(9.50 hodin)
(pokračuje Válková)

"Kdo chová větší počet zvířat v nevhodných podmínkách, a tím ohrožuje jejich život nebo jim způsobuje značné útrapy, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti." To je velmi mírná sazba. A v trestním právu platí zásada, že pokud tam není výslovně uvedeno z nedbalosti, což tady samozřejmě není, tak toto jednání lze stíhat, obžalovat i odsoudit, pouze pokud se prokáže subjektivní stránka trestného činu, to znamená úmysl. Tam se musí prokázat, že nejenže se chová větší počet zvířat v nevhodných podmínkách, ale že ho chovám proto, že jim chci způsobit značné útrapy, nebo úmysl eventuální, jsem pro případ, že se tak stane, s tím naprosto vědomě srozuměn. Takže obavy, že by se teď zvedly hlasy a běžely rychle udat nějakého majitele drůbežárny - i když Česká republika je velmi kreativní a tunelování jsme také nezabránili - tak si myslím, že jsou liché. (Hluk v sále neustává.)

Ale je volné hlasování. Toto je zákon, který apeluje na každého z nás. Já jsem se musela také trošku psychicky znásilnit u některých věcí a byl to těžce hledaný kompromis a nerada rozkmitávám logický systém trestního práva. Ale tady mám takový pocit u C2 a C3, že se nějakého zločinu vůči trestnímu zákoníku nedopouštím. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím znovu paní zpravodajku garančního výboru, aby nás tady seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko výboru. Prosím, paní zpravodajko. Ještě než začnete mluvit, blíží se hlasování. Přivolám kolegy z předsálí a všechny prosím o klid. Jsme ve třetím čtení zákona.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Pro ujasnění ještě připomínám, že tady se používá nepřesná terminologie. Když jde o A, tak je to skutečně ten komplexní pozměňovací návrh ústavně-právního výboru. Když jde o návrhy C, tak to není komplexní návrh, ale je to kompromisní návrh. Takže abyste věděli, o čem hlasujete.

S ohledem na průběh celé diskuse a na závěry garančního ústavně-právního výboru navrhuji tuto proceduru, přičemž upozorňuji, že zemědělský výbor, který také projednával tento tisk 30. dubna, měl jediný návrh, který budete možná, nebo spíše doufám, že ne, hlasovat pod B, protože on je obsažený už v tom komplexním pozměňovacím návrhu pod písmenem A, takže by se stal nehlasovatelným, a pouze zpřesňuje - slovo odsouzeného nahrazuje slovy ve vlastnictví odsouzeného, nebo který odsouzený užíval, nebo kde se odsouzený zdržuje, čili to není nějaká věcná změna.

A nyní tedy k návrhu procedury. Navrhujeme následující proceduru: Návrhy technických úprav podle § 95 odst. 2 přednesené ve třetím čtení nebyly. Čili jako první návrhy D1 a D2. Hlasováním o D1 a D2 se stávají nehlasovatelnými C1 a C11, protože jsou totožné s D1 a D2. A návrhy C a D jsou hlasovatelné, pouze pokud bude na konci schváleno A. Návrhy C2 a C3 - vždycky budu před každým říkat, o co se jedná věcně. Nebude-li schváleno C3, je nehlasovatelné C12. Návrhy C4 a C5 - to je to zvyšování trestních sazeb. Návrhy C6 a C7. Návrhy C8 až C10. Návrh C12 pouze v případě schválení C3. A návrh A - to je ten komplexní, ústavně-právní výbor - ten pokud bude schválen, tak nemůžeme hlasovat B zemědělského výboru. Nebude-li schváleno A, pak jsou nehlasovatelné C a D a v podstatě by to spadlo.

Takže navrhuji tento systém právě kvůli tomu, že došlo vlastně k takovým dvěma komplexním změnám v průběhu projednávání - jedna oficiálně nazývaná správně komplexní pozměňovací návrh A a druhá, která teď hýbe Sněmovnou a kterou bych spíše nazvala komplexně kompromisní návrh, což nezná ale jednací řád.

Navrhuji tedy, abychom o této proceduře hlasovali, a pak bych vás provedla tou procedurou, pokud ji schválíme. Vždycky u každého jednotlivého bodu řeknu přesně, o co se jedná. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. O navržené proceduře nechám hlasovat. Přivolal jsem kolegy. Ještě to zopakuji jednou. (Gong.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 380, přihlášeno 185 poslanců, pro 180, proti nikdo. Konstatuji, že proceduru máme schválenu.

 

Nyní přistoupíme k jednotlivým hlasováním. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Ústavně-právní výbor - vlastně to stanovisko ústavně-právního výboru, co teď budu číst, doporučuje návrhy D1 a D2, které jsou doplňující a terminologicky upřesňující.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Hlasujeme o návrzích D1 a D2. Stanovisko navrhovatele? (Poslanec Feri: Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 381, přihlášeno 185 poslanců, pro 182, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Tím se stávají C1 a C11 nehlasovatelné, protože jsou totožné s D1 a D2.

A teď přistoupíme k tomu, o čem tady byl spor a diskuse celé projednávání tisku. Návrhy C2 a C3 - jde o týrání zvířat a jeho novou formulaci a o chov zvířat v nevhodných podmínkách. Jsou to návrhy C2 a C3. Ústavně-právní výbor doporučuje.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 382, přihlášeno 184, pro 87, proti 17. Tento návrh přijat nebyl. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Dalším návrhem je návrh C4 a C5. Proč jsou tam vždycky dva? Protože tam je návrh zvednout trestní sazbu v základní sazbě a zvednout trestní sazbu i v té kvalifikované skutkové podstatě, to znamená, když to jednání je více společensky škodlivé, čili proto je to dohromady. Týká se to v tomto případě § 303. Je to zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, kde se doporučují zvednout sazby. Stanovisko ústavně-právní výbor nepřijal.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 383, přihlášeno 184, pro 69, proti 28. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Helena Válková: Další jsou návrhy C6 a C7. Je to § 304 trestního zákoníku - pytláctví. Opět se doporučují zvednout sazby základní skutkové podstaty i kvalifikované skutkové podstaty. A ústavně-právní výbor tento návrh nedoporučuje.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 384, přihlášeno 184, pro 53, proti 56. Tento návrh nebyl přijat. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP