(11.10 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Jako první bychom hlasovali o návrhu na zamítnutí.

Jako druhé bychom hlasovali o návrhu legislativně technických úprav, které byly předneseny v rámci třetího čtení, myslím, že je to pan poslanec Ferjenčík, pokud mě paměť neklame. Je to podle paragrafu 95 odst. 2.

Pak bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu F, který je paní poslankyně Krutákové, který se týká osvobození od daně z nemovitosti pro skupiny dřevin.

Jako čtvrté by bylo hlasování o pozměňovacím návrhu P4 pana poslance Munzara, zjednodušeně řečeno o automatizovaném podání daně z nemovitosti.

Pak se dostáváme ke skupině, která se týká zákona o dani z příjmů a zákona o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů.

Takže nejprve bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu O1, a to O1.1 a O1.2 společně. Současně platí, že pokud bude přijat návrh O1, jsou nehlasovatelné návrhy pod písmeny C1, H4, A.A, O2, O3 a O4. Je to návrh pana poslance Martínka, který - zjednodušeně - ruší navržené zdanění výher.

Jako šesté hlasování navrhuji, abychom hlasovali o bodě C1, a to o bodě C1.1. a C1.2. současně, kdy C1 je hlasovatelné, jak jsem říkal před chvílí, pouze v případě, že nebude přijat pozměňovací návrh, o kterém bychom hlasovali v pátém hlasování pod písmenem O1. Pokud bude ovšem tento návrh C1 přijat, budou dál nehlasovatelné návrhy H4, A, O2, O3 a O4. To je návrh pana poslance Votavy, který rovněž ruší zdanění výher.

Jako sedmé hlasování by bylo hlasování o pozměňovacím návrhu H4. Jak jsem před chvílí říkal, ten je hlasovatelný pouze v případě, že nebude přijat ani O1, ani C1. Pokud bude C1 přijat - a to, že bychom hlasovali společně - pardon, pokud bude H4 přijat, a to, hlasovali bychom H4.1. a H4.2, budou dále nehlasovatelné návrhy A.A.2 až A.A.7 a A.A.9 až A.A12, O2 a O3. Jedná se pozměňující návrh pana poslance Bartoška, který ruší zdanění výher mimo paní ministryni oblíbenou účtenkovou loterii, kde navrhuje ponechat z vládního návrhu zdanění výher.

Jako osmý bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem A.A jako celek. Je hlasovatelný v případě, že nebyly přijaty předchozí návrhy, to znamená O1, C1, H4. Pokud by H4 byl přijat, tak jsou hlasovatelné pouze A.A.1 až (V písemném podkladě pouze "a") A.A8. Pokud bude přijat A.A. jako celek, jsou dále nehlasovatelné návrhy O2 a O3. Je to pozměňující návrh, který doporučuje Sněmovně, který přijal rozpočtový výbor, který zvedá hranici pro zdanění výher ze 100 tisíc na 1 mil. Kč a od výher se pro ty jednotlivé hráče odečítají náklady. To znamená, základ daně musí být vyšší než milion a bude stanoven tak, že se od výher odečtou náklady.

Jako devátý bod bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem O2, a to celkem O2.1 až O2.5, a ten je hlasovatelný, pouze jestliže nebude přijat některý z návrhů O1, C1, H4, A.A. Pokud bude přijat O2, to je návrh, o kterém mluvím, je dále nehlasovatelný návrh O3 a O4. Návrh O2 je návrh pana poslance Martínka, který vlastně říká, že od základu pro zdanění výher se odečtou náklady. - Omlouvám se všem autorům, já jsem se snažil to vždycky jednou větou popsat, ať nečtu celé návrhy.

Jako desáté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem O3, a to O3.1. až O3.5, který je hlasovatelný pouze v případě, jestliže nebude přijat některý z návrhů O1, C1, H4. A.A, nebo O2. Pokud bude přijat tento pozměňující návrh O3, je nehlasovatelný návrh O4. Návrh O3 je také návrh pana poslance Martínka, který je obdobou návrhu O2, to znamená, že od základu zdanění výher se... (Odmlka pro neklid v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím Sněmovnu o klid.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Opravdu prosím, abyste mě nerušili, ta procedura je poměrně komplikovaná.

Takže to je obdoba pozměňujícího návrhu pod písmenem O2, to znamená, také se týká návrhu, aby se od základu pro zdanění výher odečetly náklady, je pouze legislativně upraven jinak než O2.

Jako jedenácté hlasování bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu O4, to jedenácté berte s rezervou, toto číslo se může změnit. O4 je hlasovatelné, pouze jestliže nebude přijat některý z návrhů O1, C1, O2 nebo O3. Opět se jedná o návrh pana poslance Martínka a ten zvedá hranici pro zdanění výher na částku 10 mil. Kč.

Jako dvanácté navrhuji, abychom hlasovali o pozměňujícím návrhu N5 pana poslance Ferjenčíka, který vlastně navrhuje zdanění při prodeji akcií, podílových listů či obchodního podílu nad 20 mil. Kč ročně.

Jako třinácté bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu Q1, a to o bodech Q1.1 až Q1.10, a to paní poslankyně Langšádlové. Týká se zrušení superhrubé mzdy, zrušení solidární přirážky a nastavení rovné daně z hrubé mzdy ve výši 19 %.

Jako čtrnáctý je pozměňovací návrh pod písmenem K1, který jsem přednesl já. Týká se podpory elektromobility, snížení odpisové doby pro auta s elektro- či hybridním motorem, snížení odpisové doby pro dobíjející stanice a snížení daně na půl procenta z jednoho procenta měsíčně pro firemní auta a pro soukromé účely.

Poté navrhuji, abychom hlasovali o návrhu E3 pana poslance Hrnčíře, který se týká zvýšení hranice pro příležitostné příjmy z částky 30 tisíc na částku 36 tisíc ročně.

Poté bychom hlasovali o návrhu E2 pana poslance Hrnčíře, který se týká snížení sazby daně z příjmů pro právnické osoby s příjmy do 3 mil. Kč ročně na 16 procent.

Poté máme vlastně tři pozměňující návrhy, které jsou totožné obsahově. To jsou pozměňující návrhy Q2 pana poslance Kalouska, N4 pana poslance Ferjenčíka a H3 pana poslance Bartoška, a ty všechny ruší zdanění technických rezerv pojišťoven z vládního návrhu.

Poté by se hlasoval pozměňující návrh B2, a to body B2.1 až B2.5 paní poslankyně Kovářové. Tento návrh obsahuje zúžení zdanění technických rezerv pojišťoven na neživotní pojištění.

Poté bychom hlasovali také o pozměňujícím návrhu paní poslankyně Kovářové pod písmenem B3, který se týká úpravy zdanění technických rezerv.

Poté - to je změna, pane zpravodaji - bychom hlasovali o návrhu N1 pana poslance Ferjenčíka, který se týká zvýšení základní slevy na poplatníka na 30 tisíc ročně. Pokud bude přijat návrh N1, dále budou nehlasovatelné návrhy E1, N2, M2.

Poté bychom hlasovali, pokud nebude přijat, o návrhu M2 pana poslance Skopečka - to je ta logická vazba, pane zpravodaji, kdy si myslím, že 30 tisíc by mělo být dřív než 27 - takže po bodu N1 bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu M2 pana poslance Skopečka, který rovněž obsahuje zvýšení základní slevy na poplatníka ve výši 30 tisíc Kč.

Poté bychom hlasovali o návrhu E1 pana poslance Hrnčíře, který představuje - který obsahuje zvýšení základní slevy na poplatníka na 27 400 Kč ročně. A ten je hlasovatelný pouze v případě, že nebude přijat návrh pod písmenem N1 pana poslance Ferjenčíka nebo návrh M2 pana poslance Skopečka. Pokud bude přijat návrh E1, tak nebude hlasovatelný návrh N2, který jinak navrhuji, abychom ho zařadili za E1, je to návrh pana poslance Ferjenčíka, který se týká zvýšení základní slevy na poplatníka na 27 tisíc Kč. - To znamená, to jsou čtyři návrhy na zvýšení základní sazby v pořadí 30, 30, 27,4 a 27 tisíc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP