(20.30 hodin)

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, přihlašuji se tímto ke svým pozměňovacím návrhům ke státnímu rozpočtu na rok 2020 uvedeným v systému pod čísly 3809 a 3821.

Můj první pozměňovací návrh se týká přesunu 2 mil. korun z Úřadu vlády určených na podporu neziskového sektoru (v oblasti) rovných příležitostí žen a mužů na Ministerstvo práce a sociálních věcí pro příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, tedy lidem, kteří si již nemohou pomoci sami.

K tomuto návrhu dodám jen tolik, že minulý rok jsem velmi podrobně rozebral dotační program, který vyčleněné prostředky obsluhuje, ale ani věcné a konstruktivní argumenty tuto Poslaneckou sněmovnu nepřesvědčily a prostředky, které mohly být použity na nákup kompenzačních pomůcek pro občany s hendikepem, byly použity jinde. Letos proto jen dodávám, že stát si má vybírat, které oblasti neziskového sektoru bude podporovat, a nevzniká na ně nárok či právo. Takový výběr by pak měl být rozvážný a peníze daňových poplatníků použity na oblasti, které si stát neumí primárně zabezpečit sám. Dle mého názoru mezi ně genderová politika nespadá a ony dva miliony raději použijme do oblasti, která je jak v zájmu státu, tak v zájmu občanů a jejíž společenská prospěšnost je mnohem více měřitelná a viditelná. Takovou typickou oblastí je právě příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, která svou alokací naopak dostatečně nereflektuje nárůst nákladovosti systému sociálních služeb a v níž lze obecně předpokládat nárůst nákladů vlivem demografie, resp. vlivem nárůstu počtu příjemců u dospělých osob a zároveň přesunu příjemců této dávky do vyšších stupňů závislostí, což je objektivně dáno stárnutím populace.

Druhý pozměňovací návrh předkládáme společně s kolegyní Janou Černochovou, kolegou Pavlem Žáčkem a Vojtěchem Munzarem a týká se nepatrné části rozpočtu, a to částky 6 300 000 Kč. Jeho symbolický význam je ale mnohem větší. My poslanci zvolení za Občanskou demokratickou stranu navrhujeme, aby se tyto prostředky, které jsou vyčleněny pro Český svaz bojovníků za svobodu, přesunuly jinam, a to na místo, kde budou využity ve prospěch této země a společnosti. Považuji za neuvěřitelné a skandální, že i v rozpočtu na příští rok vůbec nějaké peníze pro tento svaz jsou. Loni v říjnu jsem ho na půdě této Sněmovny označil, když to zkrátím, za pofidérní spolek adorující bývalé estébáky a přisluhovače komunistického režimu. Bohužel musím konstatovat, že se na tom nic nezměnilo. A pokud si za to opět vysloužím od vedení svazu další trestní oznámení, budiž, budu to brát jen jako potvrzení svých slov.

Český svaz bojovníků za svobodu pod současným vedením, tedy hlavně pod předsedou Vodičkou, dál vystupuje v rozporu se svým původním posláním, a nejen to. Často se to rozchází s hodnotami svobody a demokracie a s prozápadní orientací České republiky. Vyčlenění veřejných peněz pro tento spolek nechápu. Vždyť výhrady vůči jeho fungování zaznívají i od některých členů vlády, včetně jejího premiéra. Několik samosprávných úřadů, městských i krajských, dokonce se svazem ukončilo spolupráci.

Jenže ono to bohužel pochopitelné je. Máme tu vládu, která jde na ruku komunistům, a ti zase vystupují na obranu svazu. Je to přesně jeden z konkrétních případů, kdy se ukazuje vliv komunistů na současnou garnituru. A členové této vlády jak z hnutí ANO, tak z ČSSD se mohou stokrát tvářit, že tomu tak není, stejně jako se ostnatý drát může stokrát tvářit jako stonek růže, jak to přesně nazval Karel Kryl. A cituji zcela záměrně, protože jít na ruku komunistům a přiznávat peníze tomuto pofidérnímu spolku pod jeho současným vedením v době, kdy si připomínáme třicet let od událostí roku 1989, je nehorázné dvojnásob. A je to opravdu jedno, jestli jde jen o šest milionů, šest miliard nebo třeba šest korun. Z veřejných peněz si nezaslouží ani halíř. A pokud tato vláda nechápe, nebo nechce chápat, je to její ostuda.

Ale nechci jen kritizovat. Nabízíme řešení. A to řešení je jednoduché a rozumné. Navrhujeme využít zmíněné prostředky pro organizace, které jsou skutečně k užitku české společnosti i této země a jejichž morální kredit není pošpiněný rudým nánosem a které si podporu skutečně zaslouží. Jmenovitě jde o Spolek pro zachování odkazu českého odboje, Sdružení bývalých politických vězňů České republiky, Památník Šoa Praha a Platformu evropské paměti a svědomí. Každému z těchto sdružení by ze zmíněných 6 300 000 Kč byla poukázána stejná částka, tedy 1 050 000 Kč, a dále Československá obec legionářská, která je již z prostředků Ministerstva financí podpořena, by pak mohla žádat o 2 100 000 Kč.

Takže je na vás, vážené poslankyně a vážení poslanci, a hlavně vás ve vládních lavicích, jaký vzkaz do společnosti vyšlete, jestli vám těch šest milionů stojí za ten pověstný klid na práci, který vám komunistická podpora umožňuje, anebo jestli tento pozměňovací návrh podpoříte a dáte najevo, že vaše vzletná slova pronášená při 30. výročí sametové revoluce nebyla jen falešná a prázdná.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezký večer. Přečtu omluvu. Poslanec Radek Koten se omlouvá od 20 hodin do konce jednacího dne. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Petr Bendl a připraví se paní poslankyně Miloslava Vostrá. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, paní ministryně, chtěl bych se přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsem uložil do systému.

Ten jeden je pod číslem 3867 a týká se změny výdajů kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí ve výdajovém bloku aktivní politika zaměstnanosti. Navrhuji snížit tuto částku o 1 mld. Kč a tuto rozdělit, dát z poloviny do výdajů kapitoly 329 Ministerstva zemědělství, a to v položce služby vlastníkům lesa 500 mil. Kč, a na výdaje kapitoly 329 Ministerstva zemědělství v položce pozemkové úpravy taktéž navýšit o částku 500 mil. Kč.

Kratičké zdůvodnění. Ministerstvo práce a sociálních věcí, přestože se Česká republika potýká s historicky nejnižší mírou nezaměstnanosti na úrovni necelých 3 %, zvyšuje výdaje na takzvanou aktivní politiku zaměstnanosti z 2,25 mld. Kč na 3,6 mld. Paní ministryně nebyla schopna zdůvodnit, proč vlastně v této situaci, kdy v České republice, jak říkám, spíš nepracují už jenom ti, co opravdu pracovat nechtějí, musíme zvedat o téměř 1,5 mld. Kč výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti, zatímco nestátní vlastníci lesa se potýkají s obrovským, řeknu až katastrofálním problémem týkajícím se nápadu kůrovce a likvidace kůrovcové kalamity, proto ta částka 500 mil. Kč. A pozemkové úpravy, to je asi jeden z nejúčinnějších nástrojů, jak bojovat se suchem. Česká republika začala s pozemkovými úpravami někdy už v roce 1991, a půjde-li to tempem, jakým jdeme, teď jsme zhruba v polovině, tak si spočítejte, jak dlouho nám to potrvá, přičemž pozemkové úpravy jsou klíčovým nástrojem pro to, abychom byli schopni bojovat nejenom se suchem, ale i s řadou dalších problémů, které v území České republiky, kde se hospodaří, máme. Takže toto je jeden pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh se týká snížení výdajů kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí v položce 431 sociální poradenství, a to navrhuji snížit o 640 mil. Kč a navýšit naopak výdaje Českého úřadu zeměměřického a katastrálního v položce 1361 správní poplatky.

Kratičké zdůvodnění. Ministerstvo práce a sociálních věcí potřebovalo v loňském roce na takzvané sociální poradenství částku 150 mil. Kč. Paní ministryně nebyla schopná na jednání výboru zdůvodnit, proč musíme tuto částku ze 150 mil. Kč potřebných v letošním roce zvýšit na 768 mil. Kč v roce příštím. Dovolím si tvrdit, že jsou to výdaje zbytné a že jsou potřeba zcela určitě někde jinde. Tady jsme diskutovali poměrně intenzivně a vzrušeně na téma zvyšování poplatků a zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Tímto bychom v podstatě vyřešili problém. Nemuseli bychom zvedat poplatek z 1 000 Kč na 2 000 Kč při zápisu vkladu do katastru nemovitostí a problém by byl vyřešen. Jsem přesvědčený, že pokud stačilo Ministerstvu práce a sociálních věcí na poradenství 150 mil. v letošním roce, nepotřebuje 768 mil. v roce příštím.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP