(9.30 hodin)
(pokračuje Michálek)

Takže pokud chcete se vyjádřit i k nějaké další oblasti, tak si myslím, že tady je pro to prostor, a doufám, že pan premiér dorazí do Poslanecké sněmovny, aby ty dotazy zodpověděl. A myslím si, že je naprosto nedostatečné, že nám slíbil, že přijde jenom v tomto roce. To znamená asi jednou v tomto roce. My bychom chtěli vědět, aspoň v kterém měsíci to bude, kdy dorazí do Sněmovny na písemné interpelace a vyjádří se k těm problémům, které jsou poměrně závažné. Protože pokud máme 800 tisíc lidí v exekuci, tak to není opravdu věc, která by se měla odbýt tím, že premiér do Sněmovny nedorazí a nevyjádří se k tomu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Přečtu několik omluv. Omlouvá se poslankyně Helena Langšádlová mezi 9. a 10. hodinou z pracovních důvodů, omlouvá se poslanec Marek Výborný mezi 9. a 11. hodinou z pracovních důvodů, omlouvá se poslanec Radim Fiala dnes a zítra ze zdravotních důvodů, omlouvá se poslankyně Jana Krutáková z dnešního jednání od 9 do 13 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se z dnešního jednání do 11 hodin poslankyně Pavla Golasowská, omlouvá se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z dnešního dne od 14 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se poslankyně Květa Matušovská od 9 do 10.30 hodin z osobních důvodů, omlouvá se poslanec Jiří Mašek od 9 do 11.30 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se Margita Balaštíková z dnešního jednání do 10.30 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se poslanec Stanislav Juránek po celý dnešní den z pracovních důvodů, omlouvá se poslanec Marian Bojko dnes od 9.30 do 11 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se ministr životního prostředí Richard Brabec z dnešního jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se Jaroslav Holík od 12.30 hodin do konce jednání z pracovních důvodů, omlouvá se ministr zemědělství Miroslav Toman dnes od 14.30 hodin z pracovních důvodů.

Z místa se hlásil poslanec Jan Zahradník, poté poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové. Děkuji panu předsedovi Michálkovi za nabídku vystoupit také v jeho bloku, v jeho interpelačním bodu. Také bych chtěl vystoupit k programu pana premiéra. Tíží mě, že si nenajde ve svém diáři, ve svém programu čas na to zúčastnit se písemných interpelací a vyslechnout si naše reakce na jeho odpovědi. Chápu, že on považuje za vyřízenou věc, když uloží svým úředníkům, aby na písemnou interpelaci odpověděli, a tím to pro něj končí. Dál asi už jej nezajímá ani ta samá odpověď a ani vlastně, jak je vidět, ani naše reakce na to.

Já jsem svoji písemnou interpelaci nazval Energetická bezpečnost České republiky a energetická soběstačnost. A myslím si, že v tomto ohledu máme s panem premiérem společné názory, že jsme v souladu, že on se v tomto směru také vyjadřuje s určitými obavami, co by mohla přinést ta současná, velmi silná zelená vlna, která prochází Evropou. Vyjádřil se, už jsem to tady minule říkal, v jednom ze svých rozhovorů, že se nenechá strhnout k fanatickým zeleným opatřením, která by ohrožovala náš průmysl. Řekl, že se radši bude soudit a bude se dohadovat s Evropskou komisí o sankcích.

Já jsem se právě po analýze těch jeho odpovědí, nebo odpovědí jeho úředníků, dověděl, že oni vlastně úplně s tím nejsou zajedno. Že oni tento názor nesdílejí, protože ta odpověď, kterou mu připravili, to byla odpověď, která byla naopak ryze v kontextu těch všech možných zelených klimatických energetických opatření. Já jsem spolu se svými spolupracovníky ty jeho odpovědi podrobil rozboru a zjistili jsme, že celá řada věcí, které by pan premiér potom možná mohl použít při formulování těch svých stížností nebo žalob, které by měl směřovat na Evropskou komisi, pokud tedy je jeho slova možno myslet vážně... Myslím si, že ti jeho úředníci úplně dobrou práci neodvedli.

Pan premiér se rád vyjadřuje o tom solárním tunelu, o bilionu korun, který postupně bude zkonzumován v tom solárním tunelu. Tady se možno obávat toho, že budeme-li následovat všechna ta opatření, ať už uhlíkovou neutralitu do roku 2050, nebo možná ještě i dříve, nebo budeme-li chtít zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na naší energetické výkonnosti na 22 % během příštích 10 let, tak to může znamenat významné problémy. A významné problémy ekonomické. Tam dokonce je možno dojít k odhadu dvou až tří bilionu korun, což tedy pak byl tunel, který skutečně byl tunelem obrovským.

Proto bych se chtěl obrátit na své kolegy, poslance a poslankyně za hnutí ANO, zejména na ty, kteří se odváží přistoupit k panu premiérovi a oslovit jej se svým názorem, aby ho požádali, nebo mu možná poradili, že by se přece jenom těch reakcí na písemné interpelace měl zúčastňovat. Nevím, proč se toho obává, zřejmě nechce slyšet nějakou kritiku. Ale pokud je politikem, a navíc politikem v takto vysoké pozici, tak by měl mít v sobě sílu třeba i trošku té kritiky strpět. Kolegyně, kolegové, prosím, toto vzkažte svému šéfovi, zdali by si čas na účast ve Sněmovně někdy v budoucnosti, myslím tedy ne během příštího roku, ale během nějakých dalších týdnů, laskavě našel. Děkuji vám za to.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poslanec Ferjenčík do rozpravy.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přiznám se, že mě velmi zklamalo, že odešel pan ministr Havlíček, což je současně vicepremiér. Předpokládal jsem, že tady zastupuje pana premiéra vzhledem k tomu, že poslanci hnutí ANO na minulém jednání odhlasovali, že se touto interpelací chtějí zabývat i bez přítomnosti pana premiéra. To bylo rozhodnutí především tady poslanců hnutí ANO, v důsledku čehož se nyní ptáme. A následně jiný přítomný zástupce hnutí ANO ve vládě, co tu dnes na začátku schůze byl, odejde. Tak bych se chtěl zeptat pana ministra Petříčka, jestli bude odpovídat on na ty naše otázky na program pana Babiše, jestli jako zástupce vlády tady sedí proto, aby nám odpovídal, nebo tu sedí jenom z nějakého formálního důvodu, aby se nepřerušila schůze, což by mi přišlo trochu nedůstojné, když tedy vládní poslanci včetně některých poslanců ČSSD rozhodli o tom, že tato interpelace se bude projednávat i bez přítomnosti pana premiéra.

Každopádně k tomu programu. Mě by především zajímalo, jaké pokroky dělá pan premiér Andrej Babiš v tom, aby naši lidé nepřišli o těch 2 tisíce miliard z lithia. Kdy konečně tedy můžeme očekávat první finance z lithia. Je to téma, na kterém pan premiér vyhrál volby. Myslím, že i pan Petříček jako sociální demokrat o tom něco ví, že to skutečně tehdy hýbalo politikou. Ostatně na těch billboardech stálo: Nenechám ČSSD ukrást lithium stejně jako OKD. Tak v tom OKD, tam jsme se trochu posunuli, tam dneska komise pro OKD bude prezentovat svoje záměry, nicméně to lithium, které tedy také ČSSD nechtěl nechat ukrást, tak se přiznám, že od voleb od pana premiéra nemám žádné zprávy, kam se to hýbe a kdy těch 2 tisíce miliard korun můžeme očekávat. Protože 2 tisíce miliard, to by nám vyřešilo důchodový systém zhruba na 20 let. Takže doufám, že naši lidé o ty peníze skutečně nepřijdou, že pan premiér nelhal. To by si snad nedovolil, lhát občanům v předvolební kampani. A jak tedy na tom pracuje, jak se to v tom jeho programu promítá. Kdyby aspoň pan Petříček za ČSSD se mohl vyjádřit, jestli se to nechystají ukrást oni, že to by bylo nešťastné, protože jsou s tím teď ve vládě.

Prosím o odpovědi na tohle. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP