(9.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Kohoutek: Pozměňovací návrh C. Tento návrh navazuje na návrh C1, přičemž umožňuje obcím například umožnit parkování vozidlům obce, i když nemají sídlo v dané lokalitě, nebo vozidlům, jejichž uživatelé nejsou vlastníky a využívají je například při zajišťování havarijních služeb. Hospodářský výbor doporučuje.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, přihlášeno je 183, pro 143, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kohoutek: Pozměňovací návrh D1. Navrhované ustanovení umožní obcím využívat údaje ze základního registru obyvatel a základního registru osob při výkonu působnosti podle § 23 tohoto zákona. Hospodářský výbor doporučuje.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 28, přihlášeno je 183 poslanců, pro 179, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kohoutek: Pozměňovací návrh D2. Smyslem navrhované úpravy je dosáhnout stavu, kdy bude možné z rozhodnutí strážníka nebo policisty odstranit vozidlo, které stojí na chodníku. Navržené změny se zjevně týkají zákona, a to zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Tisk 330 se však týká změn zákona 13/1997 Sb. Hospodářský výbor nedoporučuje.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas, přílepek. - Pobavení v sále.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování č. 29, přihlášeno je 184, pro 50, proti 87. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Kohoutek: Tímto jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a teď budeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, souhlasím. Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Zuzany Ožanové, Dana Ťoka a Milana Ferance na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 330, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 30. Přihlášeno je 184 poslanců, pro 179, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Všem vám děkuji a končím třetí čtení tohoto tisku.

 

Otevírám další bod, kterým je

 

207.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 62/2003 Sb.,
o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 336/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů už zaujal místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček i pan poslanec Jiří Strýček, který je zpravodajem garančního výboru, kterým byl ústavně-právní výbor. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 336/2, který byl doručen dne 28. listopadu 2019. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 336/3. (U řečnického pultu připraven zpravodaj.) Nejprve se zeptám pana navrhovatele, zda má zájem o vystoupení. Tak já poprosím pana zpravodaje, aby ještě vyčkal. Máte slovo, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se velmi stručně vyjádřil k tomuto návrhu zákona. Chci říci, že bych chtěl podpořit pozměňovací návrh, který si osvojil, nebo s kterým přišel garanční výbor, to znamená posunout datum nabytí účinnosti.

Co se týká návrhů pana poslance Pikala, tak tam bych se ztotožnil s postojem garančního výboru, který zaujal nesouhlasná stanoviska. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já děkuji za velmi stručné vystoupení. Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan místopředseda Pikal. Prosím, máte slovo. (V sále je velmi silný hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, pane předsedající. Je to třetí čtení, odůvodňoval jsem to tady v druhém čtení, takže jenom krátce -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já se omlouvám. Poprosím o klid v sále! Děkuji. Máte-li něco k vyřízení, prosím, běžte do předsálí. Úroveň hluku je příliš vysoká.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, pane předsedající. Já zkusím zvýšit hlas.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych chtěl přitáhnout vaši pozornost aspoň k některým z těch pozměňovacích návrhů, které jsem podal. Jsou tam dva pozměňovací návrhy, které se týkají práv našich občanů v zahraničí hlasovat v evropských volbách. Jeden jim dává právo hlasovat korespondenčně i hlasovat na našich ambasádách, druhý jim dává právo hlasovat alespoň na našich ambasádách. Já bych chtěl velice poprosit o podporu alespoň toho hlasování na ambasádách, tak abychom vyrovnali ta práva našich občanů hlasovat oproti jiným občanům Evropské unie, tak abychom vyrovnali právo hlasovat v evropských volbách vůči právu, jako je hlasovat ve sněmovních nebo prezidentských volbách. Myslím si, že bychom měli směřovat k tomu, aby všechny naše volební systémy fungovaly pro občany pokud možno stejně, aby tam bylo co nejmenší zmatení nebo nerovnost v tom, kdy má kdo kde hlasovací právo. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se, kdo další má zájem o vystoupení v rozpravě k tomuto bodu ve třetím čtení. Pan zpravodaj chce vystoupit v rozpravě? Ne, už k samotné proceduře. Tak já tedy končím rozpravu, jestliže se nikdo nehlásí, a přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích. Poprosím tedy zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko výboru. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás v krátkosti provedl, seznámil s hlasovací procedurou k tomuto návrhu zákona. Jako první budeme hlasovat návrhy legislativně technických úprav podle § 59 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení, budou-li takovéto předneseny.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pokud jsem zaznamenal, tak tyto návrhy předneseny nebyly.

 

Poslanec Jiří Strýček: Jako druhý bod bychom hlasovali pozměňovací návrh B1. Jako třetí bod budeme hlasovat pozměňovací návrhy B2. V případě přijetí B2 se stanou nehlasovatelnými B3 a A. Dále bychom hlasovali pozměňovací návrh B3, který bude nehlasovatelný v případě přijetí B2. Dále bychom hlasovali pozměňovací návrh A, který bude nehlasovatelný v případě přijetí B2 nebo B3. Na závěr bychom hlasovali návrh zákona jako celek a po odhlasování zákona budeme hlasovat ještě doprovodné usnesení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano. Já poprosím vážené poslance a poslankyně, aby už zaujali své místo. Budeme hlasovat proceduru k tomuto tisku.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navrženou proceduru. Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, přihlášeno je v tuto chvíli 183 poslanců, pro 171, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Strýček: Nyní bych vás provedl jednotlivými pozměňovacími návrhy, tak jak byly předloženy. Pozměňovací návrh, který budeme samozřejmě hlasovat - pozměňovací návrh B1 pana místopředsedy Pikala, který se týká snížení volební klauzule z 5 % na 3 % v evropských volbách v České republice. Stanovisko výboru nedoporučující. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP