(12.20 hodin)
(pokračuje Faltýnek)

Takže já už to nějak neprožívám a novinovým titulkům moc nevěřím. Takže ani to, co jsem tady četl z těch citací, a určitě na to pan kolega Miroslav Kalousek bude reagovat, tak já neříkám, že to tak všechno opravdu bylo. Je to prostě z června 2011 z Hospodářských novin a z dalších tehdy deníků. Do jaké míry ty informace jsou relevantní, nebo ne, to opravdu nedokážu posoudit. Vy všichni víte, že Česká televize o mě informovala, že jsem byl členem představenstva Farmy Čapí hnízdo, a. s. Já jsem tehdy prosil Českou televizi, ať se podívá do výpisu z obchodního rejstříku - to je dvacet vteřin. Ale nic se nestalo, nikdo to neřešil, nikdo se neomluvil, ale v politice je to běžné. My politici musíme mít vyšší práh citlivosti. A já ho mám.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já přečtu několik omluv. Takže paní poslankyně Monika Červíčková se omlouvá dnes mezi 16. a 18. hodinou z pracovních důvodů, pan ministr vnitra Hamáček se omlouvá od 12 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Dále se omlouvá pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch od - (Ministr sděluje, že už je v sále.) Ano, byl jste od 9 do 13, ale už jste ovšem zde, takže omluvu teď rušíte.

Jinak jsem chtěl jenom říci, že vystoupení pana Faltýnka vzbudilo řadu faktických poznámek. Takže já to zrekapituluji. Nejdřív vystoupí místopředseda Sněmovny Petr Fiala, dále v pořadí je Miroslav Kalousek, Ivan Bartoš, Pavel Bělobrádek, Bohuslav Svoboda a Tomáš Martínek. Takže pane místopředsedo, vaše dvě minuty. Prosím máte slovo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedající. Já se vyjádřím k tomu vystoupení, které tady četl pan kolega Faltýnek. Mně to vůbec nevadí, že jste to četl, je to někdy rychlejší a konzistentnější, ale na rozdíl ode mě jste chvílemi ani nevěděl, co vlastně čtete, což si myslím, že by se dalo příště napravit.

Ano, pane předsedo, já nazývám věci pravými jmény, tak jsem nazval i ten zákon, který jsme přijímali, a který jsme skutečně přijímali především proto, nebo kvůli osobě předsedy vlády. A chtěl bych vám k tomu ale připomenout to, co už jste neřekl prostřednictvím pana předsedajícího, že jsme ten zákon museli přijmout proto, že vy jste změnili pravidla hry a politickou kulturu, nepsaná pravidla hry, a předsedou vlády se stal člověk, který by se nikdy dřív předsedou vlády stát nemohl. A proto tady máme tento zákon. To je v pořádku. Ale pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana předsedajícího, i přes tento zákon se zde objevuje nebezpečí a vzniká zde riziko, že podnikání pana Babiše budou platit čeští daňoví poplatníci. A to je ta podstata, o které tu mluvíme, a to je to, co nechceme a čemu se snažíme tady zabránit.

A ano, máte jistě pravdu, že o důsledcích ukončeného auditu Evropské komise, ukončeného auditu, o důsledcích, bude jednat Komise s českou vládou, to je v pořádku, tak to je. A my chceme, aby tato jednání probíhala pod kontrolou Poslanecké sněmovny, protože nevěříme, že vláda bude jednat v zájmu České republiky, ale máme podezření, že by mohla jednat v zájmu Agrofertu nebo Andreje Babiše. To je podstata dnešní debaty. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Miroslav Kalousek, vaše dvě minuty. Připraví se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tak, nepochyboval jsem, že prchalovská propaganda jistě přijde s nějakou minulostí, jak to běhalo v minulosti. Já bych vás rád ujistil prostřednictvím pana předsedajícího, pane předsedo Faltýnku, že to do značné míry takhle funguje dodnes. Z těch 32 miliard bylo 28 penále vyměřené obcím za formální pochybení typu o dva dny pozdější kolaudace, kdy finanční úřad byl povinen kromě stoprocentní vratky taky vyměřit stoprocentní penále. A existuje skutečně směrnice vydiskutovaná jak s Úřadem pro hospodářskou soutěž, tak DG Competition Evropské unie, za jakých okolností se to smí odpustit, aby se to netýkalo nezákonné veřejné podpory. Že to není zveřejněno, je logické, protože to by byl návod, na co se může každý vykašlat, protože mu to potom někdo odpustí.

Ty výbušné články, které jste četl, vyprovokovaly asi 27 trestních oznámení v tom roce. Všechna byla prošetřena a orgány činné v trestním řízení konstatovaly, že bylo všechno naprosto legální, podle zákona, nikomu nebylo nadržováno a postupovalo se férovým způsobem. Tam, kde došlo k takzvanému odpuštění dotací, tak to byly nevymožitelné věci vůči zkrachovalým subjektům.

A tudíž ani já nevěřím některým novinovým článkům. Ale čemu věřím, je třeba zpráva OLAF, kde se jednoznačně píše o podvodu. Čemu věřím, je auditní zpráva předběžná, kde byly vyměřeny České republice stoprocentní korekce, a nepochybuji ani vteřinu, že tak to dopadne. Nám se prostě blíží škoda. Ujišťuji vás, že se nám blíží škoda. A naším společným cílem by mělo být tu škodu minimalizovat. Ale vy to zapíráte a tlačíte to před sebou, čímž tu škodu zvětšujete.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda Pirátů Ivan Bartoš a připraví se pan poslanec Pavel Bělobrádek. Tak prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Mně vždycky přijde zvláštní, když někdo naskočí na to, co říká pan premiér - teď to udělal pan Faltýnek - a hovoří o té škodě na tom rozpočtu těch 30 miliard. A cituje třeba ty texty. Tak já jsem měl mít interpelaci na ministryni Schillerovou, vyjadřuje se k tomu paní ministryně Dostálová. Tak buď teda platí to, co říká pan Babiš, což podle mě není pravda, potvrdil to tady i pan Kalousek - ta škoda skutečně nebyla ve výši těch korekcí. Dokonce v odpovědi, kterou mám od paní ministryně, se hovoří o tom, že za období 2007 až 2013 a 2014 až 2020 bylo z finančních korekcí kohezní politiky 36,4 miliardy vymoženo 24,5 miliardy - tam je ještě rozdíl 11,9 miliardy.

Tak podle mě by se alespoň měly sladit ty noty, abychom tady neříkali - jo, my tady hovoříme o několika stech milionech, čtvrt miliardy, půl miliardy, nějaké škody v souvislosti ze střetu zájmů, ale vy jste tady za ty roky - protože to není pravda. Pokud tedy platí, že byla nějaká škoda na státním rozpočtu v částce přes 30 miliard, tak odpověď paní ministryně Schillerové, ten materiál, který leží ve Sněmovně, odpověď na 106 a informace, které tvrdí dvě ministerstva, nejsou pravda. Tak já bych potřeboval, aby tady někdo vystoupil v té debatě a odpáral tuhle typickou pro Andreje Babiše - já mám nějaký průšvih, ale vy jste, vy jste, vy jste.

Já jsem strašně rád, že nemám tu zkušenost, co pan Faltýnek, protože my jsme tady nebyli v minulém volebním období. Tak na nás hnutí ANO nemůže furt házet nějaký, co my jsme tady provedli, jako to tady dělá jiným stranám. Nicméně i v předchozím volebním období bylo na Ministerstvu financí hnutí ANO. A Ministerstvo pro místní rozvoj, včetně té zakázky na software Tesco systém, za který jsme dostali od Evropské unie právem tu pokutu, tak to bylo také pod vedením hnutí ANO.

Prosím vás, věnujme se současné situaci, protože tady do toho vnášíte jen zmatek, a není pravda, že by Česká republika sanovala 35 miliard v těch dvou obdobích.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance Pavla Bělobrádka a připraví se pan poslanec Bohuslav Svoboda. Prosím máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. Pan inženýr Faltýnek teď odešel, tak aspoň takto. No, pokud se nepletu, já jsem tady tehdy taky nebyl, ale pan poslanec Wolf byl poslancem ČSSD, ve které tehdy byl i pan inženýr Faltýnek, takže to je trochu smutné, že straník neznal ani poslance.

A k tomu, co tady bylo, abych na to zareagoval. Tady jde přece o to, že vy tvrdíte, že není znám obsah toho auditu, a on znám už je, je z veřejných zdrojů. Kdyby tam bylo napsáno, že je všechno v pořádku, tak věřím, že si ho přečtete. A stejně tak dlouhou dobu, co jste v politice, tak poukazujete na různé kauzy, na různé situace, na různá témata, na různé závěry, z nichž mnohé nebyly prokázány, ale o kterých se psalo. A teď to pan inženýr Faltýnek znovu přečetl, to znamená, že se odkazuje na některé jiné kauzy, na to, co se napsalo v novinách. On tomu nevěří, ale vy jste zároveň slovy mnohých vašich představitelů, včetně vašeho předsedy, odkazovali na to, co kdo napsal o někom, ačkoliv se to často neprokázalo, včetně toho, že obviňoval lidi z toto, že jsou zloději. Takže z tohohle hlediska to znovu vysvětluji. Jde o to, že když se to hodí, tak používáte z veřejných zdrojů různé závěry, různé kauzy, různá provinění, i třeba když nejsou prokázána, ale když se to nehodí, tak i to, co je zveřejněno, tak nečtete nebo s tím nepočítáte. A v tom je zakopaný pes. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP