Středa 27. listopadu 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

230.
Návrh na volbu zástupce Veřejného ochránce práv

Prosím, aby se opět ujal slova pan předseda volební komise Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Tak u zástupce ombudsmana, ombudsmanky jsme už ve třetí volbě. Poslanecká sněmovna v předchozích dvou dvoukolových volbách zatím nebyla úspěšná. Ta situace je složitější v tom smyslu, že podle zákona v případě nezvolení ať ombudsmana, nebo jeho zástupce běží nová šedesátidenní lhůta, kdy musí být Poslanecké sněmovně podány návrhy, a v tomto případě Sněmovna volí z návrhů od prezidenta republiky, ze dvou návrhů od prezidenta republiky a ze dvou návrhů od Senátu.

Volební komise po těch dvou neúspěšných volbách požádala jak Kancelář prezidenta, tak Senát o nové nominace. Ty jsme obdrželi postupně v čase. První návrhy jsme obdrželi 21. srpna od prezidenta a jsou to návrhy na paní Lenku Marečkovou a paní Moniku Šimůnkovou, což volební komise přijala ve svém usnesení číslo 140. Následně jsme po korespondenci čekali na volby Senátu, ty proběhly až 30. října, později, a Senát Sněmovně doporučil Moniku Šimůnkovou, je to tedy druhá nominace pro jednu z těchto dvou kandidátek. Toto volební komise přijala návazně ve svém druhém usnesení ke stejné věci. Je to usnesení číslo 146.

Takže pro vaši informaci, volební komise má dvě usnesení, za prezidenta a za Senát. Na volebním lístku už to neuvidíte. Budete vybírat tedy ze dvou kandidátek jednu nominantku a budou to dámy Lenka Marečková a paní Monika Šimůnková, s tím, že opakuji pro plénum i pro stenozáznam, paní Monika Šimůnková pro Sněmovnu obdržela dvě nominace, jak od prezidenta, tak od Senátu Parlamentu České republiky.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k uvedeným kandidátkám. Připomínám, že i zde v usnesení volební komise navrhuje tajné hlasování, a necháme o tom hlasovat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? (Hluk v sále.) Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o tajné volbě.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 67. Přihlášeno 182 poslanců, pro 113, proti 15. Návrh byl přijat a já přerušuji projednávání tohoto bodu pro provedení tajné volby.

 

Poslední volební bod je bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP