(17.20 hodin)
(pokračuje Kovářová)

A nyní mi dovolte, abych v této souvislosti, pokud jsme ještě u kultury, konstatovala, že jsme podali pozměňovací návrh, který se týká také živého umění a je veden v systému pod číslem 3682. Nebudu ho podrobně popisovat. Jen konstatuji, že v rámci tohoto pozměňovacího návrhu navyšujeme v ukazateli kulturní služby, podpora živého umění, v tom kulturní aktivity částku o 38 mil. korun, a to především na podporu programu státní podpory festivalů profesionálního umění.

Důvod, proč toto činíme, je následující. V návrhu státního rozpočtu je pro festivaly uvedena částka 62 mil. korun s tím, že ovšem existuje usnesení vlády, které říká, že tento dotační titul bude otevřen pouze v případě, že tam bude předpokládaná částka 100 mil. korun. Čili my navyšujeme právě na tuto částku, aby dotační titul mohl být otevřen, protože rozhodně festivaly profesionálního umění, jako jsou ty v Praze, v Českém Krumlově, v Litomyšli a mnoha dalších městech, si jistě podporu zaslouží.

Pokračuji dále a dovolím si představit další pozměňovací návrhy, které se týkají Českého svazu bojovníků za svobodu. Tento pozměňovací návrh je veden v systému pod číslem 3737 a týká se toho, že se z položky Český svaz bojovníků za svobodu převádí částka ve výši 3 150 000 korun na položku Československá obec legionářská s tím, že tato částka bude věnována na opravu Larischovy vily. Samozřejmě že na této opravě se bude podílet i Pardubický kraj, město Pardubice, sama Československá obec legionářská a doufejme, že i Ministerstvo kultury. Tento pozměňovací návrh, řekla bych že tradičně, předkládám společně s panem kolegou Ferjenčíkem. (Před řečnickým pultem pořizuje několik poslanců ANO a poslanec Foldyna z ČSSD fotografie. Probíhá výměna názorů mimo mikrofon.)

Samozřejmě. Zajímavé poznámky, které tady slyším. Ale doufám prostřednictvím pana předsedajícího, že mi ta upomínková fota, která zde pořizujete, pošlete, protože myslím, že toto složení je reprezentativní. Děkuji. Děkuji.

Takže jen tento pozměňovací návrh předkládám s kolegou Ferjenčíkem a s panem poslancem Kopřivou.

Další pozměňovací návrh se týká Kanceláře prezidenta republiky, kde převádíme částku 73 tis. na položku odškodnění obětem trestné činnosti, škody způsobené při výkonu veřejné moci, soudní spory, z titulu ochrany osobnosti atd. Ve stručnosti řečeno jsou to náklady spojené s řízením a náklady, které by měla bývala zaplatit Kancelář prezidenta republiky za to, že nebyla žadateli poskytnuta informace o výši hrubých příjmů kancléře Vratislava Mynáře. Samozřejmě že ta informace nebyla poskytnuta po 19 měsíců a žadatel si pak stěžoval tedy u soudu. Kancelář prezidenta republiky odmítla tuto částku zaplatit s tím, že nesouhlasí s rozhodnutím soudu, a muselo to tedy zaplatit Ministerstvo financí. Čili my převádíme částku 73 tis. korun právě na kapitolu Všeobecná pokladní správa, ze které byla tato částka zaplacena. Tento pozměňovací návrh je veden v systému pod číslem 3680 a také se k tomuto návrhu přihlašuji.

Posledním - potěším vás - posledním pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh, který je veden pod číslem 3883 a týká se navýšení finančních prostředků na platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci běžných výdajů na Drážním úřadě ve výši 3 mil. korun, a na Drážní inspekci se zvyšuje tato částka o 596 mil. korun.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za to, že jste zachovávali částečnou pozornost. Každopádně si myslím, že ty pozměňovací návrhy, tak jak jsem citovala z programového prohlášení vlády, jsou v souladu s programovým prohlášením vlády, a tak jak si můžete ověřit, tak ty položky, ze kterých bereme, jsou vybrány tak, že neohrozí složení státního rozpočtu a ani nepovedou k jeho zhroucení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Nyní bohužel, než dostane slovo pan poslanec Polanský, tak se mi ještě s přednostním právem přihlásil pan předseda Faltýnek, předseda klubu ANO. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké odpoledne. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych jménem našeho poslaneckého klubu a klubu sociální demokracie navrhl procedurální návrh, aby Poslanecká sněmovna dnes jednala a meritorně i procedurálně hlasovala o všech návrzích i po 19. a 21. hodině, resp. do doprojednání druhého čtení státního rozpočtu na rok 2020. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To je tedy procedurální návrh. Svolám kolegy do sálu. Slyším žádost o odhlášení, takže vás odhlásím. Prosím, přihlaste se znovu svými kartami. A pro poslance, kteří teprve přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o procedurálním návrhu na to, abychom dnes meritorně i procedurálně jednali a hlasovali i po 19. a po 21. hodině, a to do projednání tohoto druhého čtení zákona o státním rozpočtu. Pokud nemá nikdo nic proti tomu, vyřešíme to jedním hlasováním, pokud si to někdo nepřeje nějak rozdělovat, což nepředpokládám, že by někdo chtěl. Vidím, že je nás již dostatek, i když vidím, že jsou ještě někteří kolegové na cestě.

 

Znovu opakuji - zahajuji hlasování a hlasujeme o tom, jestli budeme dnes jednat i po 19. a 21. hodině. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 69 je přihlášeno 137 poslankyň a poslanců, pro rovných 100, proti nikdo. Návrh byl přijat, takže budeme v jednání pokračovat.

 

A nyní tedy prosím pana poslance Polanského, který je řádně přihlášen do podrobné rozpravy. Připraví se pan poslanec Kytýr. Než vám, pane poslanče, dám slovo, počkám, až se sněmovna trochu uklidní. Děkuji všem, kteří dorazili na hlasování, a budeme pokračovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji, pane předsedající. Milé kolegyně, milí kolegové, drahá vládo, dovolte mi představit pozměňovací návrhy, které jsme vypracovali společně s kolegou poslancem Mikulášem Ferjenčíkem. V systému Sněmovny jsou uloženy pod číslem sněmovního dokumentu 3794. (Hluk a neklid v sále.)

Pozměňovací návrhy řeší nepříznivou situaci u organizace Správa železniční dopravní cesty, kdy došlo meziročně k dramatickému poklesu rozpočtu, a to až na hranici částky nutné pro zajištění běžného provozu, o nových investičních akcích nemluvě. Jejich podstatou je vytvoření nového specifického ukazatele kapitoly 327, tedy Ministerstvo dopravy, s názvem dotace pro organizaci Správa železniční dopravní cesty, a adresování takových finančních prostředků, které by celkový rozpočet SŽDC navýšily na částku srovnatelnou s rokem 2019 v případě tedy jednoho pozměňovacího návrhu a v případě - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP