický efekt, jestli jsme schopni vybavit pracovníky v maloobchodě, protože když jste jim třeba byli schopni doručit EET každému, tak by bylo dobré, kdybyste jim byli schopni doručit nějaké roušky a něco, aby se ten trh nezhroutil. Protože upřímně, já když budu v Peci, doma, tak se nějak koronaviru, že bych umřel na kašlíček, nebojím. Pekárna tam funguje. Lidka tam asi bude jako fungovat. Ale co když ona se rozhodne, že to zavře, že bude mít strach, že ji prostě někdo nakazí, a pekárna bude zavřená, tak začne drama. Čili myslíte i na ten maloobchod, ochránit policisty a lidi, kteří s tím přijdou do styku, aby vám nedezertovali a ten stát se udržel v chodu? To je spíš otázka, kterou bych kladl já.

A pak taky dát jednoznačný pokyn a přiznat, že toho moc nevíme - ani jeden odborník, ani lékař, ani ministr a všichni tak nějak se snaží dělat nějaké opatření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní ještě jedna faktická poznámka. Pane ministře, posečkejte. Pan kolega Vondrák se hlásí k další faktické poznámce. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Já jsem stoprocentně nechtěl nikoho urážet. Není to v mém stylu. Domnívám se, že spíš jde o to si uvědomit, že přijímat systematická opatření v této době není vůbec nic jednoduchého, protože my ten virus ani způsob nákazy neznáme. Byly doby, kdy jsme si říkali: počkejme, až je nemocný, a pak ať zavolá na hygienickou stanici. Teď jsme to zpřísnili. Teď říkáme: vracíte se z té oblasti, není vám nic, ale vy prostě budete muset 14 dnů počkat, než ověříme, že nejste nakažený. Čili hledat ta systémová opatření fakt v daný okamžik není vůbec jednoduché. A v daný okamžik skutečně my tápeme, protože nevíme, co se bude dít. Ale pravda je taková, že nelze tu situaci podcenit, protože on i ten mor na začátku neměl stoprocentní úmrtnost a pak nějakým způsobem zmutoval a stala se z něj metla lidstva. Takže já bych nerad, abychom propouštěli tyto věci do situace, že nám potom tenhle virus tím, že se bude šířit, přeroste přes hlavu. Ale tady bych nechtěl vstupovat do kompetence lékařů, kteří to určitě znají lépe. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Prosím, pane ministře, máte slovo. Stále připraven je kolega Dvořák.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, zkusím se držet nějaké věcné roviny. Shodou okolností teď aktuální informace, kterou jste možná zaznamenali - v Německu hlásí 38 nakažených, z toho jeden z nakažených se účastnil jako divák na mistrovství světa v biatlonu, kde se pravidelně pohyboval kyvadlovou dopravou, takže pravděpodobně po něm výrazné riziko infekce. Takže to je jenom pro dokreslení. Ale to neříkám, proč jsme toto opatření udělali u biatlonu. My jsme k tomu přistoupili na základě debaty s panem hejtmanem Běhounkem, kdy bylo nutné udělat brzy nějaké rozhodnutí o této akci, kdy samozřejmě jsme to předtím už probírali, jestli k takovému poměrně radikálnímu kroku přistoupit. Nakonec po debatě s epidemiology jsme se rozhodli, že ano, tak aby to bylo co nejdříve jasné, tak jsme to tedy rozhodli v pondělí. S tím, že jsme řekli, že se obecně k otázce hromadných akcí vrátíme zítra na Bezpečnostní radě státu. Požádali jsme pana ministra vnitra, vicepremiéra Hamáčka, protože Ministerstvo vnitra má přehled o těchto hromadných akcích, aby ho předložil, a budeme o tom jednat. Velmi pravděpodobně, a já to budu i navrhovat, uděláme opatření obdobná těm, která vidíme např. ve Francii, v Německu nebo ve Švýcarsku, tzn. stanovíme nějakou kritickou hranici počtu osob, které se takto mohou shromažďovat, a zbytek akcí nebude dočasně povolen. Ale ten detail budeme bezesporu zítra řešit na Bezpečnostní radě státu.

Takže skutečně nemá to nic společného s biatlonem. Já mám biatlon rád, dívám se na něj rád v televizi, je to můj oblíbený sport, určitě nemám nic ani proti panu Hamzovi, ani proti nikomu, kdo organizuje světový pohár. Samozřejmě mě to velmi mrzí kvůli organizátorům a divákům, ale my na toto bezesporu navážeme dalšími ochrannými opatřeními podle zákona o ochraně veřejného zdraví ve smyslu širšího zákazu hromadných akcí. Ale to budeme prezentovat zítra.

Pokud jde o otázku screeningů, tady už to bylo trošku naznačeno, my v tomto směru vycházíme z nějakých doporučení odborníků i mezinárodních institucí. Obecně se udává, že ten teplotní screening není příliš tzv. evidence-based, tzn. není založen na důkazech. Ta nemoc má 14denní inkubační dobu. Efektivita záchytu v rámci teplotního screeningu by byla skutečně minimální. A vidíme to i na těch současných případech, na těch pěti případech. To byli lidé, kteří přijeli do České republiky různými způsoby z té rizikové oblasti, byli zdrávi a ta nemoc se u nich projevila za dva, tři, čtyři dni a poté samozřejmě byli zachyceni v tom systému vyšetřeni. To znamená, není to tak, že by někam dojeli a tam už měli ty symptomy daného onemocnění. Skutečně ta nemoc propukla až po tom infikování v té lokalitě za několik dní. Takže v tomto směru ten supportní screening skutečně není příliš doporučován, ta efektivita by byla velmi nízká.

Samozřejmě o zrušení letů můžeme vést debatu. Já si myslím, že to v tuto chvíli namístě je. A ona to není otázka toho, že by to Česká republika nebo Itálie udělaly jenom samy jakožto my země, nebo naše země, že by k tomuto přistoupila. Celá řada leteckých společností už v minulosti, v posledních dvou měsících, zrušila přímé letecké spojení mezi svými zeměmi a Čínou nebo Itálií. Před několika dny American Airlines zrušila spoje mezi Milánem a New Yorkem a Washingtonem, myslím. Stejně tak s Čínou se přerušily spoje leteckých společností Lufthansa, British Airways, zkrátka dneska nemáte prakticky žádný přímý spoj do Číny a možná brzy i do Itálie z žádné evropské země. Možná kromě nějakých čínských aerolinek, které možná někde zůstaly, že nebyly přerušeny ty lety. Ale jinak všechny evropské aerolinie do jedné přerušily přímé lety mezi evropskými zeměmi a Čínou. Takže to skutečně je něco, co se děje obecně, a nemyslím si, že to znamená nějaké, že nebudeme mít kontrolu. Ti lidé samozřejmě mají vízum, pokud jsou z Číny, takže o nich víme, že jsou na našem území. Ale z Číny si myslím, že teď není ani ten zásadní problém. Skutečně tam ta situace se zlepšuje. Ten problém je z Itálie a my také víme, že Italové do České republiky z 90 % přilétají. Oni prakticky nejezdí pozemními trasami. To znamená, skutečně těch letů je velké množství. Zrovna z těchto lokalit asi přes 40 týdně. A z našeho pohledu tedy riziko zavlečení nákazy z těch nejrizikovějších regionů, tzn. Lombardie, Emilia-Romagna, případně Veneto, je zkrátka výrazné, a proto jsme k tomuto přistoupili a budeme to v následujících měsících vyhodnocovat.

K té poslední otázce. Pokud jde o roušky a zajištění roušek pro praktické lékaře, potažmo možná pro nějaké další obyvatele, já jsem o tom hovořil v úvodním slovu. Ta situace, pokud jde o roušky, potažmo zejména respirátory, je obecně velmi, velmi složitá na trhu nejenom v České republice, ale prakticky na celém světě. Poptávka je obrovská, je v řádu stovek milionů respirátorů. A všechny státy s tímto do jisté míry bojují, včetně Itálie a dalších zemí. My se snažíme maximálně zajistit výrobní kapacity u českých výrobců respirátorů v ČR. Dneska jsme s nimi měli jednání, tak abychom alokovali ty kapacity pro zdravotnictví, pro zdravotníky včetně praktických lékařů, ovšem samozřejmě bude to otázka nějaké diferenciace. Protože primárně z mého pohledu musíme zajistit infekční oddělení, musíme zajistit zdravotníky, kteří třeba přijdou s tím pacientem do kontaktu někde na příjmu v rámci nemocnice. Ti musejí mít ochranné pomůcky, protože v drtivé většině případů skutečně pacienti přijdou do nemocnic. A na praktické lékaře taky nezapomínáme a řešíme teď výrobní kapacity tak, abychom jim toto mohli zajistit. Ale nemáme tady teď k dispozici miliony respirátorů, že bychom mohli zkrátka vybavit všechny obyvatele, neřkuli nějaké obchodníky apod., jak o tom hovořil pan poslanec Klaus. Zkrátka taková ta situace není, situace je komplikovaná s dodávkou těchto respirátorů a řešíme to velmi aktivně a věřím tomu, že se nám podaří kapacity, které máme, alokovat správně.

Jinak ještě možná úplně poslední poznámka: Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že všechny subjekty, kterých se to týká, tzn. jak ministerstva, tak třeba i kraje, jak tady hovořil pan poslanec Rakušan, mají rozpracovat typový plán epidemie hromadné nákazy osob v rozsahu své působnosti. Ten typový plán je zveřejněný a nyní vlastně Bezpečnostní rada svým usnesením z pondělí uložila ministrům a doporučila dalším složkám, jako jsou třeba hejtmani kraje nebo primátor hlavního města Prahy, ať tento typový plán epidemie pro hromadné nákazy osob v rozsahu své působnosti rozpracují. Takže není to tak, že by zde nebyl nějaký jasný jednotný plán. Ten plán tady existuje a Bezpečnostní rada státu tento plán vydala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a nyní - kolega Dvořák ještě posečká - máme čtyři faktické poznámky. Nejdříve kolega Veselý, Běhounek, Stanjura, Černohorský - to je pořadí faktických poznámek, které máme před sebou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo. Pane ministře prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem rád, že se tomu česká vláda věnuje. Musím se přiznat, byť jsem vládní poslanec, že tam jakési nedorazy v koordinaci vidím, ale věřím, že se to napraví, že to dokážete zvládnout. Podle mého názoru právě svolání např. Ústředního krizového štábu, anebo vyhlášení stavu nouze by tomu pomohlo, ale zatím jste se rozhodli k tomu nepřistoupit. To je vaše odpovědnost. Chtěl bych se ale zastavit nad tou částí vystoupení, kde jste hovořil o zdravotnických pomůckách.

Já nejsem lékař ani se zdravotnictví nevěnuji, nicméně v situaci, kdy nemocnicím, nevím, jak jsou na tom státní nemocnice, ale krajským nemocnicím, konkrétně mluvím o Jihočeském kraji, už od ledna nejsou dodávány nasmlouvané respirátory, roušky a dezinfekce, tak to prostě problém je. Já doufám, že to chcete řešit, ale právě - a na to vás navádím - pokud to nebude možné nějakou domluvou, a zatím to možné není, protože ty dodávky se prostě neobnovily, a nemyslím dodávky proto, že nám něco hrozí, ale dodávky pro běžnou činnost těch nemocnic, protože ty respirátory, roušky, na tom se jistě shodneme, slouží také pro běžnou činnost nemocnic, tak právě vyhlášení nouzového stavu by tomu pomohlo. Takže nouzový stav není opatření, které má vyvolat nějakou paniku a chaos, ale je to opatření, a na tom se, doufám, také shodneme, které má naopak tu situaci uklidnit, jednoznačně řídit a jít jasným směrem. Proto dávám tento apel. Nedávám žádné usnesení, nicméně pokud nebude možné obnovit dodávku těchto základních pomůcek do nemocnic, prosím, zvažte to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jiřího Běhounka, připraví se kolega Stanjura, také faktická poznámka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, byl jsem tady zmíněn. Musím říct, že jsem doporučoval, abychom přistupovali k těmto záležitostem plošně, to znamená systémově, jak bylo řečeno kolegou Stanjurou. Bezpečnostní rada státu rozhodla, jak rozhodla, já to komentovat nebudu. Něco s tím vyvést musíme, my se k tomu postavíme. Že to je 60 milionů ztráty, a že tedy nevíme, co s tím budeme dělat, je pravda.

Na druhou stranu musím na základě reakcí svých kolegů, jak starostů, tak hejtmanů, zítra skutečně žádat ustavení krizového štábu, který bude koordinovat všechny ty postupy a tak dále, protože když to sledujete, já, označen jako centrální hejtman panem premiérem, sice je to možná hezké označení, ale já nemám v rukou absolutně žádnou krizovou věc, kdy bych mohl něco takového svolat. Já žádnému hejtmanovi nemůžu nařídit, to jsou mí kolegové, já jsem na úplně stejné úrovni. To znamená, že zítra na té Bezpečnostní radě státu, tak jak je mi zasíláno na našich komunikačních sítích, budu právě toto žádat, aby se to jasným způsobem ustavilo. Že je svoláno jednání ředitelů krajských úřadů, ano, ministr vnitra může svolat pouze ředitele krajských úřadů, já ho přesvědčil, aby si s sebou pozvali pracovníky krizového řízení, aby si tam vysvětlili, co a jak, a skutečně ta koordinace a spolupráce mezi kraji a ústředními orgány se musí podle mého názoru zlepšit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Stanjura s faktickou poznámkou a dále kolega Černohorský, Maříková, Birke, Rakušan. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem položil panu ministrovi tři otázky, a jestli jsem dobře pochopil, tak já je zkusím parafrázovat.

Co uděláte pro praktické lékaře, zdravotní sestry? Myslíme na ně. Jinými slovy, neuděláme nic. Nejsou dodávky. Já rozumím tomu, že situace na trhu je složitá. Nicméně kdybychom se o tom bavili na konci ledna, kdy ani vy jste nepodpořil tu debatu, tak jsme možná mohli mít náskok v tom objednání před ostatními státy. Možná. Neříkám, že by to tak bylo, ale mluvíme o pět týdnů později, než jsme tu debatu mohli vést, o těch systémových opatřeních.

Přímé lety jsme zrušili, protože to zrušili i jiní. Já jsem se ptal, jaký efekt nám to přineslo. Žádný. Také se létá přes arabské Emirates, Qatar Airways, ti lítají do Číny, tam nevím, že by omezili lety, a ti lidi pak doletí sem. A teď nemluvím jenom o Číňanech, ale mluvím o občanech Evropské unie, kteří žádné vízum pro vstup do České republiky samozřejmě nepotřebují.

A k tomu biatlonu jste mi vlastně neřekl nic kromě toho, že možná to zakážete jinde. To by pak byl ten systémový přístup, abychom si řekli.

Ale zmínil jste tady jednu věc a já bych chtěl vědět, jak se bude řešit, a to, že lidé, kteří navštívili ty rizikové oblasti, například Itálii, a je tam hodně Čechů, že teď jsme jakoby, stát, zpřísnili, že budou 14 dní v karanténě. Něco takového jste říkal, jestli to říkám dobře. Jsou vyzýváni různí naši občané, kteří tam byli. Ale co to znamená prakticky, když má někdo pracovněprávní vztah? Bude mít nemocenskou? Pak je to jasné, ale budeme mít zvýšené výdaje nemocenského pojištění, třeba si říct. Ne každý může zůstat 14 dní doma, jen tak. Pokud má mít nemocenskou, a vědí to všichni praktici, kdo jim bude psát ty nemocenské lístky? Když mluvím s praktiky, tak prostě nemají tu centrální informací, jednotnou informaci z Ministerstva zdravotnictví, protože je to poměrně nezvyklá situace. A řekněme si to otevřeně - jak ten praktický lékař má vlastně ověřit, že ten člověk v té Itálii byl? Anebo každý pacient, který přijde k praktikovi a řekne "já jsem byl v Itálii", dostane na čtrnáct dní nemocenský lístek? Já to nekritizuji. Já se ptám, jaký praktický dopad, jak se prakticky bude vykonávat ta čtrnáctidenní karanténa, která je bezesporu rozumná, když to doporučují odborníci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče, skončil čas k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Černohorský, poté kolegyně Maříková, Birke a Rakušan. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Já bych možná dorozšířil otázku pana kolegy Stanjury, protože tady se hovoří pouze o praktických lékařích, kteří by měli mít případně možnost zásobení od státu rouškami, ale chtěl bych se zeptat ještě, jestli tam to zásobení budou mít i lékárníci, protože ti přece jenom přijdou velmi často do styku ať už tedy přímo s těmi nemocnými, anebo naopak, pokud by ten lékárník to dejme tomu od toho pacienta, který tam přišel, chytil, tak přichází do styku velmi často s lidmi, kteří mají oslabenou imunitu, tak by to naopak mohl případně i ten lékárník roznášet, takže zdali se počítá s tím zásobením i lékárníků, protože momentálně mají možnost objednat si nějaké respirátory. Myslím, že to vychází od 450 až do tisícikoruny na osobu a směnu, což pro malé lékárny je dost velký náklad, ale zdali to zásobení bude i pro ně, nikoliv tedy na prodej, ale pro ochranu těch pracovníků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní kolegyně Maříkové. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Když nám pan ministr neodpovídá na ty otázky, já myslím, že pak odpoví určitě na jednu, tak já mu jednu další přidám. Epidemioložka očkovacího centra Avenier Hana Tkadlecová se vyjádřila v jedné regionální televizi, že s koronavirem dříve či později se setká každý. A já bych se jenom chtěla zeptat, jestli všechna ta opatření mají smysl, protože ze začátku určitě měla, ale teď víme, jaká je nakažlivost, smrtnost toho viru, a jestli přece jenom můžeme počítat, že těch nakažených bude více a více, jestli to, co všechno děláme, opravdu není zbytečné a není to spíše populistické, a jak si s tím poradíte, až opravdu těch nemocných bude mnohem více, protože můžeme to očekávat, tato virová onemocnění, jestli budete všechny ty lidi zavírat do nemocnice a do karantény.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Birke s faktickou poznámkou, připraví se kolega Rakušan a Miroslav Kalousek. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám také popsal situaci starostů, kteří jsou v docela složité situaci v této věci.

V pondělí ráno po vystoupení, a nebudu to hodnotit vůbec, to je tak vážná věc, že to nechci politicky zneužívat, po nedělním vystoupení v hlavních zprávách pana premiéra nastala neuvěřitelná situace ve školách, kdy jedno dítě začalo pozorovat druhé dítě a začaly se navzájem vlastně označovat, že jeden má kašlík a druhý v podstatě by mělo být, anebo začaly se hlídat, kdo byl v Itálii a kdo nebyl v Itálii. Já to nechci znevažovat, já chci jenom říci, že ta situace byla poměrně složitá, a já jsem měl některé učitelky s navrch hlavy před školami anebo ve sborovnách a začaly se mě ptát, co tedy mají dělat, jestli do jisté míry mají podporovat ty děti, nebo nemají podporovat ty děti atd.

Víte, já myslím, že tady máme přece zavedený systém. Ten systém se jmenuje krizový štáb a má systém svrchu, ze státu. Stát řídí krizový management, spadá na kraje, krizoví hejtmani jsou krizoví šéfové a jdou na města a ty trojky mají další krizové kompetence. My na to máme peníze, ale problém je ten, že v momentu, kdy já můžu jenom někomu pořád něco doporučovat, tak je to o ničem. Takže v pondělí jsme napsali, vlastně zkopírovali jsme stránku Ministerstva zdravotnictví - která je, pane ministře, velmi dobře, vaším prostřednictvím, zásobena informacemi, děkuji - ale jenom jsme řekli: doporučujeme, doporučujeme, doporučujeme. Podle mého názoru je to je to málo. A znovu říkám, nevystupuji tady jako že kritizuji někoho nebo něco, ale dostáváme se do situace, že my jsme ti v první linii, ti starostové, že mnohdy si nevíme s tím rady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil váš čas, děkuji. Nyní tedy pan poslanec Vít Rakušan, připraví se kolega Kalousek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo, vážený pane místopředsedo. Tady je přesně vidět napříč politickým spektrem ta komunální zkušenost. Já navážu za svého předřečníka.

Pane ministře, ona to skutečně není politická záležitost. My se tady nepřeme o to, kdo bude mít z toho, že je tady nějaká infekce, která může být nebezpečná pro občany České republiky, větší politické body, ale tady skutečně je velmi rozdílný přístup v nejrůznějších místech České republiky a od nejrůznějších starostů. Jsou to lidé, někteří z nich podléhají panice, protože prostě mají pocit, že už to nebezpečí bezprostředně hrozí, a ve svých městech tu paniku přenášejí směrem k obyvatelům. Někteří z nich tu věc řeší velmi racionálně, ale všichni z nich čekají, že bude nějaký závazný postup, který - a navazuji na předřečníka - bude prostě seshora pevně dán.

Není přece možné, aby jednotlivá opatření v rámci jednotlivých krajů v České republice byla rozdílná. Není možné, aby jeden kraj svolával poradu starostů ORP v daném kraji a dával jim nějakou metodologii, která ovšem nepřichází seshora, ale přichází z autority hejtmana nebo hejtmanky daného kraje, a druhý kraj to nedělal. My opravdu teď máme jednu jedinou ambici, které bychom měli chtít všichni dostát, a to aby přístup v rámci České republiky, která není tak veliká, není tak složitá, její uspořádání je krajské, nemáme žádné spolkové země, ale prostě aby tady ten přístup jednotný byl. A ta vaše slova o tom, že vy dáváte doporučení, že posíláte směrem dolů apod., prostě svědčí o tom, že vy jste se ocitl v ministerské funkci právě bez zkušenosti z té lokální komunální krajské politiky. Kdybyste ji měl, tak takto nemluvíte. Ti starostové opravdu čekají, že jim bude v tuto chvíli řečeno, co dělat mají. V běžných chvílích máme rádi, když se respektuje samospráva obce a kraje. Nicméně v této chvíli se jedná o nějakou krizi, kterou je potřeba řešit, a především aby se nešířila panika mezi obyvateli, to je to zásadní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek, poté kolega Svoboda, Procházková a Kobza, samé faktické poznámky. Kolega Dvořák a Svoboda jsou stále na čekačce. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych s dovolením jenom doplnil dotaz, který měl pan předseda Stanjura. Opravdu jenom proto, abych byl schopen vysvětlovat svým voličům a mírnit paniku. Tady padl dotaz, proč na jednu stranu - a je to nutné, nic proti tomu nemám - nejsou připuštěni diváci do Nového Města na Moravě na Světový pohár v biatlonu, ale mohou se sejít na stadionu Sparta - Slávia, tam jich prostě přijde 30 tisíc a ta návštěvnost bude zhruba stejná, jako je ten jeden den na tom světovém poháru. A já bych to chtěl doplnit o Matějskou pouť. Ta už běží. Poběží dva měsíce. Ve všední den tam přijde 30 tisíc lidí a o víkendu 50 až 70 tisíc lidí denně. A tam nelze dodržovat hygienické normy, protože na ta madla si všichni sáhnou a pak si sáhnou do nosu. Já neumím vysvětlit lidem, a moc bych o to poprosil, proč je zavřené Nové Město na Moravě při světovém poháru, ale všichni můžou na Matějskou pouť. Přestože logicky laikovi ta Matějská pouť přijde tak pětkrát riskantnější než ten světový pohár.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Bohuslav Svoboda, připraví se kolegyně Procházková. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Já jsem stále ještě na čekačce, ale přesto mi to nedalo, když to slyším, abych nepromluvil.

Víte, medicína je zvláštní věc. Já jsem ji vlastně nevystudoval, protože komunisti mě nepustili na všeobecnou medicínu, vystudoval jsem Lékařskou fakultu hygienickou. Já tohle umím. Infekce, epidemiologie, hygiena, to mě odmalička učili, vtloukali mi to do hlavy. A je to úplně jednoduchá věc. My jsme měli řadu profesorů, kteří likvidovali infekční ohniska v Africe, kteří se skutečně stali světovými kapacitami v tom, jak se likviduje infekce.

Správně říká kolega Rakušan, že v tom státním systému máme systém nějakých krizových štábů atd. Prosím pěkně, v té infekční epidemiologii to má taky systém. To už je dobře třicet let stabilizováno, jak se má postupovat, co se má dělat. Proč děláme pořád samý opičárny? Proč děláme jenom masmediální akce, a neděláme věci principiální? Proč to děláme o krok pozadu? Proč pořád řešíme, jestli k nám někdo přiletí, nebo ne, když ten problém je obrácený? My musíme odchytat všechny kontakty toho, kdo je infikovaný tady u nás. Čína je úplně jiná záležitost. Wu-chan je uzavřené město. To oni zavřou a nikdo se odtamtud nehne. V Česku se ti lidé budou pohybovat po celém Česku. A ta epidemiologie říká, že ta infekce se šíří mocninami. A jestli tady máme teď pět, tak se vsaďte - já už jsem tady o tom mluvil - vsaďte se, že budeme mít stovky. To neříkám proto, že bych strašil, tak to je prostě, tak ten vývoj je. Ta choroba naštěstí není těžká, u dětí prakticky vůbec ne, ale přijde to. A na to se musíme připravovat, ne na to, co je dozadu, jestli někdo přiletěl z Itálie, nebo ne. My musíme začít bojovat s tou epidemií tak, jak se s ní bojuje. Tady se zmínil mor, že taky mor ze začátku nevypadal tak zle. Ale všecko se to muselo v nějaké podobě vyvinout, jak se s ním zachází. A my to dneska víme a vůbec to nepoužíváme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Procházková, připraví se pan kolega Kobza. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Ještě nakonec řeknou, že to sem přinesl ministr zdravotnictví, já bych se ani nedivila...

Já v tý sanitce sedím, je to pár let, co jsem běhala v Těchoníně v tom obleku. Máme biohazard tým v kraji. Hygiena. Jak říkal můj předřečník prostřednictvím pana předsedajícího naprostou pravdu, dávno máme pravidla. Tady někdo nepracuje, jak má! Ta hygiena je první kontakt! Všichni v těch obcích se můžou tý hygieny zeptat! Ta hygiena má pravidla. Je to léta letoucí stále stejné.

Já myslím, že důležité je úplně něco jiného. Vemte si Japonsko. Tam jsou namačkaní lidi jeden na druhého. Jezdí metrem. Tam jsou ti lidi zodpovědní. Mnohem víc než my tady v Evropě. My jsme tady takoví liberálové, že klidně kašleme na to, že jedeme v autobuse nebo v metru a pliveme na ty ostatní. Obráceně by se to mělo dělat. Ten, kdo je nemocný, nemá co dělat v tom dopravním prostředku. A když už, tak se má chránit tak, aby nenakazil ty ostatní. O tom to je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Kobza, připraví se kolega Stanjura. Zatím máme ještě další čtyři faktické poznámky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Poslouchám tu diskusi s velikým zájmem ať již zde, nebo v předsálí, a s ohledem na zkušenosti např. z Itálie, už tady byla jmenovaná Čína a uzavřené město Wu-chan, tak se nemohu vyhnout otázce, že se můžeme dostat do situace, kdy i u nás bude nutné uzavřít určité oblasti nebo určitá centra této infekce. A chtěl jsem se vaším prostřednictvím zeptat pana ministra - haló (k ministru zdravotnictví, ten ale odpovídá, že poslouchá) - jestli jsou naše úřady - bohužel pan ministr Hamáček zde není - připraveny i k takovému kroku, i k takovýmto opatřením. Protože jedním ze základních způsobů, jak zamezit šíření této infekce, je samozřejmě omezení pohybu obyvatelstva. Takže pakliže bude nutné uzavřít určité oblasti, jestli je na to kapacita, jestli je na to připravený systém, jestli obě ministerstva, protože myslím si, že zdravotnictví bude muset spolupracovat s vnitrem, jsou na to připravená a jestli už připravují nějaká opatření nebo jestli už nějakým způsobem ta příprava běží.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjura, připraví se Kasal, Mašek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem tedy netušil, že tato debata je vysílána v televizi, ale díky tomu nás poslouchají občané a volali mi známí z Vysočiny. Jestli pan ministr ví, že ti turisté, diváci toho biatlonu, už jsou tady ve velké míře. Ano, nedostanou se do té arény, ale na té Vysočině už jsou ubytovaní už dneska. Tak v čem jsme snížili to riziko? Vidím pana hejtmana. Vy jste říkal, že jste debatoval s panem hejtmanem, vycházím z neověřených zdrojů, že pan hejtman byl proti tomu, aby se zakázali diváci. Ale vycházím z neověřených zdrojů, nemusí to být pravda, tak jenom že zrovna pana hejtmana Běhounka vidím, tak to tady říkám. Nicméně ti lidé tam žijí, potkávají ty zahraniční návštěvníky a ti už přijeli třeba v pondělí nebo v neděli, že budou mít celý týden v České republice. Takže já nevím, k čemu to je, když už ti lidé jsou tady. Já říkám, reaguji na to, že mi telefonovali, nevěděl jsem, že se to vysílá, že to sledují a říkají: my je vidíme, oni tady nakupují, nepůjdou do arény, ale stejně se budou v České republice pohybovat a potkávat naše občany. Tak v čem jsme snížili to riziko?

Mimochodem, pokud, pane ministře, říkáte, že se někdo nakazil na biatlonu, tak to jsou také nakažení potenciálně všichni sportovci, protože všichni na tom mistrovství světa v biatlonu byli - jejich trenéři, maséři, realizační týmy. Tak by bylo možná rozumnější tu akci zrušit jako celek. Já nevím. Já po tom nevolám. Jenom, a říkal to pan hejtman Běhounek, ale také pan hejtman Vondrák, jak jsem se ptal, proč není systémové řešení. Nic víc, nic méně. A tu hranici, jenom zopakuji podruhé, co jsem říkal, to nechám na těch odbornících.

A to, co říkal pan docent Svoboda, já jsem se snažil ve svém prvním vystoupení - vlastně říkal na našem klubu, že jasně všechno víme. Paní poslankyně říká, že někdo nepracuje, jak má. Tak si řekněme, kdo nepracuje, jak má. Já jsem to úplně nepochopil. Věřím odborníkům, že na všechno jsme připraveni, na všechno máme plány, ale pokud to někde drhne, tak musíme konkrétně poznat, kde to drhne a kdo za to může. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec David Kasal s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážené dámy a pánové, já musím na některé věci reagovat napříč, co tady zaznělo. Dovolím si vzhledem k tomu, že u dětí ty infekční choroby jsou velmi často, tak ty zkušenosti jsou poměrně velké. Nedávno jsem se bavil s jedním specialistou, infektologem, epidemiologem, a v zásadě řekl: Berte to, že ta infekce je stará dva a půl měsíce. Za dva a půl měsíce se dostala do 70 zemí. Dostala se do těch 70 zemí tím, co nás šlechtí nebo co si užíváme, a to je svoboda a doprava po celé zeměkouli. Jediná nejrychlejší eliminace té infekce by byla 14denní karanténa na celé zeměkouli. Berte to jako teoretickou možnost, která není prakticky umožnitelná. To je jediné, jak by se to nechalo udělat. A z tohoto pohledu vycházejí potom odborníci čeští, kteří jaksi komunikovali s panem ministrem, a vytvářejí jednotlivé nárazníkové zóny. To znamená, že v první fázi je to prevence. A jestliže máme nějaké ohnisko, jako je Wu-chan nebo jako je Itálie, tak bychom to měli zmenšit.

A teď vám řeknu jeden příběh, který je ze včerejška. Včera přišla jedna maminka s tím, že u nás ležel její syn na přelomu ledna a února. Přišla si jenom pro zprávu. A mezitím řekla, že sestra toho dotyčného byla na měsíc v prosinci až do začátku ledna ve Wu-chanu. To nám řekla až po dvou měsících. Takže jak chcete dělat preventivní opatření? Preventivní opatření můžeme dělat tehdy, kdy víme, že to tak je a že to ti lidé budou dodržovat.

Další informaci, kterou jsem dostal, že chlapec přijel s teplotou z Itálie a šel v klidu tančit do baru. Pokud nebudeme dodržovat -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil čas pro faktickou poznámku. Takže nyní pan poslanec Mašek, také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážení ministři, dámy a pánové, rád bych se také vyjádřil. Myslím si, že malinko kvalifikován jsem. Krom atestace z interní medicíny mám urgentní medicínu, mám atestaci z hygieny, z organizace zdravotnictví a podílím se na práci na záchrance a práci praktického lékaře. To jenom na úvod, že na rozdíl od některých jiných možná mám určitou kvalifikaci se k tomu vůbec vyjadřovat.

A nyní k tomu, co přijalo Ministerstvo zdravotnictví. Myslím si, že domácí izolace, resp. domácí karanténa pro ty, kteří se vrátí z exponovaných oblastí, což pro nás v současnosti je Itálie u všech těch případů, je naprosto namístě. Čtrnáct dní zůstat doma, zkonzultovat po telefonu a odborník vám odpoví, jestli je u vás podle vašich příznaků a podle epidemiologické situace potřeba udělat odběr. Ministerstvo to zařídilo. Na odběr dokáže k vám přijet zdravotník, který vám odebere krev a ty stěry, a máte do několika hodin výsledek. Je to mnohem lepší než jet na urgentní příjem, být pozitivní a zlikvidovat celý urgent a poslat všechny do karantény. Takže tady stačí malinko disciplíny, malinko poslouchat to, co v těch médiích je, a vybrat si z toho to podstatné, a ne tady povídat takovéto, promiňte, nesmysly kolem.

A k té Vysočině, k tomu Novému Městu. Samozřejmě je to těžké rozhodnutí, ale tam se předpokládá, že skutečně na rozdíl od návštěvy našeho hokeje, tam moc Italové nejezdí, takže tam si myslím, pane Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, že sám víte dobře odpověď, proč zrovna tato akce nebyla doporučena, její konání. A o tom bychom mohli mluvit velmi dlouhou.

A jenom bych chtěl podotknout takové drobnosti, ale vy je nechcete hledat, protože vy hledáte jenom to špatné - naše opozice - na rozhodnutí ministerstva. (Nesouhlas vpravo.) Ale ano, nekruťte hlavou, opravdu hledáte. Vezměte si, že včera - kdo je tady nejvíce ohrožen? Lidé nad 80 let s komorbiditami. A co udělalo Ministerstvo zdravotnictví? Zakázalo návštěvy na LDN a v domovech důchodců, protože to jsou ti ohrožení lidé, co na to umírají. - (Uplynul čas. - Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, i vám skončil čas k faktické poznámce. Nyní máme tedy před sebou dalších pět faktických poznámek, a to pana poslance Zlesáka, Davida Kasala, Miroslavy Němcové, Zbyňka Stanjury, Víta Rakušana. Nyní pan kolega Radek Zlesák. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Radek Zlesák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych možná rád tuto diskuzi orámoval, co se týká vztahem k Novému Městu. Já žiji 7 kilometrů od biatlonového areálu. Jsem radním města Žďáru nad Sázavou, který sousedí s Novým Městem. Řešíme tuto akci. Je to akce pro nás opravdu roku, kdy do našeho regionu, kraj má řádově pár desítek tisíc lidí, přijedou statisíce lidí. Je to opravdu velký nápor pro infrastrukturu a v poslední době v našem regionu zavládla velká panika místních lidí, kteří opravdu měli obavu i strach. Byl jsem atakován, ale nejenom já, ale i ostatní představitelé samosprávy. Já si myslím, že rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, potažmo Bezpečnostní rady státu je velmi namístě. Už docházelo k zavírání obchodů, lidé si u nás brali dovolenou, odjížděli pryč z regionu. Já se nebojím koronaviru, já se bojím případné paniky. Vzhledem k tomu, že nemocnice, která obhospodařuje tento region, se nachází 400 metrů od tohoto areálu, je tam po dobu závodu ztížená doprava, celé Nové Město je extrémně přetížené, přelidněné, uzavřené silnice, takže není to nic příjemného, co si samosprávy v tomto regionu musí řešit. Takže ještě jednou, velmi pozitivně kvituji toto rozhodnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Davida Kasala, připraví se Miroslava Němcová. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Já doplním nebo dokončím tu svoji předchozí myšlenku. Tak ten mladý člověk se ještě chlubil na diskotéce, že má teplotu a že mu nic není.

Já bych tímto chtěl apelovat - to, co už tady zaznělo u kolegy, že ano, mladší ročníky mají výrazně menší riziko jakýchkoliv komplikací, a měli bychom tedy myslet nejenom na tu situaci, že si můžeme dovézt něco do rodiny a můžou to odnést naši rodiče a prarodiče, protože musíme myslet hlavně na tu rodinu a samozřejmě i na své okolí, a na druhou stranu když to vezmu i na malé oddělení třeba naše, tak pokud by tři kolegové byli v karanténě a jeden by onemocněl, tak v tu chvíli já zavírám dětské oddělení. A tohle patří pro všechna malá oddělení po celé České republice, a teď je jedno, jestli to je nemocnice, jestli to je sociální ústav nebo cokoliv jiného, a tím by došlo k destabilizaci stavu. Takže z tohoto pohledu je potřeba prevence. V té televizi by mělo opravdu zaznívat, jak se mají ti lidé chovat, jakým způsobem a kde se mají hlásit, a to je to podstatné. A potom řešit ta konkrétní ohniska nákazy, která se mohou objevit, protože lidé cestují a určitě ty kontakty tam budou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Němcová, pan poslanec Stanjura, následuje kolega Rakušan a Mašek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já se chci ohradit proti těm tezím, které tady zazněly, že opozice hledá jenom to špatné na všech krocích vlády v souvislosti s tím, co se děje nyní s tou nákazou, která se Českou republikou a Evropou a světem šíří. Prostě to není pravda. Já jsem očekávala, že tato debata - byla jsem vděčná za to, že byla zahájena, že ji vedeme - nás společně může přivést k tomu, abychom si řekli, co funguje a co nefunguje a co je třeba udělat dál.

A jestliže tedy se bavíme například o chaosu, tak já fakt nerozumím tomu, a vracím se k tomu biatlonu, proč byl zrušen biatlonový závod na Vysočině. Přijala bych to jako rozhodnutí vlády, kdyby se týkala i ostatních sportovních událostí, například toho fotbalu nebo hokeje, ale tento argument o tom, že tam přijíždějí zahraniční účastníci, zahraniční diváci, já prostě neberu.

Vy se nepohybujete v Praze? Vy nejezdíte městskou dopravou v Praze? Vy nevnímáte, že do Prahy přijíždějí tisíce, desetitisíce, statisíce návštěvníků z celé planety každý měsíc? Vám se nezdá normální, že by se tedy měla zavřít veškerá doprava v Praze a nějak ochránit Prahu, tak jako teď chcete chránit Nové Město a Vysočinu? Když jedno, tak i druhé. V tom je ta nelogičnost. O tomto se bavíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A než předám řízení schůze, přečtu omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Za prvé se omlouvá pan poslanec Dolínek od 16.30 do 18 hodin z pracovních důvodů a od 17 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Stanislav Grospič.

Ještě jedna organizační otázka, a to je přihláška paní kolegyně Levové - ještě než budeme pokračovat v těch faktických poznámkách, v průběhu debaty jde jenom o organizační věc, abych to tady nemusel předávat panu místopředsedovi. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Levová: Děkuji za slovo. Já se chci vrátit k hlasování číslo 7 a 8, kdy jsem hlasovala proti, a na sjetině mám ano. Ale nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní tedy s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Zbyněk Stanjura a připraví se Vít Rakušan a Jiří Mašek. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Něco už řekla má kolegyně. Tak pro pana poslance Maška - no prostě nelžete. Já jsem položil tři otázky. Já myslím, že například to opatření zákaz návštěv, že je správně. Není pravda, že kritizujeme za každou cenu. Ale i vy, pane poslanče prostřednictvím pana místopředsedy, jste toho 28. ledna odmítl o tomto problému debatovat. Podívejte se na sjetinu. A měli jsme víc času na tu debatu, jak například aplikovat ty plány, které jsou připravené, co je (nesrozumitelné), co není. Takže děláme to pozdě. A já jsem na začátku poděkoval, že ta debata je alespoň dneska. Sice pozdě, ale aspoň je. A není pravda, že hledáme za každou cenu. Já jsem položil dvě otázky, ke kterým mně chyběl systémový přístup. Podle mě jsem uspokojivé odpovědi nedostal. Budiž, beru na vědomí, nic už s tím neudělám.

Pan ministr se aspoň té debatě nevyhýbá. Kdežto pana premiéra tu nevidíme. A mnohá jeho vystoupení také přispěla ke zvýšení paniky. Je to pravda. Bohužel. Nemám z toho žádnou radost. A někdo tady říkal, že to není politické téma. Není. Ale pokud stát selhává, tak je naší odpovědností, protože vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně, abychom hledali, jak to zlepšit, jak zmenšit obavy našich občanů. A oni je oprávněně mají. Tak jako můžete pokyvovat hlavou, že jsou hysterici, mají paniku. Já to tak nevidím. Mají obavy. A stát je od toho, aby ty obavy zmenšoval.

A opravdu nevěřme tomu, že každý, kdo pocítí nějaké příznaky, myslí, že může mít chřipku, že zavolá a nepůjde do té ordinace k praktikovi. Bylo by to ideální, ale bohužel to tak není a nebude. Nežijeme v ideálním světě. A nevyčítejme to těm pacientům také, protože mají problém, tak jsou zvyklí a jdou ke svému praktikovi. Tak jako pak bych to nezlehčoval, ty obavy našich občanů. A problém o tom... Proto jsem mluvil třeba o těch přímých letech. My vlastně nevíme, kdo ty rizikové oblasti navštívil. Nikdy bychom nevěděli sto procent. Ale zbavili jsme se možností mít aspoň víc informací. Bohužel, to už nenapravíme. A budeme potom hledat kontakty těch nakažených, s kým se vlastně potkali.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Rakušan s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám, vážený pane místopředsedo. Jenom k panu kolegovi Maškovi vaším prostřednictvím, jehož si jako lékaře s vynikající pověstí ve svém kraji, a to myslím zcela vážně, velmi vážím. Já skutečně nehodnotím kroky ministerstva ve vztahu ke zdravotnickému personálu a nehodnotím vlastně ani kroky krajských hygienických stanic apod., ale hodnotím to, čemu rozumím, to znamená, jakým způsobem stát doposud přistupoval k samosprávám. A tady ty rezervy jednoznačně značné jsou. A už jenom zopakuji jednou mnohokrát řečené a jsem tady naposled. Samosprávy jsou zvyklé a umějí řešit krizové situace nejrůznějšího charakteru. Dejme jim ty pravomoce, dejme jim návod, dejme jim kompetence, ať stát přistupuje jednotně ve všech krajích České republiky, a potom není co řešit.

Tady to opravdu není střet opozice versus vláda, a alespoň z mého pohledu rozhodně ne. My se tady skutečně snažíme všem aktérům, kteří mohou pomoci zabránit ať už šíření samotné epidemie, nebo paniky, dát do rukou dostatečný počet instrumentů. Vy se na to prostřednictvím pana předsedajícího díváte jako lékař. Já se na to dívám jako starosta s devítiletou zkušeností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já to nechci příliš extendovat. Já chci jenom ujistit naše spoluobčany, že jsou přijatá opatření účinná. Účinná opatření, a je třeba je dodržovat, být disciplinovaný. Při návratu z destinace, kde je vyhlášeno nebezpečí nebo zvýšený výskyt, resp. epidemie koronaviru, je třeba se zachovat tak, jak ministerstvo doporučuje. Nakontaktovat ta čísla, poradit se. V případě, že bude projev toho onemocnění a epidemiologická anamnéza, nemusíte se bát, bude to řádně vyhodnoceno a budete instruováni, co s vámi bude. Když ty příznaky budou velmi vážné, to znamená, že budete dušní, budete schvácení, budete mít těžký kašel, budete mít vysoké teploty, tak vás záchranka svými speciálními vozidly pro převozy infekcí přiveze na ta pracoviště, která jsou vytipovaná, a ujmou se vás odborníci.

A ještě jsem chtěl říct, ta bezkontaktnost, to znamená nechodit do špitálu, nechodit na pohotovost, nechodit na urgent, pro lidi, kteří se vrátili z těchto destinací. Nepatří to pro babičku, která nikdy nevytáhla paty a prostě ze své vesnice zajede na pohotovost. Pro tu to samozřejmě neplatí. Ale platí to pro ty rizikové kontakty. Tak tam je úžasná věc, a musím to tady pochválit, a to je funkční eNeschopenka, kterou lze vyřešit omluvu toho pracovníka u zaměstnavatele a v podstatě i tady zamezit zbytečným kontaktům. Takže ten systém je vymyšlený, je dobře aplikován, a netřeba ho zpochybňovat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Kamal Farhan - faktická poznámka. Zatím poslední přihláška k faktické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já si dovolím zareagovat na svého kolegu Davida Kasala, na jeho poznámku, že vlastně pokud onemocní lékař mého oddělení nebo on sám, tak to oddělení nebo víceméně větší část té nemocnice bude třeba zavřít.

V předchozí debatě jsme tady slyšeli všechna možná opatření, která je třeba udělat v rámci nějakých, řeknu, vyšších cílů. Ale vrátím se k tomu nejcennějšímu, nebo k tomu cennému, co máme, to je lékařský stav. To jsou zdravotníci, to jsou sestřičky, kteří jsou v první linii. To naše zdravotnictví, které funguje na perfektní úrovni, máme špičkové odborníky, je to z toho důvodu, že tito lidé vlastně dávají do své profese maximum. Dávají tam různé nadstavby a další. Toto v dnešní době musí několikanásobně zvýšit. Já jsem tady chtěl jenom apelovat na to, že jak dobře se budeme starat o lékaře, zdravotnický personál, tak pak bude sekundárně dobře postaráno o naše spoluobčany. Děkuji. A tímto jim chci poděkovat samozřejmě všem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě je přihlášen pan poslanec Dvořák, připraví se pan poslanec Svoboda. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Dvořák: Děkuji za slovo. Dobré pozdní odpoledne, dámy a pánové. Takže mně už zbylo jenom pár takových bodů, které bych vypíchl. Jednak to, co už dneska bylo vzpomenuto, že chybí doporučení majitelům firem, různým zaměstnavatelům, školním zařízením, kde se navracejí zaměstnanci, učitelé, studenti nebo žáci. Některé sportovní podniky se ruší, jiné jsou nadále pořádány za účasti veřejnosti.

Lidé mají postupovat dle doporučení hygien. Nicméně je to problematika celé republiky, celostátní, ne lokálních hygien. A připravenost nemocnic. Pacient s podezřením nebo potvrzením onemocnění by měl být v režimu přetlaku nebo podtlaku na pokoji. V naší zemi je 30 tisíc infekčních lůžek, ale jen málo z nich splňuje tato kritéria. V případě velkého počtu nemocných, není možno tento parametr splnit. Před lety byla zrušena celá infekční oddělení, jako kdyby žádná větší infekce neměla nikdy nastat. Už se ale nepodaří tato oddělení zprovoznit. Není personál, který si našel uplatnění jinde, a běžná lůžková zařízení nejsou zařízena léčit závažnější komplikace infekcí. Ve Zlínském a Olomouckém kraji se zrušila hned tři tato oddělení a i v případě bez epidemie máme problém s umístěním infekčních pacientů. Počítejme, že různé epidemie budou hrozit i nadále, a není možné vyblokovávat zdravotnický personál a prostory z neinfekčních oddělení nemocnic, kde již nyní velmi bolestně chybí obojí, lůžka i kvalifikovaný personál lékařů a sester.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je pan poslanec Bohuslav Svoboda, připraví se pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Já bych si v tuto podvečerní hodinu, protože jsem posedlý tím učením za celá léta své praxe, pokusil udělat takový survey toho, co bychom měli dělat, nebo co víme a co neděláme správně.

Samozřejmě, u všech infekcí a epidemií vzniká v obyvatelstvu panika. Docela logicky. Já rozumím i tomu, že si naši lidé chodí nakupovat potraviny, protože si ještě pamatují, když ty potraviny zmizely z krámů, takže obavy mají.

Ale podstatné jsou zásadní věci, které my teď o té chorobě víme. Ta choroba je způsobována novým, nebo prezentujícím se novým virem, který má většinu charakteristik klasického virového onemocnění, a my tedy musíme bojovat s tím, aby se ten virus nešířil. To má několik základních principů. Obrana před infekcí a epidemií má v první řadě pochopitelně účinnou léčbu toho onemocnění. My ji tady neznáme, nebo nemáme, čili tuto zbraň medicíny nemůžeme použít. Aniž bych chtěl vyvolávat jakoukoliv paniku, do této chvíle není znám žádný lék, který by na to fungoval efektivně, tedy systémově. Jsou nějaké náznaky, ale ještě to je všechno ve stadiu vývoje.

Druhá věc, kterou můžeme dělat v té infekční epidemiologii, je to, že se snažíme zabránit šíření té infekce. To jsou ty kroky, které teď vlastně prezentuje Ministerstvo zdravotnictví, a prezentuje je dobře. Ale jsou to kroky, které jsou vlastně ex post, protože když řešíme problém, že už tady máme nějakého nakaženého člověka, dostáváme se do problému, že neznáme dobu, po jakou má být ta karanténa, těch 14 dní, to se říká plus minus, nikdo to úplně přesně neví, a kdybychom měli tomu šíření zabránit, měli bychom také vědět, jak se ten virus šíří, a my to de facto přesně nevíme. Víme o tom, že pravděpodobně je šířen inhalací a je také šířen přímým kontaktem, je také šířen pomocí nemytých rukou, čili všemi způsoby, jakými se infekce může šířit. A tomu zabránit je velmi obtížné. Edukace občanů, aby všechny ty kroky, které brání získání té infekce, vykonávali, je velmi obtížná, lidé nejsou tak ukáznění, aby dodržovali všechna tato praktika. Musíme počítat s tím, že je dodržovat nebudou, že se tedy ta choroba bude šířit.

Musíme ale také vědět, že se šíří mocninově, že každý nakažený nakazí minimálně dva další, říká se u chřipkových onemocnění, že to je čtyři až osm lidí, které ten jeden nakazí. A teď si to všechno mocněte pořád dál, čili ta jistota, že v zemi, kde se ten virus objevil, že tam bude větší počet těch případů, je pravděpodobnost skutečně hraničící s jistotou. Proto také ve všech těch zemích se to šíří tak, že najednou je jeden, dva, pět a najednou třicet, padesát. Abychom tomu zabránili, na to základní prostředky nemáme. Je to úplně stejné, jako když se bojovalo proti těm infekcím v Africe, kdy nebyly očkovací látky, kdy nebyly stoprocentně účinné léky a šíření přenosu nešlo zastavit.

My dnes víme, že kroky, které děláme, jsou kroky po. Jsou to všechno kroky, které se snaží zachytit co nejvíce onemocnělých a zabránit tomu, aby dále někoho infikovali. Ale ten problém je složitější v té věci. Nejsložitější na té epidemiologii je to, že mocnina, která vzniká, mocnina pacientů, je neskutečně veliká ve svém finále. Kdybychom se chtěli pokusit zachytit například to, co by bylo řešením pro tu věc, to znamená všechny kontakty, které měl infikovaný člověk s někým dalším, což je další krok, který ta infekční epidemiologie zná, že brání šíření infekce, že vytipuje všechny kontakty, které on měl, a ty kontakty buď zaléčí, když zná nějakou léčbu, nebo je izoluje. Ale my jsme pořád o krok pozadu. My izolujeme ty, kteří už to mají, ale nejdeme po tom, abychom zachytili ty, které mohl ten člověk nakazit.

My to teď trošku děláme, ale jenom trošku. Uvědomte si, pane ministře - nemusím prostřednictvím, můžu přímo -, že ta číslovka bude narůstat, že ta detekce nových kontaktů bude obrovsky náročná personálně a časově. V okamžiku, kdy půjdete do stovkových čísel, tak to znamená, že budete vyhledávat po republice kontakty, které budou tisícové. To je ten problém, na který bychom se měli připravovat. Otázka roušek není až tak úplně podstatná, protože účinnost obyčejných roušek je skutečně minimální. Jediná cesta, kterou máme, je to, že v té naší uzavřené kotlině si ty kontakty vychytáme. To, co sem přijede zvenku, to lze nějakým způsobem ovlivnit, ale není to tak veliké principiální číslo. Principiální číslo je, jak se potkáváme my mezi sebou, kolik kontaktů měl v rodině, kolik jich měl někam dál, a tyto kontakty je třeba vychytávat. Já bych velmi uvítal, kdyby se takovými věcmi Bezpečnostní rada státu zabývala. Ne tedy tím zpětným řešením, jak se to sem k nám dostalo, jestli jsme to chytli na hranicích nebo nechytli, ale tím, co všechno mohl ten člověk způsobit a koho mohl nakazit, a tyto skupiny brát jako přímo rizikové.

Nejsme Wu-chan, už jsem to jednou říkal. Jsme země, která je volně průchozí, všichni se pohybujeme po této zemi úplně volně a množství kontaktů může být velmi velké. Jediná cesta, jak snížit frekvenci infekcí, je ty kontakty vytipovat a hlídat ty kontakty. To je skutečně jeden z dalších kroků, který je velmi náročný, ale musíme na něj být připraveni a musíme ho dělat. Nemůžeme pracovat s medicínou jenom retrospektivně, ale musíme se pokud možno snažit dívat progresivně dopředu.

Další věc, kterou je podle mého názoru také třeba zvažovat a dělat ji trošičku jiným stylem - my máme vlastně dvě složky. Jedna je ta složka vládní, a pan ministr správně říká "my můžeme doporučit, aby se škola zavřela, my můžeme něco doporučit", ale vlastně tu nařizovací pravomoc v zásadě nemáte. Musí ji někdo zdůvodnit. A systém, který to dovede, je skutečně systém hygieny, která u nás byla vypracována velmi detailně, a funguje to. Já bych velmi uvítal, kdyby za každým krokem, který vláda dělá nebo doporučuje, existovalo vyjádření nebo stanovisko konzilia hygienického, aby jednotliví krajští hygienici měli možnost mezi sebou komunikovat, aby existovalo něco jako pokyn hlavního hygienika, co mají jeho hygienici dělat. To vyřeší otázky, které tady měl pan starosta, protože to je funkční. To je funkční věc, která je vybudovaná velmi složitě, a na pokyny nebo příkazy hygienické služby je nutné reagovat jejich splněním prostě proto, že tam ta nařizovací pravomoc z hlediska té epidemiologie je. A to také nevidím. Vidím prostě rozdílný přístup v jednotlivých krajích u jednotlivých hygieniků a vidím pochopitelně i rozdílný přístup u všech členů vlády, kteří se k tomu vyjadřují. A to je takový ten jediný moment, který mně trošičku vadí.

Já za řadu těch věcí, které ministerstvo dělá, musím vyslovit poděkování. Ano, má to svůj nějaký smysl, ale bohužel v tuto chvíli se obávám, že ten smysl je hodně hodně mediální. Každý se k tomu vyjadřuje, každý k tomu mluví, tiskové konference jsou dvakrát až třikrát denně, ale ten vlastní skutek jako by se malinko dostával do pozadí za tím, jak mediálně odvracíme to nebezpečí a funkčně s ním vlastně neděláme nic, co by bylo vyhlídkové a dopředu. Prostě jsou to zpětné kroky nápravné. A skutečně to, co se učí na medicíně - jestli něco děláme v preventivní podobě, je to vždycky levnější a vždycky účinnější.

Chtěl jsem říct, že skutečně ta infekce je z toho medicínského pohledu jakoby lehká. Ona nemá závratně mnoho komplikací a riziková je pro staré pacienty, smrtnost dětí do věku deseti jedenácti let prakticky není popisovaná. Ale přece všichni máme stejnou hodnotu pro společnost, to znamená, jestliže tady máme nějakou skupinu, která je ohrožena, tak musíme udělat všechno pro to, abychom tomu jejich ohrožení zabránili. Jedno na tom, jaký je ročník, který mají na svém rodném listu. Proto je to důležité, abychom toto všechno udělali. Neříkal bych nikdy, že to onemocnění je lehké nebo nezávažné. Říkám to jenom tady v tomto kontextu, že je potřeba si uvědomit, které jsou ty skupiny, které jsou ohrožené, a vytvořit i systém, kterým se bude rozdílně s těmi skupinami pracovat. A rozhodně není řešení to, že se navzájem budou naše děti udávat, kdo se vrátil z Itálie a kdo ne. Podstatné je to, abychom vytvořili systém, který bude umět ty kontakty najít. Je to jediná cesta, která v Africe umožnila to, že se tam začaly ty epidemie, tenkrát se říkalo ještě pandemie, řešit a spolu s léčbou potom vymizely.

Ten problém určitě před námi není dlouhodobý. Otázka očkování, vytvoření očkování, budu optimista, řeknu půl roku, možná roku, otázka léčby je možná otázka ještě kratší. Ale když neuděláme všechny kroky, o kterých mluvím, tak se nám může stát, že to procento nemocných bude tak veliké, že to skutečně ohrozí funkci státu jako takového. Ten příklad, co říkal kolega Kasal, že nebudeme mít nemocnici. Ano, nemocnice s tím personálem je vystavena největšímu riziku, ale ono to bude úplně stejné, když nebude nikdo, kdo by prodával, když nebude nikdo, kdo by jel s tou tramvají. Prostě to krátkodobé lehké onemocnění může způsobit obrovský problém. Proto je potřeba skutečně k tomu přistupovat solidně, vážně. Tyto věci říkat, zároveň ale nestrašit a nevyvolávat paniku. Já když si pustím televizi a slyším nějaké povídání o tom a slyším ty otázky, které kladou reportéři, tak i mně, přestože to znám a vím, o čem to je, začíná chodit mráz po zádech a říkám si: nemám si také běžet pro rejži? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě nyní vystoupí pan poslanec Válek a připraví se pan poslanec Kaňkovský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Dámy a pánové, já jsem chtěl poděkovat panu ministrovi. Já jsem byl nejistý v tom, jestli opravdu všichni praktičtí lékaři, hygienické stanice, nemocnice mají jasné, přesné, stejné, srozumitelné pokyny od Ministerstva zdravotnictví, a jsem rád, že nás pan ministr dneska, a to byl jeden z důvodů tohoto mimořádného bodu, ujistil, že všichni praktičtí lékaři, všechny hygienické stanice, všechny nemocnice dostali cestou Ministerstva zdravotnictví jasné, stručné, srozumitelné pokyny, jak postupovat, a postupují v celé republice stejně, a pokud jakýkoliv pacient zavolá jakémukoliv praktickému lékaři, do jakékoliv nemocnice, na jakoukoliv hygienickou stanici, dostane vždy stejné informace. To si myslím, že je klíčová věc. Pokud tomu tak opravdu je, jsem spokojený.

Nicméně to, co mně vadilo a stále vadí, a měli bychom se z toho poučit do budoucna, je pojímání prevence v těchto opatřeních. To, že infekce koronavirem vznikla, jsme věděli v lednu. To, že Čína podává informace, které jsou, řekněme, typické pro komunistickou Čínu, tedy jsou velmi nepřesné, nebo jsou stejně spolehlivé jako kdysi informace z Rádia Jerevan, to jsme také věděli. A to, že Světová zdravotnická organizace bohužel pod ekonomicko-politickým tlakem Číny modifikuje informace, které podává, podává je nepřesně, a kdo byl optimista a viděl včerejší vystoupení v České televizi zástupce Světové zdravotnické organizace v České republice, které bylo naprosto amatérské, a on jako profesionál, odborník Světové zdravotnické organizace pro infekci, by měl jasně dávat doporučení a rady a místo toho měl politické proklamace a na odborné dotazy, na které pan náměstek Prymula odpovídal perfektně, profesionálně, dokonale, tak tento odborník Světové zdravotnické organizace odpovídal jako totální amatér a laik nejhrubšího zrna, tak ten, kdo toto vystoupení viděl, ten si musel udělat o Světové zdravotnické organizaci svůj obrázek.

Prevence je soubor opatření předcházení chorob. Předcházení chorob. Preventivní znamená zabránění infekce a v podstatě vzniku zdroje nebo šíření infekce. To myslím ví i laik, vědí to samozřejmě doktoři v našich řadách, ví to každý. Ta preventivní opatření mají v první fázi, a to jsou opatření primordiální, tedy opatření, která mají zabránit vzniku nepřítomné choroby, nepřítomné příčiny, a tato opatření nastávají tehdy, kdy se v nějaké zemi objeví infekce, Světová zdravotnická organizace vyhlásí stav, který vyhlásila, a pak ty okolní země, protože je zřejmé, že ta infekce se bude šířit, připravují tato primordiální opatření. A to se bohužel nestalo. Tato opatření měla být někdy v půlce ledna přijata, protože jsme věděli, že se infekce šíří, a já jsem čekal, že bude jasný plán: dostane se infekce do Evropy, budeme postupovat tak a tak a tak. Dostane se infekce do okolních zemí: budeme postupovat tak a tak. Dostane se infekce do České republiky: budeme postupovat tak a tak a tak. A tuto informaci jsem chtěl, aby zazněla právě na té lednové schůzi už před více než pěti týdny. A bohužel nezazněla.

Třetí bod, který mně vadí - a zase si myslím, že jakákoliv opatření, která budou systémová, která budou standardizovaná, všichni v tomto parlamentu podpoří a budou stát za Ministerstvem zdravotnictví a vládou a nebudou tato opatření kritizovat - je určitá, já to řeknu vstřícně, nesystematičnost. My jsme zakázali návštěvy školám, které bezesporu nejsou z Itálie, v parlamentu. My jsme zakázali, nebo omezili návštěvy v parlamentu. Dobře. Rozumím tomu. Přijali jsme preventivní opatření. Ve stejné Praze probíhá od 22. února, pokud to správně vím, Matějská pouť. Tam žádná opatření nejsou. Ta Matějská pouť probíhá do dubna. Já bych pochopil, kdyby tak jako v jiných zemích, když se infekce do těch zemí dostala, Ministerstvo zdravotnictví jasně řeklo, krizový štáb jasně řekl: Podívejte se, je tady ohnisko nákazy, je tady infekce, která se bude šířit, žádné zemi se nepodařilo zatím šíření té infekce zabránit, kam se dostala, tak to prostě je. Tedy na jedné straně nasadíme naše špičkové zdravotnictví na to, aby všichni tito pacienti byli vyléčeni a aby žádný z nakažených neskončil letálně, na druhé straně přijmeme stejná opatření, jaká přijali v ostatních zemích. A máme tu výhodu, že se můžeme poučit z eventuálních chyb, které udělali, například, že je přijali pozdě, že je nepřijali dostatečně systematicky. Tedy zrušíme akce pro určitý počet lidí.

Já neznám ta opatření, nejsem profesionál, vařím z vody a je to chyba, když to člověk dělá. Ale chci, aby takováhle informace zazněla, a teď je ta příležitost. Já si myslím, že cokoliv, cokoliv, co je plán - a ta situace se bude vyvíjet a moji předřečníci to tady jasně definovali, pan docent Svoboda jasně definoval, co velmi pravděpodobně nastane. Pokud to nenastane, je to jenom dobře, ale počítat s tím je nesmysl, amatérismus a neprofesionalita. My musíme počítat s tím, že tady nastane stejná situace jako v Rakousku, stejná situace jako v Itálii, stejná situace jako v Německu, protože jsme ve stejné Evropě, máme stejnou populaci. Může nastat lepší, ale nemůžeme s tím na sto procent počítat. Takže musíme mít nějaký plán těch opatření. Měli bychom ho mít nachystaný a měli bychom s ním jaksi pracovat.

Já mám prosbu na pana ministra, pokud bude setkání ministrů zdravotnictví zemí Evropské unie, aby tvrdě atakoval Světovou zdravotnickou organizaci, a to s dotazem, co bude dělat s tím, že Čína v posledních deseti, dvanácti letech je potřetí zdrojem epidemie. Byl to MERS, byl to SARS, nyní je to koronavirus. Tedy systémově je něco v této zemi špatně, je to riziko. Čekal bych, že riziko bude třeba Indie, čekal bych, že riziko bude Afrika, ale riziko je Čína - zdravotní riziko, epidemiologické riziko. A právě role Světové zdravotnické organizace by měla být tuto situaci ve spolupráci s čínskou vládou řešit tak, aby se neobjevila za další dva roky čtvrtá, za další čtyři roky pátá a další epidemie, která je vždycky horší než ta předcházející. Alespoň to takhle zatím doposud je s těmito třemi epidemiemi. Je potřeba počítat s tím, že ta situace není v této fázi zcela vyřešena, a je potřeba nějaké řešení navrhnout.

A já bych na závěr chtěl říct jeden konkrétní příklad z dnešního dne. Ve Vídni probíhá každý rok Evropský radiologický kongres. To je jedna z největších lékařských akcí v Evropě s počtem účastníků několik desítek tisíc z celého světa, z Evropy. Ta akce je akcí, o které rozhoduje rakouský parlament, je to akce, která je druhá největší na světě po kongresu v Chicagu. Je to akce, kde se o pořadatelské zemi dokonce debatovalo v Evropské unii, protože Vídeň celý týden je vlastně obsazena lékaři, nejenom radiology, ale fyziky, radiologickými asistenty, kardiology, intervenčními lékaři a dalšími z celého světa. Je tam obrovské množství firem a celá Vídeň tím vlastně žije. Ta akce byla zrušena, z preventivních opatření přesunuta. Nikdo proti tomu neprotestuje, a naopak, byť to bude stát strašné peníze, byť to bude obrovský problém a ten kongres se pravděpodobně letos nebude konat, protože přesun na červenec je iluze podle mě, tak přesto všichni tleskají, protože tady nejde opravdu o politiku, tady jde o to, aby opatření byla účinná.

A já bych tím pádem na závěr chtěl říct, že byť od malé opoziční strany a byť od jejího člena lékaře to zní možná lehce směšně, ale věřte mi, že o to je to upřímnější. Pane ministře, vládo, v tomto směru při jakýchkoliv rozumných a včas zavedených účinných preventivních opatřeních můžete počítat s mou naprostou loajalitou, podporou a kdykoliv zvednu pro tato opatření ruku. Ale prosím, plánujte je tak, aby měla smysl, aby na sebe navazovala a aby byla pre-ven-ti-vní! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec David Kasal. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já bych si dovolil reagovat na svého předřečníka vaším prostřednictvím, jenom fakticky. Říkal jsem tady při svém vystoupení, že ta infekce je dva a půl měsíce. Odečteme pět týdnů. Před pěti týdny v zásadě nikdo nepředpokládal, že to bude tak, jak to bude. Vy nám tady říkáte, že před pěti týdny jsme tady měli už řešit preventivní opatření. V tu chvíli to mělo potenciál lokální epidemie. Dělala se opatření v dané zemi a nikdo nepředpokládal, že to bude takovýmhle způsobem. Zatím se zase bavíme o tom, že jsme to probírali s epidemiology. Není to o tom, že by to bylo nebo nebylo. Takže to je věcná poznámka k tomuhletomu.

A druhá věc. Jsem rád, že jakoukoliv prevenci podpoříte, protože to je jediné, co se na tohle nechá použít.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji a nyní vystoupí v rozpravě pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý časný večer, vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych se za klub KDU-ČSL také vyjádřil k opatřením, jaká jsou prováděna v rámci infekce koronavirem. Musím říct, že v tuto chvíli tady nebudu vystupovat jako politik, ale budu tady vystupovat hlavně jako člověk se zdravotnickými zkušenostmi. A také jsem sem nepřišel v tom ohledu, že bych chtěl v tuto chvíli vládu kritizovat. Opravdu si myslím, že bychom v tuto chvíli měli hlavně diskutovat. Diskutovat o účinných opatřeních, o efektivitě, tak abychom v rámci té probíhající koronavirové infekce udělali taková opatření, která zajistí bezpečí našich občanů.

Já jsem měl možná to štěstí, nebo možná tu smůlu, že jsem zažil několik těch obávaných infekcí v minulosti. Jako ředitel havlíčkobrodské nemocnice jsem v roce 2009 byl v situaci, kdy jsme řešili tehdejší infekci a obavy z prasečí chřipky. A jenom pro připomenutí, vláda v tom roce 2009, 2010, nakoupila 600 tisíc vakcín za 110 milionů korun. Těch vakcín se nakonec upotřebovalo, když to tak řeknu, asi 65 tisíc, ale nikomu to nevyčítám. My jsme v té chvíli nikdo nevěděli, jak se ta infekce bude chovat, a bohudíky, že ty vakcíny tenkrát byly.

Také si vzpomínám na to, že jako ředitel nemocnice jsem tenkrát dostal úkol od kraje, od zřizovatele, abychom nakoupili respirátory pro nemocnici, tenkrát to bylo asi za 200 tisíc. Nepoužili jsme v té době žádné a já jsem byl rád, že jsme je nepoužili. Pak jsme oslovovali asi po roce stavební firmy, jestli je od nás neodkoupí.

Já chci jenom říci to, že my v tuto chvíli nevíme, jak se ta infekce bude chovat. To znamená, není dobře, a já bych tady velmi na to apeloval, abychom děsili lidi, abychom děsili naše občany, protože toho si už v posledních dnech užili hodně. Na druhé straně není namístě, abychom závažnost koronavirové infekce jakýmkoliv způsobem zpochybňovali, abychom zpochybňovali i potřebná preventivní opatření.

Pokud se týká těch preventivních opatření, o tom už tady bylo řečeno poměrně hodně. Všichni také víme, že tím, že nevíme, jak se bude koronavirová infekce chovat, ani v tom globálním slova smyslu, tak není úplně jednoduché roviny těch preventivních opatření nastavit. Přesto si myslím, že určitá opatrnost je nasnadě, a jsem rád, že se k tomu vláda postavila. Můžeme se bavit o tom, jestli to bylo úplně zavčas, nebo ne, ale nechci tady vládu za to kritizovat.

Chtěl bych se spíš vrátit k těm věcem, které můžeme v praxi ovlivnit a které jsou skutečně velmi zásadní pro to, abychom byli schopni přistoupit k tomu, kdyby nedej bože došlo k tomu, že tady propukne epidemie, a už o tom taky byla zde řeč - je to koordinace mezi zdravotnickými složkami, Ministerstvem vnitra a kraji. Tady si myslím, že ještě určité rezervy máme. Můžeme se opřít nejenom o zdravotnickou legislativu, ale také o krizový zákon. A já se ptám, jestli v tomto směru děláme úplně všechno. A to by možná byla otázka i na pana ministra vnitra, kterého tady teď nevidím. Ale chtěl bych apelovat na to, aby vláda se tímto opravdu intenzivně zabývala a aby v rámci jednání Bezpečnostní rady státu, ale i jednání s Asociací krajů toto brala jako prioritní úkol.

Proč o tom hovořím? Už tady bylo zmíněno, že potřebujeme ve zdravotnických zařízeních být připraveni z hlediska ochranných prostředků. Také víme - a teď to můžu doložit jako v současné době primář centrálních operačních sálů v havlíčkobrodské nemocnici - že se nám nedostává v tuto chvíli dodávek tak, jak potřebujeme. Včera jsem o tom jednal se svou vrchní sestrou. Pokud se týká roušek, dostáváme v tuto chvíli na naše pracoviště pouze třetinu požadovaných dodávek.

Takže pokud bych něco v tuto chvíli viděl jako prioritní z těch praktických věcí, tak aby vláda skutečně zkoordinovala svůj postup. A všichni víme, že to není jednoduché, protože ti dodavatelé ty výrobky v tuto chvíli nemají naskladněné. Ale tady jsem přesvědčen o tom, že by vláda právě měla využít ustanovení krizového zákona, a jednak si velmi rychle zanalyzovat stav zásob v jednotlivých zdravotnických zařízeních, intenzivně jednat s dodavateli a případně využít možnosti i stažení některých těchto prostředků i z jiných zemí, byť to samozřejmě bude také velmi obtížné.

A ještě jednou bych chtěl zdůraznit to, že to nejsou pouze obavy z vlastní nákazy. My se potřebujeme se v tuto chvíli starat o pacienty, které teď máme v nemocnici. A my tam těch pacientů máme samozřejmě plná interní oddělení těžkých kardiaků, lidí, kteří ještě zažívají doznívající chřipkovou epidemii, a my se potřebujeme o ně starat. A pokud nebudeme mít k tomu potřebné prostředky, tak to bude problém. Stejně tak v chirurgických oborech nebudu-li mít na operačních sálech roušky, nebudu-li mít další ochranné prostředky, nebudeme moci plánovaně operovat. Tím nechci nijak strašit, jenom znovu zdůrazňuji, toto je prioritní úkol směrem ke zdravotnickým zařízením, nejenom lůžkovým. Ochranné prostředky potřebují praktičtí lékaři, zubaři, dětští lékaři a další zdravotnická zařízení.

Takže za mě apel na vládu, aby se tomuto intenzivně věnovala. A pokud by se ještě dostavil pan ministr vnitra, případně jestli je schopen odpovědět pan ministr (zdravotnictví). My jsme slyšeli, že se tím vláda zabývá. Ale neslyšeli jsme ty konkrétní kroky, jak to konkrétně vláda naplní, jak jedná s dodavateli, jak je schopna navýšit zásoby a jakým způsobem koordinuje distribuci po jednotlivých krajích. To by mě zajímalo, protože to jsou ta konkrétní opatření, která zdravotníky zajímají, aby se mohli starat o své pacienty. A v tuto chvíli jsou to pacienti bez koronaviru. Jsou to prostě pacienti, o které se běžně staráme, a potřebujeme k tomu být vybaveni. Pro samotnou infekci koronavirem potřebujeme jistě navýšit respirátory, protože ty budou potom zásadní, ale v běžném provozu potřebujeme ty běžné prostředky. A nechci říct, že je nemáme, ale zásoby se tenčí.

Tolik za mě a budu rád za případnou odpověď pana ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Válek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dělám to nerad, ale snažím se být opravdu korektní. Před pěti týdny, 27. ledna - pro připomínku, to byl ten den, kdy měla být ta mimořádná schůze, nebo mimořádný bod stran koronaviru, a nebyl. (Čte z internetu:) "Počet obětí nového koronaviru v Číně vzrostl na 106 a nakažených je tam už na čtyři tisíce, oznámily úřady. První oběť ohlásil už i Peking. Kvůli rostoucímu počtu nových případů zesilují státy po celém světě opatření proti šíření viru." A kde ten vir v té době byl? Ten virus v té době byl detekován: Hongkong, Thajsko, Japonsko, Jižní Korea, Vietnam, Singapur, Malajsie, Nepál, USA, Francie, Kanada, Austrálie či Kambodža. Tedy říkat, že před pěti týdny jsme nevěděli, co nás čeká, a nevěděli, že se šíří virus mimo Čínu, není úplně přesná informace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. To byl zatím poslední přihlášený do všeobecné rozpravy. Pan ministr se hlásí a vystoupí ještě před ukončením všeobecné rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se samozřejmě pokusím vyjádřit aspoň stručně k debatě. Myslím si, že tady zazněla celá řada určitě rozumných příspěvků a velmi korektních - od pana docenta Svobody, od pana profesora Válka a dalších. Ale myslím si, že ale skutečně to, co se nyní děje, zcela odpovídá standardním postupům, které, souhlasím, jsou tady už zavedeny po mnoho let. Není to tak, že bychom dělali pouze nějaké neuvážené kroky a podobně, což se zkrátka neděje. My děláme preventivní opatření. Znovu opakuji, ve smyslu toho biatlonu, znovu říkám, zítra se vrátíme na Bezpečnostní radě státu k tématu všech hromadných akcí a velmi pravděpodobně rozhodneme o zákazu skutečně plošném shromažďování většího počtu osob, podobně jako to učinili ve Francii nebo v Německu nebo ve Švýcarsku nebo v jiných státech. Takže to se samozřejmě děje, to jsou ta preventivní opatření.

Zároveň ale bezesporu nyní velmi intenzivně pracují krajské hygienické stanice, které za to nesou odpovědnost a monitorují všechny kontakty nakažených osob, to znamená těch pěti osob, které byly pozitivně testovány. To je skutečně ta mravenčí práce, to je to monitorování veškerého pohybu, kdy u některých je to jednodušší, u některých je to složitější, zejména u těch dvou zahraničních studentek, které se vlastně dostaly z Milána do Prahy přes asi tři města. Ale toto už máme dneska zmapováno, všechny rizikové epidemiologické kontakty, kde skutečně hrozí to riziko. A znovu opakuji, podle všech doposud známých studií, resp. dat, která máme k dispozici, ta infekce se šíří do dvou metrů, musí tam být skutečně ten rizikový kontakt. Je to méně rizikové, resp. méně infekční onemocnění než třeba spalničky, kde je to mnohem více infekční onemocnění, a další. Zkrátka musí tam být skutečně ten poměrně velmi těsný kontakt. Tak všechny tyto kontakty jsou již dány do domácí karantény. Jsou to řidiči taxíků. Jsou to řidiči autobusů, kteří přišli s nimi do styku. Samozřejmě u těch dalších jsou to rodinní příslušníci, ti, kteří byli třeba na lyžařské dovolené atd.

Takže skutečně mám pocit, že o tom se asi moc nemluví, ale to se reálně děje. To je ta standardní práce hygieniků. Od toho je vlastně máme. A to nyní probíhá. A všem je nařizována domácí karanténa podle zákona o ochraně veřejného zdraví, která samozřejmě má jasná pravidla i jasné sankce v případě jejího porušení. Takže v tomto směru si myslím, že není nějaká kritika namístě. Skutečně se to děje a bude se to dít u všech dalších kontaktů.

Souhlasím s tím, že pokud se bude epidemie šířit, a souhlasím také s tím, že to určitě nemůžeme nikterak vyloučit a pravděpodobně nás čeká nějaký další nárůst, otázka je, jak bude masivní. Ono jedna věc je, co se děje třeba na severu Itálie, v ostatních státech v Evropě ten nárůst není tak zásadní, to šíření v rámci jednotlivých států. Ale samozřejmě nevíme nyní. Tak bezesporu u každého dalšího kontaktu, nebo resp. pozitivně vyšetřeného pacienta bude opět probíhat stejné trasování. Takže to běží. To je práce hygieniků. A myslím si, že ji dělají dobře. Tolik jenom k tomuto.

A samozřejmě k tomu jsou ta preventivní opatření ve smyslu hromadných akcí a tak dále, jak jsem o tom hovořil. Na tom skutečně pracujeme. Vyhodnocujeme ta rizika. A je to, pokud jde o jednotlivé kraje, skutečně odpovědnost epidemiologů, odborníků, kteří mají toto v kompetenci - vyhodnocení rizik, trasování kontaktů. To není otázka nějakého názoru nebo pohledu na věc. To jsou skutečně jasné odborně dané postupy, které jsou dodržovány.

Jinak pokud jde o otázku roušek a respirátorů, jak o tom hovořil pan poslanec Kaňkovský, jak jsem říkal, my jsme dnes měli jednání s výrobci respirátorů, měli jsme pozvány prakticky všechny nemocnice akutní lůžkové péče s urgentními příjmy, které jsou v České republice. To setkání bylo dnes v Motole. Bylo tam asi sto představitelů nemocnic z celé republiky. Jasně jsme si teď dali nějaké úkoly. Chceme zmapovat aktuální kapacitu. A s výrobci řešíme to, aby skutečně alokovali své výrobní kapacity, které samozřejmě nejsou úplně neomezené, na to, aby ochranné prostředky dostali naši zdravotníci v nemocnicích a v terénu. Týká se to jak respirátorů, tak roušek. U roušek si troufnu říci, že se situace bude zlepšovat v následujících týdnech, protože někteří výrobci ohlásili navýšení výrobních kapacit, zprovoznění nových výrobních linek a podobně. Takže tam věřím tomu, že se ta situace bude zlepšovat. U respirátorů je to komplikovanější, ale velmi intenzivně na tom pracujeme.

Mimo jiné je také třeba si uvědomit, že materiál pro výrobu ochranných prostředků velmi často pochází z Číny. Je tam i vyráběn, takže samozřejmě to, že dneska máme problém s některými ochrannými prostředky, je spojeno i se situací v Číně, s omezením výroby v rámci tamních továren. Takže bohužel i takovéto konsekvence tato epidemie má. Stejně tak je může mít případně u některých léků, byť aktuálně žádnou informaci o přerušení dodávek z důvodu epidemie koronaviru v Číně nemáme, ale to riziko také existuje. Takže je na tom vidět, že určitě ta epidemie má své dopady, má svoje dopady zdravotní, má svoje dopady ekonomické. My ji právě proto nikterak nepodceňujeme. Děláme všechno pro to, abychom ochránili české občany, a budeme to tak dělat i nadále, ale skutečně není namístě vyvolávat jakoukoliv paniku.

Velmi rádi budeme spolupracovat i s obcemi, s městy, nemáme s tím problém. Ale znovu opakuji, myslím si, že v tuto chvíli situace není taková, že bychom tady museli zavádět nějaký stav nouze, který skutečně vede už k omezování vlastnických práv apod. Zkrátka nemyslím si, že situace pro takovýto zásadní ústavní krok nastala. Ale na druhou stranu, pokud to bude nezbytné v těch následujících dnech a týdnech, tak si myslím, že vláda i k takovému kroku je připravena přistoupit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane ministře. Další přihláška do všeobecné rozpravy není. Hlásí se pan poslanec Černohorský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Já jsem jenom nezaslechl odpověď na svůj dotaz ohledně těch lékárníků, zdali se s nimi počítá s výbavou respirátorů stejně jako u praktických lékařů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, pan ministr odpoví. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Ano, i s lékárníky komunikujeme. My jsme měli dnes ráno setkání se všemi komorami, jak s lékařskou, tak stomatologickou, tak lékárnickou, i s panem prezidentem Krebsem, takže komunikujeme se všemi. My jsme teď požádali všechny komory o nějaké vyčíslení počtu potřebných respirátorů jakožto ochranných pomůcek na měsíc. Na druhou stranu troufám si říci, že není úplně nezbytné, aby v každé lékárně, pokud máme pět lékáren třeba na jednom místě vzdálených blízko u sebe, tak aby v každé lékárně lékárník musel mít ochranný prostředek a respirátor. Vzhledem k tomu, že kapacity jsou omezené, tak si myslím, že budeme muset udělat nějakou diverzifikaci například v rámci ústavních lékáren, nemocničních, tam si myslím, že to je namístě. Ale nemyslím si, že v každé lékárně by musela být taková ochrana. Musíme nakládat s těmi kapacitami, které jsou, jak říkám, omezené, nějak rozumně. Takže na tom pracujeme. Ale s lékárníky jsme v komunikaci a počítáme s nimi.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě si někdo přeje vystoupit ve všeobecné rozpravě? Ne, všeobecnou rozpravu končím, zájem o závěrečné slovo po všeobecné rozpravě není. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do té nemám žádnou přihlášku. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí, končím podrobnou rozpravu. Zájem o závěrečné slovo nemá pan zpravodaj, nemá nikdo další. Protože nebylo navrženo žádné usnesení, tak nemáme o čem hlasovat. Děkuji všem a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se budeme zabývat bodem číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP