(14.40 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tak ono na čas by to mohlo být velmi krátké téma. Pan ministr Hamáček by nás informoval, my bychom přijali nějaké stanovisko a šli bychom řešit další věci. Ale principiálně to skutečně zásadní je, protože to je otázka lidskosti. A pane předsedo Fialo prostřednictvím pana předsedajícího, lidskost pro nás je zásadní téma, protože Československá republika Masarykova i Česká republika Havlova byla založena na základech evropského humanismu a bez lidskosti politika postrádá svůj smysl.

Druhá věc. Je to také otázka určité míry solidarity vůči našim spojencům v Evropské unii. Pokud se nemýlím, kdyžtak ať mě opraví pan předseda vlády... (Obrací se k premiérovi ve vládní lavici.) Pan předseda vlády se nedávno vyjádřil, že bude požadovat od daňových poplatníků těch bohatších zemí Evropské unie, tedy z rozpočtu Evropské unie, desítky miliard eur za to, že u nás skončí výroba elektřiny z uhlí. Tak na jednu stranu říkáme našim spojencům "my od vás budeme chtít desítky miliard eur z vašich kapes", na druhé straně, když se ptají, jestli bychom mohli pomoct se čtyřiceti dětmi, tak to bychom nemohli.

Tohle si myslím, že je politika, za kterou například já se velmi stydím. A myslím si, že nejsem sám. Plaťte, plaťte, plaťte, ale kdybyste něco potřebovali, tak my vám nevyjdeme vstříc. A já bych nerad, kdyby měla Česká republika stále takovouhle ostudu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. V tuto chvíli je to z přednostních práv vše. Dávám slovo panu poslanci Miroslavu Grebeníčkovi, který je přihlášen k pořadu schůze.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, raději z jiného soudku. Dovoluji si totiž navrhnout zařazení jako pevného či prvního bodu na čtvrtek 5. prosince letošního roku po písemných interpelacích projednání sněmovního tisku 629. Jde o zprávu o činnosti Kontrolní rady Grantové agentury České republiky za období od října 2018 do září 2019, a to zejména z toho důvodu, že přílohou dokumentu je i návrh ročních odměn za činnost členů Kontrolní rady Grantové agentury. Jde tedy o prostředky na odměny členům kontrolní rady, které by měla Poslanecká sněmovna schválit a které by měly být vyplaceny do konce letošního roku. Děkuji za pochopení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Dostal jsem nápovědu, že se jedná o bod 290, sněmovní tisk 629.

Dále je přihlášen k pořadu schůze pan poslanec Feri.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, podle mého názoru je Izrael náš strategický partner na Blízkém východě a neměli bychom tak tedy projednávat ledabyle návrhy, které jsou zjevně protiizraelské, protože si to někteří naši kolegové nemyslí. Navrhuji proto vyřadit bod číslo 11, jedná se o sněmovní tisk 112. Je to ten návrh zákona o Búšehru, zrušení zákona o Búšehru, dodávek do Búšehru, z pořadu této schůze. Děkuji. (V sále je trvalý hluk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další je přihlášena k pořadu schůze paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych navrhla zařadit nový bod, a to bez pevného zařazení - informace ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové k aktuálnímu stavu přípravy novely zákona o sociálních službách.

Já tímto návrhem reaguji na usnesení z 30. května 2019, usnesení Poslanecké sněmovny číslo 643, kde mimo jiné se hovoří v bodě 4, že vyzývá vládu, aby v termínu do 30. září 2019 předložila Poslanecké sněmovně návrh novelizace vyhlášky č. 505/2006 Sb. - kterou bohužel zatím Ministerstvo práce a sociálních věcí nepředložilo - a dále, že mělo předložit novelu zákona o sociálních službách i po projednání s výborem pro sociální politiku do 30. září 2019. (Hluk v sále neustává.)

My samozřejmě víme, že celé to projednávání je velice problematické a ten návrh se dostává do velkých přestřelek v rámci zásadních připomínek nejen z krajů, ale odborných společností, a protože na půdě Poslanecké sněmovny neustále vnímáme velký problém s financováním, respektive dofinancováním sociálních služeb obecně, je pro nás toto téma zásadní i pro budoucí projednávání v roce 2021, kde, jak paní ministryně Maláčová hovořila, že by vlastně tento návrh zákona měl být od tohoto data platný. Proto žádám, abychom opravdu dostali od paní ministryně tuto informaci. Zatím jsme nedávali pevné zařazení, víceméně to necháme na situaci, jak bude probíhat Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, paní poslankyně. Znovu poprosím o klid v sále, až bude další poslanec či poslankyně přednášet svůj návrh. Na řadě je pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, paní ministryně, páni ministři, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vypustit z návrhu pořadu schůze bod 15 a v návaznosti na to body 14 a 16. Jedná se o návrh novely Ústavy z pirátské dílny, novela Ústavy směřující k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu a pak ty dva doprovodné zákony.

Já bych jenom rád upozornil, že ústavně-právní výbor nedoprojednal ústavní zákon, novelu týkající se Nejvyššího kontrolního úřadu, protože jsme čekali ještě na jednání se senátní komisí o případných možnostech změny Ústavy, protože je to nepochybně věc, kterou potřebujeme udělat tak, aby ji obě komory dokázaly schválit. Myslím, že jsme schopni na příští výborové schůzi to jednání dokončit, ale pokládal bych za velmi nešťastné, abychom jednali bez stanoviska garančního výboru v této věci. A opravdu to nezdržoval garanční výbor, ale zdržovalo to jednání se Senátem. A ty dva doprovodné zákony jsme původně ani já nenavrhoval vůči garančnímu výboru vypouštět, ale bylo to právě na žádost předkladatelů, kteří říkali, ať tam nezůstávají zbytečně tyto body. Čili navrhuji vypustit body 15, 14 a 16.

V případě, že byste tomu návrhu nevyhověli, tak bych jenom poprosil, aby se zvážilo nějaké logičtější uspořádání, protože se mi zdá naprosto pomýlené projednávat nejprve vládní návrh novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, a teprve až posléze novelu Ústavy. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další k pořadu schůze je pan poslanec Ferjenčík. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP