(10.10 hodin)
(pokračuje Michálek)

Takže já jsem chtěl požádat, abychom skutečně dodrželi to, co říká jednací řád Poslanecké sněmovny, abychom nejprve dokončili rozpravu, protože zákon předsedajícímu nedává žádnou kompetenci, aby tu rozpravu ukončil o své vlastní vůli a dal hlasovat. To usnesení, které schválila Poslanecká sněmovna jako autonomní, je třeba vykládat tak, že je vázáno na podmínku, kterou stanoví zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Já jsem také neukončil rozpravu z vůle předsedajícího, který tak může učinit, pouze je-li vyčerpána rozprava, ale navrhl jsem hlasování. Proti tomu postupu byla vznesena námitka, námitka nebyla přijata. Připomínám, že několikrát bylo navrženo jednání o tomto bodu i v další jednací dny, příp. i v ostatních hodinách, které umožňuje jednací řád. Proti takovému postupu bylo použito veto dvou poslaneckých klubů, tedy nebyl zájem ze strany těchto klubů o to, aby rozprava byla vedena v další hodiny, a musím tedy podotknout, že já navrhuji a procedurálně nechám hlasovat o ukončení rozpravy Poslaneckou sněmovnu. Rozumím vaší námitce, já znám ten nález Ústavního soudu velmi podrobně. Proto také jsem navrhl, že o ukončení rozpravy budeme hlasovat, abychom mohli přistoupit ke schválení procedury hlasování a hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Nyní s přednostním právem předseda klubu sociální demokracie... (Námitky zprava.) Prosím, pak v tom případě předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom krátce k tomu, jakým způsobem probíhalo projednávání tohoto balíčku - a dává se do kontextu s projednáváním EET.

Jenom čistě časově. EET leželo v Poslanecké sněmovně takřka rok. Tento zákon je zde v Poslanecké sněmovně od konce května. Je potřeba si uvědomit, že koalice za tuto dobu nevyužila možnosti zkrátit lhůtu na projednávání. V průběhu projednávání tohoto zákona byly prázdniny, které jste si, milá koalice, vzali, protože bylo možné svolat jednání Poslanecké sněmovny i v průběhu prázdnin, vyčlenit tomu řádný čas a tento zákon projednat. To jste neučinili. V průběhu projednávání EET také došlo k tomu, že poslanci byli limitováni svým vystoupením dvakrát deset minut. Tento krok jste v průběhu projednávání daňového balíčku neučinili. Z toho vyplývá, že jste museli zařadit jednání Sněmovny do výborového týdnu, rozbili jste jednání výborů a narušili jste standardní průběh jednání Poslanecké sněmovny.

Z tohoto důvodu je potřeba říct, že tyto dvě věci jsou naprosto odlišné a z vaší strany, milá koalice, skutečně došlo k porušení jednacího řádu a nevyužití všech možností, které jste měli, dát tomu víc času, příp. omezit rozpravu. Bohužel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já myslím, že nebylo potřeba omezit rozpravu, protože byl jeden přihlášený v době, kdy byl podán návrh na pevný hlasovací čas, a zbývala nám k projednání ještě poměrně celá doba. Ale prosím, s přednostním právem předseda klubu sociální demokracie Jan Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Já jsem chtěl tři krátké reakce, přičemž vlastně už dvě řekli potom, co jsem se přihlásil, moji předřečníci. Ale je potřeba to asi zopakovat.

Já jsem minulý pátek navrhoval dvě věci. Já jsem v pátek navrhoval to, abychom jednali i v ten pátek mimo 14. hodinu, tzn. po 14. hodině do 19. hodiny v rámci těch třetích čteních, to bylo vetováno. Tam si myslím, že byl prostor pěti dalších hodin debatovat o tomto bodu. Navrhoval jsem také to, abychom o tomto tzv. daňovém balíčku hlasovali a jednali i v úterý, včera, také to opozice zamítla, takže tam byl také prostor od 14.00 do 19.00 nejméně tuto věc probrat. Také jste to zamítli, takže vy jste o tu diskusi zas tak nestáli.

Druhá poznámka - on to řekl už pan předsedající. Pan předseda poslaneckého klubu hnutí ANO navrhl pevné hlasování o zákonu a o pozměňovacích návrzích opravdu v době, kdy byl přihlášen už jenom jeden řečník - a byl to pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek. To, že jste se potom naschvál přihlásili, dalších 25, možná že by se vás přihlásilo ještě víc, tak to je něco jiného. Protože s tím souvisí ta poslední věc, kterou chci říct.

Dovedeno ad absurdum, on tady říkal kolega, teď jsem zapomněl který, pan předseda Gazdík, že bychom si odhlasovali, že můžeme o něčem hlasovat deset minut po tom, co je to ve Sněmovně nebo co to je předloženo na program jednání, tak zase dovedeno ad absurdum, tady bychom mohli mít 100, 200, 300 různých přihlášek stále dokola a nikdy bychom se k tomu hlasování o zákonu jako celku nedobrali.

Takže já si myslím, že postup, který vládní koalice zvolila, byl v souladu s Ústavou, že pokud dáte, jak jste už avizovali, přezkoumat náš postup k Ústavnímu soudu, že Ústavní soud vaši stížnost zamítne. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO a poslanců vlevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, poté místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala a po něm pan poslanec Zbyněk Stanjura jako předseda klubu ODS. Jsme mimo rozpravu a budeme tedy postupovat tímto způsobem. (Šum zprava.) Pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Člověk by si řekl, že už ho nemůže nic překvapit po těch letech, a pořád může. My si tady začneme říkat, kdo a kdy se smí hlásit do rozpravy, jestli písemně, nebo z místa? O čem to, proboha vás prosím, mluvíte, kolegové? Ano, byl přihlášen v pátek ráno jeden jediný člověk, to jsem byl já. Ještě před otevřením rozpravy, zdůrazňuji, před otevřením rozpravy načetl pan předseda Faltýnek svůj nehorázný procedurální návrh. Samozřejmě že kolegové všichni, kteří chtěli ještě promluvit, by se v okamžiku otevření rozpravy přihlásili během mého diskusního příspěvku. O tom nelze pochybovat. A přihlásili by se třeba z místa, protože slušný předsedající, až já bych domluvil, tak by se zeptal, jestli chce ještě někdo vystoupit, a rozhlédl by se. A vy nám tady začnete vyprávět, že jsme se přihlásili pozdě? Tak jako kdy se člověk má hlásit do diskuse? Hned na začátku vyhlášení, anebo se smí přihlásit ještě v okamžiku, kdy ten poslední mluví? Nechcete se trochu stydět s touhle argumentací? (Úsměv u některých poslanců ze středu a zleva, potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se vám pokusím stručně vysvětlit rozdíl mezi postupem opozice a postupem vládní koalice, a ten je takový, jestliže my jsme uplatnili právo veta na rozšíření doby projednávání zákona ve třetím čtení nad rámec, který vymezuje jednací řád, tak jsme postupovali v souladu s jednacím řádem. Udělali jsme to z dobrých důvodů, z důvodů, aby nevznikl další precedent. Můžete si o tom myslet, co chcete, ale postupovali jsme v souladu s jednacím řádem. To, co děláte vy, je postup v rozporu se zákonem, postup v rozporu s jednacím řádem. A vy to víte.

Máme nález Ústavního soudu, který říká, že stanovit pevné hlasování v době, kdy ještě nebylo umožněno všem poslancům, kteří chtěli vystoupit v rozpravě, je v rozporu se zákonem, tedy s jednacím řádem. Takže opozice tady postupuje striktně v souladu se zákonem, s jednacím řádem, vy proti jednacímu řádu. A nemůžete ani říct, že jste to nevěděli, protože tu existuje rozhodnutí Ústavního soudu. Takže můžete si tady většinově prohlasovat, co chcete, ale není to tak, že byste postupovali tím, že máte většinu, v souladu s jednacím řádem. Naopak, vědomě porušujete zákon. A to je velmi smutné. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, potom předseda KDU Marek Výborný. Máte slovo, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP