(19.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Celá ta bitva se prohrála v roce 1996, kdy operací, snížením základního jmění stát se dobrovolně připravil o pozici, ve které mohl ještě z pozice nějaké síly vyjednávat. V roce 2004 mohl už dělat jedinou věc - prostě vůbec neprodávat, protože pravděpodobně měl omezené možnosti tu situaci kolem bytů změnit. Takže nepřeme se o to, na čem jsme ve shodě. Prodávat se to prostě nemělo a stát měl i s tou minoritou se snažit uhrát maximum, i když jeho pozice už byla slabá. Ale já bych byl rád, aby aspoň něco z toho zůstalo jako základní věc, která mně připadá podstatná. V roce 1996 se prostě stát vydal cestou privatizace takovým způsobem, že prostě ztratil na události vliv. To bylo základní! A pak to umožnilo všechno to další, i včetně toho, co tady zaznělo, že si potom majitel z toho vytáhl 65 mld. a udělal z toho jenom tu skořápku. Takže já bych byl rád, kdyby aspoň tohle bylo srozumitelné z toho, co tady říkám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas, pane ministře! Děkuji. Pan poslanec Tomáš Martínek se nám omlouvá od 19.40 hodin do konce jednacího dne a nyní pan poslanec Blažek s faktickou poznámkou, která je v tuto chvíli poslední. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já jenom doufám, že stručná reakce na pana kolegu Hájka. Tady se vedou dvě debaty. V té jedné není žádného sporu. Já tady nevystupuji proto, abych hájil to, co se dělo někdy od roku 1990 do dnešního roku, kdy jsem nebyl ani v žádné straně, vůbec, jenom jsem to znal z novin. Moje námitky jsou spíše o tom procesu a o tom, že já prostě opravdu jsem velmi háklivý na to, co já skutečně nazývám zneužívání trestního práva v politice. A to je u nás taková ta móda spočívající v tom, že se neustále dávají nějaká trestní oznámení, aby ten či onen politik ukázal národu, že on je ten anděl, co dává ta trestní oznámení, a já tvrdím, že již dnes mnozí víme, že orgány činné v trestním řízení nemají vůbec žádnou šanci po takové době dospět k čemukoliv novému. To znamená, že já se nemohu připojit k tomu, abych tady jakýmsi způsobem, a teď se za to slovo omlouvám, exhiboval s něčím, o čem sám vím, že nemá naději na úspěch.

A teď opakuji, kdybychom vedli politickou debatu o tom, co se tehdy stalo, s jediným důvodem, aby se to už opakovat nemohlo, to znamená, teď mně budou rozumět komunisté, abychom měli nějaké poučení z krizového vývoje, pokud jde o OKD, aby se to nestalo, ty negativní věci, pokud se staly, tak s tím bych souhlasil. Ale můj důvod, proč pro to hlasovat nebudu, v zásadě řekl, byť jinak, kolega Kalousek. A já sám - a znovu říkám, ta vyšetřovací komise, a tím mě v podstatě namíchla nejvíc, by neměla dávat trestní oznámení sama! V tom zákoně je jasně napsáno, a tak to má být, že komise předkládá zprávu Sněmovně, a teprve když to Sněmovna schválí, tak je z toho nějaká zpráva. Tady prostě x jednotlivců dalo zkrátka a dobře nějaké trestní oznámení, ale to mohli udělat, aniž by se podepisovali jako nějaká komise. A když už se tohle stalo, tak já to nehodlám ani ex post legalizovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tuto chvíli nemám... Pan předseda Černohorský se hlásí do rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Já teď nemám přímo před sebou jednací řád, ale tam je, že vyšetřovací komise může podat trestní oznámení, a tudíž to tak i učinila.

K další záležitosti, jak tady pan předseda Kalousek říkal, že tam byly vloženy domy a ne byty. To samozřejmě je pravda, že tam byly vkládány i domy. Vyšetřovací komise tedy tohle nepopírá, ale tvrdíme, že zákaz zakotvený v § 14 zákona o osobním vlastnictví k bytům se vztahoval také na tyto transakce, neboť byly nedílnou součástí bytových domů. Vycházelo se totiž při té právní analýze z judikatury Nejvyššího a Ústavního soudu, který tento zákaz rovněž extenzívně vykládá. Kromě toho vložení bytů do základního kapitálu OKD obešlo povinnosti státu, které měl při prodeji bytů nájemníkům, tj. slevy, případné dotace při koupi. Bylo v tomto ohledu také případně porušeno i tzv. legitimní očekávání nájemců, které také vyplývalo z toho § 14.

Pan ministr navrhoval, aby to posoudil nějaký nezávislý orgán. Ale to navrhuje i vyšetřovací komise. A ten nezávislý orgán, který má finální slovo, je tady soud. Pokud chcete posuzovat trestní oznámení, tak nezávislým orgánem jsou orgány činné v trestním řízení. Takže pokud my jsme došli k nějakým závěrům, tak jsme využili té možnosti, aby to tedy posoudil nezávislý orgán, upozornili jsme na možná pochybení, která se stala v minulosti, nabídli jsme řešení, že nezávisle to může posoudit soud. Pokud se toho bude chtít nějaký, ať už Karlova univerzita, Právnická fakulta, udělat si nějaké své akademické cvičení, protože samozřejmě to finální rozhodnutí vždycky bude mít pouze soud, tak klidně může. Většinu dokumentů si můžou pro své potřeby vyžádat například na Ministerstvu financí a další posouzení si klidně můžou provést. Ale jak říkám, finální slovo by stejně vždycky měl soud a to samé se bude týkat ještě i po tom šetření orgánů činných v trestním řízení. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A pokud se v tuto chvíli nikdo další nehlásí do všeobecné rozpravy - pan poslanec Bojko. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, já bych chtěl do této kauzy vnést trošku jiný úhle pohledu jak člověka, který byl přímo postižen touto kauzou OKD. A prostřednictvím pana předsedajícího k panu Kalouskovi. Mně opravdu je úplně jedno, jestli si tady budeme házet slovíčky, jestli to byly domy, nebo byty. Mě zajímá, že prostřednictvím pana Bakaly a lidí, kteří mu vlastně pomohli k tomu, aby se dostal k OKD, a byty, které veřejně slíbil, že nabídne k odprodeji, nikdy to neudělal.

A teď si představte, že jste v situaci člověka, který žije, já jsem se pohyboval v hornictví celý život, můj otec také, moji zemřelí bratři také, a představte si, že žijete 20 let v bytě, a v roce 1998 si mě zavolala bytová referentka a říká: Pane Bojko, nejpozději do tří let, do roku 2001, budou všechny byty, které patří OKD v té době, odprodány lidem přednostně, kteří v těch bytech bydlí. Takže si představte, žijete v paneláku. Panelák - prostě bytové jádro hnusné. Jste moderní mladá rodina, tak co uděláte? Máte příslib, že ten byt vám bude prodán, tak si pozvu firmu, protože OKD vám to neudělá, tak za své peníze vybouráte jádro, vyzdíte, uděláte si krásnou koupelnu. A mine rok, minou dva, minou tři, mine deset, mine patnáct a nic se neděje! Byt vám nikdo neprodal, nájmy vám stouply trojnásobně. Když já jsem z toho bytu odcházel, tak vlastně ty nájmy už byly na dvoučlennou rodinu přes 10 tisíc korun. Nemluvě o tom, že město své byty všechny prodalo. Víceméně skoro všechny, nechalo si sociální byty. A lidé, kteří tyhle domy koupili, tak vlastně si je nádherně zvelebili - zateplili, udělali si nové pancéřové dveře, sklepní dveře, prostě udělali si to perfektně. A zkuste se podívat, měli jste si udělat tu cestu na severní Moravu do Karviné, do Orlové, do Havířova, do těch bytů RPG, jaký to je hnus. To je nejodpornější bydlení v tomto státě. Zvenku nikdo nedal ani korunu do zateplení. Nastěhovali tam nepřizpůsobivé osoby. Já jsem bydlel v krásném prostředí skoro u parku u házenkářské haly v Karviné. Nádherné, procházky s pejskem. A lidé začali umírat, ti starousedlíci, a začali nám tam stěhovat naše nepřizpůsobivé spoluobčany, kteří tu migrovali z celé republiky nebo vybydleli byty v Karviné IV, takže nám je tam nastěhovali. A vy pracujete jako báňský záchranář, chcete se vyspat a do tří hodin do rána vám někdo vyhrává na housle nad vámi, tak prostě co vám zbude jiného? Půjdete si koupit byt někde v klidné lokalitě. Takhle to udělala spousta lidí bohužel. Byli jsme potrestáni několikrát. Investovali jsme peníze do zvelebení svých bytů, do oprav, a následně jsme byli donuceni se vystěhovat někam jinam. Nemluvě o tom, že pak to bylo RPG po OKD. Oni nikdy do toho bytu neinvestovali ani kačku. Dokud jste se neodstěhoval z toho bytu, tak tam neinvestovali nic. Odstěhoval jste se, udělali novou elektriku, nové sociální zařízení, nové podlahy atd. Do té doby tam neinvestovali ani korunu.

Takže desítkám tisíc rodin byla zničena kvalita života. Možná víc jak 100 tisíc lidí, protože byli donuceni se vystěhovat, anebo, a v současné době se to děje také, v Karviné zbourali 14 domů a ty nepřizpůsobivé, kteří ty baráky vybydleli, tak nastěhovali mezi normální lidi, protože RPG, následně Residomo mělo těch bytů nachystáno hodně, takže teď moje vnučka si koupila byt a vedle do baráku jim nastěhovali asi sedm romských rodin, takže uvažují o tom, že se odstěhují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP