(17.50 hodin)
(pokračuje Šafránková)

Stejně tak lze považovat za nezbytné zvýšení finančních prostředků v oblasti důchodových dávek, kde s ohledem na vývoj ekonomiky je dobré disponovat určitou rezervou, ale hlavně je třeba zvyšovat penze nízkopříjmových důchodců, kteří žijí pod hranicí existenční chudoby, a to jak starobních, tak invalidních důchodců.

Můj druhý pozměňující návrh je meziresortní. Navrhovaný deficit státního rozpočtu je 40 mld. korun. Deficit navrhovaného rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu činí 34 mld. korun to znamená 85 % celkového schodku, a z toho 27 mld. je výše výdajového ukazatele dotace na obnovitelné zdroje energie, to znamená, že téměř 80 % celkového objemu deficitu Ministerstva průmyslu a obchodu tvoří prostředky určené na podporu produkce energie z obnovitelných zdrojů. Z hlediska celkového rozpočtového deficitu se jedná o 67,5 %. Celková výše podpory obnovitelných zdrojů pro rok 2020 by měla dosáhnout 47,559 mld. korun. Část této sumy, zmíněných 27 mld. korun, je financována prostřednictvím dotace ze státního rozpočtu. Meziročně se plánovaná celková dotace na obnovitelné zdroje energie zvyšuje o 800 mil. korun. Tato dotace se stále skokově zvyšuje. Od roku 2011 vzrostla o 15,3 mld. korun o zhruba 125 %, přičemž výstavba solárních elektráren se de facto zastavila a procento výroby elektřiny z podporovaných zdrojů se v celkovém energetickém mixu také výrazně nezvýšilo.

Jak lehkomyslným způsobem Ministerstvo průmyslu a obchodu v této oblasti postupuje, je patrné i z toho, že se v zákoně o podporovaných zdrojích energie uvádí, že náklady na podporu elektřiny jsou hrazeny z finančních prostředků podle § 6 odst. 5 zákona o hospodaření energií, přičemž citovaný § 6 odst. 5 zákona o hospodaření energií byl novelou zákona, účinnou již ode dne 1. července 2015, zrušen.

I proto navrhuji snížení tohoto ukazatele o 800 mil. korun, což je zhruba hodnota jeho plánovaného meziročního navýšení. Tuto částku navrhuji převést do výdajového ukazatele rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, neinvestiční nedávkové transfery, a to primárně do oblasti sociálních služeb zajišťovaných orgány místní správy, což je segment, který je v posledních letech pravidelně podfinancován, resp. segment, kde již zhruba v polovině roku docházejí finanční prostředky rozpočtované na zajištění základních funkcí, které má vůči občanům ohroženým sociálními riziky poskytovat. Jedná se prioritně o položku transfery podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ale i o další rozpočtové položky, transfery územním rozpočtům na sociálně-právní ochranu dětí, dotace na činnosti vykonávané obcemi s rozšířenou působností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, státní příspěvek na výkon pěstounské péče, příspěvek na výkon sociální práce na krajských a obecních úřadech, které také považuji za potřebné tímto předloženým návrhem finančně a rozpočtově posílit.

Prosím vás o podporu těchto návrhů ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Dalším v pořadí je pan poslanec Radek Koten. Než mu dám slovo, přečtu omluvu. Pan poslanec Radek Holomčík se omlouvá dnes od 19 hodin do 21 hodin z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych se přihlásil k písemnému pozměňovacímu návrhu k tisku 605. Je to sněmovní dokument číslo 3856. Dovolte mi, abych ho krátce zdůvodnil.

V příloze číslo 4 k vládnímu návrhu zákona se v kapitole 314 Ministerstvo vnitra v oddílu specifické ukazatele, výdaje a řádku výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a celostátních organizačních složek státu snižují výdaje o částku půl miliardy korun tak, že nová částka zní 13 - no, tak to je, já to snad přečtu po číslech, to už jsou taková čísla, že to snad ani nedokážu přečíst, ale budiž - 13 miliard 96 milionů 777 tisíc 191. Částka půl miliardy korun se v rámci specifického ukazatele výdaje stejné kapitoly 314 Ministerstva vnitra přesunuje a rozděluje tak, že a) o částku 250 mil. korun se zvyšují výdaje Policie České republiky a b) o částku 250 mil. korun se zvyšují výdaje Hasičského záchranného sboru České republiky. V případě, že přesunutí předmětných prostředků má vliv na průřezové ukazatele výdaje stejné kapitoly 314, dotčené ukazatele se analogicky upravují.

Odůvodnění. Účelem pozměňovacího návrhu je přesunout finanční prostředky v rámci jedné kapitoly Ministerstva vnitra České republiky z rozpočtových položek, které jsou určeny na výzkumné a inovativní projekty zaměřené na boj s extremismem, ve prospěch složek, které podpoří materiální vybavení Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky.

Ze zpráv o projevech extremismu a předsudečné nenávisti se na území České republiky a ostatních dokumentů vyplývá, že na program bezpečnostního výzkumu pro potřeby státu v letech 2016 až 2021 byly a stále jsou určeny vysoké finanční prostředky mezi 600 až 800 mil. korun. Z publikovaných informací není vůbec zřejmé, na jaké účely se alokované prostředky čerpají. Používají se například na výzkum a zpracování studií o extremismu včetně podpory experimentálního vývoje a inovací v dané oblasti. Vzhledem k tomu, že tyto částky jsou čerpány každý rok v této brutální výši, myslím si, že je načase se rozmyslet, co je cílem, a jestli tedy skutečně tyto prostředky nepřesunout na nějaké hmotné věci, které policie i hasičský záchranný sbor využijí.

S ohledem na nízkou míru informovanosti nejen veřejnosti, ale také zákonodárců, není zřejmé, zda jsou prostředky vynakládány efektivně, jaké jsou výstupy výzkumů a zda jsou vůbec aplikovatelné v praxi. Navíc je důležité upozornit, že na krytí bezpečnostních rizik státu a jeho občanů, ochranu národních zájmů, na boj s projevy extremismu se již vynakládá dostatečné množství prostředků z jiných kapitol státního rozpočtu, a proto není důvod, aby objem prostředků neustále narůstal.

V rámci stejné kapitoly Ministerstva vnitra České republiky by mělo být prioritou posílení ochrany bezpečnosti, zdraví a majetku občanů, a proto se navrhuje, aby prostředky určené především na výzkum a studium se přesunuly rovnoměrně do rozpočtových ukazatelů oddílů Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky. Částka ve výši 250 mil. korun pro každý z těchto útvarů by jim umožnila nakoupit odpovídající materiální vybavení, zejména výškovou techniku v případě hasičského sboru, protože tam jsou některé žebříky staré třicet let, už to pomalu jde mezi veterány, a dále potom vozový park a speciální vybavení pro zásahovou jednotku a útvar rychlého nasazení policie, protože jim chybí, je zastaralé a to jediné vozidlo, které mají, musí startovat tři hodiny před zásahem, takže je v podstatě k ničemu.

Není zřejmé, v jaké položce kapitoly Ministerstva vnitra České republiky se alokují přidělené finanční prostředky, proto je do návrhu vloženo legislativně technické ustanovení, že pokud jsou dotčeny jakékoliv průřezové ukazatele, tyto se adekvátně upraví.

Proto vás tedy žádám o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S přednostním právem vystoupí pan poslanec Farský.

 

Poslanec Jan Farský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás chtěl požádat o podporu dvou pozměňovacích návrhů.

Jeden se týká horské služby, protože pro mě docela nepochopitelně v situaci, kdy počet návštěv na horách a s tím spojených úrazů vzrůstá sezónu po sezóně, tak se nepochopitelně snižuje podpora horské služby. Já jsem si dovolil pod číslem 3881 dát pozměňovací návrh, aby se dorovnal a ještě o něco málo zvýšil rozpočet horské služby na Ministerstvu pro místní rozvoj o 50 mil. korun. Dovolil jsem si to dát ve dvou variantách, protože vím, že je pro vás složité podpořit jakýkoliv pozměňovací návrh, který vychází z opozice. Druhý takový minimální variantní návrh k tomuto je zvýšení o 24 mil. té současné částky, což i tak je pokles oproti letošnímu roku. To je částka, která dovolí horské službě alespoň přežít rok a splnit povinnosti, které má. Všude se zvyšují platy, technika samozřejmě zastarává a myslím si, že pro ten klenot, který máme v našich horách, a pro bezpečnost lidí, kteří je navštěvují, si to horská služba zaslouží. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP