(17.00 hodin)
(pokračuje Kaňkovský)

Třetí pozměňovací návrh odráží z mého pohledu katastrofální podfinancování investic do fakultních nemocnic a do dalších přímo řízených organizací Ministerstva zdravotnictví. Vláda v tomto roce opakovaně přiznala, že na krátkodobé investice ve fakultních nemocnicích a dalších přímo řízených organizacích chybí přes 70 mld. korun. Bohužel v návrhu státního rozpočtu pro rok 2020 se nesetkáváme s adekvátní reakcí. A já jsem přesvědčen, že tady máme příklad v našich krajích. Kraje samozřejmě za pomoci evropských fondů, to je potřeba říci, své nemocnice, které zřizují, v tomto ohledu zafinancovaly. Když se dneska jdeme podívat do kraji zřizovaných nemocnic napříč Českou republikou, tak ve valné většině případů najdeme moderní prostory, které plně vyhovují jak pacientům, tak i zdravotníkům. Bohužel ve fakultních nemocnicích to tak v mnoha případech není. A nemusíme chodit daleko. Můžeme se rozhlédnout i po některých zařízeních zde v Praze.

Proto si dovolujeme za klub KDU-ČSL navrhnout dofinancování investic do přímo řízených organizací o 500 mil. korun. I tak si uvědomujeme, že to je stále velmi, velmi málo. Dovoluji si vás požádat o podporu tohoto pozměňovacího návrhu pod označením B9.

A poslední pozměňovací návrh, který také směřuje do zdravotnictví, mluvil jsem tady o něm ve druhém čtení, ten by měl započít s řešením jedné trochu nepříjemné záležitosti týkající se dotačního titulu pro Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Hovořil jsem zde o tom, že dotace na dostavbu a rekonstrukci tohoto velmi důležitého specializovaného centra, do kterého dojíždějí pacienti z celé České republiky a které je evropsky uznávaným pracovištěm, byla schválena již pro státní rozpočet roku 2017. Bohužel na začátku roku 2018 Ministerstvo zdravotnictví toto rozhodnutí zrušilo a trvalo potom několik měsíců, než byl ten dotační titul obnoven. Už se nechci vracet k minulosti. Může se stát, byť mě samozřejmě ta situace mrzí. V tuto chvíli ale ta konkrétní současná situace je taková, že zřizovatel tohoto zařízení, což je město Vysoké nad Jizerou, a poskytovatel vysoutěžili cenu na zamýšlený projekt, ale i vzhledem k tomu, co se událo na stavebním trhu v posledních letech, je vysoutěžená cena výrazně vyšší, než byla předpokládaná cena. Za těchto okolností není schopen poskytovatel ani zřizovatel tuto akci realizovat a museli výběrové řízení zrušit. A teď jak město Vysoké nad Jizerou, tak samotný poskytovatel stojí před otázkou, co dál. (Velký hluk v sále.)

Já jsem si dovolil navrhnout dofinancování tohoto dotačního titulu o 30 mil. korun, aby bylo možné tuto důležitou akci uskutečnit. Dneska jsme měli ještě jednání s panem ministrem za účasti i dalších poslanců, kteří se dlouhodobě o tento problém zajímají, ať už je to pan kolega Pražák, musím říct, že se o to zajímají i další poslanci z regionu, jako třeba paní poslankyně Pastuchová, také z naší strany pan poslanec Čižinský, a hledali jsme řešení tohoto problému. Na tomto místě chci říci, že dneska není úplně nejzásadnější, jestli najdeme v tuto chvíli těch 30 mil. na dofinancování, ale zda ze strany Ministerstva zdravotnictví, a jeho hlavou je pan ministr Adam Vojtěch, zda dojde k určitému i veřejnému prohlášení, že tento problém vnímá a že je připraven ho řešit. Ta situace se má v tuto chvíli tak, že zřizovatel a vedení nemocnice připravují upravený projekt, bude muset proběhnout nová veřejná zakázka, a na základě toho vyzývám a prosím pana ministra zdravotnictví, aby prostřednictvím jednání se zřizovatelem a s příslušnými odbory na Ministerstvu zdravotnictví hledali cestu, jak ten projekt dokončit.

Já jako ortoped mohu říci, že spousta mých pacientů, ale to by doložili i další odborníci napříč Českou republikou, že tento ústav opravdu napravil zdraví a vrátil do plnohodnotného života tisíce lidí. A jsou mezi nimi i špičkoví hudebníci, sportovci, ale i prostí řemeslníci anebo děti, které se narodily s vrozenými vývojovými vadami rukou, a tento ústav je vrátil do plnohodnotného života. Jsem přesvědčený, že jak občané Vysokého nad Jizerou, tak pacienti z celé České republiky čekají na určitou politickou záruku pana ministra zdravotnictví, a já bych ho chtěl k ní vyzvat zde na plénu, že ten problém bude vyřešen, vím, že je to ještě určitá cesta, a dal jim záruku v tom, že je připraven ten projekt dokončit. V tom případě si myslím, že budou všichni spokojeni. A tady nejde o politický boj. Tady jde o to, tento konkrétní problém, který se týká pacientů z celé České republiky, vyřešit. (Trvalý hluk v sále.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vás požádat o podporu všech mnou zmíněných pozměňovacích návrhů a prosím pana ministra zdvořile, zda by se vyjádřil k tomu poslednímu problému - Ústav chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Těší mě, že ve Sněmovně je větší počet poslanců. Nicméně bych poprosil o klid. S přednostním právem se mi hlásí pan předseda Faltýnek, takže pan poslanec Holomčík ještě chvilku počká.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Budu velmi rychlý, nezdržím kolegu Holomčíka. Dovolil bych si jménem našeho poslaneckého klubu a klubu sociální demokracie navrhnout procedurální návrh, aby Poslanecká sněmovna dnes jednala a meritorně i procedurálně hlasovala o všech návrzích i po 19. a 21. hodině, resp. to znamená maximálně do dnešní půlnoci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: To je návrh na to, abychom dnes hlasovali a jednali meritorně i procedurálně po 19. a 21. hodině až do dnešní půlnoci. Ještě přicházejí kolegové poslanci do sálu, takže ještě chvíli počkám. Pro ty, co dorazili teď, opakuji, čeká nás procedurální hlasování o tom, že budeme jednat a hlasovat i po 19. a 21. hodině, a to až do dnešní půlnoci. Vypadá to, že už dorazili všichni. (Velký hluk v sále.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 146 je přihlášeno 193 poslanců a poslankyň, pro 132, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že dnes budeme jednat i po 19. a 21. hodině, a to až do dnešní půlnoci.

 

Nyní prosím pana poslance Holomčíka, který je další na řadě, poté paní poslankyně Krutáková. Pane poslanče, než vám dám slovo, poprosím sněmovnu o klid. Myslím si, že bude chvilku trvat, než se sněmovna zase případně vyprázdní o ty, kteří chtějí projednávat jiné záležitosti než státní rozpočet. (Někteří poslanci odcházejí ze sálu.) A ty, co zůstávají, bych poprosil o klid. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, pro mě není úplně snadné hovořit po dopoledním několikahodinovém, vlastně i docela obstrukčním defilé hnusu a lží, kterého jsme tady byli svědky, takže budu velice stručný.

Dovolil bych si vás požádat o podporu tří svých pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu, které mají za cíl zaprvé získat 14 milionů na podporu zajištění veterinárního dohledu u detašovaných pracovišť jatek tak, aby méně zvířat bylo transportovaných na jatka, která jsou v nějaké vzdálenosti od místa, kde jsou chována. (Hluk trvá.)

Dále žádáme o 120 milionů na projekt zmapování meliorací, abychom dokázali -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám sněmovnu o větší klid. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji, pane předsedající. Dále žádáme o 120 milionů korun na zajištění projektu zmapování meliorací, abychom dokázali nějak systematicky a lépe pracovat s naší krajinou.

A ten třetí pozměňovací návrh žádá o 400 milionů na pozemkové úpravy na to, abychom dokázali účinněji bojovat se suchem.

Takže vás zdvořile prosím, žádám o podporu těchto smysluplných návrhů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP