(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní dvě faktické poznámky. První je pana poslance Zdeňka Ondráčka, druhá pana poslance Antonína Staňka. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, víte, já o problémech Národní galerie vím asi jenom to, co se dočtu ve sdělovacích prostředcích, nebo to, co jste dneska tady stačili říci společně s panem poslancem Grebeníčkem. Proto jsem mohl reagovat pouze na ta slova, která byla zde vyřčena. A vy jste prostě hovořil o panu Budakovi, o jeho v podstatě skoro kriminální minulostí ve Spojených státech, a s tím, že v této činnosti pokračovali i zde v České republice. Dohledejme si to ve stenozáznamech, můžeme si k tomu sednout. Buď jste to zbytečně nafoukl, anebo prostě já jsem reagoval pouze na to, co říkáte. Tak proto jsem říkal: podejte trestní oznámení, nechte to, ať to vyšetří někdo, kdo to vyšetřovat umí, a nehrňte se do toho vy, když to neumíte. Já bych byl velmi rád, to, co říkáte, že byste chtěl, aby Národní galerie byla tou institucí, jako jsou v zahraničí atd. Ale aby se tomu tak stalo, tak tam musí dojít k tomu, že dojde k očištění toho všeho zlého, co v té Národní galerii bylo, ať v minulosti, nebo teď ještě za minulosti nedávné, po vašem příchodu do funkce, a prostě dát tomu tu možnost očistného procesu.

A očistný proces není zametení pod koberec a tvrzení, že se tam v podstatě nic nedělalo, že to tak nějak uhladíme. Očistný proces probíhá tak, že dáte průchod právu. Právu jako takovému. A jestli někdo porušil zákony, a je jedno, jestli porušil zákony trestněprávní, což je to ultima ratio, úplně to poslední, tak podejte trestní oznámení. Jestli porušil někdo pracovněprávní předpisy, což je také právo, tak prostě konejte podle zákoníku práce, což jste možná konali. Ale dejte průchod právu a samozřejmě řekněte, co tam za ty problémy byly, a odpovídejte, na co se vás pan Grebeníček a my ostatní tady ptáme. Jak ty problémy vyřešíte a jak se řeší. A nebavme se o tom míchání smoothie, že splácáme jablka s hruškami, přidáme k tomu borůvky a já nevím, co všechno ještě ostatní, co tady probíhalo bohužel skoro hodinu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Faktická poznámka pana poslance Antonína Staňka a další faktická poznámka poté Ivana Bartoše. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Staněk: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já snad jedinou jednu poznámku k tomu, co tady zaznělo. Nechci jitřit žádné vztahy. Já se jenom chci zeptat, a posuďte sami. Co je korektnější? Když dostanete analytický rozbor právního oddělení, že jste povinen na základě zjištění vnitřních kontrol podat trestní oznámení, které je pak následně prošetřováno orgány činnými v trestním řízení, a které případně dospějí k tomu, že činy, které byly popsány v tom trestním oznámení, nejsou trestným činem a řízení je odloženo? Tím pádem, tak jak tady zaznělo, je ta daná osoba z hlediska trestněprávního očištěna, nicméně to neznamená, že tam nebyla pochybení, která mohou vést třeba k různým korekcím v oblasti finančních postihů. Nebo pokud je člověk naprosto veřejně ostentativně označován za zločince tady, na půdě Poslanecké sněmovny, kdy v podstatě nemá šanci se proti těmto tvrzením bránit a vlastně my nevíme, co z toho je pravda. Je pan Budak takový zločinec, jak tady zaznělo? Může se nějak bránit? Tak toto se mi prostě nelíbí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Další faktická poznámka bude od pana poslance Ivana Bartoše. Ale ještě než mu dám slovo, konstatuji další prodloužení omluvy paní poslankyně Věry Kovářové, a to do 11 hodin. Nyní faktická poznámka Ivana Bartoše. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Tak blížíme se do slavné jedenácté hodiny. Já bych chtěl jenom říct, že mě velmi mrzí chování pana ministra Zaorálka, který tady, když tady byla paní Schillerová, tak si s ní asi mrkl nebo něco, aby obstruoval zcela zásadní interpelaci, která je velmi důležitá i v tento moment, a to je ty korekce v historii v evropských dotacích, kdy tady jedna paní ministryně v interpelacích hovoří o tom, že něco se muselo vracet, premiér hovoří o tom, že občané přišli o 30 miliard. A já tedy nevím, proč u velmi jednoduché interpelace, která se dotazovala na fungování galerie, tady pan Zaorálek, který kritizoval historicky spolupráci sociální demokracie a ANO, tady prostě vyplnil ten čas, aby paní Schillerová mohla odejít a nemohli si tady poslanci a občané poslechnout, jak ani jedno ministerstvo neví, kolik mělo být těch dotací.

Takže já vám děkuji. Já to holt budu muset řešit v tom bodě, který začne v jedenáct. Ale já tady čekám na zcela zásadní vyjádření ministryně. A pan Zaorálek teď prostě pomohl té vládě, kterou možná historicky kritizoval. Já nevidím důvod, proč jsme se bavili o těch tématech, která jste zde vznesl, a proč jsme tím zabili hodinu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já mohu konstatovat jenom tolik, že samozřejmě pokud tato interpelace skončí, ještě pořád máme pět minut dalších na otevření další interpelace. Také ji otevřu. A nemám jinou přihlášku do rozpravy. Ptám se tedy pana poslance Miroslava Grebeníčka, jestli má zájem o návrh na usnesení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem jasně řekl, že ministr kultury netají problémy, které hýbou Národní galerií. A jestli signalizuje, pokud by se mu nepodařilo některé problémy řešit, tak to bude on, kdo dá podnět k zahájení trestního stíhání, tak já to beru na vědomí a nepovažuji za nutné tady přijímat zvláštní usnesení, protože to bylo proneseno veřejně a bude to pod veřejnou kontrolou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. V tom případě mohu tuto interpelaci ukončit. A než zahájím interpelaci pana poslance Bartoše, tak konstatuji došlou omluvu Karla Krejzy mezi 11. a 19. hodinou z důvodu osobních. Děkuji aktérům, panu poslanci Grebeníčkovi, děkuji panu ministru kultury a končím tuto interpelaci s tím, že skončila.

Nyní máme poslední interpelaci, a to poslance Ivana Bartoše ve věci zprávy ve finančních opravách EU prostředků v ČR, a to na ministryni financí a místopředsedkyni vlády Alenu Schillerovou. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti místopředsedkyně vlády a ministryně financí a ta je přítomna. (V sále není přítomna.) Já jí hned dám vědět, že tato interpelace začala. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Paní ministryně není přítomna. Paní ministryně odešla potom, co... A paní ministryně je zde. Já vzhledem k tomu, že na tuto zcela zásadní interpelaci mám zhruba tři minuty a jedná se o zcela zásadní rozpor, ten sněmovní tisk je ve Sněmovně, už jsme ho měli na dvou výborech. Sněmovní tisk má říct, bylo to zadání, které Sněmovna včetně poslanců ANO odhlasovali, bylo to svěřeno paní Marii Benešové. Dostali jsme jakýsi tisk, který hovoří o výši korekcí v předchozích obdobích, a jak s nimi bylo naloženo. A zatímco zde třeba i včera od pana premiéra, ale i do všech médií zaznívá, že předchozí korekce vůči projektům řešeným z evropských dotací stály daňové poplatníky přes 30 mld., tak v materiálu, který dodává paní ministryně, v poslední větě i zprávy, kterou mi odpovídala na stošestku, se hovoří o tom, že ČR v rozpočtu nepřišla o žádné peníze, to hovoří, že všechny peníze historicky byly realokovány na jiné projekty. V jiném materiálu se hovoří pro změnu o tom, že se podařilo realokovat 24 mld. a nějakých 7 až 11 mld. podle mě létá někde ve vzduchu. Hovoří se o tři sta nějakých trestních, nebo resp. soudních procesech na navrácení těch peněz.

Já tedy využiji tu poslední minutu. Já bych asi nechtěl tady tedy licitovat, zda nemá pravdu Ministerstvo financí, nebo MMR, protože paní Dostálová zde říká také něco úplně jiného, či zda premiér Babiš má špatné notičky, nebo si vymýšlí. Já bych si dovolil navrhnout přerušení této interpelace do momentu, než bude tedy dodán z pozice vlády, protože vláda tento úkol dostala, prostě finální dokument, na kterém se aspoň ti jednotliví aktéři, ať je to MMR, ať je to Ministerstvo financí a ať je to i premiér této vlády, sjednotí a dodají nám jasná čísla, jasný dokument, zda tedy ČR ty peníze zužitkovala z těch projektů, kde nebyly uznány, kolik vymohla a kolik to tedy stálo daňové poplatníky. To znamená, kolik ČR musela zaplatit z vlastních zdrojů na projekty, které se realizovaly, ale EU je neproplatila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP