(9.50 hodin)
(pokračuje Kovářová)

Možná ještě je třeba zmínit, jak je to vlastně se zdaněním hazardu. Odborníci říkají, že je potřeba zdanění hazardu odstupňovat. Například vyšším zdaněním nejrizikovějšího hazardu. A když se podíváte do návrhu zákona, tak co zjistíte? Zjistíte, že u loterií, u loterijních her, u kurzových sázek dochází k navýšení. U loterií z 23 % na 30, u kurzových sázek z 23 % na 25 a u toho nejškodlivějšího hazardu, u automatů, který má jasné největší společenské škodlivé dopady, tam zůstává zdanění na 35 %.

My jsme byli osočeni v rozpočtovém výboru, myslím, že opozice jako celek, že jsme v zajetí lobbistů, že chapadla lobbistů kolem nás kroužila, že nás omotávají. A já se tedy musím ptát, mě ten argument, paní ministryně, mě to trochu tedy mrzelo. Protože já nechci používat ten argument, že to mohlo být i tak u vlády trochu a Ministerstva financí. Protože proč je zdaňována právě nejvíce, nebo se navyšuje procento u loterijních her a u kurzových sázek, kde ta nebezpečnost není tak veliká? To za prvé. Odborníci říkají, že to je jedna z největších chyb, které Ministerstvo financí v rámci daňového balíčku provedlo.

A tak tedy nechci argumentovat stejně jako paní ministryně - byla tam také nějaká chapadla lobbistů? Nicméně v RIA se konstatuje, že segment hazardu v podobě automatů snese i vyšší daňové zatížení, a to v podobě 38 %, aniž by to ovlivnilo jejich výnosy. Proto podpoříme pozměňovací návrh, který předkládá pan kolega Dolejš s kolegou Onderkou, kde právě se navyšuje zdanění automatů na 38 %.

Pokud bychom připustili a Ministerstvo financí by připustilo, že důvodem daňového balíčku kromě toho, že chce bojovat proti závislostem, jsou také ekonomické přínosy, a myslím si, že na to má vláda samozřejmě právo, tak bych předpokládala, že dojde ke zdanění té části hazardu, která má největší podíl na trhu, a to jsou právě ty automaty. Loterie mají například v České republice podíl pouze 13 %, v Evropské unii je to například 62 %, ale ten největší, největší segment, který má největší společenské dopady, ten je právě u těch automatů. Jenom připomenu, kdo z kolegů neví, že ekonomické náklady hráčství činí 16 miliard korun a loterie na tom mají minimální podíl. A možná jenom taková poznámka - kolik je závislých na pokeru a kolik je závislých na automatech. Tak samozřejmě to číslo je asi známé, a i když by nebylo známé, tak je zřejmé, že závislých na pokeru je minimum, kdežto na automatech je většina.

Asi nebudu komentovat zdražení alkoholu. Tam, myslím, se ty důsledky toho zdražení mohou projevit dlouhodobě s tím, jak bude stoupat počet těch, kteří pálí načerno, ale to už může - myslím, že Celní správa to má na starosti, tak to je pak už její věcí, jak si toto ohlídá.

A nyní bych pokračovala ještě dalšími argumenty a zakončím své vystoupení tím, že daňový balíček je skutečně příležitost pro vládu, jak vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků. Jednak z těch, kteří se nemohou bránit, ti, kteří musí na katastr a museli by zaplatit zvýšený poplatek za vklad do katastru. A pak samozřejmě tahá peníze z těch, kteří jsou závislí na alkoholu, hazardu a cigaretách. Samozřejmě můžete argumentovat tím, že to je jejich chyba, ale člověk závislý zkrátka a dobře si cigarety, alkohol koupí a hazard bude i nadále hrát.

Kromě jiného vláda ještě tahá peníze z kapes daňových poplatníků v podobě zdanění domácích kotelen. Před x lety byla taková tendence, aby se více topilo plynem, že je to ekologické. Takže bytové domy - společenství vlastníků si začala kupovat tyto kotelny. A náhle během... zase během hry se mění pravidla. Takže chtěli jsme, aby se topilo plynem, aby to bylo ekologičtější, a teď to ještě zdražíme. A to je nesprávné.

Vážené dámy, vážení pánové, prosím vás o podporu našich pozměňovacích návrhů. Myslím, že argumenty, které zde zazněly, byly oprávněné. O tom, jak budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, se ještě vyjádříme těsně před hlasováním, i když je jasné, že vyjmutí bytových kotelen z toho zdanění budeme podporovat. Budeme podporovat i návrhy kolegů Pirátů, které se týkají zdanění výher, týkají se pokeru a podobně.

Děkuji za pozornost a těším se, že paní ministryně na některé moje dotazy odpoví. Mě by neskutečně zajímalo především to, zda Česká národní banka skutečně požadovala vyšší rezervy, a nebylo tedy možné snížení těch rezerv ze strany pojišťoven. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvu. Poslanec Pavel Bělobrádek se omlouvá od 10.00 z rodinných důvodů do konce jednacího dne. Dále, s náhradní hlasovací kartou číslo 16 hlasuje pan poslanec Skopeček a náhradní hlasovací karta číslo 17 pan poslanec Klaus.

Nyní na faktickou poznámku se přihlásil pan poslanec Patrik Nacher. Pane poslanče, vaše dvě minuty, máte slovo. A připraví se pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, dobré dopoledne. Já tedy budu reagovat, a omlouvám se paní poslankyni, já jsem jinak obecně tichý poslanec, skoro za tou lavicí nejsem vidět, ale mě zaujala ta věta, kterou paní poslankyně předřečnice sdělila při obhajobě pojišťoven. Docela rád bych jí potřeboval vysvětlit, že klienti v pojišťovnách spoří. Tak by mě docela zajímalo, kde klienti v pojišťovnách spoří, na jakém produktu a jak to paní poslankyně Kovářová myslela. Protože já jsem doteď myslel, že pojišťovny mají úplně jiný úkol než spoření. Tak jestli by, já teď nevím, jestli mě poslouchá, mi to mohla objasnit. Já se rád nechám poučit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Na faktickou poznámku se hlásí paní poslankyně Věra Kovářová. Prosím, máte slovo. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji. Pane poslanče, teď už vím, co jste měl na mysli. Samozřejmě že ten výrok o tom spoření nebyl správný. Já jsem měla na mysli to, že pokud máte životní pojištění a nedojde k nějaké pojistné události ve smyslu, že jste invalidní či podobně, tak samozřejmě následně, a dožijete se toho věku, kdy končí vaše životní pojištění, pak tam máte nějakou výplatu po skončení toho životního pojištění, která odpovídá té částce, kterou jste tam vkládal, plus ještě těm výnosům, které pojišťovny slibují.***




Přihlásit/registrovat se do ISP