(18.30 hodin)
(pokračuje Zahradník)

Co to je v souhrnu? V roce 2020 dostanou ti zemědělci v rámci opatření ekologicko-zemědělského o 32 eur na hektar méně a v rámci ošetřování trvalých travních porostů o dalších 76 eur na hektar méně. Tedy se to sčítá dohromady v tom parku, tam se nic jiného než tahle dvě nedělají, a dává to dohromady 108 eur na hektar, tedy 2 750 korun na hektar. Vzhledem k tomu, že v tom LPIS, tedy v tom přehledu pozemků pro dotace, se na území národního parku týká tento režim zhruba 5 tis. ha, vychází to na 14 mil. korun. Čili ti lidé, kteří hospodaří na území národních parků, kteří se každý den potýkají nejenom s tou přírodou a s těmi podmínkami, obvykle horskými, ale i s tou obrovskou byrokracií, která je na ně valena se změnami zákonů, se šikanou ze strany orgánů ochrany přírody, tak navíc ještě na ně dopadnou takovéto sankce, takováto snížení jejich dotací. Oni to považují za veliký podraz, mnozí z nich tam mají rodinné tradice, tradice vybudované třeba od roku 1945, kdy tam začali hospodařit, mají k tomu velmi těsný vztah, k tomu samohospodářství, a nyní tedy považují toto opatření za takřka likvidační.

Já rozumím, že není v mé moci to teď tady nějakým návrhem změnit. Mluvíme o podpoře podaných návrhů. Já bych určitě býval podal ten návrh, ale tahleta okolnost vyšla ve známost minulý pátek, 29. listopadu, takže nebylo možné podávat žádný návrh na nějakou změnu režimu příspěvku. Takže bych chtěl tedy poprosit pana premiéra, paní ministryni financí, pana ministra Babiše nebo pana ministra zemědělství, aby se nějak poradili, jak tento špatný stav zlepšit, a těm lidem, kteří začali hospodařit s vědomím toho, že jako jiní zemědělci budou část svých příjmů krýt dotacemi, bohužel to tak je v celé Evropě, tak by to měli mít i oni, aby to snížení bylo pokryto z nějakého jiného titulu v rámci už schváleného rozpočtu. Myslím, že by to zase neměl být tak velký problém. Jedná se v podstatě o pár milionů, což je v objemu rozpočtu zase ta setina promile.

Takže znovu opakuji svou prosbu k vám, vážená paní ministryně, pane premiére, páni ministři, zkuste se, prosím vás, nějak těchto lidí zastat a jejich problém se pokuste v dohledné době vyřešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další v pořadí vystoupí paní poslankyně Šafránková. Připraví se pan poslanec Jan Čižinský. Máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji, pane předsedající. Krásný dobrý podvečer. Dámy a pánové, já už jsem ve druhém čtení podrobně představila své dva pozměňovací návrhy k návrhu zákona o státním rozpočtu a dovolte mi, abych je ještě krátce představila a řekla jejich podstatu a také vás požádala o jejich podporu. Jde o návrh přesunu prostředků z kapitol a položek, které jsou neefektivně a bezdůvodně nadhodnocené a nepřináší téměř žádný efekt pro stát, nejsou primárně veřejným zájmem, ale spíše slouží jako zdroj příjmů nestátních a soukromých subjektů.

V prvním případě jde o přesun 1 mld. korun z položky aktivní politika zaměstnanosti v kapitole rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí, a to 500 mil. korun, do položky prostředky na platy a ostatní platby za provedenou práci a 500 mil. korun do položky dávky důchodového pojištění. V době, kdy na trhu práce výrazně převažuje nabídka volných pracovních míst nad nabídkou volných pracovních sil, považuji za mnohem vhodnější posílit mzdy pracovníků rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí, Úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení, na které se léta zapomíná a kteří hájí veřejný zájem v nesmírně obtížném prostředí a pod silným tlakem z různých stran, a také prostředky na důchody všech typů, kde je naší povinností zlepšit tristní životní situaci těch našich občanů, kteří už si nemohou pomoci sami a pro společnost už odvedli dávno své.

Za druhé navrhuji mezirezortní přesun 800 mil. korun z položky dotace na obnovitelné zdroje energie, faktického tunelu na veřejné finance, v kapitole Ministerstva průmyslu a obchodu do položky neinvestičních nedávkových transferů v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí do oblasti sociálních služeb poskytovaných v rámci krajů a obcí do oblasti, která má za úkol na regionální a místní úrovni zajistit péči o naše seniory, děti či zdravotně hendikepované spoluobčany, do oblasti, která je ostudně a katastrofálně podfinancovaná, každoročně bojuje s deficitem, a i zde chybí peníze na důstojné mzdy pro zaměstnance, sociální pracovníky, kteří odvádějí tvrdou, záslužnou a nedoceněnou práci.

Prosím vás ještě jednou o podporu těchto pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Dalším v pořadí je pan poslanec Jan Čižinský. Přečtu omluvy: pan poslanec Jurečka se omlouvá od 20 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů a pan poslanec Pavel Žáček z účasti na dnešním jednání od 18 hodin do konce jednací doby, a to z důvodu zahraniční cesty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji za slovo. Hezký den, dámy a pánové. Rád bych se vyjádřil ke třem bodům. Jeden bod je přesun prostředků z těch zbytečných kontrol na Pražském hradě, které všechny jenom obtěžují a nemají vlastně žádný účinek, jenom ten, že Pražané nemohou Pražským hradem procházet a nemohou svým dětem ukázat symbol naší státnosti nebo ukázat katedrálu, protože každý si s dětmi rozmyslí čekat frontu na rámy, které jsou zbytečné, 40 minut, nebo třeba také bez čekání, ale to člověk nikdy neví, a proto prostě Pražené, ale i ostatní návštěvníci přestali s dětmi přes Pražský hrad chodit. Takže přesun těchto prostředků na Bezpečnostní informační službu. To je podstata mého prvního pozměňovacího návrhu.

Podstata druhého je přesun v kapitole životního prostředí. Je to přesun z výzkumu do realizace, aby se opatření proti suchu skutečně v příštím roce realizovala.

A rád bych také podpořil pozměňovací návrh pana poslance Kaňkovského. Jedná se o to Vysoké nad Jizerou. Chtěl bych ocenit diskusi s panem ministrem, kde pan ministr přislíbil, že situaci vyřeší. Samozřejmě nechám na něm, jestli si vezme slovo a nějakým způsobem to zhodnotí, ale rád bych podpořil to, co tady řekl pan poslanec Kaňkovský o Vysokém nad Jizerou, špičkovém pracovišti, kam se sjíždějí lidé z celé země kvůli potížím s rukou, aby Vysoké nad Jizerou přestalo mít ten velký problém, který teď má. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Juránek. Připraví se pan poslanec Munzar. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Pane předsedající, paní ministryně, kolegové a kolegové, já bych teď skutečně prosil jenom o pozornost těch, kteří jsou těmi rozhodujícími. Z jednoho prostého důvodu - já velice dobře rozumím tomu, že rozpočet jako takový připravuje koalice a koalice musí nějakým způsobem vyvážit i svoje vlastní požadavky a svoje vlastní směrování, a tak tam zcela logicky bude vždycky něco chybět, to, co je pro jinou politickou stranu, třeba pro KDU-ČSL, která je v opozici.

Nicméně se teď chci zaměřit pouze na tři věci, které všechny souvisí s kraji, a je to bez ohledu na to, kdo podal ten pozměňovací návrh, a také bez ohledu na to, jestli ten pozměňovací návrh bude použit, nebude použit. Já tady mám jednu takovou velikou prosbu. Kraje mají tři takové oblasti, kterými se zabývají a které jsou zcela jednoznačně nejvýznamnější. Je to školství, jsou to sociální záležitosti a je to doprava. Já z toho vezmu podle pořadí důležitosti jenom tu věc, že si moc uvědomuji, jakým způsobem do těch krajů zasahuje záležitost nedostatku finančních prostředků v té sociální oblasti. A já dávám pouze tenhleten podnět, a já ho ani nedávám, aby se konkrétně schválil nějaký pozměňovací návrh, je jich tady celá řada, ale aby se použilo co nejvíce pozměňovacích návrhů, které se týkají sociální oblasti. A zkusím vysvětlit proč. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP