(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následují faktické poznámky v tomto pořadí: pan poslanec Ferjenčík, pan předseda Výborný, pan poslanec Veselý a pan předseda Hamáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil stručně reagovat na kolegu Hamáčka. Zaprvé Piráti tu ještě nevládli, takže za námi ty škrty nejdou. Každopádně my jsme na rozdíl od vás navrhli pravidelnou valorizaci rodičovské, aby rodiče měli jistotu, že jak bude růst inflace, bude se zvedat i rodičovská do budoucna. Bohužel to vládní koalice zablokovala.

Každopádně proč tady vedeme tu debatu s paní ministryní Maláčovou. Tam jde o to - cituji z jejího facebooku z 15. prosince, to je dva dny zpátky. To bych očekával, že si to paní ministryně ještě pamatuje: Proto s předsedou Hamáčkem požádáme poslance ČSSD, aby podpořili senátní verzi. - To píše tady dva dny zpátky paní ministryně na facebooku, aby následně 17. prosince ta samá ministryně požádala Sněmovnu, aby hlasovala pro sněmovní verzi, to znamená pro tu verzi, která nepřidává těch 80 tisíc rodinám. Já to vůbec nechápu, jak má někdo tu drzost psát si na facebook, že žádá svoji stranu a spolu s předsedou Hamáčkem svou stranu o to, aby pro něco hlasovala, a pak se tady vymlouvala, že to nejde.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Pane vicepremiére, já opravdu teď nemám starost o sociální demokracii. Mě zajímají ti rodiče. O ty mně jde. Ke kterým vy se neumíte postavit čelem a říct ano, vás 70 tisíc vezmu a ty peníze vám nedám prostě. Přestože tady paní ministryně dva dny říká něco, pak zase říká něco jiného. Opravdu ta nejistota, kterou tady vyvoláváte, nejprve jim dáte naději, a pak jako pardon, sorry, my jsme se nedohodli, pan premiér nás vyhodil a podobně. Takže opravdu nejde o sociální demokracii. Jde o ty lidi. O ty rodiče.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan místopředseda vlády Jan Hamáček, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Za prvé k Pirátům. Já jsem si nedovolil obvinit Piráty z toho, že u toho byli. To byla reakce na pana kolegu Stanjuru, který, on ne, ale jeho politická strana u toho byla od roku 1991 minimálně a všichni víme, co tady všechno napáchali.

A za druhé. Mně ta debata připomíná takové to piš, barde, střádej, a až budeš mít třicet milionů, přijď a zúčtujeme spolu, slovy Cimrmana. A já se ptám. Co jste dokázali vy? Pan předseda Výborný nám tady vyčítá, že jsme se nepostarali. Byli jsme spolu ve vládní koalici. Zaznamenal jsem já, že by vystoupili lidovci a řekli "my trváme zásadně na tom, že se navýší rodičovský příspěvek"? Nic takového nepadlo! Nebo jste to neprosadili. My jsme to prosadili! A já se vás ptám, pane předsedo Stanjuro prostřednictvím předsedajícího, pane předsedo Výborný prostřednictvím předsedajícího - co jste dokázali vy? Nic! My jsme dokázali navýšit rodičovský příspěvek. Byla to naše priorita, my jsme to dokázali. Ne pro všechny, to já beru, ale pro drtivou většinu. Aspoň něco. Vy jste nedokázali vůbec nic! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následují faktické poznámky v tomto pořadí. Pan poslanec Jurečka, pan předseda Stanjura, pan předseda Bartošek a pan poslanec Holomčík. Pan poslanec Jurečka má slovo. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Krásný podvečer milé kolegyně, kolegové. Pár faktických poznámek na pana vicepremiéra Hamáčka.

V naší minulé koaliční vládě jsme společně rodinám díky postupnému zvyšování slev na děti přinesli ročně 5,5 miliardy korun navíc. Když byla otázka na pana předsedu Výborného, já jsem v té vládě byl. To je konkrétní odpověď. Napravili jsme křivdu, kterou spáchala tehdy v době krize vláda vedená ODS, a tam jsme navýšili - prosím, nepokřikujte mi za zády, já jsem mluvil o společné koaliční vládě, kde jste byli i vy, kdybyste mě poslouchal. Děkuji. A napravili jsme tu křivdu, kterou tehdy spáchala vláda Petra Nečase, která sebrala slevu na manžela, manželku těm živnostníkům, kteří danili paušálem. My jsme jim to v hodnotě 1,5 miliardy korun ročně vrátili alespoň částečně. Jsou dvě důležité věci, které byly rodinám vráceny.

V loňském roce pan premiér Babiš v květnu říkal do médií: našli jsme 8,6 miliardy. Ve stejném roce paní ministryně Klára Dostálová říkala: našla jsem 10 miliard korun. Prosím vás pěkně, je to takový problém, najít v tom velkém rozpočtu 2,5 miliardy korun? A já nemám vůbec problém s tím, abychom to tady společně schválili, abychom si nevyčítali, co bylo před deseti patnácti lety. Já jsem tady nebyl. Mě to fakt nezajímá. Já jsem tady v tento moment pro to, abychom těm rodinám, 75 tisícům rodin, pomohli. Přestaňme se prosím o to hádat. Je to pouhých 2,5 miliardy korun v celkovém rozpočtu 1,6 bilionu korun. To ta vláda neumí najít? My to rádi podpoříme, jestli je potřeba nějakou legislativní změnu v oblasti rozpočtu, což není. Vy na to máte pravomoc to najít. Tak to, prosím pěkně, udělejte a nemám problém s tím, kdyby pan premiér za týden přišel a řekl, byl to můj nápad, já jsem to vymyslel, Sněmovna to podpořila. Mně jde o to, jestli těm rodinám jsme schopni pomoci. Nejde o to, kdo to tady zvedne jako svoje triko, jestli paní ministryně Maláčová, nebo někdo jiný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ve vystoupení pana předsedy Hamáčka ještě chybělo, jak před rokem 1989 to fungovalo všechno dobře. A když už chce exkurz do minulosti - co jsme dokázali, pane předsedo Hamáčku? Přivedli jsme Českou republiku do NATO. To je dobře, ne? My jsme přivedli Českou republiku do Evropské unie. To je dobře, ne? Já neříkám, že my sami. Vy jste se ptal, co jsme dokázali. Transformovali jsme komunistickou zemi na normální demokratickou prosperující zemi. To není málo. Takže nemá cenu se vracet a vymlouvat se.

Dnes ta debata je v zásadě jednoduchá. Kdyby paní ministryně chtěla, tak ty peníze našla ve svém rozpočtu. Kdyby vláda chtěla, tak to jedno promile výdajů najde ve svém rozpočtu. Ukažte mi vládu, která je schopná odhadnout celkové výdaje státního rozpočtu s přesností na jedno promile. To není možné a je to logické. To není deset procent z rozpočtu, to nejsou desítky a desítky miliard. Je to prostě nespravedlivé. Klidně si to prohlasujte. Půjdeme k Ústavnímu soudu. Uvidíme, co na to řekne Ústavní soud. Měníte pravidla během hry. A 80 tisíc rodin má na to doplatit. A nebude to ani ty 2,5 miliardy, jen tak mimochodem. Ani to nejste schopni pořádně spočítat. Nejste schopni to pořádně spočítat. Pořád ta čísla měníte. Víte, co si myslí ty rodiny? Že každá z nich dostane 80 tisíc navíc. Takhle to prodáváte: 80 tisíc ne pro všechny, ale pro většinu. Ani to není pravda! Tak jim to řekněme otevřeně. Ani to není pravda, pane vicepremiére. Nebo je? Já myslím, že to není pravda. A teď tady budete počítat, kolik máme lidí na galerii? Připadá vám to důstojné? Mně to tedy důstojné nepřipadá. Nevymluvíte se z toho. Vy jste včera ohlašovali a paní ministryně radostně, aby dneska sklopila uši a požádala, abychom hlasovali jinak, než chtěla včera. A pak chcete respekt?

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, pane předsedo, čas. Teď je na řadě pan předseda Bartošek, po něm pan poslanec Holomčík, poté pan předseda Hamáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Jak tady tu diskusi poslouchám, tak mám pocit, že lapeni do starých křivd si navzájem vyčítáme, co jsme tehdy neudělali a udělat mohli, místo toho, abychom řešili dnešek teď a tady, co pro ty rodiny udělat můžeme. Osobně mě to mrzí, protože ty rodiče a rodiny nezajímá, co tady bylo před x lety. Ty rodiny zajímá, jakým způsobem jim pomůžeme dneska při tom hlasování.

Za sebe mohu říct, že já jsem sociální demokracii v tom fandil. Já jsem, paní ministryně, vaše vyjádření kvitoval a ocenil jsem ho. Věřte, že já se tady na vás nebudu zlobit. Mně je to jenom líto. Já jsem ten krok a to vyjádření, které jste dala, já jsem mu rozuměl a líbilo se mi. Pouze říkám, je mi to líto, protože jsem věřil, že sociální demokracii v hlasování pomůžeme. Díky.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Holomčík s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Jelikož zde nelze koupit popcorn, dovolím si říct pár slov. Ten spor přece není o tom, jestli něco jde, nebo nejde, jestli jsou na to peníze, nebo nejsou. Ten spor, který se teď tady vede, je o tom, že se nezanedbatelnému množství občanů této země něco přes oficiální média, oficiální kanály slíbilo, a teď se to prostě nedodrží. To je přece ten problém. My tady řešíme, nebo teď ne tady, ale obecně řešíme nedůvěru lidí v politiky, nedůvěru lidí v politiku, nedůvěru lidí ve stát, nedůvěru lidí v demokracii. A proč to je? No přesně z těchhle důvodů, že se lidem něco slíbí, a slibují se věci, které prostě možná nejdou, nebo je politici nechtějí plnit. Takže přestaňme lidem slibovat něco, co prostě nechceme splnit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP