(11.40 hodin)
(pokračuje Nacher)

Jinak když si vzpomenu, jak byl koncipován tenkrát návrh té vyhlášky, tak se vycházelo z nějakých zkušeností ze západních metropolí, kde máme ty extrémy - v Berlíně to zakázali tuším úplně, nebo to omezili na 30 dnů. Koncept byl připraven tak, že by to ta obec omezila na nějaký počet dnů, třeba 150 dnů v roce, pokud se SVJ nedomluví na nějakém vyšším limitu. To znamená, tady o nějakém úplném zákazu nikdy nebyla ani řeč. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuju. A nyní s poslední faktickou poznámkou v tuto chvíli pan poslanec Třešňák. Prosím.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkné poledne. Jenom v rychlosti, protože původní debata o samotném zákonu, který měl regulovat průvodcovské služby, se posunula dost k ubytovacím službám, tak bych zde chtěl pouze poznamenat to, že tak jak je to napsané, jsou tam ty rodinné domy, tak to opravdu může způsobit plno problémů nikoli v Praze, ale na malých obcích. A já chápu, že pražský problém to řeší a nějakým způsobem je to nutné řešit.

A možná ještě jednu věc poznamenám. Skutečně tak jak je to napsáno, tak to řeší ubytovací služby, ale bude to dotaz možná na kolegy, možná na Patrika Nachera prostřednictvím pana předsedajícího, kolik těch kapacit v Praze procentuálně je pronajímáno nebo funguje podle ubytovacích služeb a kolik je pronajímáno podle občanského zákoníku. To si myslím, že pokud to druhé a pokud většina je například podle občanského zákoníku pronajímána jako krátkodobý pronájem, tak by to tento pozměňovací návrh úplně neřešil.

Proto si dovolím navrhnout, jestli bychom nemohli vrátit tuto novelu do druhého čtení, protože si myslím, že by tam šlo mnoho těchto věcí opravit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budu to brát jako návrh. A nyní se tedy dostáváme do rozpravy. Pan poslanec Ferjenčík se hlásí do rozpravy, nebo s faktickou? Do rozpravy. Tak já si vás zaznamenám. A teď jsme se dostali do situace, kdy je přihlášen pan poslanec Klaus, ale zeptám se ho, jestli by dal přednost paní navrhovatelce, která nemá možnost se přihlásit písemně. Nedal? Tak prosím pana poslance Klause. (Rozruch v sále.)

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové. Možná ještě budu vystupovat ke školskému zákonu, tak vám nepopřeji hezké Vánoce teď.

Chtěl bych se vyjádřit k Airbnb, k tomu pronajímání bytů pro účely krátkodobého ubytování, a jak vážný problém to je, či není. Tady zcela bez emocí, když se na to podíváme, tak to má dva aspekty. Jeden je ten, že dochází ke změně paradigmatu a mladí lidé nějakým jiným způsobem využívají taxislužbu, ubytování a další věci, než je třeba zvyklá starší generace. Abych zůstal sám u sebe, já když chci jet taxíkem, tak na něj většinou v centru ještě stále zamávám. Oni se hrozně diví, že se jim to nestalo už rok. Nebo volám slečně na centrálu a oni mi nějak jako řeknou, kdy to auto přijede, nebo mi přijde esemeska a já takhle jedu. Moje děti se na to samozřejmě koukají, jako kdybych byl dinosaurus, protože mají nějaké ty aplikace, kde vidí, jak to autíčko jezdí.

Úplně podobně je to s ubytováním v cizině. Já když někam jedu, tak mám jako pocit, že jako seriózní člověk jdu k hotelu a tam mě vítá portýr a jdu se ubytovat. Když budu spokojen, tak tam budu bydlet i příště. Ale čím dál větší část mladší generace, nebo takových lidí, kteří mají mladický duch, se prostě ubytovává u někoho v podnájmu. To je věc, se kterou podle mě se nedá nic dělat. To je prostě změna toho, jak se lidé chovají. A žádný poslanec ani nikdo jiný s tím nic nenadělá.

Co je problém, je, že velká část tohoto nového byznysu se nikterak nedaní. To znamená, že člověk má byt, ten seriózně pronajme na smlouvu, třeba na dva roky nebo déle, ale pronajme to člověku, který takovýchto bytů si pronajme dvacet a ty pak jede normálně úplně stejně jako hotel a neplatí z toho žádné daně. Takže tady musím říct, že to řešení, které musí přijít, je jedno jediné, a sice tyto věci zdaňovat. My můžeme samozřejmě donutit Airbnb a ubery a všechno, ať dají českému státu data, ať víme, když tady chtějí podnikat, kolik toho tam jaksi proběhlo, aby to stát zdanil. Český stát dokáže velice tvrdě zakročovat proti obchodníkům. Česká obchodní inspekce dělá fiktivní nákupy a všechno možné další. Čili stejným způsobem by se dalo jaksi potírat nelegální ubytovávání, ze kterého se neplatí žádné daně. Toto má stát dělat. Nedělá to. Poškozuje české hotely a další věci. A místo toho vždycky přijde pár jako myslitelů tady, velice často tedy poslanec Nacher, a teď vymyslí nějaký přílepek, kterým se to má jako vyřešit. To žádné řešení není. Je to úplně stejné jako s těmi průvodci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP